Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Ral OFF Riverwood naplója


Saladin [4853 AL], gazdája Ral OFF Riverwood
Életfiló - ha még nem unjátok...

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/4853
Életfiló - ha még nem unjátok...

2022-09-22

Azt mondják, minden erdőtűz egy szikrával kezdődik. Per scintillam flamma - szikrából lesz a tűz. Esetemben anno a romlás is egy apró mozzanattal kezdődött el, és utána utat talált magának az egész rendszer legbelsőbb magjáig. Az apró repedést emberfeletti képességekkel fedezte fel, és tágította addig a pontig, hogy végül minden összeomlott. Minden
Azt az őszt a mai napig siratom (mondjuk mit nem? :D). Kellemes hűvös októberi napsütés... A hidegben lágyan melengető napsugarak. Aznap sem volt ez másképpen. Éjjeles után mentem vissza abba a kis birodalomba, amit akkor és ott... Gyűlölettel és mégis szeretettel; szégyenben és mégis oly büszkén tartottam otthonomnak. Illetve ez hazugság. Akkor és ott nem éreztem magam otthon. Persze... Akkoriban csak menekültem egy olyan helyzet elől, amit csúnyán túlhaladottnak éreztem. Alig aludtam két órát, mentünk nyomorhozóval az OVB-be. Olyan embereknél köttetett egy elhibázott koncepció mentén egy olyan bődületes nagy faszság, hogy kiradíroznám. Meg nem történtté tenném. Úgy visszamennék átvenni az uralmat felettem. (Talán azért voltam anno nyugtalan, mert most próbálok magamra kiáltani három év távlatából? You can never know...)
Akkor érintett meg életemben először a felelősség szele. Hogy meg kell lépnem azt amit meg kell lépnem, ha prosperálni akarok. Olyan emberekkel ismerkedtem meg, akik közvetve ugyan, de később a vesztemet okozták, majd próbáltak a hős megmentő szerepében tetszelegni. Sajnos túlságosan is jól ismerem a történelmet ahhoz, hogy ne lássak át a szitán...
Hódítani ugyanis nem csak fegyverekkel, és hadakkal lehet. Adott egy rendszer, ami vagy szilárd lábakon áll, vagy nem - a végkifejletet tekintve irreleváns, csak az időszükséglet mennyisége tér el. Ott kezdődik, hogy vezesd bele az embereket egy faszságba. Szépen lassan csepegtesd el a kételyeket. Nem kell nagy dolgokat mondani, nem kell nagy dolgokat tenni. Csak annyit, hogy a rendszerbe vetett hitük, az adott rendszer hibái mentén elkezdjen szétforgácsolódni. Nem nagy dolgok ezek. Ha elég kitartó vagy, az emberek elkezdenek kételkedni. Ha a hibákra rámutatsz, és elhiteted velük, hogy a lehető legrosszabb irányba tartanak a rendszerpártiak, akkor lassan a rendszer ellen fordulnak, és a rendszer belülről rohad szét, mint egy szuvas fog. Azonban itt nem áll meg a dolog. Ha a rendszer a végnapjait éli, akkor állj az emberek élére, és érd el, hogy a rendszer maradékával is leszámoljanak. És onnantól tied a pálya. És ne feledjük el azt sem, hogy az egész egy fájdalmas kérdőjellel indult. Pont mint a dominóban. Vagy pont mint egy erdőtűz esetében.

Csak a baj, hogy - mint említettem - én láttam ezt. És próbáltam ellene tenni. Ezért szólt nagyobbat, mintha hagytam volna az egészet békén elrohadni. Hosszú, hosszú ideig kell még ezeknek a tapasztalatoknak a súlyával együttélnem.

Ma már más szelek járnak. Olyan fiatal állam vagyok, ami a lehető legerőteljesebben védi a függetlenségét az idegen behatásoktól. Ma már tele vagyok fegyverrel. Ha kell, szabadságom érdekében bevetem az összeset - és minden elérhető módon fogok küzdeni az igazamért. A függelmek korának vége. Egyedül vagyok a világ ellen. Támogatóim akadnak ugyan, de nem lenne jó ebbe a tébolyba sok embert belevonni.

Elmúlt az az idő, hogy más határozza meg mit érek. Hogy a fejem fölött döntsenek. Hogy pénzt zsaroljanak ki tőlem - magán luxusberuházásokra. Meg úgy globálisan. A Monroe-elv némiképpen irányadó - az én birodalmam az enyém. A belső helyzetet kell AZONNAL helyreállítani, amit nem lehet egyéb módon megtenni, mint az elérhető legteljesebb elhatárolódással. Ha nem fogom meg a gyeplőt, akkor szétesik a birodalom - ez pedig a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne. Ami csak elképzelhető. Nem. Itt és most kell rendbetenni mindent. Elvarrni az elvarratlan szálakat. Lezárni a háborúsdit.

Sok sebnek kell még begyógyulnia. Sok rom helyére kell hogy új épület kerüljön. Sok fát kell elültetni, sok magot el kell vetni. Ez pedig nem működhet úgy, ha erőinket elaprózzuk. Tanulunk a múlt hibáiból, a jelenben cselekszünk, hogy a jövőből a legtöbbet ki lehessen hozni.

Ebbe a gátló paktumok nem férnek bele.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat