Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. január 14.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. január 14.

Legoról:
A kezdetek
1916-ban Christiansen megnyitotta asztalosműhelyét Billundban, és abból élt, hogy házakat és bútorokat készített a helybéli gazdálkodóknak. Ekkor még csak néhány segédje volt. A műhely 1924-ban leégett, amikor két fia meggyújtott némi faforgácsot a műhelyben. Ole Kirket a katasztrófa nem tántorította el, épített egy még nagyobb műhelyt, és kiterjesztette vállalkozását. Azonban a hamarosan beköszöntő Nagy Gazdasági Világválság hatását ő is megérezte. Hogy csökkentse kiadásait, új termékeinek prototípusait Ole Kirk miniatűr méretben készítette el. Ezek a kisméretű létrák és vasalódeszkák inspirálták arra, hogy belevágjon a játékgyártásba.

Ole Kirk műhelye elkezdte a különféle fajátékok gyártását, melyekkel csak szerény sikereket értek el, mivel a helybéli szegény családok többnyire nem engedhették meg maguknak játékok vásárlását, az is előfordult, hogy a játékokért nem pénzzel, hanem élelmiszerrel fizettek. Emiatt Ole Kirk kénytelen volt továbbra is gyártani a bútorokat, hogy üzlete fennmaradhasson. Az 1930-as évek közepén kitörő jojó láz rövid időre sikert hozott, de ez is hamar lecsengett. Ole Kirk ismét képes volt a kudarcból sikert kovácsolni, az eladhatatlan jojókat kettéfűrészelték, és játékautóik kerekeiként hasznosították. Ole Kirk fia, Godtfred is a cégnél kezdett dolgozni.
Mikor a műanyag kezdett elterjedni, Ole Kirk is hallgatott az idők szavára, és elkezdett műanyag játékokat gyártani. Az egyik első moduláris játékot is ők készítették, ez egy teherautó volt, amit szét lehetett szedni, majd ismét összerakni. A céget végül is világszerte ismertté tévő műanyag építőkockákat 1949-ben fejlesztették ki. Az ú.n. "Automatic Binding Bricks" - Automatikusan Kapcsolódó Téglák - Cellulose Acetate-ból készült, és a hagyományos faépítőkockákhoz hasonló módon egymás tetejére lehetett őket rakosgatni, azonban ezektől eltérő módon a kockák összekapcsolódtak. A kockák tetején kis henger alakú kitüremkedések vannak, és az üreges kockák alulról nyitott. Épp annyira szorulnak össze, hogy maguktól még ne jöjjenek szét, de minimális erőfeszítéssel szét lehet őket szedni. 1953-ban új nevet kaptak a kockák: "LEGO® Mursten", avagy "LEGO® Téglák" volt a hivatalos elnevezésük.
A kezdeti kritikák ellenére is kitartott a Kirk Christiansen család. 1954-re Godtfred lett az igazgató-helyettes a cégnél. Egy tengerentúli vásárlóval folytatott beszélgetése adta a játék-rendszer ötletét. Gotfried meglátta a LEGO® kockákban rejlő lehetőséget arra, hogy egy kreatív építőjáték-rendszer alapjai legyenek. De a kockák akkori állapotukban technikai szempontból még nem voltak tökéletesek. Összekapcsolhatóságuk nem volt tökéletes, és nem is volt túl sok variációs lehetőség. Végül is 1958-ra elkészült a "modern" LEGO® kocka, mely a belsejében lévő csövek segítségével jobb kötést tesz lehetővé. Ez "plusz" összetartó erőt eredményezett, és a kockák összerakásának lehetséges variációit is megnövelte. Ole Kirk Christiansen még ebben az évben elhunyt, és Godtfred lett e cég első embere.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat