Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-04-19

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-04-19

Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből
________________________________________
Karvínai köztéri köpködési tilalom
Prága, 2002. február 15. (MTI-Panoráma) - Erélyesen harcba szálltak a rendkívül elterjedt köztéri köpködés és italozás ellen Karvíná észak-morvaországi város vezetői.
A városi tanács a héten rendeletet hozott, amely szerint ezentúl a köztéren rajtakapott köpködőre vagy italozóra akár 1000 korona (csaknem 8000 forint) összeg ű pénzbüntetést is kiszabhat a hatóság.
Bár ez jelentős summa, sokan úgy vélik, nem elég elrettentő hatású: a rendőrparancsnok szerint például a lefülelt köpködési szabálysértők sokkal többet érdemelnének.
A rendőrség azonban nem áll meg félúton. A parancsnok közölte, hogy a jövőben erélyesebben fognak fellépni a dohányosok ellen is, mert a buszmegállók tele vannak eldobott cigarettavégekkel. Ezért a csikkdobálókat is büntetni fogják.
"Városunknak ismét tisztának kell lennie," hirdette meg a városi tanács.
________________________________________
A hollywoodi plasztikai sebészetek sztártestrész-toplistája
Beverly Hills, 2002. február 17.(MTI-Panoráma) - Britney Spears teste, Heather Locklear orra és Halle Berry arca igen előkelő helyet foglal el a hollywoodi plasztikai m űtétekkel kapcsolatos elvárások toplistáján. A férfiak sorában az Oscar-díjas Benicio Del Tor ajkai, Brad Pitt szemei és Russell Crowe álla a legkívánatosabb.
Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Beverly Hills-i plasztikai sebészeti intézet orvosai 2000 páciens megkérdezésével - immár az ötödik egymást követő évben - végeztek. Dr. Richard Fleming szerint a legtöbb páciens prominens személyiségekről vesz mintát, amikor plasztikai m űtétre határozza el magát.
Az "ajkak" kategóriában a legtöbb m űtétre készülő hölgypáciens a Bond-Girls együttes egykori tagját, Denise Richards-t tartja a legszebbnek, elébe helyezveőt az Oscar-díjas Hillary Swanknak és Elisabeth Hurley-nek.
Ami az alakot illeti, a legkeresettebb Britney Spears,őt Jennifer Lopez és Angelina Jolie követi. Heather Graham szemeit a páciensek még szebbnek találták, mint Catherine Zeta Jones és Penelope Cruz szemeit.
A színész Will Smith számára, akit Oscar-díjra jelöltek az "Ali" cím ű filmért, kifizetődött, hogy izomzata olyan, mint egy bokszbajnoké. "A legjobb test" kategóriában ugyanis megelőzte Benjamin Bratt-ot és Val Kilmert. A legtöbb férfi Edward Burns orrát, Tom Cruise haját és Johnny Depp arcát csodálja.
A sebészek szerint a leggyakrabban orr-kiigazítást kérnek a páciensek - ezt követi sorrendben a zsírelszívás, kebelváltoztatás és szemhéjfelvarrás. Egy új orrért mintegy 8000 dollárt (9100 eurót) fizetnek a páciensek, a teljes "make-over" (átalakítás) ára pedig 30 000 dollárnál kezdődik - áll a dpa jelentésében.
________________________________________
Megérkezett az első gólya a Somogy megyei Vörsre
Budapest, 2002. február 17. (MTI) - Megérkezett az idei első gólyamadár a Somogy megyei Vörsre - mondta a település polgármestere vasárnap az MTI-nek.
Farkas László elmondta: vasárnap kora délelőtt a településen többen is látták, ahogy az Afrikából érkezett vándor a Béke utca egyik villanypóznáján hozzákezdett régi fészke rendbetételéhez.
"Az idén a megszokottnál 1-2 héttel hamarabb jött a gólya, mivel több éves megfigyelésünk szerint eddig szinte napra pontosan február 26-27-én érkezett," mondta a polgármester.
Hozzátette: ilyenkor még általában fagyott a talaj, a békák, siklók dermedten lapulnak rejtekhelyükön, és így a gólya nehezen talál magának táplálékot.
"Szerencsére a közeli halastó tulajdonosa szükség esetén kishalakkal látta el a korán érkezett vendéget, amely nélkül kezdetben bizonyára koplalt volna. Ilyenkor a gólyabarátok egy-másfél hétig létrán vitték fel az eleséget a fészekhez," emlékezett vissza a polgármester.
Hozzátette: a Kis-Balaton közelében lévő település 15-20 gólyafészekkel büszkélkedhet.
Farkas László elmondta, a vasárnap érkezett vándormadár első dolga az volt, hogy rendbe tegye télvíz idején megrongálódott fészkét, eltávolítsa a beléhullott gallyakat és kijavítsa a hibákat. Arra azonban nem tudott válaszolni Farkas László: vajon a gólyapár hímje avagy a tojó sietett-e előre rendbe szedni a családi fészket.
________________________________________
Korán virágzik a téltemető, a hóvirág és a mogyoró
Debrecen, 2002, február 17. (MTI) - Miközben Somogyba megérkezett az első gólya, Debrecen környékén a március közepi melegeket hozó télutó megtréfálta a természetet a Nagyerdőben, ahol 2-3 héttel korábban egyszerre virágzik a téltemető, a hóvirág és a mogyoró.
________________________________________
Genetikai hibák és az evolúció
London, 2002. február 18. (MTI-Panoráma) - Amerikai kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy szoros összefüggés áll fenn a természetben előforduló genetikai módosulások és az új állat- és növényfajok megjelenése között.
A kutatók szerint a módosulás általában az embrió fejlődéséért felelős szabályozó géneknél jelenik meg. Ezeknek a géneknek a mutációja okozhatta, hogy 400 millió évvel ezelőtt új faj jelent meg a Földön: a lábas rákfélékből kialakultak a hatlábú rovarok.
A San Diegó-i egyetem munkatársai szerint a felfedezés választ adhat azokra az evolúcióellenes vádakra, amelyek szerint nincs olyan genetikai mechanizmus, amely teljesen új fajok kialakuláshoz vezethetne.
A Nature cím ű tudományos lapban megjelent cikk szerint a kutatók feltevésük igazolására legyeken és garnélarákokon végeztek kísérleteket. Bebizonyosodott, hogy az úgynevezett UBx génből származó módosított fehérjében lezajló változások teszik lehetővé új fajok kialakulását. Az UBx gén minden állat és ember szervezetében megtalálható.
A felfedezés azért különösen jelentős, mert segítségével esetleg magyarázatot lehet találni a különböző rákos megbetegedések és egyéb genetikai rendellenességek kialakulására.
________________________________________
A súlyosabb start túlsúlyosabb jövőt jósol
Chicago, 2002. február 18. (MTI-Panoráma) - A csecsemők első hónapjaiban bekövetkező gyors súlygyarapodás igen nagy mértékben növeli annak kockázatát, hogy a gyerek később túlsúlyos lesz - állítja egy amerikai tanulmány, amely húszezer gyermek megvizsgálása alapján készült.
A megvizsgált csecsemők életük első négy hónapjában 1,8 és 4,5 kilogramm közötti súlygyarapodást értek el. A - súlyozott - átlagos gyarapodás 2,7 kiló volt. Az orvosok megfigyelései szerint minden fél kiló, amit a csecsemők az első négy hónapban ezen felül magukra "szednek", 30 százalékkal növeli annak veszélyét, hogy hétéves korukra túlsúlyosak lesznek.
A kutatók szerint a vizsgálatok eredményeiből az következik, hogy már a korai gyermekkorban lépéseket kell tenni a túlsúlyosság kialakulásának megakadályozására.
________________________________________
Továbbra sem tisztázott, miért népszer ű a szex
New York, 2002. február 19. (MTI-Panoráma) - A tudósoknak még mindig nem sikerült rájönniük, mi jó a szexben, miért töretlen a népszer űsége. Pusztán biológiai szempontból vizsgálva, a szex nem a legeredményesebb útja a szaporodásnak, fajfenntartásnak. De akkor mitől olyan elterjedt?
A tudósok szerint kell valami magyarázatnak lennie, amely oly kívánatossá teszi a szexet a növények, az állatok és az ember társadalmában.
William Rice, a California Egyetem egyik munkatársa szerint az evolúciós biológia szempontjából a szex az egyik legalapvetőbb kérdés. A világon számos olyan állatfaj létezik, amelynek tagjai hímnősek, vagyis hím- és női ivarszerveik is vannak, és szaporodásukhoz nincs szükség egy ellenkez ű nem ű társra. A kerekes férgek több tízmillió éve szaporodnak szex nélkül: ez a jelenség nagy fejtörést okoz a tudósoknak, mert véleményük szerint egyetlen élőlény sem képes ilyen hosszú ideig kibírni szex nélkül.
Nagyon ritka, hogy egy hímnős faj évmilliókon keresztül fennmarad az evolúciós versenyben: a kutatók szerint ez egyértelm űen arra utal, hogy valami mégiscsak jobb a szexben.
A tudomány álláspontja szerint a szex népszer űsége a genetikával függ össze. A hímnős állatok csak a saját génállományukat képesek átadni utódaiknak, míg a heteroszexuális fajok utódaiban mindig újabb és újabb genetikai állomány t űnik fel a különböző nem ű egyedek párosodása révén. A legtöbb tudós véleménye szerint a szex két dolog miatt jó: egyrészt a fajok elkerülhetik, hogy génjeik káros változásokon menjenek keresztül, másrészt viszont a hasznos génmutációk előnyére válhatnak az adott faj számára.
A rossz gének a szex és a természetes kiválasztódás révén örökre elt űnhetnek egy faj életéből: a feltételezések szerint a káros génmutációkkal megáldott egyedek általában nem képesek a szaporodásra, és így kihalnak. Egy másik elmélet szerint a szex elősegíti a jó gének elterjedését, segítve a faj alkalmazkodását a megváltozott életkörülményekhez, felgyorsítva fejlődését.
Rice szerint az emberi faj olyan sok káros mutáns gént állított már elő, hogy már rég kihaltunk volna, ha nem alkalmaznánk a "szexterápiát".
________________________________________
62. szülinapi ajándék: 3 nap szabadság
Ashabat, 2002. február 20. (MTI-Panoráma) - Minden türkmén állampolgár a jövőben három nap szabadságot kap ajándékba 62. születésnapja alkalmából - jelentette be Türkmenisztám államfője 62. születésnapja alkalmából.
Saparmurat Niyazov szociálpolitikájának eme adományát Mohamed próféta emlékére kötötte a 62. születésnaphoz, ugyanis 62 évesen hunyt el a vallásalapító.
Türkmenisztánban amúgy 60 év a várható élettartam férfiak esetében. A hölgyek közül már többen örülhetnek majd a 3 napos szülinapi szabadságnak, mivel átlagosan 65 esztendős élethosszra számíthatnak.
Niyazov amúgy saját 62. születésnapján korra való tekintet nélkül minden türkmenisztáninak adott egy nap szabadságot.
________________________________________
A hosszabb alvás súlyosan károsítja az egészséget ?
Los Angeles, 2002. február 20. (MTI) - Korábban halhat meg az, aki később kel, nevezetesen ha napi 7 órányinál többet alszik. Már a "klasszikus" 8 órányi alvás is megrövidítheti az életet, mert túl hosszú - erre az eredményre jutottak egyes amerikai kutatók.
A California Egyetem tudósai 30 és 102 életév közötti alanyok alváshosszát tanulmányozták hat éven keresztül, és úgy találták, hogy 12 százalékkal többen haltak meg a vizsgálat időszakában azok közül, akik 8 órát aludtak éjszakánként, mint azok közül, akik csak 7 órányit.
A 8 óránál több alvás még veszélyesebb, csakúgy mint a négy és fél óránál kevesebb: ebben a két "kategóriában" 15 százalékkal volt magasabb a halálozási ráta.
"Azoknak az embereknek, akik 5, 6, 7 órát alszanak, nincs miért aggódniuk" - hangsúlyozza Daniel Kripke professzor. "Semmi sem bizonyítja, hogy napi 8 órányi alvásra lenne szükségünk, az egyetlen alapja ennek csupán az, hogy a nagymamánk mondogatta" - állítja Kripke.
________________________________________
Orgiává fajult egyetemi szexuális felvilágosítás
San Francisco, 2002. február 21. (MTI-Panoráma) - A kaliforniai Berkeley egyetem elhatározta, hogy megszünteti a szexualis felvilágosításra indított tanfolyamát, miután a részvevőknek egy homoszexuális sztriptíz-klubba tett tanulmányútja orgiává fajult - számolt be az esetről Sacramento Bee cím ű lap.
A San Francisco közelében lévő nagy tekintély ű egyetem vizsgálatot rendelt el az ügyben. A tanfolyam megszüntetéséről azt követően született határozat, hogy egy lap részleteket közölt a hallgatók 2001 végén tett "kiruccanásáról", amelynek során egyes részvevők állítólag a nyilvánosság előtt szeretkeztek, mások pedig fotókat készítettek a szexuális aktusokról.
Az elhíresült tapasztalatgy űjtésen részt vett hallgatók egyike elmondta a sajtó képviselőinek, hogy ugyanazon az estén orgiát rendeztek az egyik egyetemi oktató lakásán.
Ami magát a felvilágosító tanfolyamot illeti, arról az egyik hallgató azt állította, hogy annak célja a szexualitás különböző vonatkozásainak megismertetése volt, de semmi esetre sem indult pornográf jelleg űnek. "A tanfolyam lehetőséget ad rá, hogy szabadon és nyíltan beszéljünk a szexről, megismerjük testünket és annak szexuális vágyakozásait" - jelentette ki egy húszéves egyetemi hallgatónő.
A felvilágosító kurzus során a hallgatók beszámoltak saját szexuális tapasztalataikról, továbbá meginterjúvolhattak egy transzvesztitát és egy szadomazochista nőt is - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Jaguárokat nyert egy 11 éves kislány
London, 2002. február 20. (MTI) - Jaguárokat, pontosabban e nagymacskákról elnevezett autókat nyert egy 11 éves brit kislány, aminek az anyukája is nagyon örül. A két autó értéke 157 ezer dollár.
Az új kocsik tulajdonosa, Kierah Calver azzal vált a különleges gépkocsimárka két példányának boldog tulajdonosává, hogyőt sorsolták ki a több mint 12 millió Valentin-napi postaküldemény címzettjei közül. Az autók nagyon jól jöttek anyukájának is, mert éppen a múlt héten törte össze gépkocsiját, és amúgyis venni akart egyet, bár nem Jaguarra gondolt.
A kislány egyébként névtelen feladótól kapta a Valentin-napi üdvözlő lapot, vélhetően az iskolája küldte - jelentették a hírügynökségek.
Arra nem tért ki a hír, hogy miért két autó volt a nyeremény. Mivel a Jaguár nem annyira rossz autótípus, hogy gyakori elromlás miatt tartalékautó jár hozzá, feltehetően a Valentin-nap húzódik meg az ok mögött: ha csak egy autót kap egy pár - feladó és címzett-, akkor nem biztos a békesség.
________________________________________
Orosz komolyzenészek ökölharcos légicsatája
Helsinki, 2002. február 22. (MTI-Panoráma) - Ökölharcos légicsatát vívtak egymással orosz komolyzenészek a finn légitársaság egyik járatán. A szentpétervári Mariinszkij Színház - a volt cári opera - 80 tagú zenekara Helsinkiből utazott New Yorkba. A társulat alaposan bevásárolt a finn főváros repülőterén vámmentes italokból, melyeket azután többen meg is kóstoltak.
Ennek hatására valahol Norvégia és Izland fölött kitört a légiháború: öt komolyzenész úgy összevitatkozott, hogy ökölre ment egymással. "Már korábban is voltak hasonló gondjaink ezzel a társulattal" - mondta. Sami Sieva, és megjegyezte, hogy a zenekar a jövő héten ugyanezen az útvonalon és ugyancsak egy Finnair gépen tér vissza. Hozzátette, hogy a békesség kedvéértő is a fedélzeten lesz.
________________________________________
Delfinpusztulás: öngyilkosok lettek vagy eltévedtek ?
Párizs, 2002. február 22. (MTI) - A görög mitológia embermentő delfinjeinek történeteiből tudható, hogy a szuperintelligens tengeri emlős és az állítólag szintén igen értelmes két lábon járó szárazföldi lény között létezik valamiféle rejtélyes rokonszenv, ami vész esetén szolidaritási akciókban ölt testet.
A napokban a francia Bretagne-vidék északi partjainál titokzatos okokból "hajótörést" szenvedett egy százötven fős delfinközösség. A helyiek által riasztott csendőrök és önkéntesek nagy erőfeszítések árán több mint 90 - egyenként kétméteres, kétmázsás - példányt tudtak visszakormányozni a tenger hullámai közé, a csapat közel ötven tagja azonban fulladásos halált szenvedett a Cote d'Armor-i homokos plázson. Az eset nem példa nélküli. Ez év januárjában egy háromszáz egyedből álló delfinóvoda csemetéi hullottak el az atlanti partoknál.
A látszólag tömeges öngyilkossági kísérletnek egyelőre nincsen kizárólagos magyarázata. A bretagne-i tengerparton elpusztult delfincsapat nőstényekből és fiatal állatokból állt, egyes feltételezések szerint lehetséges, hogy a természetes népességszabályozás egy sajátos esetéről lenne szó.
Más szakértői vélemények szerint valószín űbb, hogy a népes csoport egyszer űen elvesztette tájékozódási képességét: egy halraj üldözése közben a part menti sekély vízben az ultrahang-visszaverődések félrevezették a delfineket, így feneklettek meg a parti fövenyben. A tetemek boncolásakor megállapították, hogy a víziemlősök fizikailag jó formában voltak.
A környezetvédők a rejtélyes delfinpusztulást a tengerek egyre súlyosabb szennyezettségével hozzák összefüggésbe. Sok olyan partra vetődött delfintetemet találnak, amelyek gyomrából nehézfémek, nejlonzacskók kerülnek elő, mások belső szerveiben viszont paraziták telepednek meg. Kérdés, hogy ez utóbbiak befolyásolják-e a tengeri emlősök orientációs rendszerét.
Minderre egyelőre nincs válasz. A delfinkutatók szerint tudományuk egyelőre gyerekcipőben jár, s nem is fog egyhamar felnőni, mert e luxusnak minősíthető szenvedélyre egyre kevesebb pénz jut.
________________________________________
Jön a fogamzásgátló tapasz
London, 2002. február 22. (MTI) - Hamarosan kapható lesz az Európai Unióban az első fogamzásgátló tapasz, miután az EU gyógyszerminősítő hivatala kedvező értékelést adott a Johnson and Johnson gyógyszeripari csoport Evra nev ű termékére.
Az EU bizottságának hivatalos jóváhagyása, amely a gyógyszerminősítő testület állásfoglalása után csak formalitásnak tekinthető, néhány hónapon belül várható - jelentették pénteken a hírügynökségek.
A tapaszt, amelyből a bőrön keresztül folyamatosan fogamzásgátló hatású hormonok áramlanak a véráramba, tavaly novemberben már engedélyezték az Egyesült Államokban.
A J and J európai részlegének tájékoztatása szerint a tapasz a maga nemében az első ilyen készítmény lesz az európai piacon. Egy-egy tapasz egy hétre elegendő hatóanyagot tartalmaz, utána cserélni kell.
A Lehman Brothers befektetési ház előzetes elemzése szerint évente 200 millió dolláros forgalom várható az EU-ban a készítményből.
A Johnson and Johnson részvénye a pénteki korai jegyzésben 65 centes, 1,12 százalékos nyereséggel 58,65 dollár volt a New York-i értéktőzsdén (NYSE).
________________________________________
"Félrelépegető" németek
München, 2002. február 23. (MTI-Panoráma) - Németországban a nők csaknem fele nem tagadja, hogy félrelépett: a megkérdezettek 42 százaléka megcsalta már partnerét - derül ki az 1200 német állampolgár megkérdezésével a "Wellfit" cím ű folyóirat megbízásából elvégzett felmérésből.
Ezzel összeomlott a "h űséges asszonyka" és a "h űtlen férj" mítosza. A "félrelépés" terén ugyanis csaknem teljes az egyenlőség nők és férfiak között. A megkérdezett férfiak 46 százaléka vallotta be h űtlenségét, jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Igazi választási lutri
Bangkok, 2002. február 23. (MTI - Valódi lutri lehet a választás Thaiföldön: mivel a lakosság már torkig van a politikával és nemigen akaródzik neki elmenni szavazni, lottózással akarja egybekötni a voksolást a parlament elnöke.
Uthai Pimcsaijcson elképzelése szerint a választási lottó főnyereménye minden egyes választókörzetben 100 ezer baht lenne - mintegy 2200 dollár -, a második díj pedig 20 ezer baht. Mivel 400 szavazókörzet van, a lutri összesen 40 millió bahtba kerülne az országnak, ami csupán tizede annak, amennyit a kambodzsai Választási Bizottság a lakosság részvételi kedvének felcsigázására költött a legutóbbi, 2001 januárja előtti országos választás előtt.
A lottós mézesmadzaggal nem csupán nagyobb részvételre lehetne csábítani a lakosságot, hanem megelőzni is a csalásokat - magyarázta a thaiföldi parlament elnöke.
Az ázsiai országban a legutóbbi választáson elég sok szabálytalanság történt, tömeges volt a szavazatok megvásárlása. Az idén március 3-án 14 szavazókörzetben tartanak időközi választást - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Buddha ujja Kínából Tajvara érkezett
Tajpej, 2002. február 23. (MTI) - Százezer tajvani buddhista hívő fogadta Tajpejben a vallásalapító ujját, amely Kínából érkezett Tajvanra. Buddhának egy miniat űr arany pagodába elhelyezett ujját a tömeg tapsa és éneke közepette a tajpeji repülőtérről egy stadionba vitték szertartásra.
A 2500 éves ereklye komoly biztonsági intézkedések közepette, mintegy száz tajvani buddhista bonc kíséretében tette meg az utat az észak-kínai Hszien városától Hongkongon érintésével Tajvanig. Az út fő szervezője, Hszin Jun mester, a tajvani Fokuangsan kolostor elöljárója reményét fejezte ki, hogy Buddha ujja segít majd a szigetnek, "hogy megszabaduljon a társadalmi bajoktól". Egy másik szerzetes szerint békét és baráti szeretetet hozhat a sziget és az anyaország között.
Az ereklyét 37 napon át láthatják a tajvani hívők. Buddha Kr. e. 485-ben halt meg, és a korabeli történelmi szövegek szerint 200 évvel később vitték ujját Indiából Kínába. Az ereklyét egy hszieni pagodában helyezte el a Tang-dinasztia egyik császára 874-ben. Az ujjat csak 1986-ban mutatták meg a nagyközönségnek, miután eltakarították a felhőszakadásoktól öt évvel korábban összeomlott pagoda romjait.
________________________________________
Elárverezik a Beatles Hey Jude-jának kéziratát
London, 2002. február 23. (MTI) - Elárverezik áprilisban a Beatles Hey Jude cím ű 1968-os világslágere szövegének eredeti, ám hiányos kéziratát. A 19 soros, Paul McCartney által kék tintával írt szöveget 1971-ben, egy évvel a legendás zenekar feloszlása után egy piaci standon találta meg egy Beatles-rajongó. A ritkaságot, amelyből hiányoznak a befejező sorok, a Christie's aukciós cég bocsátja árverésre április 30-án Londonban, értékét 80 ezer fontra tartják.
A dalt, a Beatles egyik leghosszabb, több mint hétperces, nagyzenekarral kísért felvételét McCartney eredetileg John Lennon fiának, az akkor ötéves Juliannek szánta vigasztalásul szülei válása miatt. Lennon abban az évben szakított végleg első feleségével, Cynthia Powell-lel, és hamarosan elvette Yoko Ono japán képzőm űvész-filmrendezőt. Paul, mint a család barátja, kötelességének érezte, hogy a kisfiúnak valami "optimista üzenetet" küldjön.
A címben és a szövegben eredetileg "Jools"-nak szólította Juliant, később, az Oklahoma cím ű musical egyik szereplője nyomán változtatta meg Jude-ra. Maga John viszont azt hitte, hogy a dallal Paul "tudat alatt"őt bíztatja, hogy ne mondjon le Yokóról. Ez némileg ellentmond annak, hogy állítólag Macca ki nem állhatta a japán m űvésznőt, és későbbőt tette felelőssé a Beatles széthullásáért.
Az 1968 augusztusában megjelent kislemez, amelynek B-oldalán a világon végigsöprő diák- és békemozgalmakról szóló Lennon-dal, a Revolution szerepelt, két hétig volt listavezető Angliában és kilenc hétig az Egyesült Államokban. A Hey Jude-ot többen feldolgozták, köztük Tom Jones és Wilson Pickett.
Julian Lennon az árverés katalógusához írt jegyzetében bevallotta, hogy csak 20 évvel később tudta meg, hogy a Hey Jude róla szól, de még ma is libabőrös lesz, ha meghallja a dalt.
________________________________________
A németek és az ördög
München, 2002. február 24., vasárnap (MTI-Panoráma) - Csaknem minden negyedik német (23 százalékuk) hisz az ördög létezésében. Ez derül ki az ezer ember megkérdezésével a "P.M." magazin megbízására készült felmérés hétvégén nyilvánosságra hozott adataiból.
A megkérdezettek csaknem fele válaszolta, hogy az ördög "mint sötét lélek" mindnyájunkban ott lakozik. A másik fele számára viszont az egyházak találták ki, hogy "nyomást gyakoroljanak az emberekre".
A tisztviselők nagyobb arányban hisznek az ördög létezésében, mint a háziasszonyok. Ami pedig az egyes vallásokat illeti, több katolikus hisz Lucifer létezésében, mint amennyi protestáns.
________________________________________
Partra vetett cetek Japánban
Tokió, 2002. február 25. (MTI) - Nyolcvanöt cethal vetődött partra hétfőn Ibaraki japán kormányzóságban, Tokiótól északkeletre. Közülük ötvenhárom elpusztult, míg harminckettőt a helyi lakosoknak sikerült visszajuttatniuk a tengerbe.
Hazaki strandján vasárnap már elpusztult három cet egy tízes csoportból, amely feltehetőleg hallószervük megfertőződése miatt tévedt el, táplálékot keresve - írta az EFE.
A kormányzóság jelezte, hogy a "dinnyefej ű" cetféléhez (Peponocephala electra) tartozó, 1,4-2,6 méteres egyedek tetemeit a tengerparton fogják eltemetni. A Jomiuri Simbun szerint a hazakiak húsdarabokat kanyarítottak ki a vasárnap kimúlt tengeri emlősökből házi fogyasztásra, mert a néphagyomány "a tenger ajándékainak" tartja a partra vetett bálnákat. A japán halászati hatóságok tiltják a partra vetett cetek eladását, de megengedik a személyes fogyasztását.
Japán és Norvégia folytatja a cetek vadászatát, noha nemzetközi egyezmények oltalma alatt állnak kihalás fenyegette állatokként. A Nemzetközi Állatvédelmi Szövetség szorgalmazza a cethús forgalmazásának betiltását, de Japán kihasznál egy olyan jogi kiskaput, amely "tudományos célokból" módot ad azok vadászatára.
________________________________________
Magyar lány az Alpok-Adria szépe
Zágráb, 2002. február 25. (MTI) - Magyar lány: a 20 éves Ónódi Réka lett az Alpok-Adria szépségverseny győztese. A bajai születés ű lány, a budapesti pénzügyi és számviteli főiskola hallgatója nyolc ország - Magyarország, Németország, Olaszország, Svájc, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország - 23 szépének versenyében győzött vasárnap este a horvátországi Abbáziában.
Egyik udvarhölgye a horvát Arijana Susa, a másik az olasz Giorgia Pizzamiglio lett.
________________________________________
Ha kih űl a Föld: városméret ű űrhajókkal a csillagok felé
Boston, 2002. február 22. (MTI-Panoráma) - A távoli jövő űrhajói akkorák lesznek, mint egy város és hatalmas vitorláikkal könnyedén és méltóságteljesen siklanak majd a csillagok között. Amerikai kutatók évek óta dolgoznak olyan űrjárm űvek kifejlesztésén, amelyek fedélzetén vészhelyzet esetén emberek tömegei hagyhatnák el a Földet.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik szakértője szerint bolygónk élettartama véges, és ha egyszer végleg kih űl az életet adó Nap, akkor bizony millióknak kell majd új otthont keresniük a világ űrben.
Egy ilyen mentőakciót azonban csak óriási befogadóképességgel rendelkező hajókkal lehet kivitelezni. A jövő űrhajói, amelyek méreteikben leginkább egy városhoz fognak hasonlítani, hatalmas vitorlákkal lesznek felszerelve, amelyeket egy óriáslézer erőteljes lökései dagasztanak majd - magyarázta jövőképét Geoffrey Landis a BBC-nek adott interjújában.
A kutató szerint a rendkívül könny ű anyagból készülő vitorlák szélessége elérheti akár a több ezer méter is.
A tudósok most azt is vizsgálják, milyen szociális feszültségek léphetnek fel a földlakók új otthonának felkutatásával megbízott űrmisszió tagjainak körében. A michigani egyetem egyik munkatársa szerint az űrhajón először a Földdel való kapcsolattartásban mutatkoznának problémák.
- Képzeljék el, hogy az űrmisszió kezdetekor a hajón és az űrközpontban is angolul beszélnek az emberek. Ötszáz év alatt azonban olyan jelentős változásokon mehet át a nyelv struktúrája a Földön és az űrhajón egyaránt, hogy a két kolónia tagjai egyáltalán nem fogják érteni egymást - mondta Sarah Thompson nyelvészprofesszor.
Az amerikai kutatók szerint a csillagközi utazáshoz használt járm űvek leginkább bárkákhoz fognak hasonlítani, amelyeken minden megtalálható lesz, ami nélkül az utazók nem élhetnek, mint például a növénytermesztésre alkalmas üvegházak.
________________________________________
Állatkerti medveriadó-gyakorlat
Tokió, 2002. február 26. (MTI-Panoráma) - Medveriadót tartottak egy japán állatkertben: egy jegesmedvének öltözött alkalmazottat kergetett a többi.
A gyakorlat azon a feltevésen alapult, hogy földrengés miatt leomlott a jegesmedvék udvarának fala, és az állatok kiszabadultak. A maroknyi jegesmedvét csupán egyetlen férfi jelképezte, viszont jó nagy fejálarcot kapott. A tokiói Ueno Zoo alkalmazottai védősisakban és hálókkal felszerelve fogócskáztak vele, mígnem sikerült behálózniuk.
A medve - japán hangja: Hirose Toru - úgy értékelte, hogy a gyakorlat értelme és haszna "mérsékelt". "Fogalmunk sincs ugyanis arról, hogy miként viselkedik egy valódi medve" - mondta kivetkőzve a medve bőréből.
Az állatkertet nem zárták be a medveriadó idejére. Egy óvónő - aki óvodásaival együtt volt tanúja a hajkurászásnak - úgy értékelte, hogy egy valódi jegesmedve már valószín űleg megette volnaőket. Az egyik óvodáslányka, a hatéves Fudzsioka Mijo erre bátorítani kezdte óvónénijét: "Ha tényleg jönne egy medve, szólnék a bátyámnak, aki karatézni tanul, hogy kenjen le egyet neki" .
________________________________________
Terjed az okkultizmus - csak Ausztriában ?
Linz, 2002. február 26. (MTI) - Ausztria a telepátiában hívők, a csodadoktorok és a jövendőmondók országa. Három osztrákból ketten hisznek a természetfelettiben, különösen nők és fiatalok nem képesek ellenállni az okkultizmus varázsának - derül ki a Spectra linzi közvélemény kutatási intézet által elvégzett felmérés minap közzétett eredményeiből.
A Spectra tavaly decemberi reprezentatív felmérése során ezer embernek átadott egy listát, rajta különböző úgynevezett természetfeletti jelenségekkel, mint "gondolatátvitel", "jövőbelátás", "szellemidézés". A megkérdezetteknek meg kellett jelölniük, hogy melyiket fogadják el valóságnak. Mint kiderült: 65 százalék a megadott jelenségnek legalább egyikében hisz, ami 5 százalékos növekedés a kilenc évvel ezelőtti állapothoz képest.
Az okkult jelenségek toplistájánnak első helyén a telepátia áll. Az osztrákok 41 százaléka semmi különöset nem talál abban, hogy két ember kicseréli gondolatait anélkül, hogy megszólalnának, illetve hagyományos formában érintkeznének egymással. A megkérdezettek sz űk egyharmada lehetségesnek tartja a csodálatos gyógyulást - például kézrátétellel vagy energiaátvitellel.
Kereken negyedük hisz a "jövőbe látásban" és a "jóslásban", továbbá abban, hogy tárgyak nyilvánvaló külső beavatkozás nélkül elmozdulnak helyükről vagy meggörbülnek. A mágikus erőkben 20, az újjászületésben 18, a halottakkal való kapcsolatfelvétel lehetőségében 16 százalék hisz. Sokkal kevesebben - a megkérdezettek alig tíz százaléka - hisznek viszont a szellemidézésben, a boszorkányságban és az ördög űzésben.
Különösen nők és fiatalok vonzódnak a természet feletti jelenségekhez - négy nőből háromnak és a 15-29 év közötti fiatalok 70 százalékának meggyőződése, hogy léteznek bizonyos parapszichológiai jelenségek. Az idősebb nemzedék ezzel szemben inkább tartózkodóan viszonyul mindahhoz, ami természetfölötti.
Változott az iskolázottság és a természetfeletti jelenségek pozitív megítélése közötti összefüggés is. Míg kilenc évvel ezelőtt világosan megmutatkozott, hogy a legképzettebbek aránytalanul nagy számban viszonyultak pozitívan az okkult jelenségekhez, addig a legújabb felmérés azt mutatta, hogy jóformán semmi különbség nincs a földöntúli jelenségekben hívők képzettségi szintje között. Amellett, hogy az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők érdeklődése fokozódott az ilyen jelenségek iránt, a magasabb iskolázottsággal rendelkezőké valamelyest csökkent - olvasható meg a linzi Spectra közvélemény-kutatási intézet tanulmányában.
Kérdéses, hogy csak Ausztriára jellemzőek ezek a tendenciák. Hasonló felmérés azonban az Ausztriával szomszédos országokban mostanában nem készült.
________________________________________
Mobiltelefonnal tilos kövezni !
Kairó/Rijád, 2002. február 26. (MTI-Panoráma) - Az idei mekkai zarándoklat során sokan nem megkövezték, hanem "megmobiltelefonozták", "megceruzázták" a Sátánt jelképező követ.
A zarándokok közül több százan az iszlám előírásával ellentétben nem kövekkel, vagy nem csak kövekkel dobálták meg a Sátán kövét, hanem karórákkal, maroktelefonokkal, üvegekkel, de még ceruzákkal is. Erről a szaúdi hatóságok számoltak be, miután az igencsak meglepődött takarító brigádok a "sátánkő" körül százszámra találtak a sajátos "arzenálból".
Az iszlám vallástudósok megrémültek az újdonság hallatán és nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy a jelképes megkövezésnél kizárólag köveket szabad használni - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
A XVII. században elsüllyedt kincseshajót találtak a Gibraltári-szorosnál
London, 2002. február 26. (MTI-Panoráma) - Elsüllyedt XVII. századi hajó roncsát találták meg kutatók a Földközi-tengeren, a Gibraltári-szoros közelében: brit szakértők szerint csaknem bizonyos, hogy a több mint 300 évvel ezelőtt szerencsétlenül járt hadihajóról, a HMS Sussexről van szó, amely mai áron számítva dollármilliárdokat érő aranykincset szállított.
A BBC beszámolója szerint a roncsokat a Florida államban bejegyzett, kifejezetten hajóroncsok felkutatásával foglalkozó Odeyssey Marine Exploration elnevezés ű társaság búvárai találták meg és egyes darabokat - így például egy hajóágyút - távirányítású robotok segítségével már felszínre is hoztak 800 méter mélyről az 1998-ban megkezdett kutatás során.
A Sussex 1694-ben nyomtalanul elt űnt a Gibraltári-szorosban. A korabeli dokumentumok szerint a hajó rakománya 10 tonna aranyrúdból és 100 tonna ezüst pénzérméből állott, mai értéke 4 milliárd dollár lenne. A titkos küldetésben járó hajón a kincseket Savoyába szállították, hogy megvásárolják az ottani uralkodó támogatását Franciaországgal szemben, amellyel Anglia hadat visel - de a Sussex heves viharba került és elsüllyedt.
Az amerikai kincskutatók felajánlották szolgálataikat a brit védelmi minisztériumnak, amely csaknem teljesen bizonyosra veszi, hogy a Sussex roncsait találták meg. James Jenkin, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy még ha nem is lelnének kincseket a hajó roncsai között, a Sussex megtalálása akkor is történelmi jelentőség ű.
Az eddig végzett kutatások mintegy három millió dollárjába kerültek az "Odyssey" cégnek. Amennyiben valóban kincset rejt a tengerfenék, úgy a hajóroncsok felkutatására szakosodott cég igen jól jár, mert az ilyen esetekben az a gyakorlat, hogy a kincs oroszlánrésze a megtalálót illet.
________________________________________
Leány- és legénytőzsde
Újdelhi, 2002. február 27. (MTI-Panoráma) - Leány- és legénytőzsdei napot tartott Indiában egy kalkuttai házasságközvetítő iroda. A "kereskedési" napon összesen 100 férfit és 164 nőt kínáltak megvételre az érdeklődő szülőknek.
Az iroda legényárfolyama 10 ezer rúpia volt - nyitáskor, nap közben és záráskor egyaránt -, a leánykurzus pedig 7500 (ugyancsak egész nap). A hagyományos terménytőzsdékkel ellentétben a kalkuttai leány- és legényvásáron személyesen jelen volt az "áru" is, ugyanakkor a 264 fős "raktárkészlet" személyi adatait kivetítették egy nagy vászonra, melyet minden érdeklődő feszülten figyelhetett, így a Wall Streethez is hasonlított az esemény.
"Az elgondolás az volt, hogy leegyszer űsítjük a szülők által nyélbe ütött házasságkötések hosszadalmas procedúráját" - magyarázta az Asian Age cím ű lap tudósítójának Ruma Ghos, a vásár rendezője. A férfiakért fizetendő 10 ezer és a nőkért járó 7500 rúpia közvetítési díjat azonban csak a gazdagok engedhették meg maguknak.
Indiában a legtöbb házasságot még ma is a szülők "hozzák össze". Különösen a szegényebb néprétegek soraiban a házasulandók csak a házasságkötés napján ismerik meg egymást. Megelőzik ezt a hozományról, a horoszkópok egyeztetéséről, a kaszthoz való tartozás ellenőrzéséről folyó tárgyalások. Többnyire a családok ismerősei járnak el közvetítőkként. Az interneten több honlap is lehetővé teszi a megfelelő jelöltek kiválasztását - írják a hírügynökségek.
________________________________________
Nem volt sprinter a dinoszaurusz
London, 2002. február 28. (MTI-Panoráma) - Ellentétben azzal, ahogyan némely hollywoodi filmben ábrázoljákőket, a kétlábú dinoszauruszok, mint amilyen a Tyrannosaurus is volt, a valóságban gyatra futók voltak.
Legalábbis ezt állapítja meg két amerikai kutató a Nature cím ű brit tudományos folyóirat legújabb számában közzétett írásában.
Ahhoz, hogy óriási tömeg ű testükkel futni tudjanak, a dinoszauruszoknak elképzelhetetlenül nagy mennyiség ű izomzatra lett volna szükségük. A két amerikai kutató matematikai példák segítségével számította ki ezt.
John Hutchinson és Mariano Garcia, a Berkeley-i egyetem (Kalifornia) kutatói egész sor paramétert állítottak fel, amelyek szerint a Tyrannosaurusnak, amely körülbelül hatezer kilós testével még nem is tartozott a legsúlyosabb dinoszauruszok közé, testtömegének 80 százalékát kellett volna lábizomzatában felhalmoznia ahhoz, hogy gyorsan tudjon szaladni.
A két kutató elméletének igazolására kísérleteket végzett ma élő állatokkal is.
A tudományos életben hosszabb ideje ütköznek a vélemények arról, hogy a két lábon járó dinoszauruszok tudtak-e egyáltalán futni és ha igen, milyen gyorsan. Ugyanebben a tudományos folyóiratban két brit kutató ugyanis nemrégen azt állította, hogy a kétlábú dinoszauruszok akár óránként 30 kilométeres sebességgel is képesek voltak futni. A két angol tudós ezt a megállapítást dinoszaurusz lábnyom-kövületekre alapozta, amelyek véleményük szerint átmenetet mutatnak a menés és a futólépés között - olvasható a dpa jelentésében.
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat