Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. június 27.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. június 27.

A Kapitolium domb.

Egykor Róma isteneinek volt szent helye, majd a győzelmes tábornokok diadalmi meneteinek végcélja és ma, Róma város polgármesterének székháza a CAMPIDOGLIO annak ellenére, hogy sűrűn változnak az események és a történelmi körülmények, ezredévek óta mindig megmaradt a római élet alapvető központjának. A Michelangelo tervezte Cordonatainak nevezett nagy lépcső, vezet fel az épülethez, amelyet 1536-ban építettek V. Károly diadalmas bevonulására.
Cola di Rienzo bronzszobra Massini alkotása. Műemlékek töredékeiből készített alapzaton áll, jelképezve, az utolsó római néptribunok hogyan akarták helyreállítani a Köztársaságot a Császárság romjain. A szobrot 1887 emelték azon a helyen, ahol a hagyomány szerint a nép megölte a tribunt.
A lépcsősor tetején helyezkedik el a hatalmas Dioscuri szoborcsoport. A szobrokat a Gettoban találták és 1583-ban XIII Gergely, helyeztette ide őket. V Sixtus melléjük állítatta Márius győzelmi emlékeit, Constantin és fia Constantin Cesar szobrait. Íme itt vagyunk Campidoglio téren, amely Michelangelo tervei szerint készült II. Pál (1534-1549) számára. Az idős művész új talapzatra állította Marcus Aurelius lovas szobrát (161-180) az egyetlen, ami megmaradt a Rómát díszítő hasonló bronz szobrok közül. Az általánosan kialakult vélemény az, hogy ezt a szobrot azért őrizték meg, mert azt hitték, hogy Constantin az első keresztény császárt ábrázolja. A szobor a Lateránban állt Marcus Aurelius őse, Verus házában. Michelangelo onnan szállította el 1538-ban. A szobor aranyozott volt, és a néphit szerint, amikor a ló ismét arany színt ölt, bekövetkezik a világvége. A lovas szobrot 1981-ben elszállították, és igényes restaurálásnak vetették alá. Maga a filozófus császár olyan fennköltnek és olyan uralkodásra termettnek tűnik, hogy főhajtás nélkül nem lehet megállni előtte. A ragyogóan szép tér Michelangelo műve, és Ő tervezte az oldalt álló két palotát is, ezek egymástól távolodó vonalaikkal kiterjesztik a perspektívát néző előtt.
A teret lezáró Palazzo Senatorio (Városháza) a XIII. században épült a Tabularium ősi romjaira. Jelenlegi homlokzata a Girolamo Rainaldi műve, Giacomo della Porta terve alapján. A lépcsőt és a szökőkutat Michelangelo készítette. A szökőkutat három szobor díszíti: a Tiberis és a Nílus két oldalon, míg a közepén a diadalmas Róma. A Palazzo Senatorio a polgármester székhelye. A Capitolina tornyot 1579-ben építette Martino Longi. Constantinus ideje óta ezen a tornyon mindig volt egy kereszt, de fél évszázaddal ezelőtt, az antiklerikális hisztéria pillanataiban egy római polgármester levetette. 1924 november 4-én, a rómaiak számára kedves keresztet, amit annak idején eltávolítottak, visszatették a helyére. A Tabulariumot Q. Lutazius Catulus építette (Kr.e. 78.). Itt őrizték a törvényeket és a rendeleteket tartalmazó bronz táblákat, ez a köztársasági korból megmaradt kevés emlékek egyike. A XIII. században emelték fölé a Palazzo Senatoriot. A Tabulatoriumból gyönyörű kilátás nyílik az antik Róma egyik leghíresebb és legklasszikusabb helyére: ragyogó templomok, diadalívek, és a különféle műemlékek emelkedtek itt. Ha erről a magaslatról nézzük a romokat, a szemünk káprázik ennyi nagyszerű alkotás láttán. Úgy tűnik magunk előtt látjuk a népet, a hatalmas templomok lépcsőin: a fellépkedő papokat, a pénzváltók padjai felé siető üzletembereket és a semmittevőket, akik csak lassan sétálgatnak megvitatva a nap újdonságait. Elménket ezernyi gondolat árasztja el, fel elevenítve a politikai élet és a nép életének nagy eseményeit. az ismert legenda szerint ebben a völgyben zajlott le az ütközet a rómaiak és a szabinok között. Az elrabolt nők közbelépése után, amely majdnem színházi módon ért véget, megkötötték a békét és a két törzs Palatinus és a Quirinale közti völgyet választotta ki közös gyülekező helynek és vásártérnek: az a jelentése a fórum szónak.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat