Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. június 30.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. június 30.

KOLOZSVÁR (2. rész)

A főbb látnivalók

A főtéri Szent-Mihály templom több szakaszban, feltehetően 1349-1450 között épült. A tervezett két toronyból csak az egyik készült el. Gótikus stílusa az egész tér hangulatát meghatározza. Az 1528-ban, Johannes Klein rektor idejében faragott remek sekrestyekapu az erdélyi német reneszánsz olasz hatását sugallja. Az építés befejezésével egyidőben készült freskókból az utolsó restaurálás idején (1956-57) csak nagyon keveset lehetett megmenteni. A templom berendezése barokk. Jó akusztikája miatt nyaranta orgonakoncerteket rendeznek. A XVII. század végén leégett négy fiatornyos torony helyébe 1837-1859 között épült az új, neogótikus.

A templom déli kapuja előtt 1902 óta Fadrusz Jánosnak az 1896. évi párizsi kiállításon nagydíjat nyert Mátyás király lovasszobra áll, amely Kolozsvár jelképe. A győztesen bevonuló, seregszemlét tartó magabiztos uralkodót ábrázolja, maga körül lelkes és elszánt embereivel. Magyar Balázs hadvezér, Kinizsi Pál temesi bán, Szapolyai János nádor, Báthory István erdélyi vajda alkotják a szoborcsoportot. Az emlékművet 1902. október 12-én a császár-király képviseletében József Ágost főherceg leplezte le.

A tér délkeleti oldalán található a neoklasszikus stílusú Városháza, homlokzatán Anton Kagerbauer munkája emlékeztet a régi városcímerre. Keleti oldalát a Bánffy-palota uralja a benne működő szépművészeti múzeummal. A palota dísztermében kiállításokat és hangversenyeket is rendeznek. A manzárd homlokzatát urnák és görög mitológiai alakokat idéző szobordíszek tagolják. A Bocskai István szülőházával (kapualjában látható még az 1606-ból származó Bocskai-címer) szemben levő házban Heltai Gáspár könyvnyomdája működött.

Mátyás király szülőháza Kolozsvár legrégibb gótikus háza, amelyben kolozsvári útjai alkalmával többször megszállt Szilágyi Erzsébet, és itt szülte meg fiát, Mátyást. A mai emlékház két vagy három épület összevonásával keletkezett, és az 1940-es években Kós Károly restauráltatta. Jelenleg képzőművészeti akadémia működik benne.

A Farkas utcai református templom, 1516, különleges szépségét nyugodt, dísztelen falfelületeinek hatalmas méretei adják. Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemploma. A hajó szélessége 15 méter, hosszúsága 34 méter, hálóboltozata 19 méter magas, a kórusa pedig 10x23 méter területet ölel magába. Különösen szépek a XVII. századi fafaragásos hátaspadok, és a XVII-XX. századi halotti címerek. A színezett orgonaszekrény 1766-ban készült. A szentélyben van I. és II. Apafi Mihály erdélyi fejedelmek és feleségeik sírja, melyet Kós Károly készített. A templom előtti kis téren Kolozsvári Márton és György prágai Szent György szobrának másolata áll.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem századvégi főépületében található a Romániában egyedülálló ásványgyűjtemény, amelyet hétfő kivételével hétköznapokon 11 és 14 óra között lehet meglátogatni. Az egyetem egykor Ferenc József nevét viselte, jelenleg román-magyar tagozatú.

A Farkas-utca közelében van a legendás Házsongárdi temető, Európa egyik legrégebbi temetője, amely hű bizonyítéka a város fejlődésének, változásainak a fejedelemség korától napjainkig. A temető valóságos panteon, mivel több erdélyi történelmi család (bethleni Bethlen, iktári Bethlen, Rhédey, Mikó, Béldi, Jósika, Berde, Sombory, Paget, Donogány) kriptájának, s egykori tudósok, írók, művészek, színészek, egyetemi tanárok, püspökök, papok, politikusok (Apáczai Csere János, Szenczi Molnár Albert, Misztótfalusi Kis Miklós, Kendeffy Ádám, Jósika Miklós, Mikó Imre, Bánffy Miklós, Brassai Sámuel, Berde Mózsa, Bölöni Farkas, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Szilágy Domokos, Kós Károly) sírhelyének befogadója. A Házsongárdi temető március 2. és november 1. között 8.00-17.30 óráig látogatható.

Délkelet-Európa egyik legszebb és legteljesebb botanikus kertjét Alexandru Borza alapította 1920-ban. Területe 14 hektár, amelyet két egyenlő részre oszt a kert hangulatát fokozó Cigány-patak.

A város Monostor nevű negyedében fölépített tömbházak sokasága szinte észrevehetetlenné teszi a középkori eredetű kolozsmonostori bencés apátság templomát, melynek többszöri átépítéssel csak a szentélye maradt meg, hajóját a XX. században építették újjá. Előbb a görögkatolikusok, majd az ortodox egyház , ma ismét a római katolikus egyház használja, amely 1995 és 1997 között restauráltatta.

A főtérrel átellenben, a Szamos túlpartján áll a Fellegvár, amelynek dombjáról szép kilátás nyílik a városra.


Kultúra, szórakozás

A Magyar Színház és Opera majdnem minden este tart előadást: jegyek a színház épületében kaphatók. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség filmklubokat, táncházakat és más kulturális eseményeket szervez. A Tranzit Házban minden héten kedden táncházat tartanak 18 órától gyerekeknek, 19 órától pedig felnőtteknek. Ezenkívül sok más kulturális eseménynek is otthont ad ez az egykori zsinagógaépület.

Virtuális Kolozsvár:
http://www.msci.memphis.edu/~matlakz/kolozsvar/index.html

(vége)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat