Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. május 18.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. május 18.

Az első autórádió megjelenése

1922. május 5-én építették be Ford egyik T-modelljébe az első autórádiót. Mai napig sokan vitatkoznak azon, hogy ki találta fel először az autórádiót, legtöbben azonban George Frost-ot ismerik el az autórádió feltalálójának.

A második ipari forradalom időszakában technikai csodának számított, amikor Henri Ford híressé vált Ford-modellje megjelent, illetve amikor a magyar Galamb József által tervezett T-modellt futószalagon kezdték el gyártani. Alig telt el két évtized, amikor újabb fejlett technikával látták el a népszerű autót.

1922. május 5-én az egyik T-modellbe beépítették a világ első autórádióját. Mai napig vitatkoznak azon, hogy kinek a fejéből pattant ki a gondolat, azonban az általános vélemény George Frost-ot tartja az autórádió feltalálójaként számon. Természetesen az akkori technikai újdonság közel sem hasonlított a mai, a műszerfalban aprócska helyet elfoglaló autórádiókra.

Az autórádió fejlesztésekben nagy jövőt látva, szinte minden autógyár megkezdte a maga beruházásait. Még ugyanebben az évben a Daimler is bemutatta az első rádióját. Az autórádiók ipari méretekben történő gyártására azonban még éveket kellett várni. 1927-ben a philadelphiai székhelyű „Storage Battery” cég fogott bele elsőként az új technikai berendezés tömeges gyártásába.

A következő évtizedekben őrületes fejlődés ment végbe: egyszerre több állomást is lehetett fogni, majd megjelent az automatikus állomáskereső, ugyanakkor kivehető strandrádióformában is gyártották, az 1960-as években pedig már kazettalejátszót is beépítettek.

forrás: http://www.geographic.hu



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat