Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. október 28.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. október 28.

Állati jó gyógyítók

A négylábú doktorokat főként fogyatékos, mozgásukban korlátozott, súlyosan beteg gyerekek gyógyításában használják, de gyógyírt jelentenek időseknek, egyedülállóknak, lelki panaszoktól szenvedőknek is.

Házikedvencek szakértőnk
Nyugatabbra nemcsak hogy felismerték, de már évtizedek óta alkalmazzák is az állatterápiát a gyógyászatban. Nálunk egyelőre gyerekcipőben jár a módszer, szerencsére már szép számmal akadnak lelkes követői.

Az állatoknak az ember közérzetére, hangulatára gyakorolt jótékony hatását senki nem vonja kétségbe,a gyógyászat is egyre szélesebb körben kamatoztatja e nagyszerű, természet adta képességüket. Már az állatokkal kialakított puszta kapcsolat is (simogatás, sétáltatás) nagymértékben hozzájárulhat egy beteg ember állapotának javulásához, számos esetben pedig ők jelenthetik az egyetlen megoldást - olyankor, amikor már minden egyéb hiábavalónak tűnik. Oldják a szorongást és a feszültséget, segítenek legyőzni a félelmet, javítják kedélyállapotunkat, de konkrét betegségek tüneteit is képesek enyhíteni, nem beszélve arról, hogy felelősségre és emberségességre tanítanak minket.

Rengeteg olyan terület van, ahol sikerrel alkalmazhatjuk az állatterápiát. Nyugodtan forduljunk a négylábúakhoz, ha a lelki életünkben szeretnénk rendet tenni, ha feszült a családi légkör, ha gyermekünk tanulási problémákkal küszködik, de a fejlődési rendellenességekkel élőknek, és a mozgáskorlátozottaknak is nagy segítség lehet egy kedves kis állat.

Terápiás célra szinte valamennyi állat alkalmas, fajtára, életkorra való tekintet nélkül, ugyanis mindenki más állatban találja meg a gyógyító társat. Leginkább azonban a kutyusokat és a lovakat vonják be a szakemberek a gyógyászatba.

Fontos, hogy a terápiás célra kiválasztott állat legyen kiegyensúlyozott, barátságos, szociális, élvezze az emberekkel való kontaktust (szeresse a simogatást), ne legyen ijedős vagy agresszív, és persze megfelelő egészségi állapotnak örvendjen. A terápia során az érintésen lesz a hangsúly, ezért válasszunk kellemes, puha tapintású állatot.

A kutyák az élet számos területén bizonyítják irántunk táplált hűségüket, pl. a vakvezető kutyák, vagy azok, amelyek földrengéseknél, lavinaveszélyeknél sietnek a segítségünkre. A gyógyászat terén is ugyanolyan hasznos segítőtársaink tudnak lenni, ezt a képességüket azonban ma még meglehetősen szűk körben alkalmazzák. Pedig a speciálisan, kifejezetten terápiás célokra kiképzett kutyusok jótékony hatást gyakorolnak a gyerekek szociális és érzelmi fejlődésére, növelik a motivációjukat, és a beszédterápiában átványos eredményeket lehet velük elérni.

A kis bundás doktorok azonban nemcsak érzelmi, hanem fizikai terápiára is alkalmasak, így a mozgásfejlesztésben is komoly segítséget jelentenek, a gyerekek egy kutyussal játszadozva szívesebben, sőt szinte észrevétlenül végzik el a gyakorlatokat. Az idős emberek életében is fontos szerep jut az állatoknak, ugyanis a velük való szeretetteljes kapcsolat gátat szab a magánynak és a depressziónak.

A lovaglás gyógyító hatásának felismerése nem új keletű dolog, ugyanis már az ókori görögök is alkalmazták gyógyászati célokra, fogyatékos személyek rehabilitálására. A lovaglás az egészséges emberre is jótékony hatással van, sérült embertársaink számára egyet jelenthet a mozgás lehetőségével.
A gyógylovaglásnak három fő típusát különböztetik meg: a hippoterápiát (hippo görögül ló), a gyógypedagógiai célú lovaglást és az akadályozottak sportlovaglását.
A lovaglás - a ló medencéjének ritmusos mozgása - többek között segít a merev testtartás javításában, az ízületi mozgékonyság erősödésében és hozzásegít az egyensúlyérzék, mozgáskoordináció javulásához.

A gyógypedagógiai lovaglás esetében a hangsúly nem a ló mozgásán, hanem az ember-ló együttműködése által létrejövő pszichológiai kapcsolaton van.
Míg a hippoterápiát elsősorban ortopédiai, mozgásszervi betegségek esetén javasolják a szakemberek, addig a gyógypedagógiai lovaglást főként kommunikációs, tanulási, viselkedési zavarokkal küzdők esetében alkalmazzák.

A terápia szerves részét képezi a ló gondozása is, pedagógiai hatása van, növeli a gyermek felelősségtudatát, kötelességtudatát, fejleszti szociális érzékét.

Egy halakkal teli akvárium nem csupán lakásunk dísze lehet, az úszkáló kopoltyúsok látványa stressz- és feszültségoldó hatású is.

A macskák szintén elterjedt terápiás állatok. A legfontosabb, hogy eltűrjék a simogatást, és ne legyenek félősek vagy agresszívek.

A delfinek leginkább autista és Down-kóros, illetve halmozottan sérült gyermekek gyógyulását segíthetik elő, de ezt a gyógymódot alkalmazzák a testi fogyatékkal élők rehabilitálásában, a depresszió és a félelmek feloldásában, és a kommunikációs, emocionális zavarok valamely formájában szenvedő gyermekek kezelésében is. Bármelyik módszert is alkalmazzuk egy dolgot tartsunk szem előtt - az állatok nem csodatevők, a gyógyulás egy lehetséges módját nyújtják számunkra – teljesen önzetlenül.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat