Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-16

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-16


A hódok a kétéltűek pótmamái?

Kanadai kutatók megfigyelték, hogy azokban a folyókban, melyekben várépítő hódok is laknak, a kétéltűek sokkal nagyobb számban élnek meg, mint a hódmentes vizekben.

Az Alberta Egyetem kutatói Kanada középső térségében 24 folyóban vizsgálták három kétéltű-faj: az erdei béka (Rana sylvatica), az északi kórusbéka (Pseudacris maculata) és a hegyi varangy (Bufo boreas) elterjedtségét. A folyók közül tizenötben éltek és munkálkodtak hódok, míg a többiben nem.

A kutatók három nyáron keresztül végeztek mintavételt a különböző vizekből, valamint hangfelvételt készítettek az állatok párzási kiáltásairól. Ugyan számítottak arra, hogy a hódlakta vizekben több kétéltűt találnak, az eredmény még a kutatókat is meglepte.

Míg a hódvárakkal ellátott folyók környékén mintegy ötezer varangy és béka hangját tudták rögzíteni, a többi folyó mentén egyetlen egyet sem! A vízben elhelyezett csapdák segítségével végzett felmérés alapján 5,7-szer több erdei béka, 29-szer több hegyi varangy és 24-szer több északi kórusbéka él a hódlakta vizekben, mint a többiben.

Ennek az az oka, hogy a hódépítette gátak apró tavakat hoznak létre a folyón belül. A víz nincs folyamatos mozgásban, a tavacska meleg és a gazdag növényzet miatt oxigéndúsabb is, mint a gát nélkül áramló folyók. Ez igazán kedvező az ebihalak számára, fejlődésük itt sokkal inkább biztosított, mint a sebes vizekben. A kutatók szerint a hód ennek alapján a kétéltűek „pótmamájának” tekinthető.


Bíró Zsuzsa

2007. január 16.
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=
8625&PHPSESSID=78ba7f79e86ea9aabc3fd8d14ad0e6f1



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat