Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-05

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-05

A károsanyag-kibocsátás sürgős megfékezését szorgalmazzák a szakemberek

Az idei lehet a Föld legmelegebb éve
MTI/BBC


2007 lesz bolygónk legmelegebb éve, a globális felmelegedés és az El Nino időjárási jelenség miatt hőmérsékleti rekordok születnek majd - állítják a brit meteorológiai intézet kutatói. A szakemberek szerint hatvan százalék az esély arra, hogy 2007 ugyanolyan meleg vagy talán melegebb legyen, mint az eddigi csúcstartó 1998-as év.

Számos tudós egyetért abban, hogy az évszázad végéig az átlaghőmérséklet két-hat Celsius-fokkal növekedhet a magas széndioxid-kibocsátás miatt. A következmény az lesz, hogy megolvadnak a sarkok jégmezői, növekszik a tengerek szintje és radikálisan megváltozik az időjárás: áradások, heves viharok keletkezhetnek nyomukban éhínséggel, emberek millióit sodorva ezzel veszélybe.

A megoldás az lenne, hogy az energiatermelésben és a közlekedésben csökkenjen az elégetett szerves üzemanyag mennyisége. Nicholas Stern, a Világbank egykori vezető közgazdásza szerint sürgősen szembe kell nézni a globális felmelegedés veszélyeivel, és minden késlekedés megtöbbszörözi a várható kiadásokat. A kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv az egyetlen átfogó akcióterv a széndioxid-kibocsátás mérséklésére, de hatálya 2012-ben lejár. Ráadásul a világ legnagyobb környezetszennyezője - az Egyesült Államok - és a rendkívül gyorsan fejlődő gazdaságok - mint Kína és India - elutasítják az egyezményt.

A brit meteorológiai intézet szerint a csendes-óceáni térség időjárási mintáit megzavaró El Nino jelenség az év első néhány hónapjában fejti ki hatását mérsékelten. Megjegyzik ugyanakkor, hogy bizonyos eltolódás van az El Nino és az időjárásra kifejtett teljes körű hatásának megmutatkozása között, következménye az év közepén lesz majd érzékelhető.

A 2007-es év ugyanakkor a környezetvédelmi diplomácia szempontjából nagyon zsúfolt lesz. Németország, amely az EU, valamint a G8 soros elnökségét is átveszi, a klímaváltozás kérdésével kíván tevékenyen foglalkozni idén. Ebben támogatja őt Nagy-Britannia, amely sürgette, hogy ez a kérdéskör a G8-ak napirendjén előkelő helyet kapjon a júniusban Németországban rendezendő csúcstalálkozón. Egyre nagyobb a nyomás, hogy a fórumon kialakítsák a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv lejárta utáni időszakra vonatkozó tárgyalások kereteit.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat