Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. február 19.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. február 19.

A teanövény
A teacserje örökzöld növény, amely Kína déli tartományaitól Tibetig őshonos. Küllemre a rózsabokorhoz hasonlít és akár a 10 méteres magasságot is elérheti. Termesztett formában 1,5-2 méter a legmagasabb növény, mivel a jó termés érdekében folyamatosan metszik, alakítják a bokrokat. Ennek következtében általában gömb alakú.
Teatermesztés
A teatermesztése rengeteg figyelmet kíván, mivel a növény igen érzékeny a környezeti hatásokra.

Régen a teát magról ültették. Az ősszel összegyűjtött magokat félig homok, félig föld keverékbe, porceláncsészékbe rakták, majd száraz helyen tárolták, hogy a csírázás ne induljon meg idő előtt. Tavasszal melegágyba kerültek (palántát neveltek belőlük) vagy rögtön kiültették őket a földekre, ebben az esetben rizspelyvával bélelték az ültetőgödröt. Hideg időben szalmával fedték be, nagy melegben pedig a rizsfőzésből megmaradt vízzel locsolták.

A termesztés alapvető elemei ma sem változtak, csupán modernebbek lettek. Manapság is magról nevelik a palántákat, de csak fél-másfél éves korukban ültetik ki őket a teaföldre. Hideg időben meleglevegő-fúvóval óvják a növényeket a fagytól, míg melegben folyamatosan öntözik. Igen fontos a növény folyamatos trágyázása, gyomtalanítása. Eközben folyamatosan nyesik, hogy jó minél jobb "termést" érjenek el. Az első termés betakarítása a növény 3-4 éves korában történik. Ha a növény folyamatosan fejlődik, akkor 5-15 naponként meg lehet ismételni a szedést.

Eredetileg egy évben négyszer szüreteltek, melyből az első szüret nem került forgalomba, hanem rögtön a császár udvarába szállították.

A tea szüretelése mind a mai napig kézzel történik. A fiatal hajtás csúcsrügy alatti két-három fiatal levelet csípik le, és szedik külön kosárba az első, második, harmadik leveleket, mert ezek mind külön-külön minőséget képviselnek. Ez a művelet nagy ügyességet kíván, így zömében nők végezik, melyre már gyermekkoruktól kezdve tanítják őket.

A tea feldolgozása
A teafeldolgozása eredetileg tizenkét műveletből állt, napjainkban ez mindösszesen négyre csökkent.

A leveleket először hervasztják, majd sodorják, fermentálják és szárítják. Itt kell megemlíteni, hogy a három fő teafajta, úgymint fekete-, oolong- és zöldtea ugyanabból a növényből készül, a különbség a feldolgozásukban, a fermentálás módjában rejlik. A fekete teát hosszan fermentálják, az oolongot rövidebb ideig, a zöld teát pedig egyáltalán nem.
Fekete tea készítése
Hervasztás (fonnyasztás) A hervasztás célja, hogy a levelek elveszítsék nedvességtartalmukat, ezáltal könnyen sodorhatóak legyenek. Ezért a tealeveleket vékonyrétegben terítik szét, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a levegővel, a vízvesztést ventillátorokkal is segítik.
Sodrás
A sodrás célja, hogy a levél sejtnedvei a levél felületére kerüljenek, ami összekeveredve a levegővel beindítja a fermentálás folyamatát. Ezt a folyamatot régebben kézzel, napjainkban gépesítve végzik. A teasodró asztalokon két recézett henger található, amelyek különböző sebességgel és ellentétes irányba forognak. Ezen megy át a tealevél, és azt a hengerek sodorják meg.
Fermentálás
Miután megsodorták, néhány órára ismételten szétterítik a leveleket, és levegőt fúvatnak át rajtuk. Ekkor képződnek azok a vegyületek, amelyek a tea jellegzetes ízét és színét adják. A folyamatot akkor fejezik be, amikor a tealevelek rézvörösre színeződnek. A fekete tea színe, íze a fermentálás hőfokától és idejétől függ. Általában annál jobb, minél alacsonyabb hőfokon kezelték.

Szárítás
A szárítás alatt egyrészt jelentősen csökken a tea nedvességtartalma, másrészt befejeződik a fermentálás. A szárítást vagy lyukacsos szállítószalagon vagy meleg levegőfúvással történik.

Zöld tea
A zöld tea feldolgozása eltér a fekete teától és további különbségek vannak a kínai és a japán eljárás között is. Kínában a leveleket először pörkölik, majd sodorják. Ezt a folyamatot legalább kétszer megismétlik. Japánban pörkölés helyett rövid ideig gőzölik a leveleket, majd lehűtik. Ezt követően ismét felmelegítik, majd sodorják a leveleket. A sodrás után a folyamatot újra megismétlik, végül szárítják a leveleket.
A pörkölés és a gőzölés következtében a tealevelek megőrzik zöld színűket, az ital íze fanyarabb lesz, és koffein tartalma is lassabban szívódik fel szervezetünkben, így élénkítő hatása hosszabban tart.
Tea minősítése
A teát a levelek mérete alapján minősítik, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb levelű a tea, annál jobb minősítési besorolást kap, tehát annál drágább. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a tealevél mérete és tulajdonságai között nincs összefüggés.
forrás: http://www.gourmandnet.hu/barpult/teak/teanoveny.php



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat