Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. február 11.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. február 11.

A Szaharában havazott...
(2005-01-31)

Saját bőrünkön érezzük, hogy az idei tél a korábbiakhoz képest nem csak több havat hozott, hanem jelentősebb hidegeket is. Erdély egyes vidékein több egymást követő éjszakán is –30 fok alá süllyedt a hőmérséklet, de Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet. De ez Európa és a Földközi tengeri övezet más országaira is érvényes.


Huszonhét év után először ismét havazott a Szahara Algériához tartozó részén. A szokatlan hideghullám Algériában mélyen benyomult a Szaharába, s még az Algírtól 800 kilométerre, délre fekvő Ghardaia környékén is vastag hó borította be a sivatag homokját. A havazás és a fagy okozta közlekedési balesetekben legkevesebb 20 ember vesztette életét Algériában egy hét alatt.

Spanyolországban vasárnapig 4 ember halálát okozta a rendkívüli hideg. Ismét fagypontig süllyedt a hőmérséklet az ország északkeleti részén, a Földközi-tenger partján és Mallorca szigetén, s csak keddtől várható javulás. A Pireneusokban újra és újra meg kellett tisztítani a hótól az Andorrán át Franciaországba vezető utakat. Spanyolországban óriási károkat okozott a termésben a szokatlan hideg: a Földközi-tenger mentén a termés 90 százaléka pusztult el.

Görögország és Albánia határán több mint ötven falut zárt el a külvilágtól az erős havazás. Két méteres magasságot is elérő hófúvások bénították meg a közlekedést Bulgária északkeleti részén. Szilisztra térségében, ahol 20 falu maradt áram nélkül, szükségállapotot rendeltek el. Románia déli-délkeleti részén is, ahol 24 órán át szakadt a hó és tombolt a viharos szél, sok autós rekedt a hóban. A heves hóviharok miatt mindkét országban lezártak vasárnap több repülőteret és fekete-tengeri kikötőt.

Olaszországban a kormány hivatalosan is bocsánatot kért attól a több száz autóstól és kamionsofőrtől, aki három napra a hóban rekedt a Salerno-Reggio Calabria autópályán. Az utolsó gépkocsivezetőket csak szombaton sikerült kiszabadítani a hó fogságából. Azt is tudni kell, hogy Olaszország egyes vidékein, épp a ritka havazások következében, gyakran nem állnak rendelkezésre hóekék és más eszközök, amivel el lehetne távolítani a havat egy váratlan havazás esetében. A hófront időközben az Adria irányába vonult és ott bénította meg időlegesen a vasúti és közúti forgalmat.

Míg a Földközi-tengerben fekvő Korzika szigetén a szokatlan erős havazás okozott fennakadást a légi forgalomban, Cipruson a párás és meleg levegő keseríti meg az emberek életét. A 19 fok körüli melegben a Szaharából az erős déli széllel odasodort finom homok légzési nehézségeket okoz. Ez a légköri jelenség normálisan csak tavasszal fordul elő, télen nem.

Farkasordító a hideg egész Németországban, Bajorországban az 1600 méteres magasságban fekvő Funten-tónál mínusz 39 fokos hideget mértek. Ausztria egyes részein a legmagasabb fokú lavinariadót léptették életbe.

Magyarországon újabb hidegrekord dőlt meg
Magyarországon vasárnap hajnalban újabb évszázados hidegrekord dőlt meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nógrád megyei Zabaron mínusz 21,9 fokot mért. Ez 0,3 fokkal kevesebb a 1950-ben Miskolcon mért eddigi legalacsonyabb január 30-i hőmérsékletnél.

Január 30-án a legmelegebbet tizenöt éve Bácsalmáson regisztrálták, ahol plusz 15,9 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.
Magyarországon egyébként szombaton is hidegrekordot regisztráltak: akkor szintén Zabaron dőlt meg az addigi január 29-i rekord a hajnali mínusz 22,6 fokos hőmérséklettel.
Az 1800-as évek vége óta mért legalacsonyabb feljegyzett hőmérsékletet, mínusz 36 fokot 1940. február 16-án könyvelték el Görömbölytapolcán.

(forrás: http://www.geographic.hu/index.php#online)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat