Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
Meghalt Simon Wiesenthal 2.rész

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
Meghalt Simon Wiesenthal 2.rész

Wiesenthal számos könyvet publikált, egyebek között saját felderítő tevékenységéről, a lágerélet borzalmairól, az 1944. évi lengyel felkelés tragédiájáról. Fontosabb művei: A mauthauseni haláltábor, Vadásztam Eichmannra, Szigorító rendeleteket, A remény vitorlái, Jaworska esete, Menekülés a sors elől. Visszaemlékezéseit Az igazság malmai címmel 1989-ben írta meg: "A táborokban elszenvedett négy év után csak kérdéseket tudunk feltenni az Istennek. Azt kérdezzük: Miért? Választ nem kapunk."

Magyarországi ügyek: Finta, Szendi, Zentai, Polgár
A Simon Wiesenthalról elnevezett, a nácik és a nácikkal együttműködő személyek felkutatását végző központ egyik legismertebb magyar vonatkozású ügye Finta Imre felkutatása volt az 1980-as évek végén. Az egykori magyar csendőrtisztet háborús bűncselekmények és az emberiség elleni bűntettek vádjával állították bíróság elé Kanadában. 1990-ben azonban felmentették, mert a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy felelős volt közel kilencezer szegedi zsidó elhurcolásában. A Finta-ügy volt az alapja Costa-Gavras 1989-ben készített Music Box című filmjének.
A Wiesenthal Központ 1994-ben újabb volt magyar csendőr, Szendi József felelősségre vonása ügyében fordult a magyar hatóságokhoz. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Szendi 1941-ben lépett a magyar csendőrség kötelékébe, és részt vett magyar zsidók Ukrajnába hurcolásában, ahol a német SS a zsidókat kivégezte. Feltételezhetően részt vett a zsidók gettókba gyűjtésében is, és segédkezett Auschwitzba szállításuknál.
A Simon Wiesenthal Központ 2004-ben nagyszabású kampányt indított, amelynek keretében még élő háborús bűnösöket kutatnak fel Németországban, Horvátországban, Magyarországon és Ukrajnában; 10 ezer eurós jutalmat ajánlottak mindazokért a jelzésekért, amelyek bűnösök elfogását, elítélését eredményezik. Ilyen kampányt már rendeztek, s állítólag bejelentések százai futottak be a központba.
Az Utolsó Esély nevet viselő kampány keretében bukkantak a Perthben élő Charles Zentai nyomára a nácivadászok. A 83 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1944. nov. 8-án a magyar hadsereg tisztjeként, két társával együtt Budapesten megkínozta, majd megölte Balázs Péter 18 éves zsidó fiút, amiért az nem viselte az előírt sárga csillagot. Két bűntársát, ugyancsak magyar katonatiszteket, a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, Zentainak azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnét az 1950-es években kivándorolt Ausztráliába. Zentai Károly a Wiesenthal Központ tett feljelentést, amely alapján a Katonai Ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság március 3-án nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A 83 éves férfit július 8-án a kiadatási kérelem alapján letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Zentai tagadja a vádat. Jelenleg folyik ellene a kiadatási eljárás, az ügyet az illetékes perthi bíróság szeptember 21-re napolta el.
2005. augusztus óta újabb Perth-ben élő háborús bűnös után nyomoz a Wiesenthal Központ, amely felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy vizsgálják ki Polgár Lajos II. világháború alatti tevékenységét, miután fény derült rá, hogy az illető Gera József egykori nyilas vezető titkára volt. A 89 éves Polgár Lajos, korábban Kardos Lajos, 1949 óta él Ausztráliában. Személye azután került reflektorfénybe, hogy a The Australian című napilapnak adott interjújában beismerte: a háborús bűnök miatt kivégzett Gera József egykori nyilas vezető titkára volt.

Megemlékezések az elhunytról
Wiesenthalt álmában érte a halál bécsi otthonában. "Azt hiszem, úgy emlékszik rá a világ, mint a holokauszt lelkiismeretére. Bizonyos szempontból ő lett a holokauszt áldozatainak állandó képviselője, akinek eltökélt szándéka volt az igazságszolgáltatás kezére juttatni a legsúlyosabb bűntett elkövetőit" - nyilatkozta Hier rabbi.
Simon Wiesenthal, a II. világháborús náci háborús bűnösök leghíresebb üldözője mindent megtett, amit megtehetett az elpusztítottak emlékéért… - mélyen hitt abban, hogy a bűn nem maradhat büntetlenül, a bűnösöket felelősségre kell vonni, mert ezt követeli a meggyilkoltak emléke. Tetteit nem a bosszú, hanem az igazságszolgáltatásba vetett bizalom vezette" - írta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-hez eljuttatott közleményben.
"A magyarországi zsidóság mély fájdalommal értesült arról, hogy elhunyt Simon Wiesenthal. Szeretett hittestvérünk a holokauszt túlélője mindanyuinknak példaképe volt" - olvasható a szövetség reagálásában. Különösen igazak a halálesetnél mondott ősi szavak: "Báruch, dajan há emet - Áldassék az igazságos bíró", vagyis az Örökkévaló, aki ítél élet és halál dolgában. "Most ő áll (...) az égi bíró elé”.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat