Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-28

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-28

Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből IV

Cipőpotyautas varangy
Bécs, 2002. január 17. (MTI-Panoráma) - Egy linzi asszony önhibáján kívül különleges szuvenírt hozott magával Thaiföldről: amikor hazaérkezve kicsomagolt, az egyik cipőjéből egy kis varangy ugrott ki.
A hölgy két napig maximumra állított fűtéssel és szárított rovarokkal kényeztette a ragaszkodó állatot a fürdőkádban, aztán elvitte egy biológiai laborba, ahol a bécsi Természettudományi Múzeum segítségével azonosították a világutazót: egy Délkelet-Ázsiában meglehetősen gyakori, ártalmatlan fajtáról van szó.
A nő elmondta, hogy az üdülőhelyen, ahol szabadságát töltötte, elég sok ilyen állatka volt: szerettek befészkelődni az emberek cipőibe.
A varangy nem térhetett vissza az asszonyhoz, most megfelelő terráriumot vagy állatkertet keresnek neki, ahol befogadnák.
A csomagban egyébként volt egy másik varangy is, amely a búvárfelszerelésben tette meg a hosszú utat, de ennek a fizikuma gyengébb lehetett, mert út közben kimúlt.
________________________________________
Kongó: kitört a Nyiragongo vulkán, tízezrével menekülnek Gomából
Goma, Kigali, 2002. január 17. (MTI) - Kitört csütörtökön reggel a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban található Nyiragongo vulkán. Menekülők tízezrei keltek útra csütörtökön a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén lévő Gomából a szomszédos Ruandába, miután a Nyiragongo tűzhányóból előtört lávakígyók elérték a repülőteret és a város északnyugati részét. Az ország keleti részén, Goma városától alig tíz kilométerre északra fekvő tűzhányó oldalán három irányban - köztük a helyi repülőtér és egy regionális ENSZ-támaszpont felé - folyik a láva.
A lávafolyam óránként mintegy 20 kilométeres segítséggel tartott a repülőtér felé, bár haladását egy domb később lelassította. Egy másik lávafolyam elvágta a Gomától északra vezető utat. A tűzhányó kitörését a város központjában nem lehetett észlelni: füstfelhők nem voltak láthatóak, salak kilövellése és földrengés sem volt érezhető.
Csütörtök délután már összefüggő tömeg indult meg Gomából a határ ruandai oldalán lévő Gisenye felé. Az exodus nyugodtan kezdődött, a gomaiak javait szállító gépjárművek hosszú sorával. Az egyik északi városnegyed lakói már előbb távoztak a lávafolyam közeledtével. Este negyed kilencre a láva alig ötszáz méternyire volt az ENSZ kongói megfigyelő missziójának a repülőtér közelében lévő táborától - jelentették a hírügynökségek.
A gomaiak már amúgy is számos hányattatáson mentek keresztül. 1977-ben több tucatnyian vesztették életüket annak következtében, hogy a vulkán lávatava "kiömlött" a Nyiragongo hasadékain, és óránként hatvan kilométeres sebességgel zúdult le. Ez volt az eddig ismert leggyorsabb lávafolyás.
A tűzhányó rémületet keltett 1995 januárjában is, amikor megolvadt kőzetek esőjével fenyegette a lábánál lévő táborokat, ahol ruandai hutuk százezrei kerestek menedéket. Több mint egymillió hutu menekült el Ruandából az 1994-es mészárlások után, tartva a tuszik bosszújától. A táborokban kimerült férfiak, nők és gyerekek ezrei haltak meg kolerában.
________________________________________
Brit rendőrségi csodafegyver: bűnüldözési képlet
London, 2002. január 18., péntek (MTI-Panoráma) - Sanyarú sors vár a brit bűnözőkre, legjobb, ha valamennyien jó útra térnek. A jövőben ugyanis szó szerint képletes harcot folytat a brit rendőrség ellenük annak köszönhetően, hogy matematikusok "csodafegyverrel", a bűnüldözés képletével, avagy egyenletével vértezték fel a Scotland Yardot.
Az eredményes küzdelemhez már csak az kell, hogy a rendőrök meg is tudják érteni, mi mit jelent benne.
A csodafegyver a következő:
NDb=(60%x Nc/Nt + 40%x Dc/Dt) x 17585
Ha valaki így nem értené, "szóvá tesszük": Endébé egyenlő zárójel nyitva hatvan százalék szorozva encé per enté plusz negyven százalék szorozva décé per dété zárójel bezárva szorozva tizenhétezer ötszáznyolcvanöttel.
(Aki még így sem érti, ne menjen rendőrnek - legalábbis britnek.)
Az egyenlet agyafúrt ereje nem abban rejlik, hogy mindegyik rendőr kap belőle egyet és hirtelen az üldözött bűnöző orra elé tartja, aki a képleten vagy annyira eltöpreng, hogy könnyű megfogni, vagy - ha egy csöpp esze van - menten megadja magát.
Nem. A képlet az erőforrások optimális térbeli és időbeli elhelyezésében nyújt segítséget, azaz abban, hogy hol és hány rendőrre van szükség Londonban. A matematikusok a képletbe belekalkulálták egyebek közt az egyes londoni körzetek lakóinak számát, a bűncselekmények gyakoriságát, a gazdasági helyzetet.
Az elméleti csodafegyver a 17 ezer 585 londoni rendőr 60 százalékát a lakosság körzeti megoszlása és szociális struktúrája alapján helyezi el, az állomány 40 százalékát pedig a bűnözés és a rendőri jelenlét igényszintje szerint.
A rendőrség szóvivője szerint a képlet valószínűleg nem mér döntő csapást a bűnözésre, ám nagyon nagy a gyakorlati haszna a rendőrök elhelyezésében. "Nem olyasmiről van szó, amit elvont matematikusok sütnek ki elvarázsolt dolgozószobáikban" - mondta a rendőrségi szóvivő.
Mindazonáltal a képlet miatt eddig még nem kezdték tömegével feladni magukat a brit bűnözők.
Viszont nem kizárt, hogyők is számolni kezdenek vele...
________________________________________
Hóhérhiány miatt injekció
Mbabane, 2002. január 18. (MTI-Panoráma) - Szváziföld feladta a reményt, hogy megfelelő hóhért talál és úgy döntött, hogy a jövőben inkább áttér az akasztásról az injekcióra - jelentette be az afrikai ország igazságügyi minisztere.
Szváziföld immár 19 éve küszködik hóhérhiánnyal, 1983 óta nem volt a kis afrikai országban kivégzés. Az igazságügyi minisztérium 1998-ban már odáig jutott, hogy beérte volna külföldi munkaerővel is, és nemzetközi hirdetés révén próbált hóhérra szert tenni. Akadtak pályázók, ám egyikük sem volt az igazi, az aspiránsok nem feleltek meg a minisztérium szigorú elvárásainak, pedig a két szomszédos országban - a Dél-afrikai Köztársaságban és Szomáliában - a halálbüntetés eltörlése miatt munkanélküliek lettek a hóhérok. Így született meg most a döntés, hogy jobb lenne áttérni az injekcióra, mert az nem igényel kivégzés-specialistát, elég hozzá egy egészségügyi szakember.
A 19 kivégzésmentes esztendő alatt mindazonáltal nem torlódtak össze túl sokan a siralomházban: összesen 9 halálraítéltje van Szváziföldnek.
A lakosság többsége - az Alkotmányt Felülvizsgáló Bizottság tavalyi közlése szerint - híve a kivégzésnek, és szeretné, ha a halálbüntetés az alkotmányba is bekerülne. A Szváziföldi Emberi Jogi Szövetség szerint azonban a kormány vonakodik élni a halálbüntetéssel, mert azzal ráirányítaná a nemzetközi figyelmet az országban az emberi jogokra. (Szváziföldön 1973 óta be vannak tiltva a politikai pártok, korlátozott a sajtószabadság.)
Az igazságügyi miniszter mindazonáltal csütörtökön azt mondta a Reutersnek, hogy várhatóan már az idén bevezetik az injekciós kivégzést.
________________________________________
Visszafordítható-e az infarktus okozta szívkárosodás? - szívjavító műtét őssejtekkel
Bécs, 2002. január 18. (MTI) - Visszafordítható-e az infarktus okozta szívizom-károsodás? - erre a kérdésre várnak választ bécsi Általános Kórház (AKH) orvosai, akik a maga nemében szenzációs műtétre vállalkoztak: egy infarktust szenvedett beteg szívizmát sikeres állatkísérletek nyomán már korábban is próbálták a betegtől vett őssejtekkel "kijavítani", akkor azonban ezt egy mellkasi műtét keretében tették, most azonban vágás nélkül, fecskendővel juttatták célba az őssejteket.
Az őssejtek bejuttatása nyomán az állatkísérletekben az elhalt szívizomban újra kialakultak véredények, illetve átnőttek oda az izom egészséges részéből, s ennek következtében újra javult a szív szivattyúzó teljesítménye.
A kísérleteket - amelyekhez előzőleg azonosítottak egy bizonyos fajta, a szívizom "kijavítására" alkalmas őssejtet az emberi vérben - Dr. Alfred Kocher, az AKH orvosa végezte az Egyesült Államokban, ahol az eljárás nagy feltűnést keltett, mivel az állatoknál a kísérletekben a szív teljesítményének 35 százalékos javulásához vezetett.
Dr. Kocher és munkatársaival tavaly októberben egy bypass-műtét során egy beteg nőnél kísérletezett az őssejtek bejuttatásával. E műtét eredményeit még nem derítették fel teljesen, annyi azonban decemberre már kiderült, hogy a saját őssejtek bejuttatása nem ártott a betegnek, viszont javult a szív szöveteinek vérellátása és a jelek szerint a beavatkozás hatással volt a szív mikroméretű véredényeire is.
Most azonban műtéti beavatkozás nélkül, a Johnson and Johnson cég különleges szívkatéter-vizsgálati módszerének felhasználásával először pontosan felmérték, az infarktus érintette területek szélén hová kell az őssejteket juttatni, s ezt befecskendezés útján tették meg. A különleges vizsgálat során a szövet elektromos és mechanikus aktivitását érzékelő katéterrel háromdimenziós képet kapnak az orvosok a bal szívkamráról, s meg tudják állapítani, hol vannak olyan szövetrészek, amelyek csak részben sérültek és alkalmasak az "újraélesztésre". (Az eljárás angol neve: NOGA-Mapping.)
Most az orvosoknak néhány hétig türelmesen kell várni, amíg a remélt eredmény mérhető lesz, vagyis ki tudják mutatni, hogy javult a szív szivattyú-teljesítménye.
Ez lenne a világon az első olyan terápia, amely legalább bizonyos mértékben vissza tudja fordítani az infarktus okozta károsodást, s az állatkísérletek során szerzett tapasztalatok nagy reményekre adnak alapot.
________________________________________
Egy 350 kilós nő halála Törökországban
Isztambul, 2002. január 18. (MTI) - Egy három és fél mázsás nő halt meg pénteken egy isztambuli kórházban. A pénteki kórházi közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint a súlyos asszony halálát légszomjból adódó fulladás okozta.
A 60 esztendős Hacer Seniz Pak egyszerre több életveszélyes betegségben is szenvedett, köztük magas vérnyomásban és cukorbetegségben. Három órát tartott, mire kiszabadították harmadik emeleti otthonából, hogy kórházba vigyék.
"Hagyjatok meghalni, nem gondoltam volna, hogy ennyire meghízok" - idézte az asszony halála előtt mondott szavait a Sabah című török lap.
________________________________________
A klónozás embermásolási célra az amerikai akadémia szerint veszélyes, be kell tiltani
Washington, 2002. január 18. (MTI) - Az amerikai tudományos akadémia illetékes bizottsága szerint a klónozás alkalmazása embermásolási célra orvosilag nem biztonságos, az esetek nagy részében sikertelen, ezért be kell tiltani. A bizottság szerint viszont nem kell betiltani a klónozást betegségek gyógyítására történő alkalmazás esetén. Ez a vélemény ellentétben áll a washingtoni képviselőház által elfogadott és George Bush amerikai elnök által is támogatott törvénnyel.
Az amerikai tudományos akadémia a kormányt tudományos és műszaki kérdésekben tanáccsal ellátó magánintézmény.
Az akadémiai bizottság jelentése aközben érkezett meg a washingtoni kormányhoz, hogy a Fehér Ház által e célra, újonnan felállított, bioetikai tanácsadókból álló tanács hosszasan mérlegeli az emberi klónozásnak az orvostudomány szempontjából vett előnyeit és erkölcsi kockázatait. Bush elnök a tanács létrehozásakor kérte annak tagjait, hogy legyenek "a nemzet lelkiismerete".
Az akadémiai bizottság szerint az állatokkal végzett klónozási kísérleteknél kiderült, hogy csak kis hányaduk eredményes, hogy a klónok nagy része a vemhesség alatt, még annak kései szakaszában is elpusztul, hogy a világra jövő klón gyakran torzszülött, és hogy az eljárás súlyos kockázatokat hord magában az anyára nézve. A bizottság szerint azonban nem kell betiltani az embrióklónozást azokban az esetekben, amelyekben ez lehetőséget teremt valamilyen halálos betegség gyógyítására.
A gyógyító klónozást tehát meg kell különböztetni a reprodukciós klónozástól. A bizottság azt ajánlja, hogy ötévente vizsgálják felül, mekkora veszéllyel jár a reprodukciós klónozás. Leszögezik, hogy ők kizárólag orvosi és tudományos szempontból vizsgálták a kérdést, erkölcsi, vallási vagy társadalmi szempontból nem.
________________________________________
Aranyfogú leopárd
Szingapúr, 2002. január 19. (MTI-Panoráma) - Sammy Davis Jr. egykori hófehéren megvillanó hollywoodi mosolya már a múlté, a szingapúri állatkert egyik kedvence, Yen Bai, a hatéves foltos leopárd azonban mostantól kezdve aranyfoggal vicsorít a látogatókra.
A vietnami származású ragadozó nem a legújabb leopárd-divattól hajtva kapta a meg lehetősen költséges rágóeszközt, hanem azért, mert egyik foga egy fatönk állandó rágcsálásától eltört.
Egy öttagú orvoscsoport két műtét során helyezte a nagymacska lereszelt fogtövére az egyébként 410 dollár értékű, mintegy 3 centiméteres aranykoronát.
A nemesfém az olcsóbb kerámiánál nem csupán tartósabb, de aranyosabbá is teszi Yen Bai egyébként sem lebecsülendő vicsorítását.
________________________________________
Bolti szarka-ráta - a norvégok világelsők, de értékben a britek lopnak legtöbbet
Oslo, 2002. január 19. (MTI-Panoráma) - Jóllehet Norvégia életszínvonalban a világelsők között van, a Dagens Naeringsliv című norvég lap által ismertetett brit tanulmány szerint ebben a skandináv országban a legmagasabb a "bolti szarka"-ráta, azaz az üzletekben elkövetett lopások egy lakosra vetített aránya. De az eltulajdonított áruk értékét tekintve Nagy-Britannia vezet a bolti lopások terén.
A leicesteri és a northamptoni angol egyetemek 15 európai uniós országban, valamint Svájcban és Norvégiában elvégzett vizsgálata szerint Norvégiát Görögország, Portugália, Ausztria és Spanyolország követi az enyveskezűségi sorban.
A felmérés szerint leggyakrabban kozmetikai cikkeket, CD-ket, videokazettákat, alkoholt és dohányárut, valamint gumi óvszert tulajdonítottak el Norvégiában. A tolvajok élelmiszerekre nem hajtottak - kivétel a csokoládé.
Norvégiában, ahol a bruttó hazai termék az egyik legnagyobb az egész világon, a legnagyobb kiskereskedelmi szakszervezet adatai szerint az elcsent áruk értéke elérte a kereskedelmi forgalom 1,5 százalékát.
A szakemberek úgy vélik, hogy az engedékenység, a passzivitás és a norvég közéletben tapasztalható konfliktuskerülés felelős a lopások magas részarányáért. A skandináv ország törvényei szerint - sok más európai országgal ellentétben - még az üzlettulajdonosok sem tarthatják vissza erőszakkal azokat, akiket lopáson értek.
Külön érdekesség, hogy a norvégok világelsősége ellenére az eltulajdonított áruk értékét tekintve Nagy-Britannia vezet a bolti lopások terén.
________________________________________
Újfajta szülés-előrejelző
London, 2002. január 19. (MTI) - Vége a kismamák életét megkeserítő bizonytalanságnak: brit tudósok olyan tenyérnyi szülés-előrejelző készüléket fejlesztettek ki, amellyel 48 órás pontossággal meg lehet határozni a magzat világrajövetelének idejét.
A Jopejo brit vállalat által kifejlesztett készülék működésének lényege, hogy az állapotos nő hasán keresztül az anyaméhből érkező gyenge elektromos jelek alapján "jósol".
Az újfajta készülék a közlekedési lámpák működéséhez hasonló módszerrel jelzi a várandós asszonyok számára, hogy közeledik a szülés ideje: a készülék zöld jelzése arra utal, hogy a gyermek 48 órán belül világra jön. Ha a készülék lámpája piros, akkor még legalább két hetet várni kell a baba megszületésére, ha sárga a jelzés, akkor minden valószínűség szerint tizennégy napon belül érkezik a jövevény.
Gyakran előfordul, hogy a szülés a várt időnél két héttel korábban, illetve később indul meg. A szüléselőrejelző-készülék épp ezt a kockázati tényezőt szűri ki: a várandós nőknek nem kell felesleges időt kórházban tölteniük, csak akkor szükséges az orvosnál jelentkezniük, amikor már tényleg közel az idő - hangsúlyozta Deborah Withington, a Jopejo igazgatója a BBC Radio 5-nak adott interjújában.
A Jopejo cég terméke egyelőre még kereskedelmi forgalomban nem kapható, de feltalálói szerint erre nem kell sokat várni. Ára 100 angol font alatt lesz, de az is elképzelhető, hogy csak 20 fontot kell fizetnie annak, aki maga mögött hagyva a bizonytalanságot, biztosra akar menni gyermeke születésének időpontjával kapcsolatban. Hogy bérelni lehet-e majd - elvégre legfeljebb kilenchavonta lehet rá szükség egy családban -, arra nem tért ki a jelentés.
________________________________________
Felhőkarcolóra mászni tilos
Sanghaj, 2002. január 19. (MTI-Panoráma) - Kína legmagasabb felhőkarcolójának üzemeltetői megelégelték, hogy egyesek nem a lifteken, hanem az épület homlokzatán próbálnak feljutni a tetőre.
Miután két hónappal ezelőtt egy engedéllyel nem rendelkező "pókember" húsz emelet "megtétele" után feladta a 421 méter magas sanghaji Jin Mao torony megmászását, az épületre riasztó berendezéseket szereltek fel a vakmerő alpinisták távoltartása végett - jelentette a "Shanghai Daily" című lap.
A világ harmadik legmagasabb épületének lábánál most kínai és angol nyelvű tábla áll, rajta "Felmászni tilos!" felirattal. Ráadásul rövidesen plexiből készült fal és megfigyelőrendszer védi majd a felhőkarcolót.
Egy évvel ezelőtt egy férfi sikerrel megmászta a 88 emeletes épületet, de mivel nem volt erre engedélye, teljesítményéért hivatalos elismerés helyett 15 napi börtönt - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Fejvesztő nyiratkozók
Prága, 2002. január 19. (MTI) - Nemcsak a hajukat, de gyakran a fejüket is elveszítik azok a férfiak, akik a morvaországi Olmütz központjában felkeresik a Berenika férfifodrászati szalont. Az ilyen helyeken szokásos szolgáltatásokat ott ugyanis meglehetősen lenge öltözet ű hölgyek nyújtják a férfiak nem kis örömére.
Minden bizonnyal ezzel magyarázható, hogy hajvágás közben még a rövidlátók is az orrukon hagyják pápaszemüket.
Kamil Moucka, a szalon tulajdonosa azt állítja, hogy a fodrásznők eredeti öltözékével vendégeinek akar kedveskedni, örömet szerezni. A szalonban jelenleg hat csinos, fiatal hölgy foglalkozik a férfiak fejével. Mindegyikük átlátszó fehér palástban dolgozik - ez oldalt teljesen nyitott, s csak egy nem túl széles elülső, illetve hátsó része van. A palást alatt már csak a bugyi található, amely véletlenül szintén átlátszó anyagból készült.
A kezdeti bizonytalanság után az érdeklődés hatalmas, s néha napokat kell várni míg az ember - a férfi - sorra kerül. Előzetes időpontkérés nélkül ma már be sem lehet jutni. A szalon csak 18 éven felülieket szolgál ki.
A szolgáltatások minőségére eddig senki sem panaszkodott, bár problémáink is vannak - magyarázza Moucka. Egyes vendégek a látványt követve nem egyszer olyankor is kapkodják a fejüket, amikor azt nem lenne szabad, így a hölgyek el-eltorzítják frizuráikat. Panaszkodni azonban még senki sem panaszkodott. A fodrászkisasszonyok is elégedettek, hiszen a szokásosnál magasabb árak ellenére sincs olyan vendég, aki ne adna kisebb-nagyobb borravalót.
- Gyakori, hogy névjegyet is hagynak nálunk - mondta az egyik fodrásznő.
________________________________________
Kelet-Kínában nyílt meg a világ legnagyobb teamúzeuma
Peking, 2002. január 20. (MTI-Panoráma) - A kelet-kínai Fucsien tartományban megnyílt a világ legnagyobb teamúzeuma, ahol 8000 négyzetméteren mutatják be a teatermesztés és -készítés művészetét.
A csangpui múzeumban, amely a hét elejétől látogatható, van egy olyan terem is, ahol a teával kapcsolatos festményeket, grafikákat és más m űvészeti terméket állítanak ki, és persze olyan szalon is, ahol a látogató megismerkedhet a teakészítés szokásaival, a hozzá kapcsolódó ceremoniális kellékekkel.
A világ számos részén külön művészete van annak, ahogy a kedvelt italt felszolgálják a vendégeknek. A termekben végigkísérhető a tea több ezer éves históriája.
Éppen Kína volt az a hely, ahonnan hatezer évvel ezelőtt a tea elindult világhódító útjára. Régóta termesztik itt és ezer éve már annak is, hogy elkezdték exportálni a világ minden részébe, először a selyemúton, majd később a tengeren.
Kínában alapvetően három fajta teát különböztetnek meg: a zöld teát, amelynek legismertebb fajtáját Lungcsinban termesztik, a vörös teát, és a főként jázminnal ízesített virág- vagy jázminteát.
A tea a rizzsel együtt a kínai étkezés elhagyhatatlan fogása. Az utca embere Kínában gyakran csak ebben a formában iszik vizet, mert elterjedt a vélekedés, hogy a közönséges víz nem tesz jót az egészségnek. Igaz, előfordul, hogy a termoszból töltögetett forró vízbe nem is tesznek tealevelet: akkor csak "fehér teának" nevezik.
________________________________________
Lesújtott a fáraó átka?
Torino, 2002. január 21. (MTI-Panoráma) - A fáraó átkáról sugdosnak az emberek az észak-olaszországi Torino városában: sokak szerint az egyiptomi uralkodók átka sújtotta azt a három fiatal lányt, akik elájultak az ókori múmiákat és fáraókorabeli kincseket bemutató múzeumban.
A lányokat múlt héten kellett kórházba szállítani a torinói egyiptomi múzeumból, miután sírógörcsöt kaptak, illetve erőtlenül rogytak össze az ókori remekeket felvonultató kiállításon. A három lány közül az egyik rövid időre az eszméletét is elvesztette. A kivizsgálás során az orvosok nem találtak ésszerű magyarázatot a tizenegy éves kislány ájulására.
A torinói múzeum egyiptomi gyűjteményének kurátora szerint minden bizonnyal létezik logikus magyarázat a lányok furcsa viselkedésére, mert nem nincs olyan ártó hatalom, amely öt perc alatt ki tudna készíteni valakit. Sokan azonban kételkednek ebben, és inkább a fáraó átkának tulajdonítják az ájulást és a heves sírógörcsöt.
Tavaly márciusban is történt két hasonló eset a múzeumban: akkor tesztek sorozatát végezték el az intézményben, hogy bebizonyítsák, nincs semmi káros és mérgező anyag az ókori műemlékeket és múmiákat körülvevő levegőben.
A torinói múzeum világhírű gyűjteményében a festett szarkofágokon és faragott istenszobrokon kívül egy Kr. e. 1400-ból származó sírkamrát és egy kisméret ű templomot is őriznek.
________________________________________
Amikor a rendőrt szondáztatják
Pozsony, 2002. január 21. (MTI-Panoráma) - Az "amikor a hóhért akasztják" szólás szlovák változata lehet hamarosan az "amikor a rendőrt szondáztatják".
A szlovák kormány arra készül ugyanis, hogy elrendelje a gépkocsit vezető rendőrök szúrópróbaszer ű alkohol-ellenőrzését. Ennek oka, hogy túl sok közúti balesetbe "keverednek bele". Az idei évből még csak három hét telt el, de már négy ember halálát okozták az utakon - ugyan szolgálaton kívül, de - ittasan vezető rendőrök Szlovákiában.
Tavaly összesen 53 közlekedési balesetnek volt rendőr érintettje Szlovákiában, átlagosan minden hétre jutott egy. Hogy ezek közül hányban játszott közre az alkohol, az nem derül ki a közzétett statisztikából.
A szlovák belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a rendőrök szondáztatása meghatározatlan ideig folyik majd.
Bár a lakosság köréből bizonyára sokan vállalnák szívesen, hogy leintsék a rendőrautókat és megszondáztassák vezetőiket, a tesztelést feltehetően hatósági személyek végzik majd.
________________________________________

Vezeti a poplistát Harrison My Sweet Lordja
London, 2002. január 22. (MTI-Panoráma) - Alig két héttel újrakiadása után az angol poplisták élére került a novemberben elhunyt George Harrison dala, a My Sweet Lord. Több mint 30 évvel ezelőtt, első megjelenése után, 1971-ben a dal már hosszasan vezette a brit pop toplistákat.
A felbomlott Beatles-együttes tagjai közül Harrison volt az első, aki a My Sweet Lorddal szóló előadóként ekkora sikert aratott. George Harrisonnak még hét további dala, köztük a Got My Mind és a Set On You került a brit poplisták első tíz helyezettje közé az elmúlt 30 évben.
A The Sun brit bulvárlap a popvilág hírességeivel karöltve decemberben indított kampányt a 31 éves szólólemez új kiadása érdekében az EMI-nél. A január elején ismét piacra került lemez bevételének egy részét jótékonysági célokra, köztük a Harrison által 1973-ban létrehozott rákkutatási alapítvány megsegítésére fordítják, amivel egyetértett a rákbetegségben elhunyt egykori Beatles-tag családja is.
________________________________________
Orosz opera a Clinton és Lewinsky románcáról
Moszkva, 2002. január 22. (MTI-Panoráma) - A világ leghíresebb gyakornoka körüli botrányról operát komponál egy orosz zeneszerző.
Mint az NTV orosz televízió jelentette, Vitalij Okorokov Monica Lewinsky és Bill Clinton elnök románcát zenésíti meg. A történet azonban a librettó-író fantáziáját követve módosul: a Fehér Ház egykori gyakornokáról a darabban kiderül, hogy kettős ügynök, akinek az a feladata, hogy a szovjet titkosszolgálat, a KGB megbízásából befolyásolja az Egyesült Államok elnökét.
Az orosz televíziónak az operáról szóló jelentése szerint Putyin orosz elnök és Monica (is) találkozik, méghozzá a Kremlben, és annak főnöke hirtelen elővesz egy kis híján mázsa súlyú dossziésorozatot arról, hogy bizonyos Maria Levinszonova, miután elvégezte a KGB különleges tanfolyamát, néhány évvel ezelőtt eredményes küldetést hajtott végre a washingtoni Fehér Házban, s ezzel tartós kárt okozott az amerikai elnök tekintélyének.
A forgatókönyv szerint az egész történetet "Putyin hadnagy" találta ki - magyarázta Okorokov a televízió riporterének, utalva ezzel Putyin titkos ügynöki múltjára. És mivel a zeneszerző - mint kifejtette - olyan asszonyt akar bemutatni, "aki szeret és akit szeretni lehet", az opera végén Levinszonova, alias Lewinsky kettős ügynök feleségül megy az orosz államfő biztonsági főnökéhez.
A "Monica a Kremlben"ősbemutatójára már találtak színpadot: a Volga menti Szaratov dalszínháza mutatja be az operát. A premier időpontját azonban még nem t űzték ki, Okorokov ugyanis még operájának utolsó kottalapjait írja.
________________________________________
Oroszország: harmadik űrturista?
Moszkva, 2002. január 22. (MTI) - Az orosz űrhivatal keddi jelentések szerint megkezdte a harmadik " űrturista" kiválasztását.
Szergej Gorbunovnak, a Roszaviakoszmosz szóvivőjének keddi beszámolójából kiderült, hogy számos jelentkező van már az újabb kozmikus kirándulásra, annak ellenére, hogy a résztvevőknek - stílszerűen - csillagászati összeget kell fizetniük a nem mindennapi élményért. Az új űrutas személyéről várhatóan a második űrturista, Mark Shuttleworth dél-afrikai milliomos áprilisra tervezett utazását követően döntenek.
A 27 éves fokvárosi informatikus-vállalkozó amellett, hogy fotó- és videofelvételeket készít a világűrben, néhány tudományos kísérletben is részt vesz a nemzetközi űrállomáson (ISS). ő lesz egyben a világ első afrikai asztronautája is. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy Shuttleworth mennyit fizet az orosz űrhivatalnak, de ügyvédei annyit elárultak, hogy nem kevesebbet, mint az első űrturista, az amerikai Dennis Tito, akinek 20 millió dollárjába került a kozmikus utazás.
A nemzetközi űrállomás amerikai munkatársai nem fogadták túlzott lelkesedéssel honfitársukat, mondván: egy tapasztalatlan civil komoly károkat okozhat az űrállomás berendezéseiben. Az orosz űrhivatal számára viszont éves költségvetésének mintegy 15 százalékát jelenti egy ilyen üzlet.
________________________________________
Apai illattal lehet "elcsavarni" a nők orrát
London, 2002. január 23. (MTI-Panoráma) - A gyengébbik nemet az orra vezeti a párválasztásban: amerikai kutatók kimutatták, hogy a nők olyan férfit választanak maguknak társul, akinek illata édesapjukéhoz hasonló. A kutatók szerint a nők képesek "kiszagolni" azokat a férfiakat, akiknek illata hasonlít édesapjukéra.
A feltételezések szerint az a férfi, akinek illata hasonló a párkereső nő édesapjáéhoz, valószínűleg az apósjelöltéhez hasonló immunrendszerrel rendelkezik.
A korábbi kutatási eredmények azt mutatták, hogy a nők azoknak a férfiaknak az illatát kedvelik, akiknek az immunrendszerét a nőkétől eltérő gének alkotják. Az új eredmények azonban éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják - olvasható a BBC internetes honlapján.
A kutatók 49 hajadont vontak vizsgálat alá: a jelölteknek olyan pólókat kellett megszagolniuk, amelyeket férfiak viseltek két egymást követő napon át. A chicagói egyetem munkatársai meglepő eredményre jutottak: a nők a saját immunrendszerükhöz hasonlóval rendelkező férfiakat részesítették előnyben.
A tudósok szerint a nők azért vonzódnak az édesapjukéhoz hasonló illattal és immunrendszerrel rendelkező férfiakhoz, mert abban bíznak, hogy így utódaik már egy kipróbált és jól bevált immunrendszert örökölnek majd.
Az illat utáni párválasztás nem csak az emberekre jellemző: a kutatók egereknél is kimutatták, hogy a nőstény jobban vonzódik ahhoz a hímhez, amelynek illata csak kis mértékben tér el a sajátjától, mint ahhoz, amelynek nagyon különbözik vagy teljesen megegyezik az illata a párválasztó nősténnyel.
________________________________________
Melegedő jégmezők
Auckland/Stockholm, 2002. január 23. - (MTI-Panoráma) - Szabályos hőhullám érte el Déli sarkvidék örök jegét. Az Antarctic Sun cím ű lap jelentése szerint a McMurdo amerikai támaszponton tavaly évvégén a hőmérséklet 10 Celsius fok fölé emelkedett, és ezzel elérte az eddigi melegrekordot, a nappali hőmérsékletek január első hetében is csak jelentéktelen mértékben voltak alacsonyabbak.
Legutóbb a múlt század hetvenes éveiben mértek valamivel 9 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletet ezen a vidéken.
A mérések ellentmondanak a számos tudós által hangoztatott véleménynek, amely szerint a Déli-sarkon a hőmérséklet állandó süllyedésére lehet számítani - mutatott rá a lap.
Egy meteorológus elmondta az újságnak, hogy a Scott-Amundsen sarki megfigyelő állomáson a múlt héten mínusz 14,9 fokot mértek, ami ott enyhének számít: ehhez fogható "magas" hőmérsékletet 1985 óta nem észleltek.
A magasabb hőmérsékletek sarkkutatók szerint azzal a következménnyel járnak, hogy erősödnek a szelek, növekszik a felhősödés és ezzel romlanak a látási viszonyok, ami nem előnyös az utánpótlást szállító repülőgépeknek.
Az északi féltekén Európa legnagyobb gleccsere, az izlandi Vatnajokull olvadóban van és évente átlagosan egy méterrel vékonyodik az éghajlat melegedése következtében - közölte a napokban egy szakértő.
"Ha a gleccser zsugorodása ebben az ütemben folytatódik, úgy az évszázad végére nem sok marad a Vatnajokullból" - jelentette ki Helgi Bjornsson gleccserkutató a Reuters hírügynökségnek.
A 900 méter magas gleccser zsugorodását - a kutató szerint - az okozza, hogy Izlandon manapság kevesebbet havazik és emelkedik a hőmérséklet. A 8000 négyzetkilométer kiterjedés ű, régi időktől fogva jégréteg borította Vatnajokull a turisták kedvelt kirándulóhelye.
Ha a globális felmelegedés, amelynek kihatásairól a tudósok véleménye eltérő, a gleccser eltűnéséhez vezet, ez súlyos áradásokat okozhat Izland gyéren lakott keleti részében - mutatott rá Bjornsson.
________________________________________
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat