Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
40 éves szűz - Hódítási tanácsok

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
40 éves szűz - Hódítási tanácsok

40 éves szűz - Hódítási tanácsok kezdőknek
Az idei amerikai mozis nyár egyik legnagyobb vígjáték-durranását múlt csütörtöktől már a hazai mozik is vetítik.

Úgy tűnik, hogy idén nem a nagyágyúk és a már befutott nevek hozzák az igazi meglepetéseket a humoros műfajban, hanem inkább az alacsonyabb költségvetésű vígjátékok diktálnak Hollywood-ban. Erre kitűnő példa az alig 40 millió dollárból forgatott Ünneprontók ünnepének (Wedding Crashers) jól megérdemelt, hatalmas, 200 millió dollár fölötti kaszálása az Egyesült Államokban, valamint jelen cikkünk tárgya, melynek elkészítésére a producerek alig 25 millió dollárt költöttek, de az amerikai bevételek már átléptek a 100 millió dolláros álomhatáron is.

A film története pofonegyszerű - akinek a cím alapján nem jön le, annak nyilvánvaló olvasási vagy értelmezési zavarai vannak. A 40 éves Andy Stitzer életében két dolog állandó: a munkahelye és a reggeli erekciója. Filmünk hőse még nem nagyon bújt nővel ágyba, illetve ha a bújás meg is történt, odáig már nem jutottak el, hisz mindig adódott valami gikszer (ezek amúgy inkább az előzetesben láthatóak, a filmben egy részük már nem kapott helyet). A lényeg, vagyis a konfliktus adott: el kell venni a szűz szüzességét, és ebben Andy három jóbarátja, illetve inkább csak munkatársa nyújt segédkezet.

Úgy tűnik, hogy a siker kulcsa nem a neves sztárok kezében van, hiszen a 40 éves szűz főszereplője, Steve Carell bár régi motoros, mégsem számít ismert névnek, maximum egy valahonnan felrémlő arcnak. Az eleinte főleg tévés komikus (Saturday Night Live, The Daily Show) nemrég nyitott a nagyvászonra a Minden6ó című filmben, ahol Jim Carrey rivális műsorvezetőjét játszotta, majd a 40 éves szűz rendezője által készített, nálunk csak videón és DVD-n megjelent "A híres Ron Burgundy legendájával" futott be igazán, valamint a Földre szállt boszorkányban is kapott egy mellékszerepet.

Carell profi módjára simán megbirkózik a feladattal és csuklóból hozza a karaktert (talán saját tapasztalatai is segítettek), majdnem hibátlan alakítást nyújt. Ebbe még az a bizonyos egyetlenegyszer, öt kamerával felvett jelenet is beletartozik, ahol is jelentős mennyiségű szőrtől szabadítják meg a főszereplőt.

A Ron Burgundy-filmben Carell egyébként mostani partnereivel is együtt játszott, akik között talán Paul Rudd lehet a legismerősebb, aki a Jóbarátok Mike-jaként járatta be az arcát. Talán ő az egyetlen, akinek sikerül valamit hozzátennie a filmhez, mert sajnos hiába vannak a mellékszereplőknek vicces pillanatai, inkább csak statisztálnak a főszereplőnek. Női fronton Catherine Keener (Tolmács) van jelen, aki mindig kimért karakterét most a kellő melegséggel társította.

Summa summarum, a 40 éves szűz egy nagyon kellemes film, de hogy a bevált közhellyel éljek, közel sem váltja meg a világot. Azok, akik a 100%-os pisi-kaki-kuki poénok miatt néznék meg a filmet nagy valószínűséggel csalódni fognak, hisz bár természetesen jelen vannak az álló hímvesszős és a budis poénok is, mégis a 40 éves szűzben - akárcsak az Ünneprontók ünnepében - a kezdeti ökörködések ellenére sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a romantikus szál. Ez a film végén egy nagyon vékony határvonalon táncolva hovatovább giccsbe megy át, elég ha csak a szereplők önfeledt, bár nyilván parodisztikus közös dalolására gondolunk, ami valljuk meg, a Keresd a nőt-ben sokkal jobban működött.

Annyi biztos, hogy idén ez volt az egyik eddigi legjobb romantikus vígjáték - hogy ez most a 40 éves szűzre nézve pozitív kritika, vagy a többi komédiára nézve negatív, azt ki-ki döntse el ízlése szerint. Ha Grétsy tanár úr idegeit kívánnám borzolni, akkor azt mondanám hogy az "alap le van téve", erre már lehet építkezni - jöhet a folytatás és a többi Steve Carell film. Ezek közül az első, a Minden6ó (Bruce Almighty) 2006-ban bemutatandó folytatása lesz, Evan Almighty címmel. Onnan pedig már csak ugrás a Sugár és a hírnév, valamint a Steve Carell poszter a tinilányok szobájában. Ja, a film szinkronos.

40 éves szűz (The 40 Year-Old Virgin)
magyarul beszélő amerikai vígjáték, 116 perc, 2005

Rendező: Judd Apatow
Forgatókönyvíró: Judd Apatow, Steve Carell
Operatőr: Jack N. Green
Zene: Lyle Workman
Producer: Judd Apatow, Shauna Robertson, Clayton Townsend
Vágó: Brent White

Szereplők:
Steve Carell (Andy Stitzer), Catherine Keener (Trish), Elizabeth Banks (Beth), Leslie Mann (Nicky), Romany Malco (Jay), Paul Rudd (David), Seth Rogen (Cal), Jane Lynch (Paula)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat