Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. február 20.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. február 20.

Tea elkészítése, elkészítési módjai
Napjainkban az otthoni teakészítés legelterjedtebb módja a filteres tea használata, emellett azonban egyre nő a leveles teát használók tábora is. Az igazi teaimádók természetesen a levelesre esküsznek, de bármelyiket is használjuk, fontos, hogy a víz mindig forralt víz legyen, s ne a csapból kiengedett meleg víz. Nagyon fontos még, hogy sose főzzük a teát, hanem mindig forrázzuk! A tea ízesítésére használhatunk cukrot, mézet, tejet, tejszínt vagy citromot, de a kínaiak csak egy csipetnyi sót raknak a teájukba.
Angol módszer
A víz-tea arányokat tekintve az angoloknál még mindig tartja magát a "csészénkét egy kanál, és egy a kannának" elve. Az így "kimért" teafüvet először forrásban levő víz fölött enyhén átgőzölik, majd leforrázzák. A teát körülbelül 5 percig hagyják állni, majd teaszűrön keresztül kitöltik a csészékbe. Ízesítéshez cukrot, tejet használnak, de előfordulhat, hogy dzsemet is raknak bele.
Orosz módszer
Az orosz teakultúrát sokak számára leginkább a szamovár testesíti meg, holott megjelenése és elterjedése előtt is teáztak már az oroszok. A szamovár lényege, hogy egy nagy hengeres fémedénybe belehelyeztek egy fűtőcsövet, majd ebbe parazsat raktak, ami melegen tartotta az edényben levő vizet, az oldalára pedig kis csapot helyeztek el, melyen keresztül engedték ki a vizet. A teaesszenciát egy másik, kisebb kannában készítették el és a szamovár tetején tárolták, hogy ne hűljön ki. Ha valaki teát akart inni, akkor az esszenciából öntött egy keveset a csészéjébe, amit a szamovárban levő forró vízzel higított.
Kínai módszer
Napjainkban a kínaiak is az egyszerű forrázásos módszert alkalmazzák. A teáskannát félig megtöltik zöld tealevelekkel, majd egymás után négyszer leforrázzák. A legjobb tea a második forrázás eredménye. Minőségben ezt követi a harmadik, az első és végül a negyedik.
Japán módszer
A japán teaszertartás a IX. századi Kínában született hagyományokat őrzi mind a mai napig. Az akkori teamesterek/szerzetesek feladatát napjainkban a gésák vették át. A teaceremónia önálló tudomány Japánban, a gésák ezt külön iskolákban tanulják. A tea elkészítéséhez tealevelek helyett teaport használnak, amelyet egy külön erre a célra tartott tálban, forró vízzel, bambuszból készült seprűvel habosra vernek, majd kiöntik a csészékbe. A teát minden ízesítő nélkül fogyasztják.
Indiai módszer
A teát egyharmad rész tej, kétharmad rész víz és cukor keverékével leforrázzák. Öt percig állni hagyják, majd kendőn átszűrve töltik a csészékbe. Van ahol magvakkal is ízesítik és süteményt szolgálnak fel hozzá.


A tea tárolása
A teát száraz, idegen szagoktól mentes helyen tárolják, mivel a kávéhoz hasonlóan, könnyen átveszi a környezetében levő szagokat. Szállítása, forgalmazása éppen ezért légmentes csomagolásban történik. Otthoni tárolására a porcelánedények a legalkalmasabbak, de tárolhatjuk fémdobozban is, ám ebben az esetben érdemes papírba csomagolni, hogy ne vegye át a környezetében levő illatokat. Figyeljünk arra is, hogy a helység páratartalma ne legyen túl magas, mert ez is ronthatja a levelek minőségét.

Forrás: http://www.gourmandnet.hu/barpult/teak/



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat