Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. május 6.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. május 6.

Makrobiotika magyar módra
A makrobiotika elnevezést George Oshawa alkotta, aki rendszerbe foglalta ezt a természet törvényeihez alkalmazkodó és ősi hagyományokra épülő étkezési rendszert, amelynek célja, hogy harmóniát teremtsen az ember és környezete között. Alapja a kínai orvoslás és a taoista filozófia, mégsem tűnik idegennek, ízlésünktől távol állónak, hiszen a régi magyar konyha mindennapos ételei is megfeleltek ezeknek az elveknek.
Összhangban a hagyománnyal
A makrobiotika nem pusztán egy táplálkozási rendszer, hanem életmód, amely lehetőséget ad a testi-lelki-szellemi gyógyulásra, tisztulásra, fejlődésre. Nem kíván bonyolult és nagy erőfeszítések árán megvalósítható, mindennapjainktól idegen változtatásokat, mert a makrobiotika összhangot teremt az étrendi hagyományokkal.
A mérsékelt égöv népeinek tápláléka jórészt teljes gabonaféléken alapult, ami a szemhez tartozott: a korpát, a lisztet, a csírát. A második helyet a zöldségfélék, a harmadikat a hüvelyesek foglalták el, a sort a gyümölcsök és az olajos magvak zárták. Hideg éghajlaton élőknél természetes volt a hús és az állati zsiradék fogyasztása, mert ezek adták a túléléshez szükséges meleget és energiát.
A trópusokon viszont az ember szervezete több zöldséget, gyümölcsöt igényel, mivel ezek a hőséget ellensúlyozva hűtenek.
Nálunk – a négy évszak jóvoltából – rendkívül gazdag az alapanyagok kínálata, ezért ha az ökológia renddel összhangban szeretnénk étkezni, elegendő szétnézni a kertben, vagy kimenni a piacra, és azokat választani, amelyeknek idényük van. Minden évszakban jók a gabonafélék, az olajos magvak, a hüvelyesek, mások pedig akkor, amikor teremnek. Érdemes előnyben részesíteni a közvetlen környezetünkben élő növényeket, mert ezek segítenek elviselni az éghajlatból adódó megpróbáltatásokat.
Hidegben az eszkimókéhoz, melegben a trópuson élőkéhez hasonlít jobban az étrendünk, de ahogyan fókazsírt vagy nyers rénszarvashúst sem eszünk, az egzotikus gyümölcsöket is csak ritka csemegeként ajánljuk. Hasonlóképpen sem a japán, sem a svéd vagy olasz makrobiotika nem a mi egészségünket szolgálja, mert az ott élők igényei szerint dolgozták ki. A magyar makrobiotikát – a saját hagyományaink alapján – magunknak kell kialakítanunk.

Télen is egészséges étrend
Télen olyan alapanyagokból készítsük el ételeinket, amelyek itthon megteremnek, és amelyeket természetes módon lehet tartósítani, például veremben tárolva, aszalva, szárítva, savanyítva. Nem válnak egészségünkre sem a mélyhűtött (fagyasztott), sem a cukros (befőttek, lekvárok, üdítők) élelmiszerek.


Mandulás búzapehelykása
Hozzávalók: 2 csésze búzapehely, 1 csésze tisztított mandula, 2 csipet tengeri só
Elkészítés: A búzapelyhet háromszoros mennyiségű vízben a sóval együtt 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve fedő alatt tartjuk 5-10 percig, Kiterítjük tányérra, a mandulát szépen elrendezzük rajta.


Szezámmagos savanyú káposzta
Hozzávalók: 30 deka savanyú káposzta, 3 evőkanál pirított szezámmag, 1 csésze petrezselyem zöldje aprítva.
Elkészítés: A savanyú káposztához keverjük a petrezselyem zöldjét, a szezámmagot. Kitűnő saláta lepényhez, kroketthez.

Rakott hajdina
Hozzávalók: 2 és ½ csésze hajdina tisztítva, megmosva, 1 kg karfiol rózsáira szedve, megmosva, 1 kg gomba tisztítva, darabolva, 2 fej vöröshagyma apróra vágva, 6 evőkanál hidegen sajtolt olaj (4 evőkanál a hagymához, 2 evőkanál a hajdinához), 1 csomó petrezselyem zöldje apróra vágva, 3 csipet tengeri só, 1 pohár kefir
Elkészítés: A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd 3 csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, és fedő alatt pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba rakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére karfiol kerüljön. Egy pohár kefirrel lelocsoljuk, és sütőben megsütjük
Forrás: RÉT kulturális folyóirat, Kövesdi Natália írása
Összeállította: Retyezát [142863 AL], gazdája Zsozsó,



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat