Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2010-05-15

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2010-05-15

Fagylalt
A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhűtőben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában finom, de számtalan egyéb desszerthez is felhasználható. A fagylalt készítése nagyon egyszerű, és léteznek olyan variációk is, amelyekhez nincs szükség fagylaltgépre sem..
Eredete
Az olaszok szerint a fagylaltot Néró császár találta ki – állítólag az egyik hadjárata során havat elkevertetett mogyoróval, borral és mézzel. A legenda lehet, hogy igaz, azonban több mint 2000 évvel korábban már az ókori civilizációk is készítettek jégből és hóból édességeket – általában gyümölcspéppel, gyümölcslével és mézzel kombinálva. Továbbá a kínaiak nem csupán már évezredekkel ezelőtt majszolták jóízűen a fagyit, de ők találták fel a fagyasztási módszerét – jeget sóval elkevertek, amellyel körbefalazták a szörbettel teli edényeket. Valószínűbb az a legenda, amely szerint Marco Polo kínai útjairól visszatérve ismertette meg a fagyasztott desszertet az olaszokkal a 13.században. Akár Néró, akár Marco Polo idején ismerték meg az olaszok a fagylaltot, olasz luxus édességgént terjedt el Európában, amit a következő évszádok során csakis az arisztokrácia ismert. Az első igazi fagylalt recept viszont csak a 18.században található, ekkorra már tejszínnel is készítették. Tömegcikké csupán a 20.század elején vált, amikor a folyamatosan fagyasztó fagylaltgépek olcsóbbé tették az előállítását..
Fagylalt típusok
Bár az eredeti fagylalt valójában a jégkása volt, manapság rengeteg verziója létezik. Ezek a legnépszerűbb fagylalt típusok:
• Tejes fagylalt - az olasz gelato, amely tejjel, tojással és cukorral készül. Fagyasztás előtt ezeket egyéb ízesítőkkel, gyümölcsökkel elkeverjük vagy krémmé főzzük .
• Krémfagylalt – zsíros tej vagy tejszín alapú, amelyet tojással és cukorral először krémmé főzünk. Általában sűrű vaníliakrém az alapja.
• Szörbet (sorbet, sorbetto) – fagyasztott gyümölcslé vagy gyümölcspüré, azaz tejmentes – modern receptek habbá vert tojásfehérjét és/vagy gyümölcslikőrt is kevernek bele. Az állaga sima, majdnem krémes. Sorbet>>
• Sherbet – nem összetévesztendő a sorbet-tel. Ez egy amerikai tejtermék alapú változat, amelynek zsírtartalma 1- 2% között mozoghat.
• Jégkása - azaz granita, amely félig fagyasztott, gyümölcspürés jégkristály. A szörbetnél durvább állagú. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre. Jégkása receptek>>
• Parfé – a franciák szerint a „tökéletes” fagyi (parfait), amely cukorral, gyümölcsökkel és egyéb alkotórészekkel felvert tejszínhab, amit érdekes formákban fagyasztunk le. Tortaként lehet szeletelni. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.
• Semifreddo – olaszul félig hideget jelent, hasonlít a parféhoz, de az alapkrém tojással készül vízgőz felett, amit egyéb alkotórészekkel kombinálhatunk pl. vaníliakrém, piskótaalap, kekszek, gyümölcsök. Rövid fagyasztás után tortaként szeleteljük, de gombócként is tálalhatjuk. Elkészítéséhez nincs szükség fagylaltgépre.
• Fagyasztott joghurt – a fagylalt diétásabb változata. Azonban csakis a krémes joghurt alkalmas a célra, főleg ha fagylaltgép nélkül készítjük el. Ideális a görög joghurt, amit mézzel, diókkal, mogyorókkal, gyümölcspürével és darabokkal keverhetünk el. Fagyasztott joghurt receptek>>
• Jégkrém – bár valójában a krémfagylalt a jégkrém, itt a pálcás jégkrémről van szó, amely természetesen a gyerekek kedvence, de egy kis likőrrel megbolondítva, minden nyári parti csemegéje lehet! Készülhet gyümölcsléből, püréből vagy tejszínes krémekből is. Jégkrém tippek és receptek>>
• Smoothie jégdara – a smoothie nyáron az egyik legfinomabb hűsítő ital. Csupán jégkockákat összeturmixolunk banánnal és egyéb gyümölcsökkel. A keletkezett jégdarát kanállal vagy szívószállal fogyasztjuk. Smoothie>>
• Szupergyors fagyi – fagyasztott gyümölcsöket összeturmixolunk zsíros tejjel vagy krémes joghurttal, és mézzel vagy cukorral. Az állaga egyből tálalható, azaz olyan, mint egy lágyabb fagyi.
• Sült fagylalt –általában piskótalap közé, vagy piskótatekercsbe töltjük a fagylaltot, ezt tojáshabbal lefedjük és gyorsan kisütjük.

http://www.tutitippek.hu/blog/fagylalt.php



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat