Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. március 4.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. március 4.

Egy kis sajtolóiga.
A sajtok könnyen fogyasztható, ízletes és tápláló ételek. Értékes fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírokat tartalmaz, melyeket a szervezet igen könnyen és gyorsan képes feldolgozni. A benne található fontos ásványi sók nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint bármely más, naponta fogyasztott élelmiszerben.

Mi van sajtban a lyukakon kívül?

A fehérjékkel nélkülözhetetlen ún. esszenciális aminosavak jutnak a sajtba, mely ez által képes más élelmiszerek aminosav-összetételén javítani. Szintén fontos a zsírtartalom, mivel a szervezet legfontosabb energiahordozói, és az anyagcsere-folyamatok fenntartását is biztosítják. Az életfontosságú ásványi anyagok közül többek között megtalálható a sajtban a nátrium, kalcium, foszfor, fluor, bróm, jód, a vitaminok közül a B-vitaminok, valamint az A-, H-, D-, E-vitaminok.
A vegetáriánusok számára a sajtok jelentik a legfontosabb B12-forrást, így számukra szinte létfontosságú élelmiszer.
A cukortartalmú ételek okozta fogszuvasodással szemben is védő szerepet tölt be, mivel gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését. Vizsgálatok támasztják alá, hogy az étkezés után elfogyasztott kis darab sajt felére csökkenti a fogszuvasodás előfordulási arányát.

Míg a Távol-keleten a tejtermékek fogyasztása kevésbé terjedt el, addig a Földközi-tenger tágabb térségében már évezredek óta az emberek mindennapi táplálékát jelentik a sajtok. Mezopotámiában már 8 ezer évvel ezelőtt is készítettek sajtot, de a görögök is kifejezetten kedvelték. A középkorban is sokfelé készítették. A szerzetesek például híresen jó sajtelőállítók voltak - elég, ha a máig leginkább fogyasztott trappista sajtot hozzuk fel példának.
A sajtokat legkönnyebb állaguk szerint csoportosítani. E szerint vannak
keménysajtok pl.: ementáli, parmezán
félkemények pl.: trappista, eidami
lágysajtok pl.: pálpusztai
friss sajtok pl.: gomolyasajtok, különféle krémsajtok
penészes sajtok (no persze ez ehető nemespenész) pl.: camembert, geramont, rokfort
ömlesztett sajtok pl.: az un. „háromszögsajt”, avagy macisajt.

A különleges ízesítésű sajtokat, mint mondjuk a füstölt, borsos, lazacos vagy diós legtöbbször félkemény, vagy krémsajtokból készítik

Alapanyag a tej. Hogy ez a tej miféle állatból érkezik, az változatos képet mutat: a jól bevált tehénen kívül, lehet kecske, juh, teve, jak, bivaly, láma vagy rénszarvas. Viszont nevével ellentétben a mackósajtot is tehéntejből készítik. Hasonló a helyzet a trappista sajttal is: alapanyagai közt nem szerepelnek a trappista szerzetesek...
A sajtok nem úgy készülnek, hogy a gyárban egy edényben elhelyeznek néhány lyukat és azt körbeveszik sajttal. Gyártásuknak különféle fázisai vannak az oltástól a daraboláson, lecsurgatáson, sajtoláson, és sózáson keresztül az érlelésig. A lényeg, hogy a tejhez speciális oltóanyagot adagolnak, és így alvasztják meg. A folyadékot eltávolítják, a maradékot tömörítik, ízesítik végül hosszabb-rövidebb ideig érni hagyják. Az egyes fokozatokat más és más módokon végrehajtva érik el, hogy az egyes sajttípusoknak eltérőek legyenek a tulajdonságaik.

Kellemes esték kísérője lehet egy sajttál s mellé egy jól megválasztott ital.

Camembert és brie sajtok
Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk. De finomak 13 fokra lehűtött félszáraz vörösborral is.
Lágy és kenhető sajtok
Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül.
Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.
Kecskesajtok
Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.
Félkemény sajtok
Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.
Kemény sajtok
Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmesan - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.
Kék sajtok
Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.
Összeállította Tengericsillag



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat