Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. szeptember 25.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. szeptember 25.

Olaj helyett energiafű?
(National Geographic Online)

Amerikai kutatóknak sikerült olyan energiafüvet nemesíteniük, amely hektáronként akár 60 tonna terméshozammal is bírhat. Magyar kutatók olyan energiafüvet mutattak be, amely akár az Alföld száraz és szikes talaján is képes megélni és jelentős terméshozamot produkálni.

Az energiafüvek megoldhatják az energia-gondokat
A most bejelentett 60 tonnás terméshozam révén az energiafű versenytársa lehet az elektromos áram előállításában még mindig meghatározó szerepet betöltő fosszilis tüzelőanyagoknak. A legfőbb gondot az okozta a szakemberek körében, hogy a különféle energiafüvek és biomasszák nem rendelkeztek megfelelő energiasűrűséggel, illetve, hogy hatalmas földterületekre volt szükség viszonylag kis mennyiségű energiát leadó füvek létrehozásához. Ez utóbbi probléma a döbbenetes terméshozammal már megoldottnak tekinthető.

Ha csak azzal a terméshozammal számolnánk, amellyel a legtöbb európai állam környezetvédői számolnak, már akkor is jelentős előrelépést jelenthetne az energiafű a környezetszennyezés megfékezése terén. Európában ugyanis hektáronként 12 tonnás terméshozammal számolnak, ami a gyakorlatban kb. 36 hordónyi kőolaj energiatartalmának felel meg. A jelenlegi hordónként 60 dollár körüli árral számolva az energiafű hektáronként akár több mint kétezer dollárnyi energiát képes „megtermelni".

Szerényebb becslések szerint, ha a Japánból származó hatalmas energiafüvet Európa termőföldjeinek 10 százalékán termesztenék, már akkor is képes lenne Európa áramigényének 10 százalékát fedezni a növény. Vidékfejlesztési potenciálján, munkahelyteremtő képességén kívül két további nagy előnnyel is rendelkezik az energiafű: egyrészt vonzóvá teheti a gazdálkodók körében az a tény, hogy aratására éppen a mezőgazdasági holt szezonban kerülhet sor, másrészt pedig, hogy nem igényel semmilyen különleges gépezetet.

Nem fertőz, nem hordoz betegséget, de négy méterre megnő
Steve Long, a University of Illinois professzora a BBC-nek nyilatkozva elmondta: az elefántfű most kifejlesztett hibrid változata a fertőzéseknek ellenáll, nem kell amiatt aggódni, hogy az új elefántfű betegség hordozója lehet. A Japán magasabban fekvő részeiről elterjedt fű mostani változata hatalmasra nő: a növény akár a 4 méteres magasságot is elérheti, látványa egyszerre dekoratív és döbbenetes. Az EU-direktívákat is figyelembe véve könnyen lehet, hogy az öreg kontinens tájain is nemsokára jelentős mennyiségű, most kifejlesztett elefántfű fog hajladozni.

A dublini Trinity College professzora, Mike Jones szerint ugyanakkor ez az elefántfű-változat nagy nedvességigényű, így elsősorban Európa északibb részein nőhet meg valóban négyméteresre. Skandinávia és Nagy-Britannia ebből a szempontból kiváló talajjal és éghajlattal rendelkezik. Steve Long hozzátette: az energiafű egyik legnagyobb előnye, hogy ugyanolyan mennyiségű szén-dioxid keletkezik elégetésekor, mint amennyit a növény magába szív növekedése folyamán. A szén-dioxid-kibocsátás így nulla lesz, ami hatalmas előrelépést jelenthet az egyik legveszélyesebb gáz csökkentése terén.

A magyar szikes talaj energiafüve
Egy július közepi bejelentés szerint a magyaroknak sem kell aggódniuk: a szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht.-nak ugyanis olyan energiafüvet sikerült nemesítenie, ami akár az Alföld száraz és szikes talaján is képes megélni és terméshozamot produkálni. Így az előnytelenebb régiók a magyar fejlesztésnek köszönhetően szintén bevonhatók lesznek az energiafű termelésébe.
A szarvasi kutatók által kifejlesztett növény gyökere akár 2-2,5 méter mélyre is lehatol. További előnyeként emlegetik, hogy 10-15 évig nyugodtan termeszthető egy helyben, csak azután meríti ki saját igénye szerint a földet. A beindult energiafű-program célkitűzése szerint optimális esetben 2015-re akár 1 millió hektáron is hajladozhatnak energiafüvek, amely 10 tonnás hozammal számolva a magyarországi energiafelhasználás 15 százalékát is képes fedezni.

Ez csak optimális esetben valósulhat meg, de egy most készülő rendelkezés a megújuló energiaforrások hasznosításába esetlegesen tőkét invesztálókat gyorsan elriaszthatja eredeti szándékuktól. Világszerte egyre komolyabb üzlet a megújuló energiaforrásokba történő befektetés, már húzóágazattá válik egyes országokban, nálunk a tervezett szigorú rendelkezések komolyan visszavethetik a megújuló energia előállításának fejlesztését.
Az Energia Klub hangsúlyozza, hogy a készülő rendelkezés teljes abszurditásokat tartalmaz: egy szélerőmű üzemeltetőjének például előre meg kellene tudni mondania, hogy mikor és mennyi szél fog fújni, és hogy ebből mennyi energia termelhető. Ha pedig valamilyen örömteli okból kifolyólag túltermelés keletkezik a szélerőműben, akkor azután nemcsak hogy nem kap támogatást a szélerőmű üzemeltetője, hanem egyenesen pénzbírsággal sújtják. Az ártámogatást a menetrenden kívül termelt áram után 1,3-as szorzóval kell visszafizetni. Az előrehaladás helyett egyelőre Magyarország inkább visszafele táncol.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat