Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. március 19.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. március 19.

Műholdkép a Kárpátok fenyegető hótömegéről
2005. március 18.

Az utóbbi napokban számos elemzés látott napvilágot a Tisza vízgyűjtőjén felhalmozódott temérdek hóról és az ebből fakadó árvízveszélyről. A Tisza kárpáti vízgyűjtőjéről készült műholdfelvételen előtűnik az Északkeleti-Kárpátok láncait borító nagykiterjedésű hótakaró.
A vízjelző szolgálat adatai szerint március 16-án (a felvétel készítése előtti napon) a Tisza teljes vízgyűjtőjén 9 köbkilométer (5 Balatonnyi) víz volt hó formájában. Ennek mintegy fele az 500-1000 méter közötti magassági zónában van, tehát ott, ahol most kezdődött meg az olvadás.
Bár az érték több mint négyszerese az ebben az időpontban mért sokévi átlagnak, és a 2000-es árvíz előtti víztömeget is mintegy két és félszeresen múlja felül, azt, hogy mekkora árvizet okoz, alapvetően a következő hetek időjárása határozza meg. Lassú olvadás esetén a 2003-as helyzet ismétlődhet meg, amikor szintén a 2000-es évit jóval felülmúló hó borította a vízgyűjtőt, de az olvadás nem hozott komoly áradást. Gyors olvadás, illetve a hótakarót érő meleg eső esetén azonban a mostani hótömeg igen komoly veszélyt rejt magában.
Az Alföldön, az alföldi peremvidéken és az Erdélyi-medence egy részén az elmúlt héten elolvadt az összefüggő hótakaró. Az olvadás igen gyors volt: Békés megye nagy részén közel egy nap alatt következett be. Az alföldi hó olvadása okozta az utóbbi idők belvizeit (a valós színes kép sötét talajhátterén ezek nem látszanak jól).
Az összefüggő kelet-kárpáti hótakaró nyugaton a kép készítésekor nagyjából az Ungvár-Beregszász-Szatmárnémeti vonalig terjedt, ettől délre már csak a hegyvidékeket (a Meszes és délebbre az Erdélyi-szigethegység) fedi hó. A felvétel keleti és északi (jobb és felső) felét az Északkeleti-Kárpátok teljesen behavazott hegylánca uralja. A vízjelző szolgálat által működtetett HYDROINFO adatai szerint itt, az 1000 méter feletti hegyvidékeken az átlagos hóvastagság még 1 méter feletti. Érdekesség, hogy a Kárpátok gerinc-zónájában megjelenő sötétzöld színt a fenyőerdők okozzák; ott, ahol a szél lefújta a havat az ágakról. A Kárpátok északkeleti oldalán Galícia behavazott dombvidékei és erdői látszanak.
Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

[origo]

Műholdkép az olvadó balatoni jégről (2005. március 16)
Az ELTE műholdvevő állomásán vett képek közül most a TERRA műholdon levő MODIS-rendszer által március 11-én készült, valós színes felvételt mutatjuk be.
A Tapolcai-medencében, a Nagyberekben és a Sárvíz mentén bukkan elő a csupasz föld barna színe. Jól követhető a Duna vonala, és észrevehetjük azt is, hogy Budapest és Székesfehérvár környékét délelőtt fél tíz után, a kép készítésekor sűrű pára borította.
A felvétel talán legérdekesebb része a Balaton. Ahogy azt a múlt héten már bemutattuk, a Szigligeti-öböl jégmentes, és ez a "lyuk" tovább bővült a héten. Emellett újabb jégmentes vízfelületek bukkantak elő a Fűzfői- és a Keszthelyi-öbölben, Balatonfüred előtt (kisebb-nagyobb, északnyugat-délkelet irányú, csepp alakú sötétebb türkiz foltok), illetve a Tihanyi-szorosban. Tisztul a maradék jégtakaró is: annak már csak a déli parthoz közeli részét borítja a fehér hó, ettől északra a kékes szín a tiszta (és vékonyodó) jeget jelzi.
Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/fold/20050316muholdkep.html
(Nézzétek meg a képet, mert érdekes.)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat