Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. március 6.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. március 6.

Ha félek fél ember vagyok. -Folytatás-
Lehetséges szövődmények és megelőzésük
A pánikbetegségre jellemző visszatérő szorongásos epizódok - a pánikrohamok - kétségbeejtőek lehetnek. A rosszullétek és az elkerülésük érdekében tett erőfeszítések teljesen uralhatják az egyén életét. Kezelés nélkül a rosszullétek évekig fennálhatnak. A betegség komolyan érintheti a családi, baráti és munkahelyi kapcsolatokat. Az élettér komolyan beszűkülhet. Kezelés nélkül nehézséget jelent a munkahelyi teljesítmény. Fontos tudni, hogy a pánikbetegség gyógyítható. Megfelelő kezelés mellett a betegek 70-90%-ában megszűnnek vagy csökkennek a pánikrohamok, gyakran már néhány hét vagy hónap alatt. A pánikbetegség közvetlen veszélye, hogy fóbiához vezethet. Még ha nem alakul is ki ilyen súlyos fóbia, az életminőség komolyan károsodhat kezeletlen pánikbetegség esetén. Egy, a közelmúltban végzett vizsgálat úgy találta, hogy a pánikbetegek:
• Nagyobb arányban válnak alkohol- és drogfüggőkké
• Nagyobb arányban kísérelnek meg öngyilkosságot
• Több időt töltenek kórházi felügyelet alatt
• Kevesebb időt fordítanak hobbira, sportra és egyéb szabadidős elfoglaltságokra
• Anyagilag másoktól függenek
• Érzelmileg és fizikálisan betegnek, az egészségeseknél kevesebbnek tartják magukat.
• Nem szívesen vezetnek otthonuktól nagyobb távolságra.
Sok pánikbeteg egyúttal depressziós is - kifejezett szomorúságot, sőt reménytelenségérzést élhet meg. A depresszió gondolkodás- és koncentrációzavarral is jár, valamint az örömérzés elvesztésével. Az orvost ezekről a tünetekről is informálni kell, és arról is, ha a beteg alkohollal vagy drogokkal próbálta tüneteit enyhíteni. Ha kialakult a diagnózis, az orvos - esetleg pszichiáter segítségével - kiválaszthatja az optimális kezelési formát.

A lehetséges kezelések és terápiák
Különböző terápiás módszereket dolgoztak ki a kialakult fóbiák kezelésére, melyek nagy része arra az elgondolásra épül, hogy a beteget szembesítik saját félelmeivel.
Kognitív terápiás eljárások: Egy orvos például a következőképpen kezelte betegét, aki rettegett a tűtől és a vértől. Először fényképeket mutatnak neki, azután grafikákat, majd lassanként eljutnak egy valódi, üres tűig. A tűt először megfelelő távolságból mutatják, majd egyre közelebb kerül a beteghez, míg végül képes megérinteni. A fokozatos közelítéssel végül odáig is eljuthatnak, hogy a beteg képes elviselni a vérvételt. Az egész folyamat körülbelül egy, maximum két napot vesz igénybe.
Egy másik orvos szerint ennél sokkal lassabb és hosszadalmasabb eljárásra van szükség. Ez a terápia akár 3 hétig is eltarthat. a módszer a következő, ha például valakinek pókfóbiája van. Személyes terapeutával dolgoznak napi 6-7 órát. A terápia során ahelyett, hogy minden nap egy kicsivel nagyobb pókkal szembesítenék a beteget, random módon variálják a pókokat méreteik szerint. Így a beteg eredményesebb a fóbia leküzdésében, és a viszonylag hosszabb kezelésnek és a személyes terapeutának köszönhetően nem esik vissza. Ezek az ún. viselkedésterápiák összeköthetők bizonyos relaxációs technikákkal, ha ugyanis a páciens szorongását oldjuk - azaz a mérhetetlen rettegés csökken -, sokkal eredményesebben nézhet szembe félelmeivel.

Virtuálisvalóság-terápiák
Néhány esetben a fóbiát kiváltó helyzeteket, mint például a repülés, magasság, nem lehet egy orvosi rendelőben reprodukálni, az ilyen esetekben alkalmazzák az ún. virtuálisvalóság-terápiákat. A terápia lényege itt is, hogy mesterségesen hozzák létre a pánikot kiváltó helyzeteket, mint például egy "valódi" repülőutat vagy óriási hegyeket.
A felmérések szerint ezek a virtuális valóságot alkalmazó terápiák ugyanolyan eredményesen használhatók, mint a valóságos konfrontáló terápiák. A speciális fóbiák adminisztrálása még könnyebb is, ugyanakkor a szociális fóbiák és a pánikbetegség (nem specifikus fóbiák) stimulálása és adminisztrálása nehezebb.
A fóbiák ezen típusai esetében valószínűleg hosszabb, több alkalmat igénylő kezelésre van szükség, és a csoportos terápiák is hatásosabbnak bizonyultak az egyszemélyes, beteg-terapeuta kezelésnél. Ráadásul ilyen esetben összetettebb feladatról van szó, mert ezek a betegek gyakran a túlzott alkoholfogyasztásban vagy a kábítószerekben keresnek menedéket.
Gyógyszeres kezelés: Lehetőség van a gyógyszeres kezelésre. Az ún. SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors), a szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátló szerek eredményesen alkalmazhatók a fóbiás és pánikbetegségek kezelésére. Sőt, a legtöbb esetben a gyógyszeres és a terápiás kezelés kombinációja jelenti a megoldást.
A fóbiák összetett betegségek, melyek ma már viszonylag jól kezelhetők. Egy speciális fóbia kezelése gyorsabb és eredményesebb lehet, mint egy pánikbetegségé, ahol a rohamot kiváltó helyzetek közel sem olyan egyértelműek.
A fóbia nem hisztéria, hanem betegség, ami igen súlyos is lehet és ami szakértői ellátást igényel.
Forrás: http://mindenkinek.medicentrum.hu
Összeállította: Mahóka



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat