Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-22

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-22

Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből II

Jack és Chloe továbbra is vezetik az angol toplistákat
London, 2002. január 7. (MTI-Panoráma) - Továbbra is a Jackek és a Chloék száma nő a legjobban, Angliában és Walesben, ez a két keresztnév volt a legnépszerűbb 2001-ben. A Jack immár hetedik éve vezeti a listát a fiús szülők körében, a Chloe pedig ötödik esztendeje a lánnyal megáldott pároknál.
Sok szülőt azonban befolyásolnak a politikusok vagy a színészek névadásai. Tony Blair miniszterelnök például a 101. helyről a 42-ikre "hozta fel" a Leo nevet azzal, hogy tavalyelőtt született fiát erre keresztelte. A Titanic cím ű film női sztárjának, Kate Winsletnek is ragadósnak bizonyult a példája, ő a Mia nevet adta lányának, aminek következményeképp húsz helyet ugrott előre a név a népszerűségi listán, a 45. helyett immár a 25.
A Gladiátornak - mármint a tavaly tavasszal öt Oscarral díjazott filmnek - is meglett a hatása: egyre több kis Maximus van Angliában és Walesben, bár "számottevő" helyezést még nem érnek el a névtoplistán.
A keresztnév-népszerűségi felmérés több mint fél millió tavaly született gyermekre terjedt ki, 267 ezer 875 fiúra és 254 ezer 978 lányra.
________________________________________
Bezárt a szovjet szállodák "cáratyuskája"
Moszkva, 2002. január 7. (MTI) - Végleg bezárta kapuit kedden Moszkvában a szovjet időszak egyik építészeti szimbóluma, a Kreml tőszomszédságában, a Tverszkaja - volt Gorkij - utcában álló Inturiszt szálló.
A város vezetőinek döntése alapján hamarosan lebontják az építészeti környezetbe nem illeszkedő, az 1960-as és 1970-es évek fordulóján épült monstrumot. Helyére, 2004-re modern, de az esztétikai szempontoknak is megfelelő, 400 szobás luxushotel épül.
A moszkvai városvédők és az építészek szakmai szervezetei üdvözlik a városatyák döntését, az Eho Moszkvai rádióállomás beszámolója szerint a szálloda alkalmazottai viszont nagyon el vannak keseredve. Nemcsak érzelmi okokból, hanem mert többségük nem tudja, hol talál munkát az Inturiszt megszűnése után. A hatalmas szállóban jelenleg már csak nyolc vendég lakott, de kedden nekik is el kellett hagyniuk az épületet.
________________________________________
Yves Saint-Laurent visszavonul
Párizs, 2002. január 7. (MTI) - Visszavonul Yves Saint-Laurent, a világhír ű divatdiktátor. A 65 éves francia divatkirály döntését Párizsban jelentette be, újságírók jelenlétében. Yves Saint-Laurent divatbirodalmát jó 40 éve alapította és Coco Chanel, Christian Dior és Hubert de Givenchy mellett Franciaország legjelentősebb divatházát építette ki. A visszavonulásával immár 45 éves karriert záró Yves Saint-Laurent utolsó divatbemutatója január 22-én lesz Párizsban, a Pompidou központban.
Az YSL divatház készruha-részlegét két éve vette meg az olasz Gucci, de nyílt titok, hogy a francia divatkirály nem jött ki az új vezetéssel. Ezen kívül egészsége is megrendült egy tavalyi balesete nyomán.
Yves Saint-Laurent 1936. augusztus 1-jén született Oránban. 17 évesen Párizsba ment és divattervezőnek tanult, majd a Dior divatháznál helyezkedett el. Amikor Christian Dior 1957-ben meghalt, kívánságára Saint-Laurent vette át a Dior ház művészeti vezetését. A katonai szolgálat miatt azonban fel kellett adnia az állást, viszont 1962-ben - a neki megítélt kártérítésből - megnyitotta saját divatházát.
________________________________________
Edward herceg filmre akarja vinni Károly magánéletét
London, 2002. január 8. (MTI-Panoráma) - Brit lapértesülések szerint súlyos konfliktus alakult ki Károly walesi herceg és öccse, a tévéproducer Edward között, mert az ifjabb királyi sarj filmvászonra akarja vinni a brit trónörökös magánéletét.
Károly herceget annyira felháborította öcs ötlete, hogy a két férfi már szinte alig beszél egymással. Edward állítólag arra kérte bátyját, működjön vele együtt a film elkészítésében, amely Károly Diana hercegnővel való sikertelen házasságának és Camilla Parker Bowles-szal való szerelmének "őszinte történetét" tárta volna fel.
Edward herceg Ardent nevű produkciós cége a brit királyi családról szóló dokumentumsorozatot készít egy amerikai televíziós csatorna megbízásából. Az amerikai megbízók külön kérték az Ardentet, hogy a sorozat egyik része a trónörökös házasságának összeomlásáról szóljon. Edward nem kívánta ugyan, hogy bátyja személyesen beszéljen magánéletéről, arra kérte őt, engedje meg számára, hogy legszorosabb baráti köréből kaphasson véleményeket, értesüléseket a filmhez. Amikor a trónörökös határozottan nemet mondott, Edward a papánál, Fülöp hercegnél panaszkodott a testvéri együttműködés hiányára. Fülöp herceg ugyanis az egyedüli a királyi családban, aki beleegyezett abba, hogy interjúval segíti a sorozat létrejöttét - értesült a Daily Mail brit lap.
Károly és Edward újabb összezördülésre nem sokkal azután került sor, hogy a testvérek megpróbáltak fátylat borítani az ősszel történt eseményekre, amikor az Ardent vállalkozás a királyi sorozat részeként Vilmos herceg egyetemi tanulmányairól akart filmet forgatni Károly herceg tudta és belegyezése nélkül a skóciai St.Andrews Egyetemen.
Az amerikai megbízatás létfontosságú Edward cége számára, amely az elmúlt nyolc évben több mint 2 millió font veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A királyi családról szóló sorozattal Edward halódó cégét szeretné talpra állítani.
________________________________________
Az Egyesült Államok egy polgára menedékjogot kért Hollandiában
Hága, 2002. január 8. (MTI) - Politikai menedékjogot kért egy amerikai férfi Hollandiában. Kenneth Nichols a Hawaii-szigetek függetlenségéért küzd, s azt állította: a szeptember 11-i amerikai merényleteket követő "hazafias és agymosásos légkörben" már nem érzi magát biztonságban az Egyesült Államokban.
A 32 éves férfi ahhoz a szervezethez tartozik, amely szerint az USA kormánya még 1893-ban illegálisan buktatta meg a szigetcsoport kormányzatát, hogy azután 1898-ban a területeket annektálhassa. Nichols 2001-ben egy dokumentumfilmet készített "A képmutató Egyesült Államok - Hawaii, a csendes-óceáni térség Tibetje" címmel, amely az amerikaiakat csalással és a hawaii lakosság ellen elkövetett népirtással vádolja.
A férfi hat hónapon belül kap majd hivatalos választ a holland hatóságoktól kérelmére, addig is a menedékkérők számára létesített befogadóközpontban kell laknia Groningen közelében. A válasz alighanem elutasító lesz: a holland illetékesek ugyanis eleve leszögezték, hogy véleményük szerint az Egyesült Államok "biztonságos ország", márpedig - mint az AFP emlékeztet - a nyugati államok ilyen esetekben általában elvetik a menedékkérelmeket.
________________________________________
Hármas ikrek születtek Szegeden
Szeged, 2002. január 9. (MTI) - Hármas ikrek születtek a Szegedi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján szerdán kora délután - tájékoztatta az MTI-t Németh Gábor adjunktus. Elmondta, hogy a császármetszéssel világra jött kislány és két fiútestvére jól van, szintúgy édesanyjuk, a 22 éves Rápityné Szabó Beáta.
Az első baba, János 1 óra 13 perckor született, testsúlya 2.570 gramm. Egy perccel később követte a 2.180 grammos kislány, Petra, majd újabb egy perc elteltével megszületett Máté, aki 1.670 gramm súlyú.
Az újszülötteket a hármas ikreknél szokásos megfigyelésre a mentő átszállította az újszegedi gyermekkórházba.
A Rápity házaspár a Bács-Kiskun megyei Garán él, a három baba megérkezése az első gyermekáldás a családban.
- Az anya szeptember eleje óta tartózkodik a szegedi klinikán, terhessége problémamentes volt, cukorbetegsége és magas vérnyomása miatt viszont kezelésre szorult - mondta el a műtétet végző Németh Gábor.
________________________________________
"Jegyrendszer" a WTC romjainál
New York, 2002., január 10. (MTI-Panoráma) - Szerdától jeggyel látogatják a szeptember 11-i terrortámadás által lerombolt Világkereskedelmi Központ romjait azok a turisták, akik az újonnan kiépített emelvényekről kívánják megtekinteni a szomorú látványt.
A jegyek ingyenesek, ám az egy hete megnyitott szemlélőállások iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a hatóságok a túl hosszú várakozási idő lerövidítése végett félórás látogatásra jogosító jegyeket bocsátottak ki.
Az egyik közeli múzeumnál kiosztott belépők lehetővé teszik, hogy elkerüljék a téli fagyban a többórás sorban állást mindazok, akik meg akarják tekinteni a Világkereskedelmi Központ tornyainak Ground Zero néven elhíresült romjait, és a helyszínen kívánnak meghajolni a szeptember 11-i terrortámadás csaknem háromezer áldozatának emléke előtt.
A WTC helyét naponta turisták ezrei keresik fel. New York városa ezért döntött úgy, hogy négy emelvényt épít, amelyek mindegyikéről egyszerre akár háromszáz érdeklődő is megtekintheti a Ground Zerót. Ezek előtt képződtek olyan hosszú sorok, hogy a hatóságok a "jegyrendszer" bevezetése mellett döntöttek.
________________________________________
"Zöld halál" - hamvasztás helyett folyékony nitrogén
Stockholm, 2002. január 10. (MTI-Panoráma) - Egyes temetők veszélyeztetik a környékükön található ivóvízkészleteket, a hamvasztás pedig mérgező gázokat szabadít fel - ám a Courrier International cím ű francia hetilap szerint egy svéd biológusnő szerencsére már felfedezte a temetkezés "zöld", azaz környezetbarát módszerét.
A módszer egyszer ű: a holttestet megfagyasztják, majd nyolc-tíz nappal később folyékony nitrogénbe helyezik: így az elhunytból 20-30 kilogramm szerves por marad csak vissza.
Ezt a "teljesen szagtalan, higiénikus" port aztán már bele lehet tenni a koporsóba, de a módszer feltalálója, Susanne Wiigh-Masak szerint adott esetben nagyon jól lehet használni talajjavítóként is, növények termesztéséhez.
Ha a haláleset télen történt, a port gond nélkül lehet tárolni tavaszig, az ültetési szezon kezdetéig: a biológusnő például maga is ültetett rózsákat tehenek és disznók "hamvain". Az uppsalai egyetem ökológusa, Steen Ebbersteen egyetért tudóstársa felvetésével, véleménye szerint ezzel a módszerrel csökkenteni lehet a környezetszennyezést (hamvasztásnál például a fogak tömésében lévő higany gőzzé válik, míg az új módszernél egyszerűen kiszedhető a hamuból).
A módszernek egyetlen hátulütője van, az, hogy a folyékony nitrogén egyelőre elég drága. Politikai ellenvetésektől azonban nem kell tartani - legalábbis Svédországban, ahol az egyházi szervek nem ellenzik a módszert, a kormány pedig még a jelenlegi törvényeket is kész módosítani bevezetése érdekében.
Wiigh-Masak szerint idén akár már sor is kerülhet az első ilyen emberi temetésre. Persze ahhoz még hozzá kell majd szokni - írja ironikusan a francia lap -, hogy az ablakunkat díszítő muskátli tulajdonképpen egyik szülőnk, s így nem illik elfeledkezni a virág rendszeres locsolásáról...
________________________________________
A svéd királylányt el űzték Londonból a tolakodó fotósok
Stockholm, 2002. január 10. (MTI) - Magdolna hercegnő, a svéd királyi pár harmadik gyermeke úgy döntött: nem tér vissza Londonba angol nyelvi tanulmányai folytatása céljából, olyannyira megkeserítették életét a minden lépésénél előbukkanó, tolakodó fényképészek.
A 20 esztendős hercegnő októberben érkezett Londonba, hogy angol nyelvtudását tökéletesítse, de az újévi ünnepek után nem szándékozik visszatérni a brit fővárosba "olyan felháborítóak a sajtófotósok módszerei, olyan megalázó, ahogy semmibe veszik az embernek a függetlenséghez való jogát" - mondta a svéd királyi udvar szóvivője.
A svéd királyi udvar már tavaly novemberben felkérte - a londoni svéd nagykövetség útján - a londoni tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartsák tiszteletben a hercegnő magánéletét. Magdolna hercegnő azonban a kérést követően sem tudott úgy kilépni londoni lakásából, hogy ne kellett volna szembenéznie néhány fényképezőgép lencséjével. Amikor a hercegnő személyesen párbeszédet kezdeményezett azőt zaklató fotósokkal, azok elmenekültek.
Arról még nem döntött a királylány, hogy félbehagyott londoni tanulmányai helyett mivel fog foglalkozni.
________________________________________
Robert Redford ragaszkodik ráncaihoz
Radnor, 2002. január 11. (MTI-Panoráma) - Robert Redford ragaszkodik ráncaihoz. A 64 éves amerikai színész és rendező a TV Guide című lappal közölte, hogy nem tervez magán végrehajtatni plasztikai műtétet.
"Vagyok, ami vagyok, de nem egy arcfelvarrató típusú fickó" - mondta hozzátéve, hogy ugyanakkor nem ellensége a plasztikai sebészetnek, mivel akadnak olyanok, akiknek az megfelelő.
Redford mindazonáltal megjegyezte, hogy az arckorrekciónak ára van: eltüntet egy darabkát az ember lelkéből.
________________________________________
David Gilmour házának eladásával hajléktalanokat segít
London, 2002. január 11. (MTI-Panoráma) - Hajléktalanokat akar segíteni házának eladásával David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa. A The Sunday Telegraph cím ű brit lap szerint az 56 éves muzsikus 4,5 millió fontért adta el londoni otthonát Spencer grófnak, a néhai Diana walesi hercegnő fivérének és a pénzt átutalta a hajléktalanokat segítő Crisis nev ű humanitárius egyesületnek, amelyet már korábban is támogatott alapítványával, a DG Charitable Trusttal.
A gitáros a lapnak elmondta: nem anyagi gondjai miatt szabadult meg a háztól. Az épületet az elmúlt 6-7 évben alig használta, és szeretné valami hasznos dologra fordítani az érte kapott összeget.
Gilmour amúgy West Sussex grófságban lakik egy tanyán - itt rendezte be stúdióját, ahol a legutóbbi Pink Floyd-albumok, a Momentary Lapse Of Reason és a The Division Bell készültek. Gilmournak van egy háza Görögországban is.
A lap úgy tudja, hogy Gilmour húsz évvel ezelőtt vette a házat 300 ezer fontért, de az utóbbi időben kezdett belefáradni drága ingatlanjaiba és ingóságaiba.
"Az ember elkezd Ferrarikat gyűjteni. Utána embereket gyűjt, hogy gondozzák a Ferrarikat. Aztán házakat kezd gyűjteni, hogy legyen hová tenni a Ferrarikat - mondta Gilmour a The Sunday Telegraph-nak - az élet egyre bonyolultabb lesz. Aztán egyszer csak, és ez történt velem is, az ember úgy gondolja, hogy minderre nincsen szüksége. És hirtelen az élet egyszerűbb lesz".
David Gilmour 1968-ban vette át a Pink Floydban a súlyosan megbetegedett alapító, Syd Barrett helyét. Elmélyült gitárjátékával, üveghangjaival iskolát teremtett. Amikor 1983-ban szakadás következett be a zenekarban Roger Waters kiválásával, Gilmour vitte tovább Richard Wrighttal és Nick Masonnal a Pink Floyd nevet és az eredeti stílust. Az elmúlt években szólóban dolgozott. Vagyonát 60 millió fontra becsülik. Régóta ismert karitatív tevékenysége, alapítványán keresztül rendszeresen jelentős összegeket áldoz egyebek között a rákkutatásra és az AIDS elleni küzdelemre.
________________________________________
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat