Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-04-20

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-04-20

Elszúrták 01 ( 2002.)
Ayrton Senna nevében csaltak
New York, 2002. január 1. (MTI) - Pénzügyi visszaélések miatt a New York-i tõzsde 429 millió dollárra bírságolta azt a brókercéget, amely 1992 és 1994 között a brazil Forma-1-es pilóta, Ayrton Senna nevében kereskedett. Az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon elhunyt 34 éves világbajnok családja semmit sem tudott a manipulációkról.
Több évi nyomozás után derült ki, hogy az amerikai-mexikói vállalkozás fantomcégeknek adott el részvényeket több százmilliós értékben, valamint a Senna-kapcsolatára hivatkozva kölcsönöket vett fel, amelyeket aztán nem fizetett vissza.
Az ügy a bíróságon folytatódik, a bûnösök 10 éves börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra számíthatnak.
________________________________________
Homoszexuálisok kivégzése Szaúd-Arábiában
Dubaj, 2002. január 1. (MTI) - Szaúd-Arábiában kedden kivégeztek három férfit, akiket homoszexuális cselekményekért és fiatalkorú fiúk zaklatásáért ítéltek halálra. Egy iszlám bíróság úgy találta, hogy a férfiak "az iszlám tanításaival szembeszegülve, különösen szemérmetlen és undorító módon homoszexuális cselekményeket folytattak, és fiatalokat zaklattak".
A fajtalankodóknak a délnyugati Abha városban kellett meglakolniuk tettükért.
Tavaly legalább 122 embert végeztek ki az arab királyságban, amely az iszlám jogot követve halállal bünteti a gyilkosokat, a nemi erõszakot elkövetõket, a homoszexuálisokat és a kábítószer-csempészeket.
A kivégzés módja általában a nyilvános lefejezés - írja a Reuters.
________________________________________
Füstbe ment temetési terv
Carpentras, 2002. január 2. (MTI) - Egy francia kórházban a hétvégén felcserélték két ott elhunyt férfi földi maradványait és nem azt hamvasztották el, akinek esetében a rokonok ezt kérték, hanem a másikat, akinél koporsós temetést vettek tervbe.
"A férjem nem akart hamvasztásos temetést" - jelentette ki Carpentrasban a 81 éves korában elhunyt Louis Nouet özvegye.
A férfi fia a kórház halottasházában apja helyett egy másik férfi földi maradványait találta. Amikor magyarázatot kért, a kórház vezetõsége közölte vele, hogy apját - ellenõrzési mulasztás folytán - aznap reggel elhamvasztották.
A család kártérítést követel a temetkezési vállalattól, jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Libegõn felejtett család Ausztriában
Innsbruck, 2002. január 2. (MTI-Panoráma) - Rosszul kezdõdött az új esztendõ egy szabadságát Ausztriában töltõ német asszony és két gyermeke számára. A zimankós hidegben ugyanis órákat kellett egy kelet-tiroli libegõn ülve eltölteniük, mert a kezelõszemélyzet nyilván megfeledkezett róla, hogy vannak még utazók és kikapcsolta a felvonó hajtómûvét.
Több óra elteltével az anya leugrott a libegõrõl, hogy segítség után nézzen 10 és 14 éves gyermeke számára. Egy hókotrógép vezetõje órák múlva talált rá a kimerültségtõl és a nagy hidegtõl összeroppant asszonyra, és riasztotta a hegyi mentõket. Az anyát súlyos, a két gyermeket könnyebb fagyási sérülésekkel szállították kórházba.
________________________________________
Kurtább lett a 3 mellû nõ kampány
Berlin, 2002. január 4. (MTI-Panoráma) - A tervezettnél kurtább lett a 3 mellû nõs reklámkampány Németországban a rengeteg lakossági panasz miatt. Az ötvenszázalékos kebeltöbbletû, mélyen dekoltált hölgy 15 ezer plakáton volt látható, és egy áruházláncot reklámozott ezzel a felirattal: "Bent még több van, mint gondolná!"
A lakosságnak azonban ennyi se kellett, nem hogy még több. Fõként hölgyek panaszkodtak az áruházláncnál, amely jobbnak látta a tervezettnél hamarabb leszedetni az összes plakátot.
________________________________________
Elhunyt a forgó ház feltalálója
Brüsszel, 2002. január 12. (MTI-Panoráma) - Belgiumban elhunyt Francois Massau, a forgó lakóház feltalálója, aki némelyek szerint megelõzte korát, ám hosszú élete végére már a kortársak is elfelejtették.
"Az az egyetlen hátrányom, hogy sose vettek komolyan, mert nem vagyok építész. De meg vagyok gyõzõdve róla, hogy végül célt érek" - mondta töretlen derûlátással jó 11 éve a feltaláló, aki akkor már aggastyánként a forgó ház újabb prototípusát tervezte, de a megvalósításhoz hiába remélt támogatást a vallon tartományi kormányzattól. Most 97 évével matuzsálemi korban hunyt el, de az áhított sikert, a világhírt nem sikerült megérnie.
Pedig a belga csodabogár ötlete olyan pofonegyszerû, hogy tulajdonképpen bárkinek eszébe juthatott volna, aki szereti a napot és az a vágya, hogy szobái ne legyenek véglegesen és kényszerûen, északra, keletre, vagy bárhová tájolva, hanem tetszés szerint követhessék a nap pályáját. Akinek az ötlet végül is az eszébe jutott, egy belga szén- és tüzelõanyag-kereskedõ, Francois Massau volt.
Miközben a világ szeme 1958-ban hazájára, pontosabban a brüsszeli világkiállításra és annak jelképére, a 9 gigantikus ezüstös gömbbõl álló Atomiumra irányult, Massau a fõvárostól alig 25 kilométernyire, Wavre-ban felépítette a maga jóval zseniálisabb újdonságát, amivel mintegy életre keltette a népmesék kacsalábon forgó kastélyát. A hét szobából álló, nagyjából kör alakú házat erõs vaslapra építette, amely betonteknõbe ágyazott vasgolyókon forog szép lassan. A forgó földszint alatt mozdulatlan alagsor van pincékkel és garázzsal, felette szintén áll a tetõ. A házat kisteljesítményû villanymotor hajtja, amely másfél óra alatt fordít egy teljes kört a házon, elvégre a nap sem rohan az égen... A motort egyetlen gombnyomással lehet tetszés szerint bekapcsolni vagy leállítani.
Az Atomiumtól, a kristályos vasmolekula több száz milliárdszoros felnagyított modelljétõl oda voltak a világkiállítás látogatói, a (kacsalábon) forgó családi ház forradalmian új ötletére ügyet sem vetett senki. Pedig feltalálója évtizedekig lakott benne, büszkén mutogatta a városatyáknak és a kíváncsiaknak, de ennél többre nem vitte vele.
Még csak bátortalan vagy félénk sem volt: a környéken sokan emlékeznek még arra, hogyan próbálta éhségsztrájkkal kicsikarni a közömbös városi elöljárókból a támogatást találmánya elterjesztéséhez. Máskor a hetipiac napján hirdetõtáblát akasztott a nyakába, kiállt a piactér közepére és hangos szóval kiáltotta világgá fájdalmát és felháborodását két fiának tragikus balesetben való elhalálozása miatt.
Nemcsak a városi vezetõkkel hadakozott, összeveszett és perre ment házának kivitelezõjével is.
Az ilyenek miatt persze hóbortos csodabogárnak tartották és nyilván nem volt kellõ érzéke az önérvényesítés hatékonyabb módszereihez. Pedig találmánya nem három napig tartó csoda volt, hiszen a ház ma is forog modern kacsalábán és olykor még megbámulják a tájékozottabb építészhallgatók vagy arra vetõdõ turisták.
A ház mai tulajdonosa 18 éve lakik benn és úgy vélekedik, hogy a forgó ház lángeszû ötlet, viszont messze megelõzte korát - a mai civilizáció még nem tud mit kezdeni vele. Kissé olyan a sorsa, mint a Concorde-nak, az elsõ, hangsebességnél gyorsabb utasszállító gépnek. A gép annak idején elkápráztatta a világot, de hiába járja évtizedek óta az égi országutakat, nem forradalmasította a légi forgalmat, megmaradt két légitársaság különlegességének, kevésszámú tehetõs légiutas szórakozásának.
A wavre-i forgó ház produkált néhány mulatságos esetet több évtizedes fennállása során. Megtréfálta például a macskát, amely kiugrott a gazda szobájának ablakán, aztán csak állt bambán és nem értette, hova lett a pincelejárat, ahonnan félórája feljött. Honnan tudhatta volna szegény, hogy a pince megvan ugyan, de a szoba odébbment azóta... László Balázs
________________________________________
Huszonöt kilométeres sebességtúllépés, 28 millió forintnyi bírság
Helsinki, 2002., január 14. (MTI-Panoráma) - Rekordösszegû gyorshajtási bírságot mértek az illetékes finn hatóságok Anssi Vanjokira, a Nokia távközlési világcég igazgatótanácsának tagjára: az üzletemberre kiszabott büntetés 116 ezer eurót, magyar pénzben számolva 28 millió 304 ezer forintot tett ki.
Az igazgatótanácsi tag közlekedési vétke nem volt ennyire kiemelkedõ, tavaly októberben azért állították meg a rendõrök Helsinkiben, mert a megengedett 50 kilométeres sebesség helyett 75-tel hajtott a fõváros utcáin.
Az Ilta Sanomat címû helsinki lap hétfõi száma, amely a nem mindennapi pénzbüntetésrõl hírt adott, emlékeztetett arra, hogy Finnországban a közlekedési vétségek bírságtételei a jövedelemmel arányosak: az adott vétséget 14 napi jövedelemnek megfelelõ szankció sújtja.
A száguldó motoros Anssi Vanjoki 1999-ben, a bírság kiszámításának alapjául szolgáló évben meglehetõsen jól keresett: 14 millió eurónyi jövedelmet vágott zsebre.
________________________________________
120 százalékos adóteher
Stockholm, 2002. január 15. (MTI-Panoráma) - A teljes fizetésénél is több adót kell lerónia három svéd vállalatvezetõnek a 2000. évre vonatkozóan.
Az "adókulcsrekorder" Ivar Stromberg a Song Network telefonos cég elnöke. Neki 2 millió koronás (csaknem 200 ezer dolláros) éves fizetéséhez képest 120 százalékra jött ki az adója, azaz be kell fizetnie a teljes fizetését és annak még 20 százalékát az adóhivatalnak. Ennek fõ oka a vagyonadó.
A második helyen Eric Sundbland áll 117 százalékos mutatóval. Õ egy fakitermelõ cég igazgatója, éves fizetése 700 ezer korona. Nála az adótöbblet oka, hogy a fizetése mellett más jövedelmei is voltak 2000-ben.
A harmadik "túlteljesítõnek" 105 százalékra jött ki az adókulcsa, a többlet szintén más jövedelmek, továbbá az ingatlanadó miatt jelentkezett.
Svédországban egyébként az abszolút összeg alapján az adóbefizetés "egyéni bajnoka" a 2000. évre vonatkozóan 88 millió koronás teljesítménnyel Fredrik Lundberg, aki egy ingatlanügynökség és beruházási cég elnöke, ám õ "jól járt": éves összjövedelmének mindössze 41 százalékát vitte el az adó.
________________________________________
És lõn világosság... - egyetlen villanykörte cseréje 40 óra alatt, 27 dollárért
London, 2002. január 16. (MTI-Panoráma) - Immár nem az a vicc járja, hogy hány ember kell egy villanykörte cseréjéhez, hanem hogy a mûvelet mennyi idõbe telik és mennyibe kerül - a BBC-nél.
A világhírû brit médiumnál ugyanis fény derült arra, hogy összesen 27 dollárért cserélt ki a karbantartó vállalat egy izzót. A munkadíjban ráadásul gyorsasági felár nemigen lehetett, mivel 40 órába telt, mire a rossz égõ helyére jót csavartak.
Mindez a BBC-nél megkezdett költségcsökkentési program keretében világlott ki a számlák közül. A karbantartó céggel a BBC-nek ráadásul úgy szól a szerzõdése, hogy az égõcsere ingyenes.
A karbantartó részérõl azzal védekeztek, hogy egy gyakorlatlan adminisztrátor hibázott. Arra nem tértek ki, hogy az illetõ csavart-e már ki, meg be villanykörtét.
________________________________________
Miniszoknya-szaggatás Zambiában
Lusaka, 2002. január 16. (MTI-Panoráma) - Annyira illetlennek és szemet bántónak találják a miniszoknyát Zambiában a kormánypárt ifjai, hogy a szemérmetlen ruhadarab tucatnyi viselõjét büntetésül meztelenre vetkõztették a nyílt utcán. Hasonlóan bántak el azokkal a nõkkel, akik nem átalltak nadrágban mutatkozni.
A "le a miniszoknyákkal és nadrágokkal az elegáns ruházkodás nevében" végrehajtott vetkeztetési akciók a Mozgalom a Többpárti Demokráciáért elnevezésû szervezet több száz ifjú aktivistájának köszönhetõek. A fiatal párttagok az új zambiai államfõre hivatkozva pucérítottak le nõket Lusaka utcáin.
Az államfõ, Levy Mwanawasa ugyanakkor tagadja, hogy új öltözködési normákra adott volna utasítást, és elítélte a fiatalokat. Mindezek után a rendõrség õrizetbe vett húsz vetkõztetõ kedvû párttagot - jelentették a hírügynökségek.
A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy az új zambiai elnök nem igazán a szavak embere. Hajlamos a felelõtlen kijelentésekre - így nem kizárt, hogy valahol állást foglalhatott a nõk miniszoknya- és nadrágviselete ellen. A tavalyi év vége felé zajlott választási kampány során amúgy egészen meghökkentõ szóbeli baklövéseket is produkált: a volt elnököt, Frederick Chilubát véletlenül a húgának nevezte, magáról meg azt mondta, hogy olyan fitt, mint a bokszoló "Tike Myson".
________________________________________
Elmaradt a kutyahúsipari kongresszus
Szöul, 2002. január 17. (MTI-Panoráma) - Elmaradt a dél-koreai országos kutyahúsipari kongresszus az állatvédõk heves tiltakozása miatt. Az eredeti terv szerint legalább száz, ebhúsételekre szakosodott vendéglõs akart részt venni a konferencián, amelyen szövetségbe szerettek volna tömörülni.
Emellett meg akarták vitatni a kutyahúsipar kilátásait, fejlesztési stratégiáját és azt a kampányt, amely népszerûsítené az ebbõl készülõ étkeket a nyár eleji labdarúgó világbajnokságra érkezõ külföldi turisták körében.
A rendezvényhez az ebhús-vendéglõsök a dél-koreai fõváros peremén béreltek épületet egy állami tulajdonú telefontársaságtól, amelyet azonban felháborodott telefonokkal ostromoltak az állatvédõk. Emiatt a cég jobbnak látta, ha mégsem adja bérbe épületét a kutyahúsipari kongresszusra.
________________________________________
A Galileo ûrszonda az Iónál, mûködési zavar
Pasadena, 2002. január 18. (MTI) - Minden korábbinál közelebb került csütörtökön a Galileo amerikai ûrszonda a Jupiter legbelsõ nagy holdjához, az Ióhoz, de fényképeket nem tudott készíteni róla, mert a nagy radioaktív sugárzás miatt fellépett számítógép-zavar következtében mûködésbe lépett a berendezéseket védõ automata rendszer.
A Galileo a legrégebben mûködõ ûrszondák egyike: még 1989-ben indították útjára a Jupiter és holdjainak vizsgálatára, és bár kutatótevékenységét - az 1995-ös pályára állástól - eredetileg két évre tervezték, küldetését azóta több ízben meghosszabbították. Várhatóan a jövõ év szeptemberében semmisül majd meg a Jupiter légkörében.
Csütörtökön a Galileo mindössze 101 kilométeres távolságba került az Io holdtól, de az említett ok miatt adatokat nem tudott gyûjteni. Az amerikai irányítóközpontban ezt remélik, hogy a hét hátralévõ részében még sikerülnie fog felvételeket készíteni két másik holdról, az Amaltheáról és az Europáról, illetve magáról a Jupiterrõl. A vulkanikus felszínû Ióról azonban közeli felvételeket már semmiképpen nem várhatnak a kutatók.
________________________________________
Lottónyertes szelvény után kutatnak a szeméttelepen
Perth, 2002. január 18. (MTI-Panoráma) - Egy lottónyertes férfi engedélyt kapott arra, hogy négy napon át kutathasson az ausztráliai Kalgoorlie-Boulder város szeméttelepén - nyertes szelvénye után.
A férfi tévedésbõl dobta el másfél millió ausztrál dollárt érõ - 865 ezer euróval egyenértékû - lottószelvényét. A balszerencsés szerencsés - miután megkapta az engedélyt a köztisztasági hivataltól - több barátjával együtt pénteken kezdett a kutatómunkába.
A köztisztasági hivatal szóvivõje elmondta, hogy a karácsonyi ünnepek miatt különösen sok szemét szinte elviselhetetlen bûzt áraszt.
Kalgoorlie különben eléggé "keresõs" hely. Az 1892-es aranyláz egyik színhelye volt, és még ma is akadnak környékén olyanok, akik mániákusan kutakodnak arany után.
________________________________________
Csõdbe ment Európa elsõ férfibordélya
Waldshut, 2002. január 22. (MTI-Panoráma) - Csõdbe ment Európa elsõ férfibordélya, amelyben nem örömlányok álltak férfiak, hanem örömlegények hölgyek szolgálatára. Az úttörõ intézmény tiszavirág életûnek bizonyult: tavaly december elején nyitott, amit a média hevesen ünnepelt, mégsem volt elegendõ forgalma a német határhoz közel, a svájci Leibstadtban üzemelõ Angyaloknak.
(Ez volt ugyanis a neve.) Csõdjét 31 éves tulajdonosának elmondása szerint az okozta, hogy az örömlegények nem elõre kérték a pénzt szolgáltatásaikért. A nõk utólag fizettek, és csak annyit, amennyit szerintük megért az egész - mondta K. Clemens, a "madame", illetve "monsieur".
Az örömlegénytanya összesen öt selyemfiúval üzemelt. Hogy a tulajdonos is kivette-e a részét a munkából, arra nem tért ki a hír.
Arra viszont igen, hogy eléggé el lehetett keseredve piros lámpás házának csõdje miatt, ugyanis - hogy pénzt szerezzen - megpróbált kirabolni Németországban egy idõs házaspárt egy játékpisztollyal.
Sikertelen akciója után a német rendõrség letartóztatta - jelentette a Reuters.
________________________________________
Letartóztatás többszörös tapogatásért
Tokió, 2002. január 25. (MTI-Panoráma) - Zsúfolt metrószerelvényen egyazon hölgy sérelmére elkövetett többszörös tapogatásért tartóztattak le egy férfit Japánban. A 45 éves közalkalmazott 2000 áprilisában kezdte molesztálni az akkor még 18 éves lányt, aki jó darabig vonakodott feljelentést tenni ellene a rendõrségen.
Mivel azonban a férfi csak nem hagyta békén, közel két évvel az elsõ tapogatás után a hatósághoz fordult.
Japánban meglehetõsen gyakori a zsúfolt metrószerelvényeken és vonatokon a nõk testi zaklatása. Ez ellen a hatóság már több kampányt is indított az utóbbi években, egyebek közt tapogatás ellenes plakátokat ragasztottak ki az állomások falára. Az eredmény: a tapogatások nem szûntek meg, viszont megnõtt a rendõrségi feljelentések száma.
Hogy a most letartóztatott visszaesõ molesztáló milyen büntetésre számíthat, arra nem tért ki a jelentés.
________________________________________
Hõsugárzót nyelt le egy ukrán óriáskígyó
Odessza, 2002. január 25. (MTI-Panoráma) - Hõsugárzót nyelt le egy ukrán óriáskígyó, amivel zárlatot és tömeges füstmérgezést okozott cirkuszi állattársai körében, õ maga viszont túlélte az esetet. A tûzoltóság bejelentést kapott, miszerint a Paszternák utcában egy ház udvarán áll egy hatalmas furgon, amelybõl füst száll fel.
A helyszínre érkezõ tûzoltók egy vándorcirkusz állatszállító jármûvével találták szemben magukat. Az ajtót felnyitva, füsttõl megfulladt állatok tetemeire leltek, de akadtak túlélõk is: két piton. A rövid terepszemlén világossá vált, hogy a tragédiát az egyik ötméteres kígyó okozta: éhségében a hõsugárzóra fanyalodott, a lenyelt elektromos melegítõeszköz pedig rövidzárlatot okozott.
A füstben majmok, lámák, tevék, nyulak, egy hiúz, valamint egy himalájai medve fulladt meg. Hogy a kígyónak miért fájt a foga a hõsugárzóra, nem tudni.
Jurij Kontorszkij vándorcirkusza 8 évvel ezelõtt alakult, állatokat felvonultató zenés programjával azóta járta Ukrajnát és Európa országait. Az elhasználódott szállítóeszközöket az odesszai hatóságok anyagi segítségével a közeljövõben szándékozták kicserélni - írta az ITAR-TASZSZ.
________________________________________
Lottószámokkal csalt a tv-látnok
Milánó, 2002. január 26. (MTI-Panoráma) - Nyertes lottószámokkal csalt ki több mint 30 millió eurót öt év alatt a hiszékeny nézõktõl egy olasz tv-látnoknõ. Tündöklésének az olasz rendõrség vetett véget.
A hatvan év körüli, hidrogénezett szõke hajat és harsány sminket viselõ Wanna Marchi, aki "Daphné tündérnek" nevezte magát, legalább háromszáz ezer kliensét vezette az orránál fogva a különbözõ kisebb, ám országos sugárzású tv-csatornákon. Akik befizettek jóslataira, azoknak mesés lottónyereményeket ígért.
Ha a számok mégsem jöttek be, akkor sem jött zavarba: "tisztító rítusokat" ajánlott a naívaknak - természetesen nem a két szép szemükért - hogy elhessegethessék maguktól a rossz szellemeket.
Marchi asszony vállalkozása több lábon állt: több milánói központú cégén keresztül bonyolított "tv-boltjaiban" kozmetikai, fogyasztó és ezoterikus termékeket árusított. Ez utóbbi körülmény minden bizonnyal hozzájárult lebukásához. A hatóságok a milánói ügyészség utasítására tavaly december óta folytattak vizsgálatot Marchi asszony csalási ügyeiben, akinek lánya, Stefania és élettársa is benne voltak az üzletben. Jelenleg mindketten szintén elõzetes letartóztatásban vannak, akárcsak egy unokahúga, továbbá a mûsort gyártó cég igazgatója, és egyik munkatársa.
A rendõrség még keres egy Mario Pacheco do Nascimiento nevû férfit, aki a mûsorban a mágus szerepét játszotta, és aki magát szerényen az "élet urának" nevezte.
Arról nincs jóslat, hogy 31,5 millió euróra rúgó kicsalt összegnek akárcsak a töredékét is viszontlátják-e a becsapottak.
http://www.freeweb.hu/beluard/



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat