Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. augusztus 13.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. augusztus 13.

Tudtad-e, hogy radioaktívak a gyógyvizek is?
Magyarország világszerte ismert gyógyvizeiről, termálvizeiről. Idegenforgalmunk jelentős része is erre épül. Távoli országokból érkeznek hozzánk a gyógyulni vágyók. A mélyből feltörő melegvizekben és az ezekkel érintkező iszapokban jelentős mennyiségű radioaktív anyag van. Egy egyhetes zárttéri fürdőkúra (napi 3-4 óra) és az ehhez kapcsolódó iszappakolás során akkora sugárterhelést kaphatunk, mintha egy órán keresztül egy radioaktív hulladékkal teli hordó tetején ülnénk. Természetesen a gyógyvizek nem károsak az egészségre, hanem egyes betegségek gyógyulását segítik elő.
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy mennyibe kerül a különböző fajta erőművekben termelt áram Magyarországon?
A paksi atomerőmű 1999-ben 598 fillér/kWh fajlagos költséggel termelte a villamos energiát. Ez az érték szénhidrogén bázisú erőművek esetén körülbelül 800 fillér/kWh, míg a széntüzelésű erőműveknél 1100 fillér/kWh körül alakult.
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy a nukleáris biztonság nem lánchoz, hanem drótkötélhez hasonlítható?
Sokan vélik úgy, hogy egyetlen gyenge elem leronthatja az atomerőmű biztonságát. Ekkor valóban egy lánchoz vélik hasonlónak, mert a lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem. Ez azonban nem igaz. Az atomerőművek tervezése ugyanis többszörös tartalékolással történik. Az egy adott elv alapján működő biztonsági rendszereket megtöbbszörözik, és a mélységi védelem elvét is alkalmazzák. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a biztonságot több egymás után működésbe lépő, egymástól eltérő elven működő rendszer biztosítja. Hasonló ez a megoldás a drótkötélhez, ahol egy elemi szál hibája nem vezet az egész kötél használhatatlanságához. Igaz ez a hasonlat az emberi hibára is. Egyetlen emberi hiba okozhat ugyan gazdasági veszteséget, de nukleáris balesetet nem.
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy a Nukleáris Pénzügyi Alapba történő befizetéseink biztosítják a hosszú távú feladatok megoldásához a fedezetet?
Az új atomtörvénynek megfelelően 1997 óta működik a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, amelyből az atomerőmű leszerelését, továbbá a működés közben keletkező radioaktív hulladékok végleges elhelyezését, a kiégett üzemanyag átmeneti és végleges elhelyezését finanszírozzák.
Az Alapba a paksi atomerőmű által teljesítendő éves befizetések mértékét az éves költségvetési törvény határozza meg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság által készített, és az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal által véleményezett költségbecslés alapján. A költségbecslés úgy készül, hogy az atomerőmű működési ideje alatt összegyűljön nemcsak a működési ideje alatt, hanem az erőmű leállítása után felmerülő ráfordítások fedezete is.
Az Alapba a paksi atomerőmű 1998-ban 7,4 milliárd Ft-ot 1999-ben pedig 9,2 milliárd Ft-ot fizetett be. Mindez a paksi villamosenergia-termelés versenyképességét nem veszélyezteti.
_______________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy honnan származik a SCRAM kifejezés?
Már a korai kísérleti reaktoroknál is igen fejlett technológiát alkalmaztak a minél nagyobb biztonság érdekében. Ennek egy eleme az öngyilkos osztag névre hallgató, a reaktor tetején álldogáló emberekből állt. Nekik egy csoportjuk bóros vízzel teli vödrökkel és feszült figyelemmel várta, hogy nem kívánt teljesítménynövekedés esetén vödrüket a reaktorba ürítve próbálják azt leállítani. A többiek munkaeszköze a balta. A biztonsági rudak egy kötélen át voltak felfüggesztve, ezt kellett elvágniuk vész esetén. Innen származik nevük: Safety Control Reserve Axed Man. (kb. biztonsági baltás ember) Az ő tiszteletükre nevezik a mai reaktorok biztonsági leállító rendszerét SCRAM-nek.
Forrás: http://www.npp.hu/erdekesseg/tudtad.htm



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat