Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-04-17

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-04-17

Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből V

Megújul a Margitszigeti Vadaspark
Budapest, 2002. február 7. (MTI) - Halaszthatatlanná vált a fővárosban a Margitszigeti Vadaspark felújítása, a 100 millió forintos beruházás márciusban veszi kezdetét és a tervek szerint szeptemberre fejeződik be - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája csütörtökön közleményben az MTI-t.
Az ismertetés szerint a felújítást a létesítmények fokozatos leromlása, a talaj állategészségügyi elfertőződése sürgeti.
A Kisállatkertként is emlegetett parkot jelenleg a Főkert Rt. üzemelteti alvállalkozó bevonásával, a rekonstrukció után a Fővárosi Állat- és Növénykert fiókintézményeként m űködik majd. Az újjáépítés terveit az a Kis Péter építész készítette, aki a Fővárosi Állat- és Növénykert új kifutóit is tervezte - derül ki a közleményből.
Elsőként, a terület kármentesítése során, elszállítják a csatornázatlan terület évtizedek alatt elfertőződött talaját - ismertették. A jelenlegi épületekből csak az erdészház, a kacsaház és a mókusház marad meg, a megújult vadasparkból - a sziget múltjához illő - főúri parkot alakítanak ki, amely egy vadászházat és annak kertjét foglalja magában.
A munkák végeztével a kisállatkertben dámszarvasok, pónik, nyulak és szárnyasok élnek majd. A park eddigi lakóinak egy része a fővárosi állatkertben talál új otthonra, másokat a Hérosz Állatmentő Alapítvány segítségével helyeztek el.
A felújítás után nem zárjak majd el az állatokat a látogatóktól, a vadaspark területét sétautak szelik át, lesz állatsimogató és póni-lovagoltató is.
Megjegyezték: bár a felújítás után a jelenleginél lényegesen többe kerül majd a park üzemeltetése, nem tervezik belépődíj bevezetését, fizetni kizárólag az igénybevett szolgáltatásokért kell.
A Fővárosi Önkormányzat az idén 130 millió forintot fordít a sziget déli oldalán álló szökőkút felújítására is, valamint folytatja a Domonkos kolostor feltárását, helyreállítását, de az idei tervek között szerepel a "Póló" játszótér EU-normák szerinti átalakítása is - sorolták.
________________________________________
Kísérletek köldökzsinórvér-őssejtek felhasználására
Budapest, 2002. február 9. (MTI) - A közelmúltban megkezdett kísérletekkel vélhetően több esztendő is eltelik még addig, amíg köldökzsinórvérből származóőssejtek beültetésével betegségeket gyógyíthatnak Magyarországon - mondta Misz Irén Írisz, az Országos Gyógyintézeti Központ főigazgatója az MTI-nek.
A főigazgató tájékoztatása szerint a gyógyintézeti központ részévé vált Országos Hematológiai Intézet a Széchényi-terv keretében nyerte el azt a pályázatot, amelyben azőssejtkutatás folytatása szerepel. Mint mondta, a most induló kutatóprogramra a hematológiai intézet vezetésével konzorcium alakult, amelyben állami cégeken, egyetemeken, országos gyógyintézeteken kívül kisebb magánvállalkozások is részt vesznek. Hozzáf űzte: az egyik ilyen vállalkozás képviselői - a hematológiai intézet kutatói számára is meglepő módon - a köldökzsinórvérből nyertőssejtbank gyors gyakorlati megvalósulásáról beszéltek a médiában. Hangsúlyozta: gyors gyakorlati megvalósulásról szó sincs, azonban a szakemberek reménykednek abban, hogy a 3 éves pályázati program végére köldökzsinórvérből is nyerhetnek gyógyításra alkalmasőssejteket.
Misz Irén Írisz magyarázata szerint az Országos Hematológiai Intézet már most is sajátőssejtbankjából hajtja végre a csontvelő-átültetéseket. Ezek azonban nem köldökzsinórvérből, hanem csontvelőből, valamint perifériális vérből előállított sejtek. A főigazgató szerint azért lenne nagy eredmény, ha az intézet meglévő állományát a köldökzsinórvérből nagyobb számban nyerhető sejtekkel bővíthetnék, mert a tudomány egyre több betegségnél veti fel azőssejtbeültetést mint gyógyítási lehetőséget.
Megjegyezte: a hazai kutatás célja többek között annak tisztázása, hogy a köldökzsinórvérből nyertőssejtek milyen feltételek mellett fagyaszthatók, életképesek és beültethetők maradnak-e, ha felengedikőket.
Misz Irén Írisz szerint az Országos Hematológiai Intézet külön szerette volna választani a napi munkát a köldökzsinórvér-őssejtek kutatásától, ezért nem a jelenlegiőssejtbank kapacitását használja a kísérletekhez, hanem az erre jelentkező vállalkozásnak adott lehetőséget. Mint mondta, úgy gondolták, hogy ha a spermafagyasztással foglalkozó cégnek van kihasználatlan kapacitása, akkor a hematológiai intézettel együtt, ott fejlesszék ki a köldökzsinórvérből származóőssejtek tartósításának és életben tartásának metodikáját. A főigazgató szerint, amíg azőssejtek biztonságos tárolására irányuló kísérletek be nem fejeződnek, és nem tudják bizonyosan, hogy a gyógyászatban felhasználhatók-e, addig szó sem lehet arról, hogy a szülő anyák bárhol, bármikor vért vetethetnek az újszülött köldökzsinórjából.
________________________________________
"Mahatma Gandhi" jogvédett márka
Újdelhi, 2002. február 9. (MTI-Panoráma) - Nagy márkáknak kijáró jogvédelmet élvez ezentúl Mahatma Gandhi neve és képe. A Gandhi nevének és a róla készült képeknek márkavédelmét a CMG Worldwide elnevezés ű amerikai ügynökség szerezte meg - közölte pénteken Újdelhiben Tusar Gandhi, a függetlenségi harcos dédunokája.
Az India függetlenségét kivívó pacifista szabadságküzdelem vezetőjének - illetve családjának - jogait az a cég képviseli, amelynek jogvédelmi listáján már szerepel többek között Lady Diana, James Dean és Marilyn Monroe is.
"Nem szeretnék dédapám nevével vagy képével hurka- vagy fehérnem ű-csomagolásokon találkozni" - indokolta meg elhatározását a dédunoka.
Aki tehát a jövőben használni akarja Mahatma Gandhi nevét vagy képét, annak előbb engedélyt kell kérnie erre a CMG-ügynökségtől. Tusar Gandhi egyúttal közölte, hogy a nem kereskedelmi felhasználás továbbra is ingyenes marad.
A befolyó jogdíjakat a dédunoka arra akarja fordítani, hogy helyreállítsák és múzeummá alakítsák át Gandhi feleségének egykori lakóházát Porbandarban.
________________________________________
Popzenét a földönkívülieknek !
London, 2002. február 10. (MTI) - A Marsra induló űrszondához földönkívülieknek komponál zenét az új angol pop-reneszánsz legnagyobb zenekara, a Blur. A négytagú együttes muzsikáját a Beagle-2 elnevezés ű mozgékony kis leszállóegységről sugározzák majd az űrbe. A készülő zenem ű bár alapjában véve matematikai sorokból áll majd, a zenekar azért megpróbálja belecsempészni saját zenei stílusát is.
A 2003-ra tervezett űrmisszió során a Blur által komponált zeneszámot hívójelként kívánják használni, amelyet a Beagle-2, amint leszáll a vörös bolygóra, azonnal visszasugároz a Földre.
Az ötletet a Blur dobosa, Dave Rowntree és basszusgitárosa, Alex James vetette fel Colin Pillinger kutatónak. Pillinger volt az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy mozgékony kis leszállóegységet is szállítson magával az az orbitális űrkomp, amely az Európai Űrügynökség által szervezett Mars Express program keretében egy év múlva indul a vörös bolygó felé.
A kutató a BBC rádiónak adott interjújában elmondta: azért örül a zenekar felajánlásának, mert így a sok adat és tudományos "halandzsa" között legalább lesz egy állandó jel, amelyből a tudósok minden kétséget kizáróan megállapíthatják, hogy minden m űszer tökéletesen m űködik.
Alex James a készülő zenem űvel kapcsolatban elmondta a BBC-nek, hogy bár alapjában véve matematikai sorokból áll, a zenekar azért megpróbálja belecsempészni saját zenei stílusát is.
________________________________________
Az akupunktúra megkönnyíti a szülést
Majna-Frankfurt, 2002. február 10. (MTI-Panoráma) - Akupunktúra alkalmazása esetén a gyermekszülés rövidebb időt vesz igénybe és kevésbé fájdalmas a szülő nő számára. Ez derült ki 300 állapotos német asszonyon végzett vizsgálatokból - közölte a "Baby und die ersten Lebensjahre" (Csecsemő és az első évek) cím ű német gyógyszerészeti szaklap.
A vizsgálatot végző orvosok megállapították, hogy az első gyermeküket világra hozó nők megfelelő akupunktúrás kezelése esetén a szülés ideje csupán 470 perc, a különben szokásos 594 perccel szemben. Ennek az az oka, hogy a méhnyak gyorsabban érik, tehát hamarabb is nyílik meg.
Akupunktúra alkalmazása esetén a szülési fájások is lényegesen jobban koordinálódnak - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Madame Tussaud viaszpanoptikumának "unalmas" az új tory vezér
London, 2002. február 9. (MTI-Panoráma) - A londoni Madame Tussaud múzeum nem tartja híres viaszfigurái közé valónak az általa "élettelennek" tartott Iain Duncan Smith-t, a toryk tavaly megválasztott vezérét, s úgy döntött: nem költ 40 ezer fontot arra, hogy megörökítse a brit pártvezért a sikeres politikusok csarnokában.
A brit történelmi pártot ezzel komoly csapás érte, ugyanis Iain Duncan Smith az első tory vezér, akiről a múzeum 120 éves történetében nem készül viaszbábú. A párttagok pironkodását táplálhatja, hogy Duncan Smith legnagyobb vetélytársa a tavaly nyári vezérválasztáson, Kenneth Clarke viaszfigurájával 1984 óta folyamatosan jelen van a múzeum nagytermében.
-őszintén szólva van jobb módja annak, hogy ekkora összeget elköltsünk. Olyan személyeket kívánunk bemutatni, aki erős érzelmeket és erős reakciókat váltanak ki. Véleményünk szerint Iain Duncan Smith nem üti meg ezt a mércét, az emberek többsége soha nem hallott róla. Alig szerepel a hírekben, nem beszélnek róla, még azok sem figyelnek rá igazán, akik ismerikőt" - magyarázta a múzeum új "politikáját" az intézmény szóvivője.
A London egyik legsikeresebb idegenforgalmi látványosságának számító múzeum 1884-es megnyitása óta valamennyi brit politikai párt vezéréről automatikusan viaszfigura készült megválasztása után hat hónappal. Az 1997-ben ellenzékbe szorult brit történelmi párt vezéregyéniségei közül csak Lady Thatcher és Sir Winston Churchill az, akit a kiállítók mindörökre a múzeumban akarnak látni.
________________________________________
Álmukban tanuló csecsemők
Turku/London, 2002. február 10. (MTI) - A legfrissebb kutatások szerint az újszülöttek alvás közben képesek megtanulni, hogyan tegyenek különbséget az egymáshoz hasonló magánhangzók között. A Nature cím ű brit tudományos lapban megjelent cikk szerint a megtanult beszédhangokkal kapcsolatos agyi tevékenység nyomai az újszülött felébredése után is érzékelhetők.
A turkui egyetem munkatársai egy- és héthónapos csecsemőkön végzett vizsgálataik során agyi tevékenységet regisztráltak a magánhangzók hatására az álomba szenderült újszülötteknél.
A Nature cím ű brit tudományos lapban megjelent cikk szerint a megtanult beszédhangokkal kapcsolatos agyi tevékenység nyomai az újszülött felébredése után is érzékelhetők. Az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon a felnőttek is képesek-e az alvás közbeni tanulásra.
A finn kutatók szerint a csecsemőkori alvás alatti tanulás alkalmazható lenne az oktatás és az orvosi kezelések bizonyos területén.
________________________________________
Lábvizes vonat
Sanghaj, 2002. február 10. (MTI-Panoráma) - A sanghaji vasútigazgatóság az érzékeny szaglásúak számára is biztosítani akarja a kellemes utazást. Ezért a jövőben melegvizet bocsátnak azoknak az utasoknak a rendelkezésére, akik útközben levetik a cipőjüket. A cél: megkímélni a többi utazót a lábszagtól - jelentette a Shanghai Daily cím ű lap.
Az új szolgáltatás, amelyet először a Kínában igen nagy forgalmat lebonyolító Sanghaj-Peking távolsági járatokon vezetnek be kísérletképpen, ingyenes. Az egyetlen kikötés az, hogy az utas, aki melegvizet kap, maga köteles megmosni a lábát.
A kalauzoknak feladata lesz figyelmeztetni azokat az utasokat, akik levetik a cipőjüket, hogy a rendelkezésükre áll az új szolgáltatás - olvasható a hírügynökségi jelentésekben.
________________________________________
Hatos ikrek Portugáliában: két újszülött meghalt
Lisszabon, 2002. február 11. (MTI) - Két újszülött meghalt a Portugáliában vasárnap született hatos ikrek közül, egy harmadik testvér pedig válságos állapotban van. A 23 heti terhesség után igen kis súllyal világra jött gyerekek orvosa elmondta, hogy a kicsiket intenzív osztályon mesterségesen lélegeztetik, de korai születésük csökkentette életben maradási esélyeiket.
A gyermekek 31 éves anyja termékenységjavító kezelésnek vetett magát alá, miután korábban hármas ikreit terhességi bonyodalmak miatt elvesztette.
Internetes adatok szerint a világon összesen mintegy száz hatos ikerszülésről tudnak, de csak néhány esetben maradt életben valamennyi testvér.
________________________________________
Elhunyt a legidősebb német nő
Bad Hönningen, 2002. február 11. (MTI-Panoráma) - Három nappal 113. születésnapja előtt elhunyt Németország legidősebb asszonya. Maria Laqua szombat este békésen örökre elaludt - közölte hétfőn a Szent Erzsébet nevét viselő idősek otthona.
Az idős hölgy ápolásra szorult ugyan és már vak volt, de különben nem szenvedett semmilyen életét veszélyeztető betegségben.
Maria Laqua a mainzi anyakönyvi hivatal szerint 1889. február 12-én Rheydt-ben (ma Észak-Rajna-Vesztfália) született. Már 35 esztendeje élt Bad Hönnigenben, az idősek otthonában.
________________________________________
Már csak egy csecsemő él a portugál hatosikrek közül
Lisszabon, 2002. február 13. (MTI) - Kedd éjszaka meghalt azoknak a hatos ikertestvéreknek az ötödik csecsemője is, akiket a hét végén szült meg édesanyjuk Lisszabonban. A kisfiút - aki 408 grammal jött a világra - az orvosok nem tudták életben tartani. Már csak egy kisfiú van életben az ikrek közül, de a 563 grammal született csecsemő életben maradási esélyeiről visszafogottan fogalmaznak a lisszaboni szülőotthon munkatársai.
A gyermekek 31 éves édesanyjánál vasárnap indult meg a szülés.
A hatos ikrek természetes módon jöttek a világra, de mindössze 23 hét és 3 nap terhességet követően.
________________________________________
Magaslégköri vitorlázógép, mint átjátszó állomás
Moszkva, 2002. február 12. (MTI-Panoráma) - A távközlésben újdonságnak számító, a mobilkapcsolattal lefedett terület jelentős növelését lehetővé tévő átjátszó állomást fejlesztettek ki orosz repülőgép-építő szakemberek.
10 kilométeres magasságban gyakorlatilag a Föld felszínének bármely pontja fölött állandóan fúj a szél, átlagosan 20 méter/másodperc sebességgel. Az ennek alapján épített szerkezet lelke egy nagy, vitorlázó repülőgépre vagy papírsárkányra emlékeztető, siklószárnyas felület, amely vékony, erős drótkötéllel a földfelszínhez van rögzítve. Magát az átjátszó állomást erre a lebegő siklószárnyra erősítik.
A létrehozói által "aerodinamikus integrált távközlési rendszernek" elnevezett átjátszó állomás felbocsátásának és m űködtetésének költségei nagyságrendekkel kisebbek a hasonló célokat szolgáló földi átjátszó állomások adótornyainak telepítési és m űködtetési költségeinél - idézte az ITAR-TASZSZ Gennagyij Malisevet, a moszkvai repülőmérnöki egyetem mellett m űködő Asztra kutatóközpont vezetőjét (ebben a központban tervezték és építették meg az első, kísérleti példányt). Márpedig egyedül Moszkva térségében csaknem ezer ilyen adótorony m űködik jelenleg, s ezek mindegyike 80 ezer dollárba került. Ráadásul, mivel a mi állomásunk által szórt m űsor jóval nagyobb területet fed le, mint egy-egy torony közvetítése, a távoli területekkel biztosítandó mobilkapcsolat létesítésére is megoldást kínál a siklószárnyas állomás - érvelt Malisev.
A kísérleti példány már sikeresen vizsgázott a kutatóintézet szélcsatornáiban, s jelenleg az állomásnak a tényleges repülés közben tanúsított m űködését tesztelik.
Arra nem terjedt ki az ismertetés, hogy milyen biztonsági berendezéseket tartanak megfelelőnek a tervezők a repülőbalesetek megelőzésére - hiszen könny ű elképzelni, hogy a nagy sebességgel haladó repülőgépek könnyen beleütközhetnek az állomást tartó drótkötélbe.
________________________________________
Karambolok: ikrek az élen, bakok a végen
Sydney, 2002. február 12. (MTI-Panoráma) - Az ikrek jól teszik, ha cascót kötnek, mivelők karamboloznak a legtöbbször. A legkevesebbszer viszont a bakok ütköznek - állapította meg egy csillagjegyes ausztrál felmérés.
A "közutak rémei toplista" második helyén - szorosan az ikrek nyomában - a bikák "loholnak", a harmadik legveszélyesebbnek pedig a halak számítanak.
A karambolok és okozóik születési csillagjegyei közötti összefüggést az utóbbi három esztendő 160 ezer közúti autóbalesete alapján mutatta ki az ausztrál Suncorp Metway Ltd.
A felmérés csupán játékos kedvből született, nem pedig azért, hogy a biztosítók ennek nyomán a különböző csillagjegy űekre eltérő díjakat rójanak ki - jelentette a Reuters.
________________________________________
A magyar lakosság negyede szorult a mentőszolgálat segítségére az elmúlt évben
Budapest, 2002. február 13. (MTI) - A számadatokat tekintve a hazai lakosság negyede az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) betege volt 2001-ben - tájékoztatta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az MTI-t. A szóvivő közölte: elkészült az OMSZ tavalyi munkájának összegzése, amely szerint a múlt évben 2,7 millió állampolgárnak nyújtottak segítséget az OMSZ mentő és betegszállító egységei.
Hozzátetette: a mentőkocsik 61 millió kilométert tettek meg tavaly.
Győrfi Pál beszámolója szerint az OMSZ munkatársai egy év alatt 232 tömeges baleset sérültjeit látták el, légi úton, 6 helikopterbázisról riasztva, 1300 beteget szállítottak, kórházi egységükben pedig 1800 ember kapott ellátást.
Az OMSZ szóvivője az adatok közül kiemelte még, hogy 2001-ben 3 új mentőállomást avattak fel, a sürgős hívások száma pedig 0,3 százalékkal, összesen 650 ezerre emelkedett.
________________________________________
Gladiátorrobotok - már a cirkuszt is gépesítik ?
London, 2002. február 13. (MTI) - Robotok gladiátorharcára készülnek az angliai Rotherhamban. A küzdelem arénában zajlik majd, amelynek nézőtere 500 ember befogadására alkalmas. A robotok élet-halál háborúját megálmodó kutatócsoport arra kíváncsi: vajon a gépek képesek-e felhasználni egymás ellen a beléjük táplált tudást, tudják-e alkalmazni tapasztalataikat.
Az "Élő Robotok" nevet viselő kísérlet sikere érdekében a tudósok két fajta robotot - üldözőket és üldözötteket - terveztek.
A prédának kiszemelt robotok kerekeken guruló szürke kis fémszerkezetek lesznek, amelyek energiájukat a "testükön" lévő napelemek segítségével gy űjtik össze a "Magna Science" elnevezés ű kalandközpontban felszerelt világítótestek fényéből.
A nagyobbra tervezett üldözőrobotok energiájukat abból szerzik majd, hogy elkapják a zsákmányrobotokat és kivonják belőlük energiájukat.
A március 27-től látható robotháború infraérzékelőkkel felszerelt résztvevőit a kutatók teljesen önjáróra tervezték, a robotok az arénában szerzett tapasztalataikból önállóan fejlesztik tovább tudásukat.
A kutatók abban reménykednek, hogy a kísérlet bebizonyítja: a kiválasztott robotok képesek az általuk felhalmozott tapasztalatot arra használni, hogy javítsanak menekülési képességeiken, illetve összetettebb vadászati stratégiát dolgozzanak ki - olvasható a BBC internetes honlapján.
A kísérlet célja, hogy olyan - a most létező robotoknál - intelligensebb és a változó körülményekhez gyorsabban és jobban alkalmazkodó szerkezeteket hozzanak létre, amelyeket veszélyes küldetésekre (például: távoli bolygók felfedezésére) lehetne felhasználni.

Érdekes 04 ( 2002.)
Szerelmi Puck-illatkoktél Bálint-napra
London, 2002. február 14. (MTI-Panoráma) - Ibolyaalapú, és ha hinni lehet Shakespeare-nek, szerelemre gerjeszt: brit vegyészeknek sikerült a nagy angol drámaíró leírásai alapján elkészíteni a pajkos Puck b űbájos főzetét, amelytől a Szentivánéji álomban Titánia tündérkirálynő beleszeretett a szamárfül ű Zuboly takácsba.
A brit királyi vegyésztársaság a régi-új illatot Valentin-napra időzítette, egyben tisztelgésül a Royal Shakespeare Company színtársulat új Szentivánéji álmának stradford-upon-avon-i előadása előtt. "Úgy döntöttünk, hogy adunk az életnek egy kis shakespeare-i illatot" - jelentette ki a vegyészek nevében Claire McLoughlin.
A főzet, amely McLoughlin asszony szerint édes ibolyaillatával visszarepíti az embert az időben, narancshéjat, bergamottot, fehér borsot és szekf űszeget is tartalmaz. Egyelőre nem tervezik, hogy kereskedelmi forgalomban árusítsák, bár lesz néhány nyilvános próbája a szerelmi varázsszernek.
Az első kísérleti nyulak stílszer űen az RSC tagjai lesznek. Richard Jones igazgató szerint az Erzsébet-kori emberek, köztük Shakespeare, sokat tudtak a különböző virágok és füvek gyógyító és - vélt - varázserejéről. Az ibolyát például "szívfájdalom" ellen ajánlották. Most a társulat Titániáján a sor, hogy miután szemhéját bedörzsölik az elixírrel, ne Oberon, hanem Zuboly alakítójába szeressen bele.
________________________________________
Babonás salzburgiak
Salzburg, 2002. február 14. (MTI-Panoráma) - A salzburgiak többsége fellélegezhet: ismét túl vannak 13-án. Ugyanis egy legutóbbi felmérés szerint a salzburgi hölgyek és urak bizony meglehetősen babonásak. Közülük csak minden ötödik nem hisz az olyan jó vagy rossz előjelekben, mint például kéményseprőt látni vagy a 13-as szám.
Egy salzburgi közvélemény-kutató intézet januárban 409 salzburgi nő és férfi megkérdezésével kiderítette, hogy négylevel ű lóhere mellett senki nem képes csak úgy elmenni: a megkérdezettek háromnegyede válaszolta azt, hogy a "lóhere jelentőséggel bírhat", s erreő mindig odafigyel. Második helyen áll a szerencsés előjelek között a csillaghullás, amelynek a megkérdezettek kétharmada tanúsít jelentőséget. A ritka égi jelenség különben a nők számára fontosabb - 72 százalékuk figyel rá, míg a férfiaknak csupán 55 százaléka.
A 13-as szám a megkérdezetteknél a hatodik helyen állott a "rossz előjelek" sorában.
A salzburgiak számára a negatív tartalmú előjelek különben sokkal kevésbé fontosak, mint a szerencsét hozók. Ami a megkérdezettek életkorát illeti, nem mutatkozott különbség - fiatalok és öregek ugyan olyan mértékben hisznek negatív és pozitív előjelekben. Igaz ugyan, hogy a fiatalok körében némileg divatja múlt már az a hiedelem, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét hoz, mivel a 29 év alattiaknak csak 22 százaléka hisz benne.
Nemek szerinti lényeges különbség pedig csak a megkérdezettek azon 19 százalékánál áll fenn, akik sem a jó, sem pedig a rossz előjelekben nem hisznek: háromnegyed részük ugyanis férfi - áll az APA jelentésében.
________________________________________
Felmérés a magyarok szexuális szokásairól és zavarairól
Budapest, 2002. február 14. (MTI) - A magyar felnőtt férfiak 47 százalékának, míg a nők 52 százalékának van valamilyen szexuális problémája - derült ki a magyarok szexuális szokásairól készült reprezentatív felmérésből, amelynek eredményeit csütörtökön Budapesten ismertették a sajtó képviselőivel.
Az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum piackutató intézet januárban kétezer nőt és férfit kérdezett meg szexuális szokásaikról, problémáikról.
Buda Béla pszichiáter úgy vélte: a szexuális gondok kezelése, megoldása a lelki egészség fontos része.
A kutatásból kiderült, hogy a 18 évesnél idősebbek kétharmadának van állandó társa vagy partnere. Több párhuzamos szexuális kapcsolatról a férfiak 5 százaléka, míg a nőknek 1 százaléka számolt be.
A felmérésre adott válaszok alapján a magyar férfiaknak átlagosan kilenc, míg a nőknek négy szexuális partnere volt a felmérés időpontjáig. A legtöbb partnerről a budapestiek számoltak be: a férfiak átlagosan 12-ről, míg a nők hatról.
A legkevesebb szexuális partnerrel a községekben élők rendelkeztek: a falvakban élő férfiaknak átlagosan hét, míg a nőknek átlagosan három ilyen kapcsolata volt a felmérést megelőzően
Az elmúlt egy évben előfordult zavarokkal kapcsolatban a megkérdezett nők 24 százaléka arról számolt be, hogy csökkent a szexuális élet iránti érdeklődése, 19 százalékuk a nehéz kielégülést említette, tizedük pedig nem talált örömöt a szeretkezésben. A válaszadó férfiak 18 százalékának volt korai vagy túl gyors magömlése a felmérést megelőző egy évben, 16 százalékuknak csökkent a szexuális élet iránti érdeklődése, 14 százalékuk pedig merevedési problémáról számolt be. Elhangzott: a felnőtt férfiak egyik legáltalánosabb problémája a merevedési zavar, s ez a gond mintegy 400 ezret érinthet közülük. Becslések szerint a 40 évesnél idősebbek mintegy 40 százaléka küzd merevedési zavarokkal, három százalékuknál tekinthető súlyosnak ez a probléma. A kutatásból kiderült, hogy az érintett férfiak 40 százaléka egyáltalán nem, 51 százaléka pedig csak elvétve beszél merevedési zavaráról. A válaszadók negyede úgy nyilatkozott, hogy használna gyógyszert merevedési zavara kezelésére, 33 százalékuk esetlegesen, 30 százalékuk viszont elutasította ezt a lehetőséget.
A tájékoztatón elhangzott: februártól orvosi vényre már Magyarországon is kapható a merevedési zavarok kezelésére szolgáló úgynevezett "piros" tabletta, amely a nyelv alatt pár perc alatt feloldódva hatni kezd.
________________________________________
Harry Pottert kitiltották az Emírségekből
Dubai, 2002. február 15. (MTI-Panoráma) - Kitiltották Harry Pottert az Egyesült Arab Emírségekből. A sivatagi állam hatóságai összesen 26 könyvet töröltettek a magániskolák tantervéből, köztük van a Harry Potter és a bölcsek köve, J. K. Rowling munkája. Hasonló sorsra jutott George Orwell Állatfarmja.
Az Al-Hajat cím ű lap szerint az oktatásügyi minisztérium azért határozott így, mert a szóbanforgó m űvek "olyan írásos vagy képi anyagot tartalmaznak, amelyek sértik az iszlám értékeket". Ilyennek tekintendő alkoholos italt tartalmazó palackok, vagy - az Állatfarmban - disznók ábrázolása.
Más könyvek azért kerültek a listára, mert lapjaikon az Izrael szó szerepelt a helyesnek tartott Palesztina helyett.
________________________________________
Alkalmi régészek: állami jutalom görög földm űveseknek
Athén, 2002. február 15. (MTI) - Háromszáz ezer euró érték ű jutalmat kaptak azok a görög földm űvesek, akik átadták egy múzeumnak az egyikük földjéből munka közben napvilágra került több tucatnyi régészeti emléket.
A görög törvények szerint tilos engedély nélkül régészeti feltárást folytatni, illetve leleteket birtokolni, eladni avagy vásárolni; ám aki véletlenül bukkan régészeti emlékre, azt a lelet eszmei értékének negyede illeti meg. Jelen esetben 300 ezer euró (mintegy 258 ezer dollár) jutalmat kapott az Égei-tenger egy kis szigetéről, Kálimnoszról származó hat földm űves, aki 37 szobrot illetve szobortöredéket ásott ki egy víztároló telepítése közben.
A 2300 évesre becsült hellenisztikus szobrok közül a legnagyobbak 50 illetve 80 centiméteresek.
________________________________________
Megszületett a világ első klónozott macskája
London, 2002. február 15. (MTI) - Megszületett a világ első klónozott macskája. A CC névre keresztelt cica Houston mellett, a Texas AUM University szakemberei közrem űködésével, két hónappal ezelőtt jött a világra. Születéséről csütörtökön számoltak be az egyetem tudósai.
Mint elmondták, a genetikai másolás eredményeként, 2001. december 22-én született kismacska életkorának megfelelően fejlődik.
________________________________________
A "Suttogó" Ausztriában
Bécs, 2002. február 16. (MTI-Panoráma) - A "Suttogó", aki ért a lovak "nyelvén", s akit a Robert Redford főszereplésével készült filmből ismerhet a szélesebb közönség is, május elején Ausztriában több sportcsarnokban mutatja be és adja tovább tudását. Monty Roberts - ez a neve a férfinak, aki "beszél" a lovakkal - tudásáról könyvet írt, amelyet mára 17 nyelvre fordítottak le, s II. Erzsébet angol királynőt is meggyőzte, olyannyira, hogy a windsori királyi istálló lovait 1989 óta Roberts módszereivel edzik.
A módszer lényege, hogy figyelembe veszi a lovak természetes magatartásformáit, elsősorban menekülési ösztönüket.
Roberts már az ötvenes években, fiatalon rájött, hogy érti a lovakat. Azóta a ma 66 éves férfi több mint tízezer lovat szelidített meg, illetve edzett módszerével, vagy gyógyított meg lelki traumák után. Régebben kaszkadőr is volt Hollywoodban, és rodeo-lovasként számtalan díj tulajdonosa. Híresek az általa tenyésztett versenylovak, tanított több egyetemen, s könyve bestseller. Hitvallásának lényege, hogy a válasz soha nem lehet erőszak.
Roberts módszerét mintegy életfelfogásként kiterjesztették más területekre is, s az ezen alapuló menedzsmentprogram alkalmazói között olyan vállalatok vannak, mint a Disney, a General Motors, vagy a Volkswagen.
Monty Roberts tudását Ausztriában első ízben május 1-jén a bécsi Stadthalléban mutatja be, majd további bemutatókat tart az országban Nyugat felé haladva.
________________________________________
A CIA múzeumának nyilvános kiállítása a Reagan-könyvtárban
Simi Valley, 2002. február 16. (MTI) - Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek, a CIA-nek eddig is volt egy múzeuma, de ennek kiállítási tárgyait a hétköznapi emberek nem láthatták. Ez most megváltozott: szombattól a múzeum egyes tárgyait kiállították a volt elnök, Ronald Reagan nevét viselő amerikai könyvtárban.
Lloyd Salvetti, a CIA történeti intézetének vezetője szerint a kiállítás szervezői mintegy hatvan tárgyat kaptak a CIA belső múzeumából, 78 bemutatott darab pedig egy bizonyos Keith Melton gy űjtőtől származik.
A bemutató "Kémek: Titkok a CIA-től, a KGB-től és Hollywoodból" címet viseli, utalva arra, hogy fiktív, filmes kellékeket is kiállítanak. Látható itt például Don Adams cipőben viselhető lehallgató készüléke, amelyet a Get Smart cím ű sorozat hírszerzője viselt, ezenkívül más, a nagy amerikai kémfilmekben "szereplő" hírszerzési kellékeket is kiállították annak jeleként, hogy a CIA-nek sokkal szorosabb a kapcsolata a film fővárosával, mint azt sokan gondolnák. Lloyd Salvetti elmondta például, hogy 1979-ben, amikor az iráni iszlám forradalom idején Teheránban a tüntetők megrohamozták az amerikai nagykövetség épületét és ott túszokat szedtek, hat követségi alkalmazottnak sikerült a kanadai külképviseletre menekülnie: s onnan úgy tudták épségben kimenekíteniőket, hogy a CIA Hollywoddal együtt kitalált egy történetet, miszerint az illetők egy forgatócsoport tagjai.
Vannak persze igazi hírszerző szenzációi is a kiállításnak: többek között a világ első mikrofényképe, amely éppen százötven évvel ezelőtt készült. 1885-ből származik egy olyan kiállított kamera, amelyet a kém testén lehetett viselni, egy másik, I. világháborús kamerát galambokra lehetett felerősíteni, a CIA előd-szervezete, az Office of Strategic Service kelléktárából pedig többek között olyan pisztolyok kerültek be a kiállított tárgyak közé, amilyeneket annak idején a francia ellenállás tagjainak dobtak le.
A kiállítás egyik kurátora megjegyezte, hogy egyes, a II. világháborúban alkalmazott és Afganisztánban is használt hírszerző eszközök alig különböznek egymástól, de erről nem mondott részleteket.
Ugyancsak sok hasonlóságot mutatnak a szovjet és az amerikai hírszerzés által eszközök - bár az egyik CIA-tisztviselő sietett megjegyezni, hogy nekik soha nem volt olyan "gyilkos esernyőjük", mint amit a szovjet állambiztonsági hivatal, a KGB használt, s ami a mostani kiállítás egyik "sztárja". Egy ilyen, mérgezett vég ű esernyővel szúrta meg egy KGB-ügynök Londonban 1978-ben Georgi Markov bolgár emigránst, aki bele is halt a támadásba.
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat