Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-04-16

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-04-16


Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből V
Nyilvános helyes nemzeti szextoplista
Berlin, 2002. január 24. (MTI-Panoráma) - A világon a norvégok szeretnek a legjobban nyilvános helyen szeretkezni - állítja egy nemzetközi felmérés. A húsz országra kiterjedt kíváncsiskodás során 6600 személyt kérdeztek meg, és a norvégok 66 százaléka közölte, hogy hódol a nyilvános helyes szexnek.
A nem meghitt szerelmi fészek többnyire autó, vonat, repülő, tengerpart, park, iroda, könyvtár, öltözőfülke.
A nemzetlistán a második helyen 64 százalékos aránnyal az ausztrálok állnak, a "bronzérem" a görögöké 60 százalékkal.
A sereghajtók a franciák, akiknek csupán 13 százaléka él nemi életet nyilvános helyen. Hátulról - vagy alulról - a másodikak a kanadaiak 15 százalékkal, harmadikak pedig az Egyesült Államok polgárai 21 százalékos "teljesítménnyel".
________________________________________
Tyúkpiszok miatti sör íz változás fenyeget Belgiumban
Marche-an-Famenne, 2002. január 24. (MTI-Panoráma) - Megkeserítheti a belga sörbarátok szájízét, hogy tyúkpiszok-felduzzadás miatt íz változás fenyegeti a Saint Remy-i barátok sörét.
Rochefort-ban a Saint Rémy kolostor panaszt nyújtott be a szomszédos baromfifarm tervezett terjeszkedése ellen, mert attól tart, hogy az veszélybe sodorja országszerte, sőt külföldön is kedvelt sörféleségük ízének évszázados változatlanságát. A bővítés nyomán tenyésztendő több szárnyas ugyanis több tyúkpiszokkal jár, az pedig a szerzetesek szerint változást hozhat a helyi víz - és az abból készülő sör - ízében - írja a dpa hírügynökség.
Belgiumban több százféle sör készül, és ezek közül különösen kedveltek a kolostorokban házilag gyártott, úgynevezett trappista sörök. A Rochefort a borral vetekedő erősség ű barna sörféleség, az Ardennekben megbúvó rendház nagy hagyományra visszatekintő büszkesége.
A tyúkperrel a térségben illetékes, marche-en-famenne-i polgármesteri hivatal is kénytelen foglalkozni, miután a beérkezett panaszok száma már meghaladja a százat. A hivatal megbízta a liege-i egyetemet, hogy mérje fel a tervezett csirkefarm bővítés következményeit, és próbálja azt is kiszámolni, milyen mérték ű terjeszkedés engedélyezhető anélkül, hogy a tyúkok "beleköpnének" a sörbe, emésztési "outputtyuk" rontaná a víz minőségét.
________________________________________
Érettségiző robotok, intelligens ruhák
London, 2002. január 24. (MTI-Panoráma) - Jövőkutatók szerint röpke tíz év múlva megjelennek az első olyan robotok, amelyek képesek lesznek akár érettségi vizsgát is tenni. Az egyszer ű kérdésekre válaszoló mesterséges intelligenciájú szerkezetekre azonban már csak négy évet kell várnia az emberiségnek.
Ian Pearson, a BTexact nevű cég jövőkutatója szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatás rohamléptekkel fejlődik, és a biflázó iskolai robot hamarosan kézzelfogható valóság lesz. A kutató a BBC internetes oldalán elmondta: nagyon valószín ű, hogy 2006-ra sikerül olyan robotot kifejleszteni, amely képes lesz megfelelni olyan egyszerűbb kérdésekre, amelyeket előtte nem programoztak belé. Pearson szerint ugyanez a robot néhány évvel később - a technika fejlődésével - már akár egyetemi diplomát is szerezhet.
A jövőkutató 2002-re az érettségiző robotnál szerényebb felfedezéseket jósol: a konyhában ajánlott kukacfelismerő ételtesztelő és a csínytevőket leleplező, sötétben is látó gyorskamerák kifejlesztését. 2003-ban Pearson szerint valósággá válik az önműködő otthon, ahol mindent számítógép vezérel.
Pearson úgy véli, hogy nem kell már sokat várni az intelligens ruhadarabok megjelenésére sem: a kinti hőmérséklet ingadozásához igazodó pulóver és a napenergia összegyűjtésére alkalmas ruházati termék csak két példa a minden igényt kielégítő intelligens öltözékek lehetséges ruhatárából.
Az elmés szerkezetekre áhítozó emberek számára négy év múlva válhat valóra az álom: Pearson erre az évre jósolja az érzelmeket is kifejezni képes játékok megjelenését. A jövőkutató példaként az olyan Barbie-babákat említette, amelyek rosszkedv ű gazdájukat látva megkérdezik: mi a baj?Legmeghökkentőbb jóslata - vagy talán inkább törvényszer ű fejlemény? -, hogy 2010-re a legtöbbet "kereső" híresség egy szintetikus, azaz műember lesz. Sokak szerint erre már nem kell nyolc évet várni, elég, ha alaposan kinyitjuk a szemünket...
________________________________________
Lovassport - Autóstoppal nyert az egyetlen célba érkező
London, 2002. január 24. (MTI) - Egyedül a brit Tony McCoy tudta befejezni a Nottingham melletti távlovagló-versenyt. A bukmékerek szerint a brit sportoló sikerét szabálytalanul érte el és őt is ki kell zárni.
McCoyt a 10. akadálynál lova ledobta. A versenyző megállított egy Land Rovert, a járművel utolérte az állatot, visszaült a nyeregbe és megnyerte a viadalt, miután a vetélytársak közül senki sem tudott végigmenni a pályán.
A fogadóirodák állítják, hogy McCoy megszegte a szabályokat, mert a 10. akadályt kétszer ugratta át.
-őrült verseny volt, soha nem fogom elfelejteni - mondta McCoy. - Nem hiszem, hogy korábban előfordult már ilyesmi a sportág történetében.
________________________________________
100 éves a legidősebb Hollandiában élő magyar
Brüsszel/Hága, 2002. január 25. (MTI) - Századik születésnapját töltötte be pénteken a Hollandiában élő legidősebb magyar. Nagy Ilona négy évvel az első világháború után az ínséget szenvedő magyar gyerekek hollandiai üdültetését és feltáplálását szervező, átmenetileg Magyarországon tartózkodó holland családdal került ki Hollandiába.
Véglegesen ott maradt és később holland férfihoz ment férjhez. Egy gyermekük született, aki jelenleg 71 éves.
Férjezett nevén Pontné Nagy Ilona 45 éve megözvegyült, s 98 éves koráig egyedül élt Leidenben.
Akkor baleset érte, ezért bekerült egy öregeket gondozó otthonba, ahol jelenleg is él.
Az idős hölgy tolókocsival közlekedik ugyan, de jó szellemi és lelki egészségnek örvend.
Kedves, jó kedély ű asszony, aki ma is kiválóan beszél és olvas magyarul, és érdeklődik az óhaza iránt.
Pontné Nagy Ilonát századik születésnapján a hágai magyar nagykövetség képviseletében Vértesiné Gyurák Mária konzul köszöntötte.
________________________________________
Visszakerült Egyiptomba Ehnaton fáraó szarkofágjának egy darabja
Kairó, 2002. január 26. (MTI) - Visszakerült Németországból Egyiptomba Ehnaton (IV. Amenhotep) fáraó szarkofágjának alsó darabja, amely hetven évvel ezelőtt tűnt el a kairói Egyiptomi Múzeumból. Hírügynökségi jelentések szerint a koporsódarab szombaton érkezett meg Kairóba.
Az aranyozott szarkofágot 1907-ben találták meg a Királyok Völgyében, alsó része 1931-ben tűnt el rejtélyes körülmények között a kairói múzeumból. A lenyűgöző szépségű műremekre 1981-ben bukkant rá a müncheni egyiptomi múzeum igazgatója egy svájci magángyűjteményben.
A múzeum munkatársai több éves munkával állították helyre Ehnaton koporsójának alsó részét. (A szarkofág fedele jelenleg is a kairói múzeumban van kiállítva.) xA XVIII. dinasztia uralkodójaként Ehnaton fáraó (Kr. e. 1364-1347) felülről kezdeményezett forradalmat hajtott végre Egyiptomban, és azzal, hogy bevezette az egy isten, a látható Aton imádatát, megteremtette a világtörténelem első monoteizmusát.
________________________________________
A rejtélyes Kloto, a rövid élet titkát hordozó gén
Washington, 2002. január 27. (MTI-Panoráma) - Az amerikai Newsweek folyóirat szerint talán nincs messze az idő, amikor bárkiről nyomban születése után megállapítható, vajon matuzsálemi korra számíthat-e e Földön, avagy sajnálatosan korán kénytelen lesz búcsút mondani az evilági létnek.
Korántsem titokzatosan mosolygó jósnők suttogják majd az ítéletet baljós hangulatú, lefüggönyzött ablakok mögött, hanem csillogó, ultramodern laboratóriumokban, szakszerűen munkálkodó genetikusok adnak tájékoztatást az elkerülhetetlenről.
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói úgy vélik ugyanis, felfedeztek egy olyan gént, amely jelzést adhat arról, hogy hordozója milyen hosszú élettartamra számíthat. A Johns Hopkins kutatói három különböző népcsoporthoz tartozó egyéneket vizsgálva, mindhárom esetben egybehangzóan azt állapították meg, hogy azok az emberek, akik testükben hordozzák e gén mindkét mutációját, 65 esztendőnél rövidebb életútra számíthatnak.
Míg az újszülötteknek 3 százaléka hordozza a szóban forgó gén mindkét változatát, addig a 65 éven felüli egyének esetében már csupán a vizsgált személyek 1,1 százalékánál találták meg mindkét mutánst. Kézenfekvőnek látszik tehát az a feltételezés, hogy a többiek már 65. életévük betöltése előtt meghaltak - vélekednek az amerikai kutatók.
A baljóslatú gént nyomban el is nevezték a görög mitológiából ismert három Végzetistennő egyikéről, Klotóról, aki a sors fonalát fonja. A klotó viszonylag gyakori gén, a kettő közül valamelyik variánst a népességnek legalább negyedrésze hordozza - állítják a tudósok. A klotóról azonban ennél többet egyelőre nem tudnak.
Fogalmuk sincs arról, hogy a szervezet mely működési mechanizmusára van hatással. Konkrét szervi megbetegedéssel ezideig nem tudták összefüggésbe hozni. Állatkísérletek során annyit már megállapítottak, hogy a mutáns génpárt hordozó egerek korán öregedni kezdtek, mégpedig ugyanúgy, mint az emberek: csontritkulás, érelmeszesedés, tüdőtágulás érte őket utol. Nem tudni még, hogy a génpárt hordozó egyének milyen életkorban kezdenek el egészségileg hanyatlani, és vannak-e közös tünetei az elmúlás közeledtének. Egyelőre a rövid élet titka (is) megoldatlan.
________________________________________
Zsiráfbébi született a fővárosi állatkertben
Budapest, 2002. január 28. (MTI) - Zsiráfbébi született a Fővárosi Állat- és Növénykertben hétfőn hajnalban - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense közleményben az MTI-t. Drosztmér Anna ismertetése szerint, a kis jövevény mamája a 8 és fél éves Ethosa.
A zsiráfbébi - amely a budapesti állatkert 23. újszülött zsiráfja - termetre kisebb az állatkertben eddig született fajtársainál. Bár nemének kiderítésére még várni kell, az állatkert február 15-ig várja a zsiráfbarátok névötleteit - közölte a sajtóreferens. Alapelv, hogy a kicsi neve is anyja nevének kezdőbetűjével kezdődjön, s egy afrikai földrajzi név, vagy egy szuahéli szó legyen. Az a névadó - akinek az ötletét elfogadják - egy évre nevelőszülője lesz a kis zsiráfnak.
Ezt megelőzően két évvel ezelőtt született zsiráf a budapesti állatkertben.
________________________________________
Hivatalos költő a brit rendőrségen
Hull, 2002. január 29. (MTI-Panoráma) - Munkahelyi költőt állítottak csatasorba egy brit rendőrkapitányságon. A poéta, Ian McMillan egyelőre csak ideiglenesen, hat hétig erősíti a Humberside-i Rendőrség sorait, de azt állandóan, mivel afféle "bentlakásos" státusba vették fel. A cél, hogy javítsa a lakosság fejében a rendőrségről élőképet, és hogy terjessze a kultúrát az állományban.
A rendőrségi költő feladata, hogy elkísérje a rendőröket járőrözéskor - elsősorban Hull város központjába -, de a helyi focimeccsekre is velük kell ruccannia "rendfenntartani". Éber művész-szemmel kell figyelnie a kapitányság mindennapi életét, élményeit pedig versekbe kell foglalnia. Emellett javítania kell a rendőrök íráskészségén - feltehetően a jelentések megfogalmazásában. A költő reméli, hogy közzéteheti majd rendőrségi verseinek gyűjteményét.
McMillan egyébként szolgált már - ugyancsak "bentlakásos" - fociköltőként a közeli Barnsley Futball Clubnál, továbbá vállalati poétaként a Northern Spirit vasúttársaságnál.
________________________________________
Pelé lesz a Viagra reklám embere Brazíliában?
Rio de Janeiro, 2002. január 29. (MTI) - Pelé lehet Brazíliában a férfi potenciajavító gyógyszer, a Viagra reklámembere. A háromszoros világbajnok futball-legendát érdekli a különleges feladat, a tárgyalások várhatóan február közepéig tartanak.
- A világbajnokság évében a labdarúgás áll a figyelem középpontjában, nem véletlen, hogy most vettük fel a kapcsolatot Pelével, aki a földkerekség legismertebb emberei közé tartozik - mondta a cég szóvivője. - Ha minden a terveink szerint alakul, akkor a riói karnevál után írjuk alá a szerződést.
A 61 éves Pelé annak idején tizenhárom évi házasság után, meglehetősen szokatlan körülmények között vált el három gyermeke anyjától: felesége ügyvédei az 1978-as argentínai világbajnokságról hazatérő sztárral a repülőtéren, az autogramkérők közé vegyülve íratták alá a válási kérelmet.
Pelé ezután magányát modellekkel és szépségkirálynőkkel osztotta meg, majd 1992. januárjában egy nála húsz évvel fiatalabb orvosnőt vezetett oltár elé.
Egy évvel később már negyedik gyermekét köszönthette, igaz, nem tiszta szívvel. Az "újszülött" lány ugyanis 29 évesen került a családba, miután egy genetikai vizsgálat bebizonyította, hogy Pelé korábbi félrelépésének gyümölcse.
Azóta törvényes nejétől ikrei is születtek, így a futballcsillag összesen hatszoros apa és "extra státusú" lánya révén kétszeres nagyapa.
________________________________________
Rabszékletből gázfűtés
Bangkok, 2002. január 30. (MTI-Panoráma) - Az energiára éhes Thaiföld igyekszik a lehető legtöbbet "kihozni" a börtönökben lévő rabokból: székletüket gázzá alakítja. A terv az után öltött testet, hogy nagy siker koronázta azt az országos kampányt, amely hasonló hasznosítást célzott meg disznók esetében.
A sertéstrágyából remek minőség ű biogázt nyertek, ami csökkenti Thaiföld függését a drága külföldi energiahordozóktól.
A disznók után következnek az emberek, és első nekifutásra azért a rabok, mert ők sokan vannak kis helyen, így kellően tetemes mennyiségben termelődik végtermék, illetve gázalapanyag. "Egy bangkoki börtön ideális az emberi biogáz termeléséhez" - mondta a Reutersnak a thaiföldi energaipolitikai hivatal vezetője.
Az ázsiai ország börtöneiben jelenleg mintegy 240 ezren raboskodnak.
________________________________________
70 példányos beltéri sünkonda
Suhl, 2002. január 30. (MTI-Panoráma) - Kristina és Joachim Thiers otthonában jól teszik a látogatók, ha óvatosan közlekednek, pláne mezítláb: tüske mehet ugyanis a talpukba. A házaspár valóságos sünkondát teleltet lakásában, amely így afféle sündisznóól.
A türingiai Suhlban élő Thiersék húsz esztendeje habarodtak bele a tüskés disznókba. Minden évben késő ősztől fiatal sünöket, a szabadban teleléshez még nem elég súlyos "sünsüldőket" látnak vendégül. "Jelenleg hetven sündisznó él nálunk, közülük 15 sebesülten vagy betegen került hozzánk" - idézte Joachim Thiers "beltéri sünkanászt" egy tudósítás.
Németország minden szegletéből sűrűn érkeznek a telefonhívások aggódó állatbarátoktól, akik elpanaszolják, hogy fiatal sündisznót találtak kertjükben és szakértői tanácsot kérnek a suhliaktól. A házaspár otthona már régen amolyan "sündisznó szakközpont" hírében áll, mivel Kristina és Joachim szakkönyvekből elsajátította a sündisznók életével és táplálkozásával kapcsolatban szükséges ismereteket.
A gyermektelen házaspárnak 1980-ban, egy televíziós magazinban megjelent felhívás kapcsán támadt az a gondolata, hogy sündisznókkal törődjék. A korábban a türingiai filharmonikusok zenekarában játszó páros évente immár több ezer márkát költ sünkondájára. Kristina kétnaponta tekintélyes adag rántottát készít kedvencei számára, naponta pedig mintegy 10 euróért macskatápszert is ad nekik. A tél elmúltával azután az egészséges sünik előtt megnyílik a szabadba vezető ajtó.
Ismeretségi körükben nincs mindenki elragadtatva a sündisznóóltól. Vannak akik panaszkodtak is a nem éppen kellemes szagra. Thiersék ugyanakkor nem a szobában, hanem a folyosón felsorakoztatott kartondobozokban kvártélyozzák a sünkondát.
"Akit ez zavar, az kívül marad, elvégre a háziállatoknak is van szaguk - közli a házaspár.
A Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) ugyanakkor nemigen méltatja a Thiers házaspár eljárását. Közvetlenül nem árt ugyan a sündisznóknak, ha befogadjákőket a házba, de másokat ilyesmire nem hívnánk fel - mutatott rá Burkhard Vogel, a BUND ügyvezetője. "Ha fiatal állatok éppenséggel nem életképesek, úgy ezt természetes kiválasztódásnak tartjuk.
Alapjában véve a fajta nem veszélyeztetett, az egészséges sündisznók elegendő táplálékot találnak kertekben és parkokban. Vannak azonban olyan állatfajták, amelyeknek élettere erősen beszűkült és ezért jobban rászorulnak segítségünkre, mint a sündisznók" - fejtette ki Vogel ügyvezető.
________________________________________
Elutasították a "nagy vonatrabló" ügyének felülvizsgálatát: Biggsnek le kell töltenie büntetését
London, 2002. január 31. (MTI) - A brit illetékes hatóság elutasította Ronald Biggsnek, az 1963-as nagy vonatrablás egyik elkövetőjének kérelmét, hogy fellebbezést nyújthasson be, kérelmezve börtönbüntetésének csökkentését.
A bűncselekmények felülvizsgálatát végző testület három hónapig tartó tárgyalás nyomán szerdán meghozott döntésében elutasította Biggs kérelmét, és határozatát ismertette a család tagjaival, valamint a londoni Belmarsh börtönben büntetését töltő, 72 éves Ronald Biggsszel - adta hírül csütörtökön a The Guardian cím ű brit lap.
Az 1963-as nagy vonatrablást elkövető banda szellemi vezérének tartott Biggs több mint 35 évi külföldi bujkálás után tavaly nyáron adta fel magát a brit hatóságoknak, és tért vissza hazájába abban a reményben, hogy megromlott egészsége miatt 28 éves börtönbüntetését elengedik, vagy lerövidítik. A férfi az elmúlt években többször szenvedett agyvérzést, aminek következtében mozgása rendezetlenné vált, beszédkészsége megromlott. Londonba való visszatérése után azonban azzal a ténnyel szembesült, hogy büntetésének legalább felét le kell töltenie. Az egyik legszigorúbban őrzött Belmarsh börtönben helyezték el, ahol azóta többször kényszerült kórházi kezelésre. Megromlott egészségi állapota miatt ügyvédei kezdeményezték a büntetés felülvizsgálatát. Az ügyvédek azzal érveltek, hogy Biggsnek csak kis szerepe volt a Glasgowból Londonba tartó postavonat kirablásában, ezért az eredetileg 30 évre kiszabott börtönbüntetés eltúlzott. Hivatkoztak az elítélt idős korára és igen gyenge egészségére. Az elutasító döntés kihirdetését követően jelezték, nem nyugszanak bele a határozatba, kérni fogják annak bírósági felülvizsgálatát.
________________________________________ Az orosz ex hóhér képtelen csirkét vágni
Moszkva, 2002. február 1. (MTI-Panoráma) - Oroszország volt hóhéra nem mentegetődzik volt munkája miatt, ám még egy csirkét sem képes leölni kis háztáji gazdaságában. Vaszilij - csupán keresztnevét tárta fel az Argumenti i Fakti cím ű orosz hetilapnak - 1996 óta van munka nélkül, amióta Borisz Jelcin volt államfő leállítatta a kivégzéseket. (A halálbüntetés ugyanakkor még mindig szerepel az orosz büntetőjogban.)
Vaszilij 25 éven át dolgozott hóhérként, de még legközelebbi családtagjai, barátai sem tudtak semmit munkája jellegéről. "Tettem a dolgom" - mondta a lapnak, felfedve hogy mintegy ötven elítéltet kellett pisztollyal tarkón lőnie. "Az agyonlövés gyakorlatának azonban vége, a társadalomnak nincs többé szüksége a szakmámra" - idézte a lap az orosz exhóhért.
________________________________________
Őssejtek a köldökzsinórból: még korai a bankalapítás
Bécs, 2002. február 1. (MTI-Panoráma) - Ausztriában is jelentkeztek már cégek, amelyek a köldökzsinórból vett őssejtek tárolását ajánlják jó pénzért a jómódú embereknek, de osztrák szakértők most arra figyelmeztettek, hogy a vállalatok még túl korán és túl nagy reményeket keltenek, s üzleti érdekeiket követve nyomást gyakorolnak a szülő asszonyokra.
Dr. Elisabeth Pittermann, Bécs város önkormányzatának egészségügyi tanácsosa - foglalkozására nézve hematológus - egy háttérbeszélgetésen elmondta: a hematológusok már rég foglalkoznak őssejtekkel, s óva intenek a hamis remények keltésétől, illetve attól, hogy ma még nagyon homályos eshetőségekre hivatkozva nyomást gyakoroljanak az emberekre. Pittermann a nyomás eszközét a máris megjelenő hirdetésekben látja, amelyek szerint a szülés után a köldökzsinórból vett vér őssejtjeinek lefagyasztása esélyt jelent a gyógyításra a gyermek későbbi betegségei esetén.
Heinz Ludwig professzor, az egyik bécsi kórház onkológus főorvosa, az Osztrák Hematológiai társaság elnöke kifejtette: az új cégek olyasmit ígérnek, amit nem biztos, hogy teljesíteni tudnak majdan. A szakértő szerint nulla körüli annak az esélye, hogy a most lefagyasztandóőssejteket később a gyermek esetleg szükséges gyógyításában fel lehessen használni. A rákos megbetegedések kezelésére például az őssejtek nem alkalmasak, mert jól megférnek a rákos sejtekkel. Ludwig szerint a jelenlegi helyzetben alig van alkalmazási terület a köldökzsinórból vett őssejtek számára: talán leginkább ott nyílik erre lehetőség, ahol kiterjedt kemoterápia nyomán helyre kell állítani a csontvelőt.
Az Általános Kórház (AKH) csonvelő-átültetési specialistája, Dr. Hildegard Greinix professzor szerint a transzplantációkhoz nem szükségesek őssejtek: eddig mintegy 3000 ilyen műtétet végeztek, s ezek közül mindössze hét esetben használtak fel köldökzsinórból vett őssejteket - három esetben a családból és négyszer idegenektől.
Arról is szóltak a szakértők, hogy Németországban már van egy nagyőssejt-bank, de csak 24 esetben került sor a köldökzsinórból vett ilyen sejtek beültetésére.
Végül hangsúlyozták, hogy a kórházak nem tagadják meg a köldökzsinórból való vér levételét azoktól a szülő asszonyoktól, akik ezt valamely magáncégnél kívánják tároltatni. Az AKH-ban, Bécs legnagyobb kórházában évente mintegy 100 asszony tartott erre igényt az elmúlt két évben.
A város megvizsgálta egy ilyen vér, illetve az ebből vett őssejtek hosszú távú tárolására alkalmas bank létrehozásának lehetőségét, egyelőre azonban még korainak ítélte a beruházást, mert nem elég világosak a felhasználási lehetőségek.
Az őssejteket tároló magánválallalatok igyekezetét azonban a szakértők érthetőnek mondták, hiszen ha minden Bécsben szülő asszonyt rá tudnának bírni a köldökzsinórból származó őssejtek tároltatására, akkor a vér kevés időt kívánó, viszonylag csekély beavatkozással járó levétele mintegy másfél milliárd schillinget, a tárolás pedig ennek sokszorosát hozná a cégeknek.
________________________________________
Férfiak, vigyázat: öregít a magas koleszterinszint!
Hamburg, 2002. február 2. (MTI-Panoráma) - Amennyiben egy férfi idősebbnek látszik, mint amennyi éves valójában, akkor okvetlenül vizsgáltassa meg koleszterinszintjét. Ezt a meglepő javaslatot tette egy brit tanulmányra való hivatkozással a hamburgi "Egészségesen élni és táplálkozni" elnevezés ű kezdeményezés.
A tanulmányt elkészítő brit tudósok 447 - 25 és 35 év közötti - férfi életkorát becsültették meg szakértőkkel, majd mindnyájukat vérvizsgálatra küldték.
A szakértők nagyon pontosan eltalálták a vizsgálati alanyok egy részének életkorát, még azokét is, akik már megőszültek vagy netán kopaszok voltak. Nagyot tévedtek ellenben életkor-meghatározásukban akkor, ha magas koleszterinszint ű férfiakról volt szó.
A brit tudósok feltételezik, hogy a koleszterin hátrányosan hat ki a bőr hajszálereire, ami idő előtti öregedési folyamathoz vezet - állítják a kutatók.
________________________________________
Hongkongi influenza - a bőbeszédűségtől terjed ?
Hongkong, 2002. február 2. (MTI-Panoráma) - A hongkongiak könnyebben kapják meg az influenzát, mert túl sokat beszélnek és túl hangosan - állítja egy hongkongi egyetemi orvosprofesszor.
"A sok, túl hangos beszéd nagyon megterheli a torkot. Mivel pedig Hongkong kicsi és zsúfolt, lakossága hajlamos arra, hogy szinte kiabálva beszélgessen."
A professzor meglátása szerint azok az emberek, akik hosszabb ideig tartják nyitva a szájukat, nagyobb eséllyel kapják meg a légutakat és a torkot megtámadó influenza vírusát. Azt azért hozzátette mindehhez, hogy a légszennyezettség és a zaklatott életmód is növeli az influenzás megbetegedés valószínűségét.
________________________________________
Jövő a múzeumban: önjavító biofal
Bécs, 2002. február 2. (MTI) - A megvalósult jövő - az "intelligens, önmaga kijavítására és klónozására képes elektronikus anyag" - csodálható meg e hét végétől a svájci Saint Croix kisváros múzeumában "az élő tárgy" cím ű kiállításon.
A szerkezetben az alkotók - a lausanne-i műszaki főiskola logikai rendszerekkel foglalkozó laboratóriumának munkatársai - szerint "mesterséges molekulákból létrehozott mesterséges sejtek alkotják a mesterséges szervezetet", amelyet fal formájában építettek fel a múzeumban, s biofalnak neveztek el.
A bio-fal ezúttal egy óra: a hosszú, enyhén hajlított felületen világító piros számok mutatják az órákat, perceket és másodperceket. Mint arról a Neue Zürcher Zeitung tudósít, a látogatók feladata az, hogy megérintéssel "rontsák el" a fal sejtjeit és molekuláit, s nézzék, hogy a szerkezet - szervezet? - hogyan javítja ki önmagát.
Egy-egy sejt bizonyos számú csip elrontásáig deformált számot mutat, de továbbra is mutatja az időt, míg a "tönkrement molekulák" sárga sebhelyként látszanak. Ha egy sejtben túl sok molekula romlott el, a sejt elhal, s feladatát egy másik, addig szabadon hagyott tartalék-sejt veszi át.
Ha a tartalék sejtek is megsemmisültek, a szerkezet "meghal", de nyomban újra felépül: először kialakítja a sejtmembránokat, aztán a csipeket feltölti a”génállománnyal", s ezzel ezek az elektronikus szervezet őssejtjeivé válnak, a folyamat végén pedig az óra újra mutatja az időt, amíg újra meg nem hal a szervezet.
Az alkotók a természetről vettek példát, ahol minden sejtben megvan a genetikai öröksége és működési terve annak a szervezetnek, amelyhez a sejt tartozik. Ezért képesek a sejtek bizonyos mérték ű sérülések kijavítására, vagyis a test esetében a gyógyulásra. Ezt a koncepciót utánozza a 3200 - kereskedelemben kapható, átprogramozható - csip elrendezése és programozása a biofalban.
Mivel minden informatikai sejt tartalmazza a gép felépítésének összes információit, a hagyományos számítógépekkel ellentétben nincs szükség központi "agyra", amely irányítja az egészet.
Amennyiben kellő mennyiség ű tartalék molekula és sejt áll rendelkezésre, a szerkezet az önjavítás szélsőséges formájaként önmaga klónozására is képes, ami hihetetlen perspektívákat nyit számos műszaki alkalmazási területen. Így az űrszondák sugárzástól működésképtelenné vált részei a szomszédos sejtek "génállományának" felhasználásával kijavíthatják magukat, olyan berendezések, amelyek az emberek számára nehezen hozzáférhetők - például atomerőművekben - karbantarthatják önmagukat, vagy éppen a tulajdonságaikat az adott környezethez alkalmazni képes textíliákat lehetne létrehozni.
Mindez azonban még a távoli jövő. Nevezetesen addig kell várni, amíg atom-méret ű csipeket tudnak majd gyártani az emberek, ez az idő azonban óhatatlanul eljön. Ha pedig valóssággá válik a nano-elektronika, akkor a biofal alkotói szerint nem tökéletes részekből tökéletes egészet lehet majd létrehozni, amelyben a szerkezetek az önjavítás képessége miatt különösebb hátrány nélkül tolerálnak egy bizonyos mennyiség ű nem működő építőelemet.
Akkor a logikai rendszerek lausannei-i laboratóriuma készpénzre válthatja a költséges alapkutatások eredményét, mert az embrionics (embrionic elektronics) alapelveit a főiskola máris szabadalmaztatta.
________________________________________
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv.



A holland trónörökös esküvője Amszterdamban
Amszterdam, 2002. február 2. (MTI) - Ragyogó napsütéses időben és rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szombaton a holland fővárosban egybekelt Vilmos-Sándor holland trónörökös és az argentin Maxima Zorreguieta kisasszony.
A nagy izgalommal várt frigy első felvonására, a polgári esküvőre a fiatal pár pompás fekete Rolls-Royce-szal érkezett az amszterdami tőzsde egykori épületéhez. A várakozó tömeg hatalmas tapssal fogadta a 34 éves Vilmos-Sándor koronaherceget és menyasszonyát, a 30 éves Zorreguieta kisasszonyt, akinek hófehér ruháját öt méter hosszú uszály díszítette, és kezében a ruhához illő fehér rózsákból és gardéniákból kötött csokrot tartott.
Az egyházi ceremóniát a Nieuwe Kerk templomban tartották. Az európai királyi családok képviselőinek jelenlétében fél tizenkettőkor kezdődött protestáns szertartás nyugalmáról négyezer rendőr gondoskodott. A meghívottak között ott volt Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Nelson Mandela egykori dél-afrikai államfő is.
A fiatalokat Carel A. ter Linden lelkész adta össze. Az esküvőn egyetlen apróbb hiba történt: a holland trónörökösnek kisebb nehézségei támadtak, amikor az ifjú ara ujjára próbálta felhúzni a jegygy űr űt. A közjátékot mosollyal nyugtázták a közelben állók.
A szertartás végén argentin tangó hangjai csendültek fel a templomban, a nap folyamán első alkalommal csalva könnyeket Maxima Zorreguieta szemébe.
A trónörökös és párja az esküvő után hintóba szállt és körbekocsizta Amszterdam belvárosát. Az ünnepség végállomásán, a királyi palota erkélyén, az ifjú pár - az alattvalók nagy örömére - hitvesi csókot váltott.
Vilmos-Sándor párválasztását sokan bírálták a nyugat-európai országban: argentin választottjának apja ugyanis mezőgazdasági miniszter volt a hírhedt argentin katonai diktatúra (1976-1983) alatt, és felmerült ellene a gyanú, hogy nem teljesen tiszta a lelkiismerete az akkori súlyos törvénytelenségeket illetően.
________________________________________
Vak zebracsikó a szemorvosnál
Fokváros, 2002. február 3. (MTI-Panoráma) -Dél-Afrikában eltévedt vak zebrakölyök "nyitott be" egy szemorvos rendelőjének ajtaján.
A kis állat botladozva poroszkált be Danie Louwe rendelőjébe, és sorra beleütközött az útjába eső tárgyakba. A szemorvos megvizsgálta az "Angie" névre hallgató kéthónapos kis zebrát és szürkehályogot állapított meg nála. A diagnózist tett követte: a héten végrehajtott sikeres m űtétet követően az altatásból magához tért zebrakölyök azonnal anyjához szaladt és szopni kezdett. Az eset Dél-Afrika észak-keleti részében, Nelspruit természetvédelmi területen történt.
________________________________________
Génfüggő volna az abszolút hallás ?
London/San Francisco, 2002. február 4. (MTI-Panoráma) - Amerikai tudósok nemrégiben kutatásokat kezdtek annak kiderítésére, hogy valóban a természet adománya-e az abszolút zenei hallás, vagy bárki által elsajátítható képesség.
Tudományos megközelítésben abszolút hallásnak nevezzük azt a képességet, ha valaki az egyes hangokat önmagukban, magasságuk alapján is pontosan azonosítani tudják. A zenészek - és a többi ember - többségének nincs abszolút hallása, hanem csupán úgynevezett relatív van (vagy még az sincs - pl. "botfül űek"). A relatív hallás az egyes hangokat csak magasságbeli eltérésük alapján és csupán egymáshoz viszonyítva képes felismerni.
Az abszolút hallás génje után kutató csoport egyik vezetője, Jane Gitschier - aki régebben operaénekesnő volt - meg van győződve arról, hogy az abszolút zenei hallás a természettől fakad és nem sajátítható el tanulás útján.
A BBC internetes honlapjának adott interjújában elmondta: akiknek abszolút hallásuk van, nem tervezték el előre, hogyan szerezzék meg, azok viszont, akik nem rendelkeznek vele, tudatosan gondolnak a megszerzésére.
A kutatók szerint az abszolút hallás nem sokat ér, ha az ember nem tudja megnevezni a hallott hangot. Gitschier interjújába kiemelte: ahhoz, hogy ez a kiváltságos képesség kifejlődhessen az emberben, nagyon korán, legkésőbb hat éves korban zenei tanulmányokba kell kezdeni.
Gitschier reméli, hogy öt éven belül sikerül megtalálnia az abszolút hallásért felelős gént.
________________________________________
Ötven éve a brit trónon: közvélemény-kutatás II. Erzsébetről
London, 2002. február 4. (MTI) - A brit közvélemény szerint II. Erzsébet uralkodó kötelességérzete nagyon erős, a királynő jól képviseli Nagy-Britanniát külföldön, nincs összhangban azonban a kor szellemével és az egyszer ű emberek aggodalmaival.
A brit uralkodó trónra lépésnek 50. évfordulója alkalmából készített és hétfőn Londonban nyilvánosságra hozott felmérés megkérdezettjeinek többsége ugyanakkor hallani sem akar a monarchia eltörléséről, csupán azt szeretné, ha a királyi család sokkal inkább megközelíthető, demokratikus lenne, olyan, mint a holland.
A The Daily Telegraph cím ű konzervatív napilap megbízásából a brit monarchia állapotáról végzett széles kör ű közvélemény-kutatás megkérdezettjeinek 65 százaléka úgy ítéli meg, hogy II. Erzsébet az elmúlt 50 évben kiválóan vagy jól látta el uralkodói feladatát, 83 százalékuk szerint a királynőnek nagyon erős a kötelességtudata, 79 százalék úgy véli, hogy jól képviselte országát külföldön. A válaszadóknak csak 27 százaléka tartjaőt jó anyának, és 63 százalék szerint "nincs kapcsolatban az átlag ember aggodalmaival."
Ami a Windsor-ház többi tagját illeti, Károly walesi herceggel, mint trónörökössel és majdani uralkodóval is a megkérdezettek fele elégedett, sőt 60 százalékuk William és Harry herceg kiváló, illetve jó apjának tartjaőt. 55 százalék egyetért azzal, hogy a trónörökös feleségül vegye ifjúkori szerelmét, Camilla Parker Bowles-t, ám utóbbit csak 16 százalék látná szívesen királynőként.
A megkérdezettek 58 százaléka úgy véli, a 76 éves királynőnek a következő néhány évben nem kellene lemondani a trónról Károly herceg javára, ám a nagy többség azt sem kívánja, hogy az örökösödési ágon "ugorjanak, azaz II. Erzsébetet, unokája, William herceg kövesse a trónon.
A megkérdezettek 75 százaléka szerint a királyi család túlságosan nagy, túlzott figyelem összpontosul rá, és túl sok támogatást kap a kincstártól annak ellenére, hogy II. Erzsébet igencsak "takarékos" uralkodó volt, sőt ma már maga is adót fizet az államnak. Az alattvalók többsége úgy véli, a királyi családnak van helye a XXI. században, de "demokratikusabbá, megközelíthetőbbé kell válnia". A válaszadók több mint 40 százalékát viszont egyáltalán nem érdeklik az uralkodó trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából szervezendő országos ünnepségek, amire a királyi udvar és a brit kormány is gőzerővel készül.
________________________________________
Kiből lehet űrturista ?
London/Houston, 2002. február 5. (MTI-Panoráma) - Iszákosok, megrögzött hazudozók, b űnözői múlttal rendelkezők és rossz hír ű emberek űrturistaként soha nem juthatnak fel a csillagok közé. Az amerikai űrkutatási központ (NASA) nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a kilencoldalas dokumentumot, amely azokat az igen szigorú követelményeket tartalmazza, amelyeket az űrturista-jelölteknek teljesíteniök kell.
A jegyzék összeállításán 2 éven át dolgoztak a NASA munkatársai. A jelöltek számára nem milliomosnak lenni ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vendégei lehessenek.
A lehetséges űrturisták múltja és jelene egyaránt befolyásolhatja a kiválasztás szempontjait: a válogatás során kizáró ok a b űnözői múlt, a becstelen, botrányos életvitel. Nem válthat űrturista a kábítószer-élvezőkből és a megrögzött italozókból, illetve azokból, akik olyan társaság tagjai, amely rossz fényt vethet az űrállomásra, illetve a különböző űrkutatási központokra.
A jövő űrturistáinak tudniuk kell angolul, és felkészülésük során Moszkvában és Houstonban is részt kell venniük kiképzésen.
Charles Precourt, a NASA fő űrhajósa szerint az űrturisták kiválogatásának szempontjai megegyeznek azokkal, amelyeket a washingtoni kormányzat alkalmaz bizonyos, nemzetbiztonsági szempontból kényes tisztségek betöltésénél.
A NASA tavaly decemberig - amikoris engedélyezte a második űrturista, a dél-afrikai Mark Shuttleworth kérelmét - hevesen ellenezte az űrturizmus bevezetését az ISS-en - emlékeztetett a BBC.Dennis Tito amerikai milliomos utazásakor a NASA szakemberei kezdetben arra hivatkoztak, hogy látogatása zavarólag hat az űrállomáson folyó kutatási munkára - de aztán mégis engedtek szigorukból és engedélyezték, hogy a szovjet kontingens keretébenő lehessen az első űrturista.
________________________________________
Filmszínész lesz az egykori teniszsztár, Boris Becker ?
München, 2002. február 5. (MTI) - Elképzelhető, hogy Boris Becker filmszínész lesz. A németek egykori teniszsztárja, a wimbledoni torna háromszoros győztese eddig egy alkotásban már szerepelt és nem zárja ki a folytatást.
- Bármi előfordulhat. Nagyon élveztem a forgatásokat, ha a szakemberek tehetségesnek tartanak, miért ne foglalkozhatnék komolyabban is a filmezéssel? A fokozatosság azonban nagyon fontos, előbb csak kisebb szerepeket vállalnék.
Becker már látható a "Ne bízz abban, akivel ágyba bújsz!" cím ű filmben.
________________________________________
Itt a sebfertőződést jelző kötszer
Rochester, 2002. február 5. (MTI - Sebfertőződést jelző kötszert fejlesztettek ki amerikai kutatók. A klinikai kísérletek a következő hónapokban kezdődnek meg az új kötszerrel, s ha a amerikai hatóságok engedélyezik a bevezetését, akkor a kötszer három éven belül megjelenhet a kórházakban - jelentették a hírügynökségek.
A New York közelében lévő Rochester egyetemének kutatói a hagyományos kötszerbe homokszem nagyságú szilícium-érzékelőket építettek be, amelyek színük változtatásával jelzik, ha a sebbe baktérium kerül. A változáshoz, s így az észleléshez elég néhány perc, vagy legfeljebb félóra.
A módszer több tucat különböző baktériumra (a kutatók szerint még az elmúlt hónapokban hatalmas pánikot keltett anthrax-baktériumra) is alkalmazható, s a kötszer a különböző színek révén a baktérium típusát is jelezni tudja.
Az elfertőződés gyors felismerése létfontosságú a gyógyítási folyamatban, ám eddig még a kórházakban is legalább 24-48 órára volt szükség a pontos diagnózis felállításához. Amerikai kutatók most egy olyan megoldással álltak elő, amely néhány perc alatt választ ad erre a kérdésre: szerintük a hagyományos kötszert el lehet látni olyan különleges érzékelőkkel, amelyek baktériumok jelenlétében elszíneződnek.
A módszer egyébként furcsa módon egy nagyon régi, még 1884-ből származó diagnosztizálási technikán, az úgynevezett Gram-módszeren alapul, de persze társítva a mikroelektronika legújabb felfedezéseivel, a szilícium-érzékelőkkel. A Gram-módszer (amely egy dán biológus, Hans Christian Joachim Gramról kapta nevét) abból áll, hogy a baktériumokat jódoldatba teszik, amely megfestiőket, majd alkohollal kezelik: az alkohol az úgynevezett Gram-pozitív baktériumokból (például a Staphylococcusból) nem tudja eltávolítani az elszíneződést, a Gram-negatív baktériumokból viszont igen.
________________________________________
Modern kalózmérleg - 2001
Kuala Lumpur, 2002. február 5. (MTI) - Drake kapitány, Long John Silver, Fekete Szakáll, de főképp Sandokan kései utódai 2001-ben kevesebbszer támadtak, mint tavalyelőtt, de akcióik kegyetlenebbek voltak. A Nemzetközi Hajózási Hivatal Kalózellenes Központja a hét elején Kuala Lumpurban közölte, a regisztrált kalóztámadások száma tavaly 335-re esett vissza az előző évi 469-ről. Ezzel szemben a kalóztámadások során meggyilkolt tengerészek száma a 2000. évi 15-ről tavaly 21-re emelkedett.
Különösen aggasztónak minősítette a hivatal, hogy a kalózok növekvő mértékben alkalmaznak fegyveres erőszakot. Tavaly 73 ilyen esetet regisztráltak - 22-vel többet, mint az előző évben.
A közölt adatok szerint továbbra is az indonéz vizek a legveszélyesebbek, amelyeken 91 kalóztámadást hajtottak végre tavaly. Ezután India és Banglades parti vizei azok a helyek, ahol a tengerészek a legkevésbé érezhetik magukat biztonságban, de a kalóztámadások számának emelkedését figyelték meg különböző afrikai országok közelében is.
Kedvező változás mutatkozik viszont a világ egyik legtöbbet használt vízi útján, a Malakka-szorosban, ahol a kalóztámadások száma 75-ről 17-re esett vissza. Ez arra vezethető vissza, hogy a malajziai haditengerészet szaporítottaőrjáratait a szorosban - jelentették Nemzetközi Hajózási Hivatal összesítésére hivatkozva a hírügynökségek.
________________________________________
Ellopták Whoopi Goldberg Oscar-díját
Los Angeles, 2002. február 6. (MTI) - Ellopták Whoopi Goldberg amerikai filmszínésznő Oscar-díját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az aranyozott szobrocska mégis megkerült kedden, mégpedig a kaliforniai Ontario repülőtéren, egy szemétládából. Whoopi Goldberg 1990-ben kapta meg az Oscar-díjat a Ghost cím ű filmben nyújtott alakításáért.
A szobrot tisztítás és újrafényezés céljából küldték volna el Los Angelesből Chicagóba a United Parcel Service gyorsposta szolgálat közrem űködésével. Az Oscart annak rendje-módja szerint be is csomagolták pénteken, ám amikor kedden Chicagóban felbontották a dobozt, azt üresen találták.
Eközben azonban a Los Angelestől északkeletre fekvő Ontario repülőterén egy biztonságiőr megtalálta a szobrot, mégpedig a United Parcel Service raktárában, egy kukában. Mivel minden Oscarnak saját száma van, ráadásul Whoopi Goldbergén rajta is van a neve, minden kétséget kizáróan az elt űnt szobrocskát találták meg.
Azt egyelőre nem tudni, hogy ki és mikor lopta ki a szobrot a dobozból. Még inkább talányosnak t űnik az, hogy ki és miért dobta kukába Goldberg Oscarját.
Két évvel ezelőtt, közvetlenül az Oscar-díjak átadása előtt 55 aranyozott szobrocskának kelt lába, ám három híján valamennyit megtalálták Los Angelesben egy kukásautóban.
Idén március 24-én lesz az Oscar-díjak átadása, és Whoopi Goldberg lesz az este háziasszonya.
________________________________________
Jelentkeztek az 1 milliárdos lottónyereményért
Budapest, 2002. február 6. (MTI) - Jelentkezett a tavaly novemberi, rekordösszeg ű, 1 milliárd forintot meghaladó lottónyeremény nyertese, a nyereményt a Szerencsejáték Rt. már át is utalta számára - közölte Somorai László, a társaság kommunikációs igazgatója szerdán Budapesten.
A rekordösszeg ű nyereményt, a több mint 1 milliárd 152 millió forintot egy rendszeresen lottózó társaság vitte el a következő számsorral: 8, 23, 25, 54, 79.
Somorai László elmondta: a csoportosan lottózók magát a sorsolást nem látták a televízióban, számsoruk kihúzásáról az újságokból, illetve egymástól értesültek.
A nyertes csoport január elején jelentkezett, és bemutatta érvényes, valódi szelvényét. Ekkor közölték azt is, hogy tudatosan megtervezték mire fordítják a nyereményt, és milyen számlákra utalják a rekordösszeget.
Az általuk kitöltött válaszok alapján nyereményük egy részét jótékony célokra fordítják, jövedelmező üzleti befektetések szerepelnek elképzeléseik között, de terveznek utazásokat, valamint családtagjaiknak is juttatnak a summából.
Somorai László ismertetése szerint a nyertes szelvényt Budapesten, a Rákóczi út 27./a szám alatti lottózóban adták fel, azt azonban nem tudni, hogy budapesti, vagy vidéki volt-e a nyertes csapat.
Az Szerencsejáték Rt.-nek arról is tudomása volt, hogy néhány újsághoz álnyertes szelvényeket küldtek be egyes olvasók.
A társaságnál azonban már nem mertek jelentkezni, mivel az már nagy érték ű csalás gyanújával jár, vagyis büntetendő cselekmény.
A csapat valószín űtlennek tartja, hogy még egyszer ilyen szerencse érnéőket, de ennek ellenére tovább lottóznak majd.
Érdekességként elhangzott: 1999-ben az 1 milliárd 59 millió forintos nyeremény előtt 22 hétig gy űlt az összeg, most a tavaly november 24-i szerencsés húzás előtt az 1 milliárd 152 millió forintot is meghaladó csúcsnyereményt megelőzően 20 hétig nem volt öttalálatos.
Somorai László arról is tájékoztatott, hogy mivel az ötös lottón a tavaly novemberi sorsolás óta nem volt telitalálat, ezért az e hét végi, a február 9-i sorsoláson a főnyeremény várható összege eléri a 625 millió forintot.
________________________________________
Algazselével a HIV-vírus ellen
London, 2002. február 6. (MTI-Panoráma) - A legújabb kutatások szerint a fagylaltokban és a fogkrémekben használt tengeri algazselé védettséget nyújthat a nőknek az AIDS-et előidéző HIV-vírussal szemben. Az orvostudomány már eddig is sikeresen alkalmazta a zselét olyan, nemi úton terjedő betegségek ellen, mint például a gonorrhoea és a herpesz.
A Wall Street Journal cím ű amerikai napilapban megjelent cikk szerint a tudósok most abban reménykednek, hogy az AIDS elleni gyógyszerek között olcsónak számító tengeri algazselé segít meggátolni a szerzett immunhiányos tünetegyüttesként emlegetett betegség gyors terjedését a fejlődő országokban. A klinikai teszteket még az idei évben megkezdik a Carraguard nev ű készítményen, amelyet a Chile és Új-Skócia partjainál élő vörös tengeri algából állítanak elő.
A kutatók feltételezése szerint a tengeri alga sejtjei hozzákapcsolódnak a víruséhoz és s űr ű festékhez hasonló anyaggal vonják körbe, megakadályozva, hogy a HIV-vírus megtámadja az emberi testet. A Thaiföldön és a Dél-Afrikában végzett előzetes vizsgálatok alapján a tudósok megállapították, hogy a készítménynek nincs mellékhatása.
Néhány évvel ezelőtt egy másik kutatócsoport is megpróbálta felhasználni az algákat az AIDS-elleni küzdelemben. Az akkori próbálkozás teljes kudarc volt: az óvszereken spermaölőként is használt készítmény ahelyett, hogy akadályozta volna a betegség terjedését, csak növelte a fertőzöttek számát Thaiföldön és Dél-Afrikában.
________________________________________
Csütörtökön bécsi Operabál - gyorstalpaló a francia négyeshez
Bécs, 2002. február 5. (MTI) - Idén is február első csütörtökén, 7-én tartják a híres-nevezetes Operabált Bécsben: a rendezvény körül az utóbbi időben elhalkult a csatazaj, a lapok kevesebbet írnak róla, és úgy t űnt, hogy tüntetés sem lesz, ám ez még korántsem biztos.
A Sacher szálló vezetője, az Operabál Háziasszonya, Elisabeth Gürtler hároméves tevékenysége alatt mindent elkövetett, hogy elsimítsa a némileg megtépázott hírnev ű bál körül a hullámokat, és némi sikerrel járt. Idén még a dekoráció is nyugalmat hivatott sugározni kék színével, amelyet csak a Dél-Amerikából külön e célra hozatott ezernyi rózsaszín ű, piros és narancssárga rózsa bont meg.
A bálra az idén is minden jegy elkelt, pedig elég költséges a bécsi operában mulatni. Egy fölszinti páholy ára 15.998,02 euró, vagyis 220 ezer schilling, s ezért a pénzért egy operaelőadásra húsz páholyt lehetne kibérelni. Egy üveg pezsgő közel ötezer, egy üveg bor több mint ezer schilling, egy pár virsli 7 eurót - vagyis közel száz schillinget kóstál.
Ehhez hozzá lehet számolni a hölgyek - később sok hírlapi beszámoló és pletyka alapjául szolgáló - estélyi ruhájának borsos árát. Az urak közül sokan Lambert Hofernál, a legnagyobb hagyományú ruhakölcsönzőnél bérelnek frakkot. A külföldi vendégek számára is kölcsönözhető öltözet, ha elfaxolják méreteiket. Amennyiben a frakk így sem passzol tökéletesen, még a bál napján is van mód átalakításra.
Az idei díszvendégek Thomas Klestil államfő páholyában Tarja Halonen finn és Rudolf Schuster szlovák államfő, a meghívottjairól (is) híres Richard Lugner építő mester páholyában Claudia Cardinale olasz színésznő.
Újdonság, hogy a francia négyeshez gyorstalpaló tanfolyamot is szerveznek, hátha így elmarad a szokásos teljes káosz a parketten.
Emlékezetesnek ígérkezik, hogy búcsúzik Robert Hysek, aki 21. alkalommal nyitja meg az Operabált a "Mindenki keringő" - Alles Walzer - hagyományos felszólítással. A 65 éves Hysek az Elmayer tánciskola igazgatója volt, ahol a bécsi "jobb családok" gyermekei tanulnak táncolni. Tanította többek közt Elisabeth Gürtlert is.
Néhány hete már-már úgy nézett ki, hogy ezúttal elmarad a sok éve megszokott tüntetés az Operabál ellen, ám mostanra az internet fórumain elég kemény szavak látnak napvilágot. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi kormány elleni szokásos csütörtöki tüntetés elkerüli az opera környékét, mások azonban a bál ellen készülődnek.
A rendőrség az operánál a tavalyihoz hasonlóan mintegy 800 főnyi tüntetőre számít, s alaposan felkészült a bálozók védelmére: ezer egyenruhás rendőr, az operában és környékén pedig további mintegy száz biztonságiőr vigyáz. A környéket lezárják, a buszok és villamosok közül több rövidített vonalon közeledik majd.
A bálra készülődik a közszolgálati ORF tévé is. A közvetítés a kitzbüheli síversenyek és még egy-két nagy hagyományú ausztriai esemény mellett az egyik legnézettebb m űsor minden esztendőben.
________________________________________
Mamut eladó
Amszterdam, 2002. február 7. (MTI-Panoráma) - Eladó egy kiváló állapotban lévő - bár kissé sovány - mamut. A kalapács alá kerülő hatalmas gyapjas agyaras maradványa a világ öt legteljesebb és "leggyönyör űbb" mamutcsontvázának egyike. Az állat mintegy 30 ezer évvel ezelőtt múlt ki.
Hollandiában került elő: egy kavicsbányában bukkantak csontjaira. Magassága három és fél méter, hossza öt méter. A mamut húsmentes, illetve csupa csont állapota ellenére meglehetősen súlyos: még így is két és fél tonnát nyom.
Az állat azért kerül árverésre, mert tulajdonosa - egy lemezbolthálózat - eladta azt a rotterdami üzlethelyiséget, amelyben a mamut eddig díszelgett, és az új tulajdonosnak kell a hely.
________________________________________
Látogatók ketrecben
2002. január február 7. (MTI-Panoráma) - Meglepetés érheti azokat a látogatókat, akik meg akarják tekinteni a kanadai Québec St-Félicien nev ű állatkertjének új büszkeségeit, a két sarki medvebocsot. Az állatkert vezetői szerint ugyanis nem az állatokat, hanem a látogatókat kell ketrecben tartani.
A St-Félicien állatkertben, 200 mérföldnyire északra a tartományi fővárostól, Quebec City-től, az állatok nagyobb térségben szabadon mozognak, miközben az embereket zárják be olyan védett járm űvekbe, amelyek 7 kilométer hosszú útvonalon haladnak a bölények, a jávorszarvasok és a farkasok között. A látogatók más részeken fából ácsolt emelt sétányokról szemlélhetik meg az alattuk mozgó grizzlymedvéket, fókákat, hegyi oroszlánokat.
Az állatkert küldetése nemcsak a nevelés és a szórakoztatás, hanem fontos szerepet tölt be a biodiverzitás megőrzésében is - mondta Sylvie Bouchard szóvivő a Reuters hírügynökség munkatársának.
A két árva sarki medvebocsot tavaly találták a Hudson-öböl környékén, s a zoo vezetői arra számítanak, hogy idén több mint 200 ezer látogató lesz rájuk kíváncsi. A medvebocs-testvéreket először repülőgéppel a torontói állatkertbe szállították, ott felnevelték, és most, hogy elérték a 150 kilós testsúlyt (a felnőtt súly felét), kihelyeztékőket a St-Félicien állatkertbe.
A látogatók most az elválasztó üvegre tapasztva orrukat nézhetikőket, amint a medencéjükben úszkálnak. Vagy más megközelítésben: a medvék is közvetlen közelből tanulmányozhatják az üveg túlsó oldalán bámuló embereket.
________________________________________
Rabságrövidítésért "szörföző" elítéltek
Brazíliaváros, 2002. február 7. (MTI) - Raboskodásuk rövidítéséért "szörföznek" elítéltek egy brazil város börtönében. A "szörfözés" azonban szárazföldön folyik, a fegyintézet m űhelyében: nem a hullámokat kell szelni, hanem a deszkákat. A feladat a szörfök javítgatása.
Florianopolis város börtönében a következő a szabály: három napnyi szörfözésért egy napnyi büntetésrövidítés jár. Az elítélt ráadásul még pénzt is kap: 63 centet minden szörfjavítós nap után.
A rabok többsége mindazonáltal nemigen szeret - legalábbis így - szörfözni. Az 584 elítéltből eddig mindössze 6 volt hajlandó beletanulni a szörfrestaurátorkodásba - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Elefántokkal az analfabetizmus ellen
Bangkok, 2002. február 7. (MTI) - A Thaiföld messzi északi tájain élő embereknek is lehetőségük nyílt újabban az iskola elvégzésére - hála az elefántoknak. Az anyagiakban cseppet sem bővelkedő thaiföldi tanügyi szervek ugyanis elefántokat alkalmaznak, hogy azok eljuttassák a pedagógusokat, a tankönyveket és egyéb iskolai segédeszközöket a nehezen hozzáférhető vidékekre.
A Bangkoktól 580 kilométerre északra fekvő Omkoj körzetben tavaly novemberben indult az egyedülállóan érdekes program, miután nem járt eredménnyel az a korábbi próbálkozás, hogy lovakkal és öszvérekkel juttassák el a lelkes tanítókat és a tanszereket a térség iskoláiba. Az elefántok számára azonban nem létezik járhatatlan dzsungel, s különben is Thaiföld északi részében sok elefánt vált feleslegessé a kiterjedt erdőirtások nyomán.
A szóban forgó térségben 46 kizárólag gyalog megközelíthető település létezik. Annak semmi értelme, hogy a tanító egymaga menjen ezekre a helyekre. Mivel pedig elefántokat amúgy is alkalmaznak rizs szállítására, vagy földek felszántására, az illetékes tanügyi szervek arra is kiválóan alkalmasnak találják az ormányosokat, hogy távoli térségekbe eljuttassák velük a tudást.
A projekt értelmében - egyenként két-két elefántból, vezetőikből és két-két tanítóból álló - három együttes különböző utakat tesz meg. Videófelszerelést, tankönyveket, televíziós készüléket és parabola antennát visznek magukkal. A csoportok mindegyike két-két napot tölt egy faluban és klasszikus oktatásban részesít gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Emellett mezőgazdasági és egészségügyi ismereteket is átadnak nekik. Két nap elteltével folytatják körútjukat, amelynek során két vagy három hét múlva újra felkeresnek minden falut.
Az illetékes tanügyi szervek becslése szerint Thaiföld 62 millió lakosából mintegy hárommillió az analfabéta. Ez azt jelenti ugyan, hogy a lakosság mintegy 95 százaléka tud írni-olvasni, de távolabb fekvő vidékeken ez az arány természetesen lényegesen kisebb. Csupán Omkoj körzetben 10 ezer falusi lakos írástudatlan. Eddig ezekben a falvakban semmi nem létezett, ami az analfabétákat arra ösztökélte volna, hogy tanuljanak meg írni és olvasni. Ez a helyzet azonban a televízió, a videószalagok és a közösségi tanulás - no meg az elefántok - jóvoltából remélhetőleg meg fog változni.
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv. (valamikor) :-D



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat