Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. augusztus 26.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. augusztus 26.

Tíz évvel ezelőtt debütált a Windows 95
2005. augusztus 23.- Berta Sándor

1995. augusztus 24-én nulla órakor megindult a vásárlói roham. Számos számítástechnikai üzlet nyitott ki az Egyesült Államokban, és néhány perc elteltével már meg is jelentek a pénztáraknál a Windows 95 első tulajdonosai.

A Windows 95 tíz évvel ezelőtt, 1995. augusztus 24-én mutatkozott be, és 2001 februárjában fejezte be pályafutását. "A fél világ a feje tetején áll. Nincs olyan írott vagy elektronikus médium, ahol ne szerepelne legalább egy, a Windows 95-öt reklámozó hír vagy cikk" - tudósított egy akkori számítógépes magazin.

A Microsoft nem sajnálta a pénzt az új operációs rendszerre, illetve annak népszerűsítésére. A vállalat csak a Rolling Stones Start Me Up nevű számának felhasználásáért 12 millió dollárt fizetett. A hivatalos bemutatóra 2500 illusztris vendég előtt került sor, és Jay Leno tévésztárt külön helikopterrel szállították Redmondba. A Microsoft Londonban előre megvásárolta a Times brit magazin összes számát. 1995. augusztus 24-én nulla órakor aztán megindult a vásárlói roham. Számos számítástechnikai üzlet nyitott ki ekkor az Egyesült Államokban, és néhány perc elteltével már meg is jelentek a pénztáraknál a Windows 95 első tulajdonosai.

Seattle-ben a városi televízió riportere egy fiatalembert állított meg, aki úgy vette meg az operációs rendszert, hogy nem is volt otthon számítógépe. "Egyszerűen muszáj volt megvásárolnom. Ezt most olyan trendi" - nyilatkozta az elégedett vevő. S ez még csak a Windows-láz kezdete volt: az első hét hét során hét millió Windows 95-öt adott el a Microsoft. "Mindenki örült és ujjongott. S hol volt még ekkor az internet?" - nyilatkozta nosztalgiázva Steve Ballmer.

Volt is ok az örömre, hiszen a Windows 95 alatt először lehetett 32 bites multimédiás és játékprogramokat készíteni. Ez pedig óriási lökést adott nemcsak a számítástechnikai iparnak, de a szoftverfejlesztőknek is. A PC először vált irodai munkatársból multimédiás mindenessé. Bill Gates és a Microsoft többi vezetője azonban egy dologgal nem számolt és ez az internet volt. A Windows 95 gyakorlatilag semmilyen netezési funkciót nem kínált a felhasználóknak, talán azért, mert a vállalat társalapítója még szentül hitte, hogy az MSN méltó ellenfele lehet az egyre terjeszkedő webnek.

Csak a Netscape sikere döbbentette rá Bill Gatest, hogy lépniük kell. Megszületett az Internet Explorer, az Outlook, az Outlook Express. Azonban egy másik nagy problémát, nevezetesen a biztonsági hiányosságok kiküszöbölését azóta sem sikerült megnyugtatóan orvosolniuk a fejlesztőknek. Azóta is csupán tüneti kezelések, tűzoltás van.
Forrás: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=38890
Folyt köv holnap



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat