Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. augusztus 12.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. augusztus 12.

Tudtad-e, hogy a Nap egy hatalmas atomreaktor?
A Nap belsejében másodpercenként több százmillió tonna anyag alakul át, miközben óriási mennyiségű energia keletkezik. A Nap egyetlen óra alatt annyi energiát sugároz a Földre, ami az emberiség négy évi összes energiaszükségletét fedezné. A Földi élet legfontosabb alapfeltétele ez a sugárzás, amelyet elsősorban a növényzet képes hasznosítani. Ez érleli a búzát, a szőlőt, ezért nyitják szirmaikat a virágok. (A Napban a jelenlegi atomreaktorokkal ellentétben nem maghasadás, hanem magfúzió az energiatermelő reakció. A fúzió során két kisebb atommag egyesül egy nagyobbá.)
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy miért meleg a Föld belseje?
A földfelszín alatt néhány tíz kilométerrel már magas hőmérsékletű, olvadt kőzet bugyog, forrong. Ez a földkéreg repedései között néha utat talál, és vulkán formájában tör a felszínre. Földünk hatalmas belső tömege az ott lévő radioaktív anyagok természetes bomlásából származó hő hatására olvad meg. A földi élet egy radioaktív anyagokkal fűtött bolygón alakult ki és fejlődik ma is tovább.
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy sugárözönben élünk?
Az élő és élettelen világot folyamatosan érik a földkéregből és a világűrből származó sugárzások. Az élet a Földön sugárzási térben jött létre, abban működik most, és így lesz a jövőben is. Minden másodpercben 75 ezer részecske éri testünket. Ezek egy része a szervezetünkben lévő természetes eredetű radioaktív anyagok bomlásából származik. Testünkben minden órában mintegy 16 millió radioaktív bomlás történik. Ilyen vonatkozásban minden ember egy két lábon járó sugárforrásnak tekinthető.
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy a kórházak is használják?
Egy jól felszerelt megyei szintű kórházban évente több ezer betegségfeltáró vizsgálat során radioaktív anyagot juttatnak a szervezetbe, elsősorban a szív, a máj és a csontok állapotának felmérésére. A vizsgálatok nagy részénél egy-egy alkalommal akkora aktivitást használnak fel, mint amennyi 5 radioaktív hulladékot tartalmazó hordóban van összesen. Egy ilyen kórház évente ötvenszer nagyobb aktivitást használ, mint amennyi a paksi atomerőmű egy év alatt keletkező kis és közepes aktivitású hulladékában van.
______________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy mennyi hulladék és szemét tulajdonosa vagy?
Nagyon kevés az olyan emberi tevékenység, ami valamilyen módon ne hatna károsan a természetes környezetre. A legnagyobb gondot a levegő, a víz és a talaj szennyezése jelenti. Minden magyar emberre évente 80 ezer kilogramm vegyes szemét jut, amelybe a civilizáció szinte minden termékmaradványa megtalálható. Ebből 25 kilogramm kifejezetten veszélyesnek minősített hulladékfajta. A tovább már nem használható, radioaktív anyaggal szennyezett erőművi hulladékból egy főre mindössze 2 dekagramm jut, aminek térfogata nem nagyobb egy dobókockánál.
________________________________________________________________________
Tudtad-e, hogy a röntgen is sugárterhelést jelent?
A korszerű betegségfeltárás nélkülözhetetlen eszközei a különböző röntgenkészülékek. Így ernyőképszűrés, vagy az emlőrák megelőző ellenőrzése során akkora sugárterhelést kaphatunk, mintha egy radioaktív hulladékkal teli hordót 1-2 órán keresztül folyamatosan "ölelgetnénk". Ezek a vizsgálatok mértékkel alkalmazva nem károsak, ellenkezőleg, a betegségmegelőzést és a gyógyítást szolgálják.
Folyt köv holnap



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat