Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. január 17.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. január 17.

A World Wide Web születésérôl 2.rész
A nagyenergiák fizikáján túl
Berners-Lee-vel együtt mások is hamar rájöttek, hogy a Web felhasználási területe a nagyenergiák fizikáján túlmutatott.
"Mindezek után Berners-Lee elkezdett a World Wide Web számára protokollokat kidolgozni, amelyek segítségével nem csak a fizikusok kommunikálhattak egymással, hanem a világ minden tájáról elérhetõvé váltak az információk." -- nyilatkozza a számítógépes részleg vezetõje.
A következõ lépés az volt, hogy a technológiát szélesebb kör számára tegyék elérhetõvé. Manapság az Internet-használók általában valamelyik böngészõprogram (pl. a Netscape Navigator vagy a Web Explorer) segítségével szörföznek a World Wide Web hálózaton. 1992-ben azonban még egyik egeres-kattintós program sem létezett. Elôfutáruk egy Mosaic nevû szoftver volt.
"Az NCSA (az Illinoisi Egyetem, Urbana/Champaign-ben lévõ intézetének számítástechnikai központja) 1992 körül kezdett el a Mosaicon dolgozni. 1993-ban meghívtam Tim-et a Fermilabhoz. Kapcsolatba léptem az NCSA embereivel, és azt ajánlottam, hogy találkozzunk odaát. Mindenki számára világos volt, hogy az NCSA a Mosaicot piacra akarja dobni. Ez volt az az idõszak, amikor rájöttünk, hogy Timnek nagy sikere lesz." -- meséli Pordes.
A Mosaic rengeteg emberrel ismertette meg a Webet.
"A hétköznapi emberek egészen a Mosaic elkészültéig nem érthették, hogy miért annyira jó ez az egész." -- magyarázza David Ritchie, annak a munkacsoportnak a vezetõje, amely az elsõ hivatalos Fermilab honlapot tervezte.
A Web fejlesztésében a Fermilab szerepe apránként mutatkozott meg.
Ruth Pordes szerint "a laboratóriumnak jutott a támogató szerepek egyike. Olyan emberek voltak itt, akik úgy érezték, hogy megérte a fáradságot, és hajlandók voltak ezt megmutatni."
Pordes határozottan állítja, hogy a Web hirtelen növekedésének egyik meghatározó tényezõje volt, hogy a két kontinenst átfogó kezdeti lépésekre és a további fejlesztésekre mind Európában, mind az Egyesült Államokban sor került. "Szerintem a sikerhez részben az is hozzájárult, hogy az európaiak sajátjukénak érezték az ötletet. Ezért el tudták fogadni, és támogatták azt anélkül, hogy azt gondolták volna: megint eláraszt minket Amerika."
Újabb lökést jelentett, amikor a Stanford lineáris részecskegyorsító központ kifejleszette SPIRES elnevezésû rendszerét. A rendszer segítségével megvalósított szolgáltatás -- amely sok tudóst vonzott -- a nyomtatott változat megjelenése elôtt elérhetõvé a Weben a tudományos dolgozatokat.
A ma és a holnap a Web hálózatán
Vajon mit gondolnak a Web hosszú távú felhasználói a mai fényes külsõségekrõl?
"Az emberek sokat panaszkodnak. Azt állítják, hogy csak érdektelen információ található rajta. Azt is mondják, hogy túl lassú. Erre én azt szoktam mondani, hogy melyiket választaná: vele vagy nélküle?" -- védi meg Pordes a Webet.
A legtöbben persze inkább megtartanák.
A legújabb tanulmányok szerint az üzleti vállalkozások mintegy 8 százaléka megtalálható a Weben. Ritchie elõrevetíti, hogy ez az arány 80 százalékra vagy még többre fog növekedni. Az aranyláz-mentalitásban azonban csökkenõ tendenciát vél felfedezni, és szerinte a Web növekedésének inkább a kereskedelmen kívüli területekrõl fog származni.
"Az emberek azt gondolják, hogy a fõ mozgatóerõ a kereskedelem, azonban ez csak egy a sok megálló közül." -- állítja Ritchie, a Fermilab kezdeti Webes rendszergazdája. "Az emberek alapvetõ vágya, hogy az életükben történõ dolgokat más emberekkel megosszák. Ez az, ami a Web-építõket motiválja". Az egyén szintjén a növekedést azok a technológiák jelentik, amelyek a Web hozzáférhetõségét és kezelését könnyebbé teszik. Ritchie úgy érzi, hogy egy ilyen technológia megjelenésével az Internet egyéni felhasználása ugrásszerûen növekedni fog. A Web születésénél dolgozók közül szinte majdnem mindenkit meglepett ez a hirtelen exponenciális növekedés.
"Egyszerûen elképesztõ, hogy milyen gyorsan behatolt az emberek életébe. Három éve ezt még álmodni se mertük volna" -- fejti ki ámulatát White.
Érdekes lenne azt is megvizsgálni, hogy az új és a régebbi felhasználók milyen vonzerõt találnak a Webben, illetve milyen motivációk vezérlik õket, amikor mindenfajta információt felraknak a hálózatra.
"Sokféle emberi motiváció játszhat szerepet." -- mondja White -- "Valószínûleg ugyanaz hajtja az embereket, mint amikor az unokákról vagy a vakációról készült képeket mutogatják, vagy amikor a munkájukról beszélnek. Az információ megosztása alapvetõ emberi szükséglet. A Web pedig egy olyan eszköz, amely mindezt könnyebbé teszi."
Vége



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat