Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. június 9.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. június 9.

Mit takarnak a plusz kilók?
Amikor már nem férünk bele a kedvenc ruhánkba, leginkább életmódunkra és az esti nassolásra hivatkozunk. A szépen lassan gyarapodó kilók mögött azonban egészségügyi és lelki problémák is állhatnak.

Sokat írtunk már arról, milyen megbetegedésekhez vezethet az elhízás. Most megfordítottuk a dolgot, mert arra voltunk kíváncsiak, milyen egészségügyi problémák vezethetnek súlygyarapodáshoz. Az okok és a megoldások felkutatásában dietetikus szakértőnk, Tihanyi András volt a segítségünkre.


Amikor a hormonok a ludasak…

– Hipotireózis (a pajzsmirigy csökkent működése)

A pajzsmirigy felelős azért, hogy milyen gyorsasággal égeti a kalóriákat a szervezetünk. Csökkent működésére a nők tízszer hajlamosabbak, mint a férfiak. Ilyen esetben a kilók lassan és fokozatosan rakódnak le, ezért eleinte észrevétlenül gyarapodik a testsúly. Okozhatja jódhiány vagy autoimmun betegség is.

Tünetek: Fáradékonyság, száraz haj és bőr, fázékonyság, székrekedés, tompult szellemi működés, étvágy csökkenése (melynek ellenére a testsúly tovább nő).
Megoldás: Mielőtt elkezdenél jódtablettákat szedni, érdemes orvoshoz fordulnod. A megoldást a pajzsmirigyhormon tartalmú tablettákkal való kezelés jelentheti. Amint visszaáll a pajzsmirigy rendes működése, a felszedett kilók fokozatosan leapadnak. Nem árt óvatosan bánni a különböző fogyasztó tablettákkal, mert akad köztük olyan, amelyik megzavarhatja a pajzsmirigy működést.


– PCOS (policisztikus petefészek szindróma)

PCOS esetén elmarad a peteérés, mert a túlzott férfihormon-termelés következtében nem elég nagyok és érettek a petesejtek. Az ilyen betegségekben szenvedőknek – még ha karcsúak is – alacsonyabb a napi kalóriaigényük, mint másoknak, mert a PCOS inzulin rezisztenciát (ellenállást) okoz, és ezáltal lelassítja az anyagcserét.
Tünetek: Rendszertelen menstruációs ciklusok, az arcszőrzet erősödése, gyulladt pattanások megjelenése, terméketlenség.
Megoldás: Egyes fogamzásgátlók szabályozzák a megemelkedett tesztoszteron-szintet, mely a tüneteket okozza. A cukor- és szénhidrátszegény étkezési szokások kialakítása segít az inzulinérzékenység kezelésében.


– „Túlélő tüsző” szindróma

A PCOS-t gyakran összetévesztik a meg nem repedt (túlélő) tüsző szindrómával. Ebben az esetben a tüsző megérik, de nem reped meg, és nem érlelődik a helyén sárgatesthormon.
Tünetek: Jellegzetes stresszbetegség, amely elhízást és fokozott szőrnövekedést okozhat. Míg a PCOS-t meddőség kíséri, addig az ezzel a szindrómával küzdő nőknek lehet gyermeke.
Megoldás: Míg a valódi PCOS-t úgy kezelik, mint az időskori cukorbajt – hiszen a probléma ott is az inzulinreceptor-érzéketlenség –, a „túlélő tüsző” szindrómát megfelelő ovulációindukciós kezeléssel gyógyítják, mely nem nélkülözheti a kiváltó stressz eredetének felismerését és hatékony lelki gyógyítását.


– Inzulin rezisztencia (csökkent inzulinérzékenység)

A túlsúly és a helytelen táplálkozás okozta cukorbetegség első jeleként tartják számon. Az évek során felhalmozódott cukor és a tartósítószerek ugyanis meggátolják a szervezetet, hogy megfelelően reagáljon az inzulin hormon termelődésére, mely szabályozza a glükóz eljutását a sejtekbe. Ennek következményeként a felesleges glükóz zsírként raktározódik el, mely további hízáshoz vezet, ami még inkább megzavarja az inzulinfolyamatokat. A fokozott édesség utáni vágy azt jelzi, hogy a sejtek nem jutnak elegendő glükózhoz.
Tünetek: Magas vérnyomás, fáradékonyság, száraz bőr, édesség utáni vágy.
Megoldás: Konzultálj orvosoddal életmódod változtatásáról! Felejtsd el a cukros és zsíros ételeket! A legjobb, ha kezdetben minden nap sétálsz félórát, később viszont áttérsz a ritkább, de a szervezetet jobban igénybe vevő mozgásformákra. Emellett orvosi javaslatra szedhetsz omega-3 zsírsavat tartalmazó étrendkiegészítőket is.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat