Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-03-05

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-03-05

CIA börtönök nyomában

Börtön-témakörben egészen a közelmúltban is napvilágot láttak újfajta turistacsalogató tervek. Egy lengyel utazásszervező cég olyan felnőttek részére szóló utazást szervez a Mazuri-tavak környékére, amelynek keretében a jelentkezők a feltételezett titkos börtönöknek a környékére viszik el, ahol állítólag az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA tartotta külföldre szállított, terrorista tevékenységgel gyanúsított rabjait.

A turisták kerékpáron kerülhetik meg Stare Kiejkuty településen a lengyel felderítő ügynökség kiképző központját, ahol a feltevések szerint tartottak CIA-foglyokat. A jelentkezők kenun és kajakon csónakázhatnak a közeli Lesk-tavon, és tábortüzet rendezhetnek a helyi Szymany repülőtér közelében, ahol hírek szerint leszálltak a CIA titkos foglyait szállító amerikai gépek.

Látványosság a legszörnyűbb gyilkosságokból

Checkpoint Charlie

Az ötlet sikeressége egyelőre kérdéses, a XX. század egyik legcsúfosabb epizódja, a Berlini Fal, illetve annak maradványai, valamint az építését és lerombolását bemutató múzeum viszont valóságos üzleti siker. A Checkpoint Charlie, a híres átkelőhely az egykori Kelet- És Nyugat-Berlin határán ma már kihagyhatatlan látványossága Berlinnek. A határátkelőhely mellett a fal felállítása utáni második évben nyílt az első kiállítás.

A múzeum épülete 1990-ben megújult és a látogatók a fal története mellett megismerhetik a legnagyobb érdeklődésre számot tartó ötletes és szerencsés menekülési történeteket is. A helyet, ahol a fal húzódott, ma egy téglasor jelöli az utcán és megőrizték az egykori határőr bódé eredeti mását, valamint a határon felállított négynyelvű tábla egyikét is.

Cu Chi alagutak - Vietnám

Szintén véres események színtere volt egykoron, ma pedig már turisták ezrei látogatnak el évente a vietnámi főváros, az egykori Saigon közelében található Cu Chi alagutakhoz. A vietnámi háború idején itt volt a híres ellenállási mozgalom, a vietkong főhadiszállása. A háromszintes alagútrendszer több száz kilométer kiterjedésű, de a látogatók csak egy elkülönített részét kereshetik fel. Az időnként alig több mint egy méter magas alagutakban világítás, szellőzés volt, de a vendégek megtekinthetik a katonák szálláshelyeit, az étkezőt és a parancsnoki központot is.

Vörös khmer helyszínek - Kambodzsa

A szomszédos Kambodzsában egy ennél is szörnyűbb történeti időszak borzasztó emlékei váltak turisták tízezreinek célpontjává. Az egykori vörös khmer vezető Pol Pot sírja, vagy a rémuralom által elpusztítottak megmaradt koponyái egyre növekvő számú külföldit vonzanak az országba.

A kmerek rémtetteinek nyomai manapság komoly alternatívát jelentenek Kambodzsa és Dél-kelet Ázsia legismertebb történelmi látványosságával, Angkorral szemben - állítják helyi turisztikai szakemberek. A jelenség bírálói azt hangoztatják, hogy erkölcstelen dolog a terrorral és az ehhez köthető rémségekkel csábítani az embereket, míg a helyi vállalkozók és a hivatalos vélemények is azzal érvelnek, hogy a terrorturizmusnak köszönhetően jelentős dollárbevétellel gazdagodik az ország.

A Pol Pot rezsim rémtetteinek helyszíneit bemutató körút egyik állomása Anlong Veng, a khmer uralom utolsó fellegvára, abban az országban, amelyet a diktátor egy hatalmas munkatáborrá változtatott és ahol mintegy 2 millió ember esett áldozatul a kivégzéseknek.


Pol Pot

Az észak-nyugat Kambodzsában található koszos kisváros a 20. század egyik legnagyobb tömeggyilkosságáról szerezte kétes hírnevét. Napjainkban pedig egy kormánydöntés értelmében azt tervezik, hogy az egykori khmer vezetők házait felújítják és egy múzeumot is alakítanak majd, ahol a tárlatvezetők az egykori vörös khmer katonákból kerülnek majd ki.

Bár a kunyhó, ahol a véreskezű diktátor meghalt már nem áll, elhamvasztásának helye ismert és sírját egy ócska bádogtetővel óvják az elemektől. A történelmi helyszínektől néhány méterre jelenleg egy koreai pénzből megvalósuló hotel épül úszómedencével, az út mentén pedig már építenek egy bevásárlóközpontot és egy kaszinót. A helyi dokumentációs központ vezetője, Youk Chhang ugyanakkor aggódik, hogy a várható nagyszámú turista érkezésével és az őket kiszolgáló létesítmények épülésével épp a súlya és megdöbbentő ereje vész majd el a helynek. Nem akarjuk, hogy több százezer ember halálának helyszíne Disneylanddé változzon - mondta.

Más, a rezsim rémtetteihez köthető helyszínt sem a történészek szájíze szerint próbálnak bemutatni a közönségnek. A fővárosban, Phnom Penhben található Tuol Sleng börtön volt a vörös khmerek hírhedt kínzóközpontja, ahonnan egyes adatok szerint mindössze négyen kerültek ki élve. Az intézmény helyén álló múzeum igazgatója egy hirtelen ötlettől vezérelve fehérszínűre festette azokat a cellákat és helységeket, amelyekben a fogva tartottak falra írt utolsó üzenetei voltak láthatók, s így ezek végleg a feledés homályába merültek.

A khmer rémtetteket bemutató történelmi helyszíneket tavaly mintegy 1,6 millió turista kereste fel, s ez a szám idén még magasabb lesz, mivel 2007-ben kezdődik a még élő khmer vezetők régóta várt büntetőtárgyalása.

http://magazin.utazas.origo.hu/
20070302szazezrek.html?pIdx=1



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat