Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-05-21

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-05-21

Elszúrták 03 ( 2002.)
Csecsemõcsontvázak egy japán bérlakásban
Tokió, 2002. április 8. (MTI) - Hat csecsemõ földi maradványaira bukkantak takarítók egy március vége óta üresen álló bérlakásban Japánban, a fõvárostól északnyugatra fekvõ Toda városban. Az újszülöttek csontvázait egy bútorozatlan szoba beépített szekrénye rejtette. Ötöt egy átlátszó mûanyagzsákba csomagoltak, egyet pedig egy ruhák tárolására használt mûanyagládába raktak.
Némelyik csecsemõ néhány hónapja, de legalább fél éve halott volt, néhány csontvázat azonban több évesnek becsülnek.
A csecsemõk földi maradványai a hétvégén kerültek elõ. A rendõrség felkutatta a lakást korábban bérlõ családból a feleséget, kihallgatása már hétfõn megkezdõdött. A harmincas éveiben járó asszony és teherautó-sofõr férje 1990-tõl lakott a bérleményben két iskoláskorú gyermekével, idõközben azonban elváltak és egy éve elköltöztek. Ezután az asszony rokonai, anyja és öccse éltek a lakásban egészen március végéig.
A bérlõ fivére kiköltözésekor arra kérte az ingatlanügynökséget, hogy "takarítsák el a maradékot, mert egyedül nem tudja vállalni" - írta a Jomiuri Simbun tokiói napilap.
________________________________________
Négyen a bíróság elõtt honvédségi eszközök értékesítése miatt
Budapest, 2002. április 10. (MTI) - Nemzetközi termékek és technológiák forgalmára vonatkozó kötelezettség megszegésével és különösen nagy vagyoni hátrány kezelésével vádolja az ügyészség egy kft. három vezetõjét, valamint egy katonát, akiknek büntetõügyét április 24-25-26-án tárgyalja a Fõvárosi Bíróság Katonai Tanácsa.
A vád szerint P. István társaival 1998-ban 29 harckocsi-motort vásárolt a Magyar Honvédségtõl a valódi értékükhöz képest selejt áron, amelyhez segítséget nyújtott a negyedrendû vádlott alezredes. Ezzel a honvédségnek mintegy 21 millió forintos kárt okoztak.
Ezeket a motorokat késõbb aggregátorként értékesítették egy szlovákiai cégnek, de nem szerezték be a haditechnikai eszközök forgalmazásához szükséges engedélyeket.
Emellett ugyancsak 1998-ban több mint 18 millió forint értékben vásároltak még a honvédségtõl haditechnikai terméknek minõsülõ eszközöket, amelyeket teherautó alkatrészeknek feltüntetve szállítottak Bulgáriába és Ukrajnába.
________________________________________
Italmerénylet
Peking, 2002. április 14. (MTI) - Egy részeg férfi azzal fenyegette meg Kínában a rendõrséget, hogy ha nem adnak neki inni, felrobbantja magát. A 37 éves Fan Csing-csün Senjang városában jól becirokpálinkázott, majd egy taxiba vette be magát és közölte a sofõrrel, hogy robbanószerkezet van nála, amit mûködésbe hoz, ha nem kap még valamit inni.
Az autót - tisztes távolságban - körülvevõ rendõrök némi tanakodás után ráálltak, hogy teljesítsék a követelést és elrohantak sörért, amelyet fel is szolgáltak Fannak. Ezután a férfi kényelmesen sörözni kezdett az autóban, a rendõrök pedig feszült idegekkel várakoztak. Fan jól bírta a sört is, nem taglózta le az ital.
Csaknem két és fél órán át tartott már a rendõrök számára igencsak kényelmetlen, Fan számára viszont igen kellemes helyzet, amikor meglepetésszerû rendõrkutyás támadást intéztek a részeg ellen és végre legyûrték.
Fannál egyébként nem találtak semmiféle robbanószerkezetet - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
A zsebébõl kiesett lõszer leplezte le az illegális magyar emigránst New Yorkban
New York, 2002. április 17. (MTI) - A zsebébõl kipotyogó lõszer miatt tartóztattak fel a New York-i rendõrök egy biciklistát: az illegális magyar bevándorlót számos bûncselekménnyel - egyebek között 39 rendbeli illegális fegyverviseléssel - vádolják.
Az esetrõl Robert Johnson bronxi ügyész számolt be kedden. A 32 esztendõs Rácz Zsoltot - akit az AP amerikai hírügynökség villamosmérnökként és tartalékos magyar katonaként említ - támadófegyverek és kézigránátok birtoklása miatt tartóztatták le még március 2-án, s testi sértésekkel és rablásokkal, továbbá más bûncselekmények elkövetésével is vádolják. Emellett óvadék ellenében sem helyezhetõ szabadlábra.
Az ügyészi közlemény szerint Rácz Zsolt illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban, miután a bevándorlási hatóságok elutasították menedékkérelmét. Letartóztatásakor golyóálló zöld álcaöltözéket viselt, továbbá találtak nála egy Mac-10-es rohamfegyvert - töltött, de mûködésképtelen állapotban -, házilagos készítésû robbanóeszközöket, egy töltött revolvert, lõszereket és két kést is.
A bíróságon majd azt is felróják neki, hogy megtámadott egy rendõrt, s megpróbálta elvenni fegyverét is szökési kísérleténél, amikor éppen egészségügyi vizsgálatnak vetették alá - jelentette az AP.
________________________________________
Ötvenmillió dolláros kártérítési per - "hízatás" miatt
New York, 2002. április 16. (MTI-Panoráma) - Hízása miatt beperelt egy amerikai nõ egy élelmiszergyártó céget azon az alapon, hogy a vállalat a ténylegesnél kevesebb zsírtartalmat tüntetett fel termékérõl annak összetétel-ismertetõjében.
A 37 éves Meredith Berkman 50 millió dollár kártérítést követel a cégtõl, mert háromszor annyi zsírban részesült a snack révén, mint gondolta. A hölgy a "hízatáson" kívül a gyártót érzelmi károkozással is vádolja.
A szóban forgó termékrõl elõállítója azt állította, hogy 120 kalóriát és 2,5 gramm zsírt tartalmaz. Ezzel szemben az amerikai Jó Házvezetés Intézet januári vizsgálatai 8,5 grammos zsírtartalmat és 147 kalóriás energiatartalmat mutattak ki.
A vállalat azzal mentegetõzött, hogy egy új gépsor okozta a címke eltérését a valóságtól. Kivonta termékét a boltokból és hamarosan 5 grammra csökkentette a snack új változatában a zsírtartalmat, amit a Jó Házvezetés Intézet már ellenõrzött is, és igaznak talált - jelentették a hírügynökségek.
Hogy pontosan mennyit hízott a pert indító hölgy, arra nem tért ki a jelentés.
________________________________________
Felesége megölése miatt letartóztatták Robert Blake amerikai színészt
Los Angeles, 2002. április 19. (MTI) - Felesége meggyilkolása miatt csütörtökön Los Angelesben letartóztatták Robert Blake színészt, a Truman Capote regénye alapján 1967-ben készült Hidegvérrel címû film egyik fõszereplõjét. A Los Angeles-i tévéállomások mûsorukat megszakítva számoltak be arról, hogy újabb híresség keveredett gyilkossági ügybe O. J. Simpson földjén. "Robert Blake lõtte agyon Bonny Bakley-t" - jelentette be sajtóértekezleten Jim Tatreau rendõrkapitány. "Feltevésünk szerint Robert Blake megvetette feleségét, és úgy érezte, egy olyan házasság csapdájába esett, amelynek nem akart részese lenni" - tette hozzá.
A Mi bandánk vígjáték agyafúrt kópéjának szerepében gyerekként feltûnt színészt, aki az 1970-es évek Baretta tévésorozatának kemény zsarujaként tett szert országos népszerûségre, nõvére Hidden Hills-i otthonában tartóztatták le. Jelzés nélküli rendõrautóval szállították a belvárosi fõkapitányságra, a forgalmas autópályán száguldó autót mégis tévécsatornák helikopterei követték.
A jelenet hátborzongatóan emlékeztetett a volt amerikaifutball-sztár, O. J. Simpson 1994. június 17-én történt letartóztatására, akit öt nappal azután fogtak el, hogy egykori feleségét és szeretõjét agyonszúrták.
A Blake-ügyben letartóztatták a színész testõrét is, Earle Caldwellt, akit bûnrészességgel vádolnak annak ellenére, hogy a gyilkosság éjszakáján nem tartózkodott a városban.
A 44 éves Bonny Lee Bakley-t 2001. május 4-én lõtték le 68 éves férje sportkocsijában egy sötét utcán, kedvenc étterme közelében, ahol nem sokkal korábban együtt vacsoráztak. Blake következetesen tagadta, hogy õ követte volna el a gyilkosságot, és feleségét hírességekre akaszkodó nõnek festette le, aki gyakran forgatta ki pénzükbõl a férfiakat "a magányos szív" forgatókönyv alapján. A bulvárlapok már korábban tudni vélték: a színész két embert is megkörnyékezett, hogy tegyék el láb alól feleségét - amit Blake szintén tagad.
A rendõrségen tett vallomása szerint az asszonyt a kocsiban hagyta, mert az olasz étteremben felejtett valamit: a pisztolyát. Amikor visszatért, feleségét már holtan találta az anyósülésen. A tettes közvetlen közelrõl lõtt, és - Blake állítása szerint - eltûnt az éjszakában.
Blake számára a Hidegvérrel hozta meg a nemzetközi elismerést, amely egy 1959-ben Kansas szövetségi állam egyik kisvárosában megtörtént eset hiteles feldolgozása. A történet lényege: két fiatal látszólag minden ok nélkül lemészárol egy négytagú családot, majd nem sokkal késõbb elfogják és halálra ítélik õket. Blake az egyik gyilkost, Perry Smitht alakította.
A felesége meggyilkolásával vádolt Blake-et - akit 127 filmben láthatott a közönség - most ugyancsak halálbüntetés fenyegeti.
________________________________________
Pulykatámadás egy videótéka ellen
Batavia, 2002. április 19. (MTI-Panoráma) - Pulyka tört be egy videótékába az Egyesült Államokban, fõképp vadászati témájú filmeket rongált meg. A pulyka a kirakatot betörve hatolt a helyiségbe, amely zárva volt, és senki sem tartózkodott benne. Amikor a téka tulajdonosnõje megérkezett, döbbenten látta a romokat, a tollakat és a szanaszét heverõ, megrongált videókazettákat.
Még a pulyka is bent volt, és mivel a hölgynek nem volt bátorsága egyedül megküzdenie vele, kihívta a rendõrséget. A hatkilós pulykakakast a hatóság emberének a science-fiction részlegbõl kellett kihajkurásznia, jóllehet a madárnak - a veszteséglista és a nyomok alapján - legkevésbé a vadászati témájú filmek tetszettek: azokra csapott le elsõ nekifutásra. Többet közülük kritikával is illetett: rájuk tojt (görbét). Az akciófilmekkel ugyanakkor elnézõbb volt. A pulykát a rendõrség letartóztatta.
A pulykáknál most van a párzási idõszak, és ilyenkor meghökkentõ dolgokat produkálnak. Szakértõk szerint a filmpusztító kakas egy rivális pulykát vélhetett látni a tékában, és ezért tört be oda.
________________________________________
Erkölcstelen szextelefonper
Berlin, 2002. április 18. (MTI) - Megtagadta szextelefonszámlájának kifizetését egy német férfi azzal érvelve, hogy erkölcstelen maga a szolgáltatás, ezért aztán nem is érdemli meg a fizetséget.
A számla 3 ezer euróra rúgott. A szolgáltató cég nem hagyta annyiban a dolgot és beperelte ügyfelét. A müncheni bíróság nemigen méltányolta a szolgáltatást erkölcstelen bujasággal vádoló szextelefonáló adós érvelését, és a szolgáltató javára döntött. A testület indoklása szerint egy telefonos szerzõdés nem erkölcsi kategória.
"Kissé ellentmondásos erkölcstelen szextelfonálgatást folytatni, majd pedig megtagadni érte a fizetséget" - idézték a hírügynökségek a bíróságot.
________________________________________
Rendetlen betörõ
Malchin, 2002. április 27. (MTI - Rendetlen betörõt fogott a német rendõrség Malchin városában: a 34 éves férfi az általa feltört kerti lakban hagyta az összes igazolványát, a bankkártyáját és aprópénzét.
Az elkövetõ egy kiadós zivatar miatt és után tört be a kerti házikóba, hogy száraz ruhát lopjon magának.
Átöltözés közben azonban elfelejtette kiüríteni csuromvizes ruháinak zsebeit.
A rendõrségnek nem kellett túl bravúros nyomozást folytatnia, hogy kiderítse a rendetlen, illetve a rendõrséghez rendes betörõ kilétét - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Vécénélkülözési kárpótlás
Berlin, 2002. április 27. (MTI-Panoráma) - Vécénélkülözési kínlódásért kapott kártérítést egy német vasúti utas.
A vonat, amelyen a férfi utazott, a legkorszerûbbek közé tartozik, így aztán bõven volt rajta vécé is.
Csakhogy nem volt víz az öblítéshez, ezért lezáratta az összes toalettet a Német Vasút.
A férfi igen feszülten járkált kocsiról kocsira, ám nem talált egyetlen mûködõ vécét sem, így nem könnyíthetett magán Frankfurttól egészen Drezdáig. Az utasnál betelt a pohár, és beperelte a vasutat.
A bíróság 300 euró kártérítést ítélt meg számára a vécénélkülözési kínlódásért - Jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Betiltották a hastáncot Törökországban
Ankara, 2002. május 1. (MTI-Panoráma) - Betiltották a hastáncot Törökországban a turisták által látogatott helyeken.
Az idegenforgalmi minisztérium azzal indokolta döntését, hogy a hastánc nem illik Törökország szokásaiba és hagyományaiba.
"Vannak saját néptáncaink, a hastáncban viszont nincs semmi török," jelentette ki Mustafa Rustu Tasar miniszter az NTV hírtelevíziónak.
A minisztérium döntése értelmében a turisták a jövõben nem élvezhetik a tiszteletükre rendezett, úgynevezett "török esték" legcsábítóbb részét, a hastáncot.
A hastánc rendkívüli népszerûségnek örvendett az országba látogató turisták között. Törökországot évente mintegy 10 millió külföldi keresi fel.
________________________________________
A Benetton-meny perli a Penthouse magazint
New York, 2002. május 8. (MTI) - Pert indított a Penthouse magazin ellen Judith Soltesz-Benetton. A lap ugyanis a Benetton-ház örökösének feleségét fedetlen keblekkel ábrázoló fényképeket közölt - bár a képaláírás szerint Anna Kurnyikova teniszcsillagban gyönyörködhetnek az olvasók.
Kurnyikova határozottan tagadta, hogy õ lenne a képeken látható alulöltözött fiatal nõ. A Penthouse is elismerte tévedését, és kedden bocsánatot kért a Benetton-divatház örökösének, Rocco Benettonnak a feleségétõl, de a 28 éves Judith nem vonta vissza a manhattani szövetségi bírósághoz beadott, 10 millió dollár kártérítést követelõ keresetét. A felperes ügyvédje szerint a magazin szerkesztõi már hetekkel a lap megjelenése elõtt tudták, kit ábrázolnak a képek, de nem állították le a kiadás munkálatait. A fényképek, Judith szerint, hét esztendeje készültek, egy floridai strandon.
A szövetségi bíró átmenetileg - a jövõ héten tartandó elsõ tárgyalásig - megtiltotta a lap terjesztését.
________________________________________
Toyota helyett toy Yoda
Panama City (Florida), 2002., május 10. (MTI-Panoráma) - Azt hitte, hogy egy Toyotát nyert, ám csak egy toy Yodát kapott, azaz autó helyett csupán egy játékfigurát a Csillagok háborújából egy amerikai pincérnõ. Úgy tûnik azonban, hogy mégis meglesz a Toyotája.
A 27 éves, floridai Jodee Berry pincérnõ még tavaly májusban diadalmaskodott az õt alkalmazó étterem söreladó versenyén. Ennek díjaként egy vadonat új "tojodát" hirdetett meg a vendéglõ fõnöke - de csak szóban. Könnyen ígérhette, mivel az amerikai angolban a Toyota autómárka kiejtése azonos a toy Yodával (a második t-ét d-ének ejtik), a Csillagok háborújából ismert legfõbb jedi lovag, Yoda mester játékfigurájával. Amikor azután kihirdették a söreladás bajnoknõjének Jodee Berryt, és átadták neki a vadonat új toy Yodát, azaz a játékfigurát - amely ráadásul még kicsi is -, a pincérnõ éktelen haragra gerjedt. Azonnal kilépett az étterembõl és beperelte annak tulajdonos cégét.
A pereskedés egy évig húzódott, ám most sikerült a feleknek megállapodniuk. A pincérnõ ügyvédje részleteket nem fedett fel, de annyit elárult, hogy Jodee Berry választhat egy helyi autókereskedésben egy tetszése szerinti Toyotát.
A "tojodás" versenyt amúgy áprilisi tréfának szánta az étterem vezetõje.
________________________________________
Kézvétel a halottasházból
Johannesburg, 2002. május 13. (MTI-Panoráma) - "Kéz alatti" kézvételért hat hónap letöltendõ és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Pretoriában egy dél-afrikai férfit. A halottasházból származó kezeket Levi Masebe Johannesburgban vette az eladótól.
Az esetrõl rejtett kamerás felvétel készült, amelyet az emberi végtagok illegális kereskedelme után nyomozó SABC tévétársaság készített - jelentették a hírügynökségek.
A különbözõ helyszíneken felvett képekbõl kiderül, hogy a halottaktól származó végtagokat elsõsorban varázslók vásárolják, akik azután mágikus gyógyító erõvel bíró, vagy szerencsét hozó tárgyakként bocsátják áruba a kezeket-lábakat.
________________________________________
A tulajdonosnak nem elég 200 ezer dollár a Golgotáért
Debrecen, 2002. június 2. (MTI) - Egyre kevesebb a valószínûsége annak, hogy Munkácsy Mihály Krisztus Trilógiája a magyar állam tulajdonába kerül és Debrecenben marad a millenniumi ünnepségsorozathoz kötõdõ letéti szerzõdések lejárta után.
A Krisztus Pilátus elõtt címû festményt 2001 õszén szállították Kanadába és a közelmúltban érkezett hír szerint a Golgotáért kínált 200 000 dolláros vételi ajánlat nem felelt meg az amerikai tulajdonosnak, aki kilátásba helyezte a kép visszakérését. Ha ez bekövetkezik csak az Ecce Homo marad a debreceni Déri Múzeumban.
________________________________________
Brit amatõr mûholdas szakértõ felfedezése az amerikai kémrepülõgépekrõl
London, 2002. június 13. (MTI) - Egy brit amatõr mûholdas szakértõ rájött arra, hogy mûholdas kapcsolat révén bárki szabadon betekinthet amerikai kémrepülõgépek felvételeinek "élõ közvetítésébe".
John Locker tavaly novemberben tette meg felfedezését, majd hét hónapon át próbálta felhívni a NATO és az amerikai hatóságok figyelmét az atlanti szövetség balkáni légifelderítõ tevékenységébe bepillantást engedõ felvételek által jelentett veszélyre, mielõtt úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja az ügyet. Locker megkereséreire ugyanis olyan választ kapott, hogy mûszaki kényszerrõl van szó, amelyrõl az illetékesek is tudnak és köszönettel veszik az amatõr mûholdas aggodalmaskodását.
E mûholdas adásokon a héten például a Koszovóban szolgáló amerikai békefenntartók Bondsteel nevû táborában elrendelt riadó fejleményeit követhették figyelemmel illetéktelen szemek. A kémrepülõgépek által készített felvételeket egy Brazília felett lévõ mûhold sugározta, és a kódolatlan adás az interneten is elérhetõ volt.
"Nem vagyok katonai elemzõ és e terület szakértõje, de nagyon meglepett, hogy ilyen típusú anyagot csak úgy szabadon sugároznak. (...) Az én szememben ez kockázatot jelent" - mondta Locker a BBC brit tévé- és rádióadónak.
Richard Perle, az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselõje közölte, hogy már készültek tervek az adások kódolásának bevezetésére. Az amerikai hatóságok a tavaly szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után ismerték fel az "élõben" látható légifelderítés fontosságát; ma már sokkal több hasznát veszik az efféle információnak, s a jövõben érdemes lesz azokat kódolttá tenni. Mint a BBC internetes honlapján megjegyezte, elemzõk szerint figyelmet érdemel, hogy a kódolatlan felvételek elõször tavaly november 11-én jelentek meg. A szeptemberi terrortámadások után Amerika mozgásba lendült, az afganisztáni légifelderítés igényei pedig kezdtek felemészteni minden biztonságos csatornának tekintett katonai mûholdat; a prioritásokat mutatja, hogy a balkáni mûveletek sugárzását áthelyezték nem biztonságos helyekre. A gondot azonban az jelenti, hogy ezáltal számos NATO-mûveletet is veszélybe sodortak, a Radovan Karadzic háborús bûnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök utáni hajszától kezdve az albán gerillák Macedóniába való beszivárgásáig bezárólag.
________________________________________
Válás a feleség tudta nélkül
Sivas, 2002. június 16. (MTI) - Feleségének tudta nélkül vált el egy furfangos török férfi. A férj hat évvel ezelõtt Sivas városában a bontóperi tárgyalásra egy másik asszonnyal érkezett, aki a valódi nej személyazonossági igazolványával "hitelesítette" magát a válóperes bíró elõtt.
A per rendben lefolyt, a bíró nem gyanakodott arra, hogy a feleség "hamis". A valódi feleség csak évekkel késõbb értesült arról, hogy családi állapota elvált, azután, hogy megtudta, külön élõ férje újból megnõsült. Döbbenetébõl felocsúdva azonnal bírósághoz fordult, ahol elmondta a bíróságon, hogy annak idején, az álválóper elõtt elvesztette személyazonossági igazolványát.
A bíróság az álválóper minapi tárgyalásán három év és négy hónap börtönre ítélték az 55 éves férfit "huszáros cseléért". A vádlott ügyvédjének elévülés címén benyújtott felmentési kérelmét a bíró elutasította - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Tehéntotálkáros autó
Salzburg, 2002. június 27. (MTI-Panoráma) - "Repülõ tehén" találta telibe szerdán Salzburg közelében egy házaspár autóját.
A kocsi éppen kihajtott egy, a lavina elleni védelmet szolgáló alagútból a Felbertauern-autópályán, amikor a fölötte legelészõ tehén öt méter magasból egyenesen a motorházra zuhant.
Az autót vezetõ 36 éves asszony megsérült, férjének azonban nem esett bántódása. A tehén a helyszínen kimúlt, az autó pedig totálkáros lett.
________________________________________
A fagyi lett a medve veszte
Zágráb, 2002. június 28. (MTI- A fagyi lett a veszte egy horvátországi medvének. A 130 kilós állat az erdei lépesmézrõl váltott fokozatosan a fagylaltozásra: elõbb csak a Plitvicei-tavak környéki falvak szemétdombjait túrta, aztán feltördelte a fagylaltos hûtõládákat, de az édesség mellett a nyulakat és a baromfit sem vetette meg.
A torkos macit a hétvégén kilõtték az ismert horvát nemzeti park õrei, mert attól tartottak, tragédiába torkollhat a fagyiszenvedély - a nyolcvanas években már elõfordult ugyanis, hogy embert ölt egy lakott területre átrándulgató medve - jelentette a Vecernji list címû zágrábi újság.
Az állatbarátok szerint sokkal emberségesebb megoldás lett volna vagy a közeli Velebit-hegység erdõrengetegei mélyére vinni, vagy valamely állatkertnek felkínálni a különben védett vadak kategóriájába sorolt macit.
A torkos medve sorsáról maga Andjelko Kruzicevic, a Plitvicei-tavak nemzeti parkjának igazgatója tájékoztatta a horvát újságot, nem minden emóció nélkül.
- Személyesen mi is nagyon sajnáljuk a macit - mondta együttérzõen.
________________________________________
Iszik vagy (repülõt) vezet ?
San Francisco, 2002. július 14. (MTI) - Tréfás kedvû utast szállítottak le egy amerikai utasszállítóról, mert megkérdezte, józanok-e a pilóták. Az érdeklõdés mondhatni jogos volt: egy héttel korábban vették õrizetbe a légitársaság két pilótáját, mert ittasan irányítottak egy gépet.
Az incidens közvetlenül beszállás után történt. A humoros nõ azt tudakolta a légi kísérõktõl, hogy meggyõzõdtek-e a személyzet józanságáról? A gépen azonban nem értették a tréfát: megjegyzése következtében az utast leszállították a géprõl, s csak egy késõbbi repülõvel utazhatott el.
- A biztonsággal nem lehet viccelõdni, nagyon komolyan vesszük az ilyen megjegyzéseket. Minden esetben arra törekszünk, hogy az utasok szempontjából a lehetõ legjobb döntést hozzuk meg - jelentette ki az America West légitársaság szóvivõje, Nancy Nowack.
- Lehet, hogy a leszállított utas csak tréfálkozni akart, de akár komolyan is gondolhatta, amit mondott. Ezt elég nehéz megítélni. Minden hasonló megjegyzést komolyan veszünk - tette hozzá.
A korábban történt eset két pilótájának véralkoholszint- vizsgálata megerõsítette, hogy ittasan vezettek az égi országúton. A légitársaság nemcsak pilótaengedélyüket vonta be, de azonnal el is bocsátotta mindkettejüket.
________________________________________
Vibrátortúra
Clearwater, 2002. július 31. (MTI) - Vibrátorának közszemlére tétele miatt beperelte egy amerikai nõ a Delta Air Lines légitársaságot.
A 36 éves hölgy férjével együtt Dallasban várta gépe indulását, amikor a hangosbemondó név szerint a biztonsági szolgálathoz kérette. Közölték vele, hogy valami vibrál az egyik poggyászában, mire õ azt felelte, hogy "egy felnõtt játékszerrõl van szó, amelyet épp a minap vettek".
A biztonsági õr nem elégedett meg a válasszal, a nõt a poggyászhoz kísérte, és elõvetette vele a vibrátort, mi több, ragaszkodott hozzá, hogy tartsa jó magasra.
A hölgy igen megszégyenítõnek érezte a vibrátortortúrás jelenetet, és pert indított. Beadványában azt állítja, hogy több utas is látta a vibrátorával a kezében, a légitársaság három munkatársa pedig egyenesen kiröhögte, és szexuális célzatú megjegyzésekkel kommentálta a "bemutatót".
A légitársaság azzal védekezik, hogy az utasok biztonsága végett kötelessége átvizsgálni a csomagokat. Ezt a felperes egyáltalán nem vitatja, viszont a hölgyet egy privát helyiségbe kellett volna az õrnek kísérnie - idézte a hölgy ügyvédjét az AP.
________________________________________
Veszélyes anyatej
New York, 2002. augusztus 10. (MTI)- Feljelentést fontolgat egy New York-i nõ a John Kennedy nemzetközi repülõtér biztonsági emberei ellen, akik arra kényszerítették, hogy a többi utas elõtt igya meg kézitáskájában, üvegben szállított saját anyatejét.
A 40 éves Elisabeth Garry a The New York Postnak elmondta, hogy az eset még áprilisban történt. Táskájába három üveg anyatejet tett, hogy vele utazó kislányát kényelmesen megetethesse út közben. Hiába magyarázta a biztonságiaknak, hogy a saját tejérõl van szó, azok ragaszkodtak hozzá, hogy igyon mindegyikbõl, így bizonyítva, hogy nem valami veszélyes folyadékról van szó, amit a repülõgépre akar csempészni. Nem fogadták el azt a javaslatát sem, hogy egy kicsit a karjára önt belõle és lenyalja.
"Nagyon kellemetlen és undorító helyzet volt - mondta az asszony. - Helyeslem az ellenõrzéseket, de attól tartok, hogy eléggé elhanyagolható azoknak a szoptató fehér nõknek a száma, akik az al-Kaida kiképzõ táboraiban vannak."
Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal nem kommentálta az esetet. Mindenesetre az ügy figyelmeztetés az ifjú anyáknak: szeptember 11-ig mindenképpen halasszák el repülõútjukat vagy pedig olyan járatot válasszanak, amelynek repülési ideje rövidebb, mint a két szoptatás közötti idõ.
________________________________________
Testvérével ruhát cserélve szökött meg a börtönbõl egy baszk terrorista
Párizs, 2002. augusztus 22. (MTI)- A párizsi Santé börtönben csak négy nap múltán, csütörtökön fedezték fel, hogy az ETA baszk szeparatista terrorszervezet egyik kommandójának feltételezett vezetõje a szombati beszélõt kihasználva fivérét hagyta maga helyett a szigorúan õrzött fogházban, és azóta nyoma veszett.
A madridi hatóságok szerint a 33 éves Ismael Berasategui Escudero hozta létre néhány ETA-aktivista közremûködésével a Behorburu elnevezésû kommandót, amely tavaly január és augusztus között öt robbantásos merényletet hajtott végre Spanyolország öt különbözõ pontján autóba rejtett pokolgéppel. Egyik támadásnak sem volt halálos áldozata. A spanyol rendõrség tavaly októberben Berasategui urretxui lakásán 63 kilogramm robbanóeszközt, három marokfegyvert és bombakészítéshez alkalmas anyagokat talált, s ezután hajtóvadászatot kezdett a baszk férfi után.
A körözött terroristát idén májusban a franciaországi Ardeche-ben kapták el az itteni bûnüldözõ szervek, majd terrorista célú bûnszövetkezés, tiltott fegyverviselés és lopás bûntettének gyanújával eljárás alá helyzeték és a Santé börtönébe zárták. Spanyol részrõl már kezdeményezték kiadatását.
A szombati példátlan szökés körülményeit egyelõre nem sikerült minden részletében tisztázni. A nevezetes fogoly távozásának tényét nem is az õrök fedezték fel: 18 hónappal fiatalabb öccse, aki feltûnõen hasonlít testvérére, maga hívta fel a börtönszemélyzet figyelmét arra, hogy õ a maga részérõl érdemtelenül élvezi a fegyház vendégszeretetét immár napok óta.
Az intézmény vezetõje szerint a testvérek a szombati beszélõn cserélhettek ruhát, és arra is gondjuk volt, hogy a fogoly kezérõl eltávolítsák a látogatás elõtt testbarát tintával rápecsételt jelzést. A kínos ügy sikerében kezükre játszott a humánus börtönszabályzat is: 1983 óta a beszélõn a fogoly és vendége egy 3-4 négyzetméteres szobában elválasztófal nélkül társaloghat egymással, a találkozón õrszemélyzet sincs jelen. A biztonságiak a folyosókon tartózkodnak.
A bátyja szerepét vállaló ifjabb testvér nevét nem hozták nyilvánosságra. Ez idõ szerint az sem tudható, elengedik-e, vagy illetéktelen raboskodása címén eljárást indítanak ellene. A szökött fogolyról sincsenek újabb információk.
________________________________________
Nigéria: termeszveszélyben a demokrácia
Lagos, 2002. augusztus 23. (MTI-Panoráma) - Komoly akadályokba ütközhet a következõ nigériai választások megszervezése, mivel termeszek megették a nigériai szavazásra jogosultak névjegyzékének nagy részét.
A korábbi szavazásokhoz használt adatbázis papírokon és fénymásolatokon (volt) olvasható. Amit nem a termeszek ettek meg, az az országszerte dúló erõszaknak esett áldozatul - mondta el a Reutersnek a választási bizottság elnöke. A pénzhiánnyal küszködõ szervezet most azt tervezi, hogy számítógépes adatbázist készít a szavazásra jogosultakról.
A hatóságok augusztusban elnapolták a helyi választások idõpontját. Nigériában 1999-ben ért véget a 15 évig tartó katonai uralom, ezek lennének az elsõ választások.
________________________________________
Túlviagrázás: meghalt a férj a nászéjszakán
Kairó, 2002. augusztus 28.(MTI)- Nászéjszakáján, még a beteljesülés elõtt megözvegyült egy ifjú egyiptomi ara, mert ura túl sok potencianövelõ Viagra tablettát vett be, hogy "különösen viharos és örömteli" legyen a nevezetes éj.
A férfi szíve és erei azonban nem bírták a megterhelést. Alighogy kettesben maradt hitvesével a nászi szobában, rosszul lett, arca elsárgult, majd rövidesen kómába esett.
Rögvest kórházba szállították, de már az orvosok sem tudtak segíteni rajta. Tevékenységük ez esetben csupán annak megállapítására szorítkozott, hogy az ifjú férj halálát minden kétséget kizáróan a Viagra túladagolása okozta - jelentette szerdán az al-Muszavvir címû egyiptomi hetilap.
________________________________________
Võlegénycsere a menyasszony tudta nélkül
Kampala, 2002. augusztus 31. (MTI-Panoráma) - Trükkös házasságkötési szertartás szakadt félbe Ugandába: az ünnepélyesnek indult esküvõn a menyasszony az utolsó pillanatban észrevette, hogy oldalán a võlegényt kicserélték egy bénára.
Lapjelentés szerint Mauricia Nakijoba rémülten felsikoltott, amikor meglátta, hogy álmai férfiúja nemcsak más lett, hanem halmozottan mozgássérült: mind a négy végtagjára béna.
A menyasszonyon kívül azonban senki sem lepõdött meg. Mint kiderült, kérõnek a béna võlegény fivére adta ki magát Mauricia szüleinél, akik szintén tudtak a tervezett cserérõl, és jóváhagyták - áll az AFP jelentésében.
________________________________________
Túlkorosnak nyilvánított szavazó
Athén, 2002. október 4. (MTI- Panoráma) - Túl korosnak találtak az élethez Görögországban a hatóságok egy 113 éves férfit, nem gondolták, hogy még él, és ezért törölték a közelgõ helyhatósági választások szavazói listájáról.
Az október 13-i választás közeledtével a nyugat-görögországi Meliszurgoj kisváros hatóságai elrendelték, hogy a voksolásra jogosultak listájáról húzzák ki mindenkinek a nevét, aki 1890 elõtt született, mert ezek az emberek már nem lehetnek az élõk sorában. A 113 éves Aleksziosz Karavaszilisz azonban - talán azért, mert világéletében nem dohányzott, nem fogyasztott alkoholt és húsételt sem - kitûnõ egészségnek örvend, ráadásul fontos is lenne számára a szavazás, mert voksát szeretné egyik unokájára adni, aki harcba száll az egyik városatyai székért.
Miután kiderült, hogy Karavaszilisz tényleg él, a városatyák bocsánatot kértek a kínos tévedésért - jelentette a dpa hírügynökség.
________________________________________
Mégsem bolygó a Plútó ?
Washington, 2002. október 9. (MTI) - Egyre biztosabb, hogy a Plútó mégsem bolygó. A kétkedés annak nyomán erõsödött fel, hogy amerikai csillagászok egy bolygószerû, gömb alakú égitestet fedeztek fel a Naptól 6,3 milliárd kilométerre.
Ilyen termetes objektum létét a Naprendszerben 72 éve - a Plútó felfedezése óta - elõször sikerült kimutatni. Átmérõje a Földinek a tizede és 288 - földi - év alatt kerüli meg a Napot.
Elsõ pillantásra azt lehetne gondolni, hogy a Quaoar névre elkeresztelt égitest felfedezésével megtaláltuk a Naprendszer tizedik bolygóját, de a szakemberek szerint éppen ellenkezõleg: a Quaoar léte megkérdõjelezi a Plútónak bolygó mivoltát.
A Plútót 1930-ban egy fiatal amerikai csillagász, Clyde Tombaugh fedezte fel. Azóta is folyik a vita, hogy a Naprendszer legkisebb planétája ténylegesen bolygónak tekinthetõ-e. Pályája például jóval megnyúltabb a többiénél, 248 földi évnek megfelelõ keringési ideje alatt olykor a Neptunusz pályáját keresztezve nem is mindig õ legtávolabbi bolygó. Egyesek úgy vélik: az égitest egyfajta átmenet az üstökösök és a bolygók között.
A Quaoar felfedezése most újabb adalékot szolgáltat a Plútó "trónfosztására" törekvõknek. Az újonnan kimutatott égitest ugyanis az úgynevezett Kuiper-övezet tagja. Ez a Naptól 35-100 csillagászati egységre lévõ térség néhány száz, kilométeres kiterjedésû jeges objektumokból áll. A Kuiper-öv a rövid periódusú üstökösök tényleges forrása is. Az elmúlt évtizedben mintegy 500 objektumot fedeztek fel az övezetben, de ezeket a csillagászok nem tekintik bolygóknak.
Márpedig a Quaoar méretét tekintve mintegy fele a Plútóének, átmérõje, a Hubble ûrteleszkóp mérései szerint 1287 kilométer. Azaz a méret alapján történõ határvonal a bolygók és más égitestek elkülönítésénél ebben az esetben immár nem tartható. Ezért a Plútót is tekinthetjük a Kuiper- övezet tagjának, és akkor pont kerül a vita végére: azaz a 2250 kilométer átmérõjû Plútó egy véletlenül a Naprendszer peremére sodródott égitestnek és nem bolygónak számít. Úgy is lehetne fogalmazni: ha a Plútót mostanság fedezik fel, valószínûleg már eleve nem sorolják a bolygók közé.
A Quaoart a kaliforniai Palomar Obszervatóriumból észlelték. Ezt követõen irányították rá a Hubble ûrteleszkópot, amelynek a földi irányító központba küldött adatai alapján állapították meg a Napot 288 év alatt megkerülõ objektum méreteit.
Elnevezése a valaha Los Angeles környékén élt Tongva indián törzs hitvilágának állít emléket.
________________________________________
Lába kelt az Orrnak
Szentpétervár, 2002. október 10. (MTI)- Ismét eltûnt az Orr. Nyikolaj Vasziljevics Gogol Orra, pontosabban nem a 150 éve végsõ nyughelyén porladó orosz író néhai szaglószerve - az különben is csak kis kezdõbetûs -, hanem egy Gogol-mû ihlette mázsányi súlyú orrszobor.
Gogol elbeszélésében, mely egyszerûen Az Orr címet viseli, Kovaljov õrnagy orra egy este megszökik és önállósítja magát: az orr Kovaljov õrnagyként mutatkozik be, bálokba jár, nõket molesztál, tiszteletlenül viselkedik magas rangú hivatalos személyekkel s maga az õrnagy kénytelen városszerte üldözni a szökevény testrészt, hogy valamelyest lemossa a jóhírén esett foltokat.
Az irodalmi mû hatására az 1990- es évek közepén Szentpétervárott egy nagy orrot ábrázoló márványszobrot emeltek Gogol tiszteletére, ám a szobor egy októberi estén, híven ahhoz, amelyrõl mintázták - eltûnt.
- Ha bronzszobor lett volna, egyszerûen úgy gondolnám, fémtolvajok vitték el. De márványból volt - idézte a Reuters a szobor alkotóját, Vjacseszlav Buhajevet. A szobrász egyetért a rendõrséggel abban, hogy szinte biztosan egy lelkes, irodalomkedvelõ "mûgyûjtõ" lopta - vagy lopatta - el a márványorrot. Mindenesetre Buhajev már kezd megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ennek az orrnak örökre lába kelt; s neki egy újabb orrszobrot kell faragnia.
Talán jobb is így, mivel az elsõ orr-ról lefelejtettem az anyajegyet, márpedig a gogoli történet fõszereplõje anyajegyes. Másodszorra hívebben követem a leírtakat - mondta a szobrász.
________________________________________
Öt év börtön bombariadós gépelérési kísérletért
London, 2002. október 15. (MTI- Panoráma) - Öt év börtönt kapott az a férfi, aki bombariadóval próbálta elérni repülõgépét Londonban.
A 23 éves illetõ a beszálláshoz késve érkezett a repülõtérre - a személyzet már nem engedte beszállni -, viszont járata még nem szállt fel. A férfinak némi vita után bombaötlete támadt: félrehúzódott, telefonon felhívta a rendõrséget és azt mondta, hogy robbanószerkezet van a Londonból Pakisztánba indulni készülõ járaton. Erre aztán beindult a riadógépezet: a járatról mindenkit leszállítottak és minden csomagot kipakoltak. Egész éjjel vizsgálódtak a szakértõk, de nem találtak semmi gyanúsat.
A riadalom elindítója érzete, hogy túllõtt a célon, és nem várta ki a gép indulását, hanem hazament. Csak négy nap múlva tért vissza a repülõtérre, hogy végre Pakisztánba utazzon, a légigkikötõben azonban már várt rá a rendõrség, az illetõ ugyanis a saját mobiltelefonját használta a bombariadóhoz, így nem volt nehéz kinyomozni kilétét.
Az öt év börtönt Nagy- Britanniában kell letöltenie - jelentette a Reuters.
________________________________________
Halálra harapta a férjét
Modesto, 2002. október 19. (MTI) - Halálra harapta férjét egy amerikai asszony: dühös volt rá, amiért nem elégítette ki szexuális vágyát. A 65 éves férfin húsz olyan mély harapást ejtett a 45 éves hölgy, hogy hat napra rá belehalt sérüléseibe.
A Modesto Bee címû kaliforniai lap szerint az asszony bántalmazás, házastársi erõszak és testi sértés alapos gyanújával házi õrizetben van. A rendõrség feltételezi, hogy a boncolás eredményének ismertté válása után a vádat átminõsítik emberöléssé.
A férfinak még az õt ért támadás közben sikerült telefonon értesíteni a rendõrséget és az ott készült magnófelvételen jól hallhatók a megtámadott fájdalmas kiáltásai. A harcias feleség különben a kiérkezett rendõröket is meg akarta harapni, bár õket feltehetõen már nem azért, mert nem akarták kielégíteni tüzes vágyait.
________________________________________
Húsz év rabság után a DNS- teszt bizonyította ártatlanságát
Towson, 2002. november 9. (MTI- Egy amerikai bíró elrendelte, hogy - húsz évi raboskodás után - bocsássák szabadon azt a férfit, akirõl a héten kiderült: ártatlanul ítélték el nemi erõszak vádjával.
A 40 éves Bernard Webster ártatlanságát a nemrég végrehajtott DNS-vizsgálat bizonyította be. 1982- ben a Maryland állambeli Towsonban egy tanítónõ benne vélte felismerni azt a férfit, aki betört a házába és megerõszakolta õt.
Webstert két évtizede ítélték el, annak ellenére, hogy két tanú is állította: a bûntett elkövetésének idején kosárlabda mérkõzésen látták õt.
Az Innoncence Project elnevezésû szervezet adatai szerint Webster a száztizenötödik olyan amerikai elítélt, akinek ártatlanságát DNS-vizsgálattal sikerült bebizonyítani - jelentette az AP.
________________________________________
Tizenhat éve felcserélt iker
Bangkok, 2002. november 9. (MTI- Születése után valószínüleg elcserélték egy thaiföldi ikerpár egyik tagját.
Alisa és Latila születése után 16 esztendõvel kiderülhet, hogy a két lány egyikét a szülészeten felcserélték egy másik leánygyermekkel - ismerte be a bangkoki kórház szóvivõje.
A szülõk akkor kezdtek gyanakodni, amikor a család egyik barátja elmondta, látott egy kislányt, aki megszólalásig hasonlít Alisára. Erre a két család találkozót beszélt meg és azon kiderült, hogy mindhárom gyermek ugyanabban a kórházban látta meg a napvilágot. 1986. október 29-én.
A bizonyosságot szolgáltató DNS- vizsgálat elvégzésébe mindkét szülõnek bele kell még egyeznie. Esetleges kártérítésrõl egyelõre nem esett szó - áll az AFP jelentésében.
Az ikerpár családja különben akkor sem hajlandó lemondani Alisáról, ha netán nem õ Lalita igazi ikertestvére, de hajlandó az igazit befogadni harmadik gyerekként.
________________________________________
Betiltották az Élõhalott babákat Görögországban
Athén, 2002. november 22. (MTI) - Betiltották az Élõhalott babákat, mármint az ilyen nevû játékbabákat Görögországban.
Az amerikai gyártású "hullababák" csak pár napot értek meg a görög piacon. A babákat kis koporsóban, halotti bizonyítványostul árulták Görögországban. A gyerekjátéknak szánt terméknek vörös szeme, sebhelyes arcocskája és véres szája van. Két modellt is piacra dobtak belõle: az egyik Sybill, õ kényszerzubbonyt, bilincset és láncot visel, míg kollégababája, Inferno vörösesbarna hajú és denevérszárnyú. A babákat 50 euróért (12 500 forintért) kínálták a boltok.
A görög kormány azonban rekordgyorsan fellépett a furcsa játék ellen, mondván, hogy az súlyosan veszélyezteti a gyermekekek személyiségfejlõdését és mentális egészségét - jelentette a Reuters.
________________________________________
Miért öntötte el az ár nyáron a prágai metrót ? - szakértõi jelentés
Prága, 2002. november 29. (MTI) - A prágai metrót a nyáron azért öntötte el a víz, mert a földalatti építõi a külsõ védõberendezéseket jóval kisebb árvízre méretezték, mint amilyen a cseh fõvárost az idén érte - egyebek között ez olvasható abban a szakértõi jelentésben, amelyet az ügyrõl csütörtökön este tettek közzé Prágában.
- A metró külsõ védõberendezéseit az árvizek mintegy százéves tapasztalatai szerint méretezték. Augusztusban azonban többszáz éve nem látott árvíz öntötte el Prágát, és a vízszint két méterrel magasabbra emelkedett a védõgátaknál. A víz az egyes megállók bejáratain keresztül került elsõsorban a metróba - mondta újságíróknak Frantisek Laudát, a szakértõi bizottság vezetõje.
Hat metróállomás telt meg teljes egészében vízzel (Nádrazí Holesovice, Vltavská, Florenc, Krizíkova, Invalidovna, Palmovka). Ezekbõl aztán fõleg a különféle kábelvezetékek számára készített - de az elõírásokkal ellentétben rosszul szigetelt - lyukakon és szellõzõnyílásokon keresztül a víz átfolyt más állomásokra is. További 11 állomás - részben más okok miatt is - részlegesen áradt el.
Szakértõi vélemények szerint 600- 700 éve nem volt ilyen árhullám a Moldván és az Elbán. Az árvíz az eddigi kimutatás szerint mintegy 85 milliárd koronás kárt (2,2 milliárd euró) okozott, és 17 emberéletet követelt.
Prágában a kár 24 milliárd koronára rúg, és ebbõl hétmilliárd a metróban keletkezett. A három metróvonalon az 51 állomásból 25-ön állt le a forgalom az árvíz után, közülük 17- et elöntött a víz. Ezeknek az állomásoknak egy része még most is használhatatlan. Az illetékesek jövõ tavaszra ígérik a metró teljes helyreállítását, de ezt nem veszik biztosra. A világon ugyanis eddig még egyetlen metró sem szenvedett akkora kárt, mint idén augusztusban a prágai.
Az elöntött metró ügyét a rendõrség is vizsgálja, de vizsgálatainak eredményét még nem hozta nyilvánosságra. Tekintettel a problémák jellegére és arra, hogy a jelenleg 51 kilométeres metrót szinte teljes egészében az 1989-es rendszerváltás elõtt építették, az illetékesek és a szakértõk szerint aligha lesz lehetséges valamiféle személyes felelõsség megállapítása.
A metró szállítja naponta a cseh fõváros tömegközlekedésében részt vevõk mintegy 35-40 százalékát.
________________________________________
Alvó tolvajt találtak az egri bazilikában
Eger, 2002. november 30. (MTI) - A misebortól alélt, alvó tolvajt talált szombaton reggel az egri fõszékesegyházban a rendõrség - tájékoztatta az MTI-t a Heves Megyei Rendõr- fõkapitányság sajtószóvivõje.
Kakuk György elmondta, hogy szombaton reggel a templomszolga jelentette a rendõrségnek, hogy illetéktelen személy tartózkodik a bazilikában. A néhány perccel késõbb kiszálló járõr egy 45 éves alvó férfit talált a helyszínen.
Erõszakos behatolásra utaló nyomot nem találtak az épületen, ezért a rendõrség azt feltételezi, hogy a tolvaj még pénteken este bújt el a templomban.
Mint kiderült a férfi néhány kisebb tárgyat, használati eszközt szedett össze egy csomagba, ám idõközben megtalálta és megitta a misebort, majd elaludt.
Az elfogyasztott ital tetemes mennyiségére enged következtetni, hogy a tolvaj, akit - mint késõbb kiderült - két napja engedtek ki a Heves megyei Markhot Ferenc Kórház pszichiátriai osztályáról, még szombat délután sem tudott világos válaszokat adni a rendõrök kérdéseire - közölte Kakuk György.
________________________________________
Leleplezték Bigfoot legendájának és lábnyomainak megteremtõjét
Seattle, 2002. december 16. (MTI- Leleplezte a családja az amerikai jeti, alias Bigfoot avagy Nagyláb legendájának - és lábnyomainak - megteremtõjét. A minap 84 éves korában elhunyt Ray L. Wallace, és a halálhír bejelentésekor fia közölte a sajtóval, hogy édesapja volt az, aki egy 40 centi hosszú, lábat mintázó faragvány "nyomatékosításával" elhitette az emberekkel, létezik egy havasi óriás.
A történet 1958-ban kezdõdött, amikor Ray L. Wallace egyik alkalmazottja hatalmas lábnyomokra bukkant egy építkezési területen a kaliforniai Humboldt megyében. A helyi újság szerkesztõje másnap címoldalon foglalkozott a szenzációs hírrel, és a lábnyom ismeretlen tulajdonosát elnevezte Bigfootnak, azaz Nagylábnak. A helybeliek nagyon megörültek az esetnek, és azonnal terjeszteni kezdték, hogy náluk él - a mások által szintén csak legendának tartott - himalájai jeti rokona.
A családtagok szerint azonban a nyomokat nem egy ismeretlen lény, hanem egy fatalp segítségével maga Ray L. Wallace és testvére, Wilbur "nyomta". A testvérpár fotókat és rövidfilmeket is készített az állítólagos jetirõl, amely a felvételek tanúsága szerint békákkal és jávorszarvasokkal táplálkozott.
Mint az AP utalt rá, a családi titok beismerésével számos eddig "sziklaszilárdnak" tartott bizonyíték hitelessége válhat kérdésessé, így például a Roger Patterson által 1967-ben forgatott filmé is, amelyben egy majomszerû lény hatalmas léptekkel vágtat el a kamera mellett. A család egyik ismerõse, Mark Chorvinsky, a Strange magazin szerkesztõje szerint maga Ray L. Wallace árulta el Pattersonnak, hogy hol kaphatja lencsevégre az amerikai jetit. "Ray késõbb beismerte elõttem, hogy az egész film csupán szemfényvesztés volt" - mondta Chorvinsky.
________________________________________
136 kilométeres sebességû csók
Solothurn, 2002. december 19. (MTI- Panoráma) - Minden bizonnyal sokba fog kerülni Bern svájci kantonban egy szerelmespárnak az a felvétel, amely csókolózás közben készült róluk.
A fotósok ugyanis solothurni rendõrök voltak, a helyszín pedig az A-5-ös autópályán.
A felvételen jól látható, hogy a Volkswagen Golf vezetõje szorosan magához öleli a mellette ülõ hölgyet, s hogy miközben szenvedélyesen csókolóznak, az autó óránként 136 kilométeres sebességgel száguld. A turbékoló galambok ráadásul kikapcsolták már biztonsági öveiket.
A hetekkel ezelõtt készült radarfelvétel alapján a gépkocsi vezetõjének a megengedett maximális sebesség túllépése, valamint a vezetõi ûlésben meg nem engedett cselekedetek címén tetemes összegû pénzbüntetésre kell számítania - idézte az sda svájci hírügynökség Urs Eggenschwiler rendõrségi szóvivõt.
________________________________________
"Szeptember 11. csalókat" tartóztattak le
New York, 2002. december 20. (MTI) - New Yorkban a rendõrség csütörtökön õrizetbe vett két férfit, akik összesen 350 ezer dolláros csalást követtek el, mert elhitették a hatóságokkal, hogy a Világkereskedelmi Központ (WTC) tavalyi lerombolásakor jelentõs értékû felszerelést vesztettek el az ikerépületben.
A 36 éves Alexander Koltovsoy és a 48 éves Vincent Pizzi tavaly szeptember 11. után jóformán minden létezõ fórumon - városi, állami és szövetségi ügynökségeknél - segélyért és támogatásért folyamodott, azt állítva, hogy cégük, a fejvadászattal foglalkozó Alexander Edwards International drágán berendezett irodája is odaveszett a terrormerényletben. A Vöröskereszttõl már 28 ezer, a városi önkormányzattól 228 ezer, New York államtól 64 ezer dollárt csaltak ki sikeresen, amikor kiderült, hogy a szóban forgó cég 1999 decemberében kiköltözött a WTC-bõl.
Ha bûnösnek találják õket, egyikük 18-szor öt, másikuk 5-ször 5 év börtönre ítélhetõ az ellenük emelt vád alapján, és összesen legalább 250 ezer dollár kártérítést is fizetniük kell - jelentette az AFP hírügynökség.
A manhattani ügyész súlyosbító körülménynek tekinti, hogy tettét a két csaló olyan idõszakban, a világot megdöbbentõ terrortámadásokat követõen követte el, amikor az állami hatóságok és magánintézmények is hihetetlen erõfeszítéseket tettek az áldozatok megsegítésére. Súlyosan elítélte az ügyész a két férfit azért, hogy hasznot húztak ebbõl a nagyvonalúságból.
http://www.freeweb.hu/beluard/



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat