Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. július 13.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. július 13.

Új piramist és egy gyönyörű múmiát fedeztek fel

Egy új piramist fedeztek fel egyiptológusok, ám ennek helyszínéről még nem beszélnek, mert az ásatások csak két hónap múlva kezdődnek. Ugyanakkor bemutatták az eddig talált egyik leggyönyörűbb múmiát a nagyközönségnek.

Egyiptomi régészek egy fantasztikusan szépen díszített, 2300 éves múmiát találtak az elmúlt héten a Szakkarában lévő temetkezési komplexumban, s most a nagyközönségnek is bemutatták a rendkívül jó állapotban lévő leletet.
„Ez talán a legszebb múmia, amelyet valaha találtak” – mondta az egyiptomi régészeti hatóság vezetője, Zahi Hawass a hírügynökségek szerint. Arany maszkot visel, a testét teljesen befedi a kartonázs – magyarázta Hawass. (A kartonázs – mint azt Kákosy László magyar egyiptológus írta – gyakran volt használatos, a maszkokkal együtt. A kartonázs vászondarabokat jelent, amelyeket gipszstukkó rétegekkel vontak be, s istenképeket és feliratokat festettek rájuk.)
A most megtalált múmia kartonázsán Maat istennő látható, aki az igazság és a rend megtestesítője volt. (Más források szerint a sólyomfejű Hórusz, az egyik legismertebb egyiptomi isten is feltűnik a borításon, a halotti rituálék mellett.) A múmia a 30. dinasztia időszakára, azaz a Kr.e. 380-343 közötti időszakra datálható.
A leletre Teti fáraó nekropoliszában (halotti városában, temetkezési területén) bukkantak rá. Itt számos temetkezési kamra, sírokhoz éppenhogy nem vezető álajtó és templom is található. A múmia gazdag díszítése arra utal, hogy jómódú lehetett az eltemetett személy.
A most megtalált holttestre egy hat méter mély gödörben akadtak rá. A test egy egyszerűnek látszó szarkofágba volt elrejtve, vagyis maga a múmia volt szépen dekorálva, nem a koporsója. Az üreget homok borította be, amikor a régészek elkezdték az ásatást. A múmiát most CT-vizsgálatnak vetik alá, majd a szakkarai Imhotep múzeumban állítják ki. (Imhotep nevéhez kötődik az első lépcsős piramis építése az ókori Egyiptom területén, éppen Szakkarában található ez az emlék.)

Zahi Hawass a múmia bemutatásán kívül bejelentette azt is, hogy egy új piramist is felfedeztek Szakkarában, illetve annak környékén (a pontos helyszínről egyelőre többet nem lehet tudni), amelynek ásatása hamarosan, két hónapon belül megkezdődik.
Forrás: http://www.geographic.hu



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat