Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. február 23.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. február 23.

Agatha Christie
A krimikirálynő kalandjai
Egy angol tengerparti városban született, 1890-ben. Az anyai tilalom miatt a kislány izgalmas történeteket nem regényekből olvasott, hanem a városi kollégiumból hétvégenként hazajáró nővérétől, Madge-től hallott. Későbbi visszaemlékezései során többször felelevenítette ezeket a mesedélutánokat. Az olykor humoros, olykor vérfagyasztóan izgalmas történetek Agatha számára mégsem helyettesíthették a tiltott gyümölcsöt: a könyvet.
Az anyai szigort kijátszva, ötévesen egyedül próbálkozott az olvasással. Levette a polcról kívülről fújt kedvenc mesekönyvét, és megpróbálta kitalálni: melyik ákombákom melyik betű lehet. Később anyja is megenyhült, otthon tanította a tehetséges kislányt, de akkoriban még senki sem gondolt arra, hogy valaha író lesz belőle: ő maga operaénekesnői karrierre készült.
Amikor édesapja 1901-ben váratlanul meghalt, Agatha édesanyjával, a jóval olcsóbb Egyiptomba költözött. Az itt töltött időszak szolgáltatta az első olyan élményeket, amelyek későbbi, a fáraók országában, játszódó regényeiben visszaköszönnek.
Szerelem és háború
Angliába visszatérve – jól nevelt leányként – egyetlen cél vezérelte: méltó férjet találni magának. 1912-ben ismerte meg első nagy szerelmét, Archibaldot. A huszonhárom éves fiatalember hamarosan meglátogatta őt a családi házban. Néhány héttel később, pedig megkérte a kezét. A házassági terveket azonban késleltette az első világháború: az ifjú vőlegénynek be kellett vonulni. Egy eltávozás során házasodtak össze, az újdonsült férj azonban az esküvő után három nappal már a francia fronton találta magát.
Poirot születése
Agatha a várakozás hónapjaiban szülővárosának gyógyszertárában segédkezett a patikus mellett. Itt hallott először olyan mérgekről, amelyekkel nyom nélkül lehet embert ölni. Ekkoriban találkozott a háború alatt Angliában tartózkodó belga menekültekkel is, akikről öntudatlanul kezdte későbbi visszatérő hőse, Hercule Poirot alakját megformálni.
Az első
Első regényéhez, nővére biztatására, 1915-ben fogott hozzá. Három kiadónak is elküldte a munkát, de azok sorra visszautasították. 1918-ban véget ér az első világháború, és négy évvel az esküvő napja után, Agatha és Archie megkezdhették közös életüket Londonban. Anyagi gondokkal küszködtek, amelyeket az sem oldott meg, hogy végre kiadták Agatha első regényét.
Az ifjú férjet munkája 1922-ben hosszú utazásra szólította, amelyre felesége is elkísérte. Anglia gyarmatainak nagy részét bejárták. Ez a világkörüli utazással eltöltött háromnegyed év kitűnő alapot szolgáltatott későbbi témaválasztásaihoz.
A visszatérés után anyagi helyzetük javulni kezdett, és 1926-ban Agathát végre utolérte a siker: Roger Ackroyd meggyilkolása című kötetét elkapkodták. Ettől kezdve haláláig évente egy-egy könyvet jelentetett meg.
Folyt köv: holnap



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat