Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. szeptember 24.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. szeptember 24.

Abortusztabletta: segít vagy gyilkol?

A terhességmegszakítás ellen tüntet csütörtökön több civilszervezet. Tiltakozásuk fő célja megakadályozni az abortusztabletta engedélyezését. Az új módszer ugyanakkor szakértők szerint jóval kevesebb szövődménnyel járna, mint a műtét.
Az úgynevezett abortusztabletta esetleges magyarországi bevezetése ellen tüntet csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium előtt az Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek- és Családvédelmi Szövetséggel együtt több civilszervezet és magánszemély, öszesen 100-150 ember. A nyár elején a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium kiadta elvi állásfoglalását arról, hogy az abortusztablettát a műtéti terhességmegszakítás alternatívájaként lehet alkalmazni Magyarországon.

Csak két tabletta
Az új módszerrel a terhesség nyolcadik hetéig el lehet kerülni a műtétet, két tabletta kombinációjával. „Kísérletek régebben is voltak, szerény sikerrel. Most azonban két tabletta kombinációjával 95 százalékos hatékonyságot lehet elérni" – mondta Fülöp Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos. „A RU486 gyógyszer-kombináció egyfelől egy antiprogeszteront tartalmaz, amely a sárgatesthormonok termelődését blokkolja, e nélkül pedig elhal a terhesség. Két napra rá egy másik tabletta, a Mizoproszton pedig elősegíti a méh összehúzódását" – magyarázta a szülész-nőgyógyász. Hozzátette: ennél a gyógyszernél is vannak ellenjavallatok, de azokban az esetekben, ahol normális terhességmegszakítást lehet alkalmazni, ott a tablettás módszernek sincs akadálya. „Minimális a veszély, ha orvosi felügyelet mellett történik a terhességmegszakítás. Előfordulhat vérzékenység, ezért fontos, hogy kórházban hajtsák végre az abortuszt" – hangsúlyozta Fülöp Tamás. Hozzátette, a módszert Franciaországban már engedélyezték, és az Egyesült Államokban is felvetődött a gondolat.

A nők megcsonkítása
Az Alfa Szövetség főtitkára elmondta, a csütörtöki tüntetés résztvevői nem csupán a tabletta, hanem általában az abortusz ellen emelik fel a szavukat. Véleménye szerint ugyanis „Magyarországon nincs terhesgondozás, és ehelyett a terhességet terhességmegszakítással kezelik. Ezért az abortusz és annak bármely formája nem a válsághelyzetben lévő nők problémáit gyógyítja, hanem közösségi bűnbakképzés keretében megcsonkítja a nők termékenységét, elpusztítja a magzati életkorukat élő gyermekeket.

A tiltással nem lesz kevesebb abortusz
„Nem hiszem, hogy létezik nőgyógyász, aki szeretne abortuszt végrehajtani, de sajnos ez is a munkánk része. Nem értem, ha van egy módszer, amely kevesebb szövődménnyel jár, miért ne lehetne bevezetni. Ettől nem lesz sem több sem kevesebb abortusz" – mondta Fülöp Tamás. Hozzátette: az abortusz tiltásával nem lesz kevesebb terhességmegszakítás, viszont a kockázat jelentősen nő. „Egyes adatok szerint évente 40 millió abortuszt hajtanak végre a világon, ebből 20 milliót olyan országokban, ahol azt tiltják. Ezekben az államokban évente 75 ezer nő hal meg azért, mert orvosi segítség nélkül akarja elvetetni a magzatot."

Nem lehet patikaszer
A nőgyógyász hangsúlyozta, szigorúan szabályozni kell a tablettához való hozzájutást, és azt valóban csak mint a műtéti terhességmegszakítás alternatíváját kell kezelni. „Ugyanazt a procedúrát kell bevezetni, mint a normál abortusznál: a páciens elmegy a védőnőhöz, ő kiállítja a papírt, amellyel eljön a nőgyógyászhoz. Az orvos felírja a gyógyszert, amelyet a páciens kivált, majd a nőgyógyász a tablettát felhelyezi a hüvelyboltozatba. A biztonság kedvéért fél napig ajánlatos a megfigyelés, hiszen erős vérzéseket okozhat" – mondta Fülöp Tamás.
Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint egyébként jelenleg Magyarországon nincs ilyen gyógyszerkészítmény forgalomban.
Az alkotmány engedi
A világ valamennyi demokratikus államában örök kérdés, hogy az abortusz sérti-e az élethez való alkotmányos alapjogot. Állandó kérdés: mikor kezdődik az élet, a fogantatással, vagy a születéssel? Az anya önrendelkezési vagy a magzat élethez való jogát részesítsék előnyben? A magyar jogi szabályozás lehetőséget ad az abortuszra, ám „csak veszélyeztetettség esetén". A terhesség a 12. hétig szakítható meg a terhes nő olyan súlyos válsághelyzete esetén, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz. Terhességmegszakításra egyrészt orvosi indikációra, illetve az állapotos nő írásbeli kérelmére is elvégezhető.

Máshol szigorúbb a szabályozás
Magyarországon az abortuszt nagyon liberálisan szabályozták a honatyák. A nemzetközi gyakorlatban általában nem jellemző a teljes liberalizmus sem, de több nyugati államban szigorú a szabályozás. Az Egyesült Államok egyes tagállamaiban illetve Írországban például két esetben engedik meg a törvények: ha az anya életét veszélyezteti, vagy a magzat erőszakos közösüléssel fogant. Lengyelországban ezek mellett akkor is végrehajtható abortusz, ha a gyermek jó eséllyel sérülten születne. Magyarországon mindössze az anya nyilatkozatához van kötve a beavatkozás.
(http://www.fn.hu/index.php?id=3&cid=106174)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat