Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-18

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-18

Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből I
Caravaggio halála
Róma, 2002. január 1. (MTI-panoráma) - Rendkívüli érdekességi művészettörténeti dokumentumra bukkant két kutató az olaszországi Porto Ercole kikötőváros plébániahivatalának levéltárában.
A világhír ű itáliai barokk festő, Michelangelo Merisi da Caravaggio halotti anyakönyvi kivonatának tanúsága szerint ugyanis a művész nem - mint eddig feltételezték - gyilkosság áldozata lett, hanem egy toszkánai kórházban hunyt el, feltehetően tífuszban. Az olasz lapok a lelet jelentőségét méltatva megállapították, hogy ezzel tárgytalanná vált mindenfajta találgatás Caravaggio erőszakos halálával kapcsolatban.
A korai barokk festészet kiemelkedő mesterének első alkotásai zsánerszer ű önarcképek és életképek. Első barokk stílusú, drámai erejű festményei fény-árnyék ellentétekre komponált szuggesztív, monumentális művek (Máté elhivatása, Máté az angyallal, Szt. Péter keresztre feszítése, Szt. Pál megtérése, Sírbatétel). Késői korszakában plaszticitása feloldódott, előadásmódja festőibbé vált (Az emmausi vacsora). 1606-ban el kellett hagynia Rómát, előbb Nápolyba, majd Málta szigetére ment. Ott festette jellegzetes késői művét, a Keresztelő Szt. János lefejezését.
A kiemelkedő fontosságú okmányt az óesztendő utolsó hetében találta meg egy építész és egy művészettörténész kutatónő, ketten már nyolc hónapja vizsgálták a levéltár anyagát.
"1609. július 18-án a Szűz Máriáról elnevezett kórházban betegség következtében meghalt Michelangelo Merisi da Caravaggio festő" - áll a halotti anyakönyvi bevezetésre készült feljegyzésben, amelynek eredetiségét az első vizsgálatok megerősítették. A teljes bizonyossághoz azonban szükség van még a papír eredetiségnek megállapítására - vélik a megtalálók. Ami az 1609-es esztendőt illeti, tévedésről lehet szó, ugyanis Caravaggio halálának éve az eddigi ismeretek szerint 1610 volt.
Az építész és kutató Giuseppe La Fucci szerint a korabeli hivatalos anyakönyv elveszett ugyan, de megtalálták azt a darab papirost, amelyre a plébános Caravaggio halálát feljegyezte, mielőtt az anyakönyvbe bevezette volna az adatokat.
A heves vérmérsékletű festőművész élete megmozgatta számos életrajzíró fantáziáját, képei ott láthatók a firenzei Uffizi galériában és a párizsi Louvre-ban. Életéről 1986-ban film is készült. Tény, hogy több ízben meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással becsületsértés és erőszak bűntette miatt. Biztosra vehető az is, hogy 1603-ban labdajáték közben Rómában agyonütötte egyik ellenfelét. Ezért menekült Szicíliára és Máltára, de ott is civakodásokba keveredett.
Halálának körülményeit eddig teljes homály borította. Egyes életrajzírói szerint Rómába visszatérve teljes nyomorúságban élt és lázas delírium, vagy malária okozta halálát. Mások szerint viszont bérgyilkosok végeztek vele.
________________________________________
Új felfedezés: a koleszterin gyorsítja az AIDS-vírus szaporodását a szervezetben
Washington, 2002. január 2. (MTI) - Az AIDS vírusa behatol a sejtekbe és a koleszterinben gazdag sejt hártyához kötődve, szaporodik - állítja egy, a napokban az amerikai tudományos akadémia közleményében megjelent tanulmány. Ez a felismerés új módszert adhat az orvosok kezébe, hogy megakadályozzák, az egyelőre gyógyíthatatlan betegség vírusának terjedését a szervezetben.
- Kutatásaink alapján felmerült az az eshetőség, hogy a koleszterin csökkentésére alkalmazott gyógyszerek esetleg az emberre is a laboratóriumban tapasztalt hatással vannak - jelentette ki Eric Freed, az amerikai akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.
A kutatók már tudják, hogy a immunhiányos tünet-együttesnek nevezett betegség, az AIDS vírusának először kapcsolódnia kell a sejthártya belső falához, mielőtt képes lenne megfertőzni a sejteket. A tudósok már azt is gyanítják, hogy ez a Gag-nek elnevezett fehérje (protein) a sejthártya egy bizonyos részéhez kapcsolódik, ezt igazolta a mostani tanulmány is jelentették a hírügynökségek.
Dr. Freed és a tanulmány másik társszerzője, dr. Akira Ono szerint a protein éppen a sejthártyában lévő koleszterinhez kötődik, ami lehetővé teszi, hogy a Gag többféle mutánst építésen fel, amelyek aztán megtámadják a gazdaszervezetet. A kutatók meg tudták figyelni a vírus fejlődését, amikor megakadályozták abban, hogy a sejthártya koleszterinjéhez kötődjön. Ezt két anyaggal érték el, az egyik kivonta a koleszterint a sejtfelszínről, a másik pedig a sejt koleszterintermelését gátolta.
A két anyagnak a sejtre gyakorolt hatását egymás után vizsgálva azt tapasztalták, hogy mindkettő jelentősen csökkenti a HIV-vírus képességét arra, hogy új sejteket fertőzzön meg. Párhuzamosan alkalmazva és olyan sejtek esetében, amelyek már termelik a vírust, a két anyag szinte teljesen megsemmisítette a vírusszaporodásra való képességét.
További kísérletek szükségesek azonban, annak meghatározására, hogy a Gag és a koleszterin közötti interakció félbeszakítása útján lehetséges-e a HIV-fertőzöttek gyógyítása - fejtette ki dr. Freed, az allergiával és fertőzőbetegségekkel foglalkozó washingtoni intézet kutatója.
________________________________________
Nadrágviselési engedély a női tisztviselőknek Törökországban
Ankara, 2002. január 3. (MTI) - Törökországban a jövőben nadrágban is megjelenhetnek munkahelyükön a női tisztviselők, akik eddig kizárólag szoknyában végezhették munkájukat.
Az elmúlt hónapban több városban is tüntetéseket szervezetek annak érdekében, hogy az ankarai kormányzat engedélyezze a női tisztviselők nadrágviselését. Egy 1982-es rendelkezés értelmében ugyanis a női közalkalmazottak csak szoknyában jelenhettek meg munkahelyükön, ha mégis nadrágba öltöztek, akkor büntetést szabtak ki rájuk.
Az új szabályozás bár engedélyezi a nadrágviselést a női tisztviselőknek, a hölgyek továbbra sem jelenhetnek meg munkahelyükön farmerben, illetve testhez álló pantallóban.
________________________________________
Génkezelt sertések emberi szervátültetésre
London, 2002. január 3. (MTI) - Genetikailag módosított sertéseket hívtak életre brit kutatók azzal a céllal, hogy szerveiket emberi szervátültetésekre használják fel.
A világ első klónozott bárányát, Dollyt 1997-ben "megalkotó" edinburgh-i PPL Therapeutics tudósai a karácsony napján született öt malac egyetlen génjét "iktatták ki" annak érdekében, hogy az emberi szervezet ne lökje ki az állatok szerveit, ha emberi szerv pótlására használják azokat. A malacok megszületése utat nyit a sertésszervek emberekbe való beültetése előtt négy éven belül. A szakemberek szerint a sertések azért használhatók emberi transzplantációhoz, mert az ember és a sertés sejtjei között sok a hasonlóság, ezt már a szívbillentyű-beültetések is bizonyították - írta csütörtökön a The Times brit napilap.
A szervátültetésre várakozók száma messze meghaladja a számba vehető életképes szervekét, ezért a szakemberek az állati szervek sokak - köztük a tudományos világ számos képviselője - által ellentmondásosnak talált felhasználásáról gondolkodnak. A módszer ellenzői attól tartanak, hogy az állati szervek beültetése állati betegségek sorát terjesztheti el az emberek körében.
A PPL Therapeutics igazgatója közölte, hogy az öt malac az intézet egyik amerikai leányvállalatánál látta meg a napvilágot. A tudósok a hagyományos sertés azon génjének működését szüntették meg az öt kismalac fogantatása előtt, amely a sejtekben egy olyan vegyi anyagot termel, amelyet az emberi immunrendszer "idegen testként" ismer fel, és elutasít, ha az állat szervét emberbe ültetnék be. A PPL abban bízik, hogy további kísérletek során olyan génmódosított sertéseket is világra hozhatnak, amelyekben további géneket változtatnak meg, hogy megelőzzék, hogy az emberi szervezet hosszú távon elutasítsa a beültetendő állati szerveket. A PPL kutatási tervei között szerepel az inzulintermelő sejtek átültetése sertésből cukorbetegek hasnyálmirigyébe, aminek nyomán a beteg szervezete képes lenne inzulin termelésére - írta a brit napilap.
________________________________________
Euróban drágultak a szexárfolyamok Rómában, Berlinben
Róma/Berlin, 2002. január 3. (MTI-Panoráma) - A szilveszteri "kedvező" hírekkel ellentétben az olasz prostituáltak áremelésre kívánják kihasználni az új európai valuta bevezetését. Carla Corso, a prostituáltak jogaiért küzdő bizottság megalapítója egy, az AFP által idézett lapinterjúban kifejtette: "Ez a megfelelő alkalom a díjak növelésére, mivel azok több éve egy helyben topogtak. Egy ideje a kínálat nagyobb volt a piacon, mint a kereslet, és ezért az árak befagytak" - vélekedett a legősibb szakma képviselője.
Carla Corso árbecslése szerint az a (közelebbről meg nem határozott) szolgáltatás, amely eddig 50 ezer lírába került (kevesebb, mint 25 euróba), ezentúl 30 eurót kóstál majd, vagyis mintegy 16 százalékkal lesz drágább. Az otthoni szolgáltatások eddig 100 ezer lírába kerültek, most viszont minimálisan 60 eurót kérnek majd értük.
A legdrámaibban a bárokban működő meztelen táncosnők emelnek. Azelőtt a nézők alig 1000 líráért (0,5 euró) érinthették meg őket, a kis olasz bankjegyet fehérneműjükbe csúsztatva, ezentúl azonban öt eurós papírt kell majd a megfelelő helyre dugniuk.
Berlini jelentés szerint viszont a német főváros prostituáltjai úgy döntöttek, hogy az euró bevezetését kedvezménynyújtásra használják. Míg ott eddig 120 márka volt félórányi szex ára, a közös pénzből csak 60 egységet kell majd leperkálni ugyanennyiért. Átszámítva ez 1,36 márkával kevesebb, mint amennyit korábban kóstált harmincpercnyi pénzen vett szerelem.
Üröm lehet az örömben, hogy a berlini örömlányok nagylelkű megközelítése nem országos, illetve, hogy a korábban olcsóbban dolgozók felzárkóznak az árakhoz. Németország leghíresebb vöröslámpás negyedében, a hamburgiban korábban a verseny lejjebb szorította az árakat, és 120 helyett csak 100 márkába került félóra. Így most 50 euró "dukálna". A 30 perces testi örömöt azonban immár a hamburgi hölgyek is 60 euróért szolgáltatják, ami 20 százalékos drágulás.
________________________________________
Vörös csillag a dobozi főutcán
Békéscsaba, 2002. január 3. (MTI) - A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya csütörtökön feljelentés kiegészítést rendelt el annak a feljelentésnek az ügyében, amely amiatt érkezett, hogy jelenleg is áll Dobozon, a Kossuth Lajos utcában egy szovjet hősi emlékmű, vörös csillaggal a tetején.
Balogh Lajos Barna, helyi református lelkész ezért feljelentést tett a település polgármestere és jegyzője ellen a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál, önkényuralmi jelkép használata vétsége miatt.
A lelkész ugyanis, levéltári kutatásai alapján arról győződött meg, hogy az emlékművet - szemben a dobozi polgármester állításával - nem 1944-ben, hanem 1958-ban emelték, így szerinte kizárt, hogy ott a II. világháborúban elesett orosz katonák földi maradványai nyugszanak.
A november 27-én kelt feljelentést, azóta a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - hatáskörének hiányát megállapítva - a büntetőeljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező rendőrséghez áttette.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya csütörtökön feljelentés kiegészítést rendelt el, amelynek határideje 15 nap, és meghosszabbítható.
Ezt követően döntenek a nyomozás elrendeléséről, vagy megtagadásáról.
________________________________________
Euró - mosható, de ne vasaljuk !
Berlin/Brüsszel, 2002. január 4. (MTI-Panoráma) - Az új eurónak nemcsak a pénzpiacok, hanem az újságírók próbáját is ki kell állnia - tanúsítja egy berlini és egy brüsszeli sajtójelentés. A Bild cím ű német lap riporterei mosógépbe tették, és úgy találták, hogy a bankjegyek félórás, 95 fokos mosást, centrifugálást és szárítást is kibírtak.
Amikor azonban ki is vasalták őket, akkor azt találták, hogy a fénylő biztonsági csík foltos lett. Nem állta ki a biztonsági szál a mikrohullámú sütést sem - jelentette a Bild. Vörösborba mártva a bankjegyek színt változtattak, azonban amikor a folyadékot felitatták, ismét visszanyerték az eredetit.
Az aprópénzt villamossínre tették a Bild riporterei. Az eredmény nem maradt el: a kerekek laposra vasalták őket.
A Het Laatste Nieuws cím ű belga lap munkatársainak másfajta tapasztalatairól számolt be: a szerkesztőségben zsebkendővel és papírral dörzsölték az új bankjegyeket, amelyek erre elszíneződtek. Az újság közölte a zsebkendőknek a fényképét is, amelyekkel tíz- és húsz eurósokat dörzsöltek munkatársaik: az első enyhe rózsaszín ű, a második kékes árnyalatot kapott.
________________________________________
Pokolgépet robbantott a Télapó Oroszországban
Moszkva, 2002. január 4. (MTI) - Két ember sebesült meg pénteken az oroszországi Vlagyivosztokban, amikor két - Télapónak, illetve segítőjének, Hópelyhecskének (Sznyegurocska) öltözött - nő bombamerényletet követett el egy helyi olajvállalkozás irodája ellen.
A mesésen álcázott elkövetők azzal az indokkal keresték fel a céget, hogy karácsonyi ajándékot akarnak átadni a munkatársaknak a január 7-i ortodox keresztény ünnep előtt. Amikor viszont távozásuk után a megajándékozottak bekapcsolták a Télapó csomagjában lelt asztali lámpát, erős robbanás rázta meg a helyiséget. A cég igazgatója súlyos, munkatársa könnyebb sérülést szenvedett a merénylet következtében.
A rendőrségi beszámolók szerint a cég irodája a New Wawe Cinema nevű szórakoztatóközpontban található, amelynek mozijában éppen gyermekmatiné volt. A távol-keleti nagyváros rendőrsége nagy erőkkel nyomoz a tettesek után: eddig annyit sikerült megállapítani, hogy Télapó és Hópelyhecske egy régi Toyotán távozott a merénylet színhelyéről.
________________________________________
Dolly, a klónozott birka izületi gyulladásban szenved
London, 2002. január 4. (MTI) - Izületi gyulladásban szenved Dolly, a világ első klónozás útján született juha. Az 1997-ben született állat térd- és derékcsontjában észlelték a betegséget.
Ian Wilmut professzor, az edinburgh-i Roslin Intézet tagja, Dolly egyik "megalkotója" pénteken a BBC rádiónak adott nyilatkozatában lehetségesnek nevezte, hogy a klónozási folyamat okozta genetikai károsodás váltotta ki a betegséget, és sürgette olyan átfogó kutatási program megindítását, amely a klónozásnak a megszületendő állatok egészségére gyakorolt hatásait vizsgálja.
Dolly betegségének hírére állatvédő csoportok azonnal sürgették a klónozási technika beszüntetését az állatok szaporodásában.
Wilmut professzor hangoztatta, hogy az izületi gyulladás az idősebb kor betegsége, de nem kizárt, hogy fiatalabb korban is megkapják az élőlények. - Nem tudjuk, hogy a klónozás mellékhatásaként jelentkezett-e az izületi gyulladás Dollynál, vagy véletlen műve a betegség kialakulása a négy és fél éves állatnál. Ezért szükség van a klónozott állatok egészségének rendszeres szűrésére - mondta.
Állatvédő csoportok képviselői a klónozási technika tökéletlenségére, a belőle fakadó komoly mellékhatásokra hívták fel a figyelmet, és sürgették a technológia alkalmazásának beszüntetését. - Több száz klónozott bárány született szív, tüdő és veseelégtelenséggel, és születésük után néhány nappal a tudósoknak el kellett pusztítani őket, mert létfontosságú szerveik hibásan működtek - hangoztatta a BBC-ben az egyik állatvédő csoport vezetője. Rámutatott, hogy nincs olyan független vizsgálat, amely hosszú távon figyelemmel kísérné a klónozott állatok egészségét, a biotechnológiai vállalatok sokkal szívesebben számolnak be a sikeres klónozási eredményekről, mint a kísérletek hátrányairól.
________________________________________
Nagy-Britannia: Hitler helyett bin Laden a leggyűlöltebb személy
London, 2002. január 4. (MTI) - Oszama bin Laden muzulmán szélsőséges terrorista vezér pénteken nyilvánosságra hozott legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint átvette a vezető helyet Adolf Hitertől a leggyűlöltebb személyek rangsorában.
Madame Tussaud londoni panoptikumában több mint 150 látogatót kérdeztek meg a közvélemény-kutatók. Válaszaik eredményeképpen Szaddám Huszein iraki elnök került a harmadik helyre.
A decemberben elvégzett közvélemény-kutatás adataiból az is kitűnik, hogy Dianát, az 1997-ben autóbaleset következtében meghalt brit hercegnőt a válaszolók 15 év óta először nem minősítették a legszebb nőnek. Helyét Jennifer Aniston amerikai színésznő vette át, akit Kylie Minogue ausztrál énekesnő követ a rangsorban.
________________________________________
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat