Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-27

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-27

Érdekességek az MTI jelentéseiből, 2002-ből III

Megszűnik a "meztelen igazság" tévéhiradó Szófiában
Szófia, 2002. január 12. (MTI-Panoráma) - Beszüntette az MSAT bolgár kábeltelevízió "Meztelen igazság" cím ű híradóját, amelynek bemondónői levetkőztek a kamerák előtt. A felügyeleti hatóság szankciókat helyezett kilátásba azon a címen, hogy az adás a jó erkölcsbe ütközik, erre hivatkozva szüntette be pénteken az adást a magánkézben lévő tévé.
A Bulgáriában első ilyen jelleg ű televíziós adásban a fiatal, szemrevaló nők a hírek olvasása közben, a kamerák előtt egyik ruhadarabjukat a másik után vették le és végül Éva-kosztümben ismertették, mi történik a nagyvilágban.
A meztelen híradó csak néhány hete kezdte meg működését - jelentette a bolgár lapokra hivatkozva a dpa.
________________________________________
Harry herceg drogügye
London, 2002. január 13. (MTI) - A St. James' palota, Károly walesi herceg rezidenciája megerősítette azokat a vasárnapi brit lapértesüléseket, amelyek szerint Harry herceg tavaly nyáron bevallotta édesapjának, hogy vadkendert szív, és erősen italozik.
A palota illetékesének közlése szerint a trónörökös 17 éves fia "két hónapon keresztül számos alkalommal élt kábítószerrel. Károly herceg a fiút azonnal egy londoni drog rehabilitációs klinikára küldte, ahol az ifjú herceg megismerhette a kábítószer-használat hatásait.
Ezt a komoly problémát családon belül megoldották, a walesi herceg és fia lezártnak tekinti az ügyet" - tudatta az illetékes a the News of the World brit vasárnapi lap címoldalas hírét megerősítve.
A brit bulvárlap cikke szerint Harry a tavaly nyári szünetben, az érettségi vizsgák után kapott rá a könny ű drogra és az ivászatra, amikor édesapja és testvére, Vilmos herceg nem tartózkodott Highgrove-ban, a walesi herceg vidéki rezidenciáján.
Harry a highgrove-i birtok közeli Rattlebune Inn ivóban a barátaival rendezett bulikon ivott rendszeresen és utána a birtok parkjában szívták a vadkenderes cigarettákat.
Károly herceget állítólag a highgrove-i személyzet értesítette a problémáról. A trónörökös azonnal megvitatta fiával az ügyet, majd felkérte idősebb fiát, javasolja testvérének a Feathersone Lodge londoni drog rehabilitációs klinika meglátogatását - a klinikának a walesi herceg a patrónusa -, ahol heroin függőkkel találkozva megismerkedhet a kábítószer-élvezet veszélyeivel - írta a the News of the World.
Harry herceg esete jól jelzi Nagy-Britannia egyik legnagyobb problémáját, a kábítószer-fogyasztás elhatalmasodását. A nemzetközi felmérések szerint Európán belül Nagy-Britanniában fogyasztanak legtöbben kábítószert, az elmúlt 10 év alatt a 15 éves korosztály körében megnyolcszorozódott a drogfogyasztás. Minden harmadik középiskolás kipróbálta már a különféle drogokat.
________________________________________
Tajvan új útleveleket bocsát ki "Tajvan" felirattal
Tajpej, 2002. január 13. (MTI) - Csen Suj-pientajvani államfő vasárnap bejelentette: kormánya azt tervezi, hogy változtat az ország útleveleinek külsején: a jövőben a "Tajvan" nevet is feltüntetik majd a borítón. Pekingben bizonyára nem örülnek az ötletnek.
A külföldre utazó tajvaniakat már régóta bosszantja, hogy a különböző országok vám- és határőrizeti szervei gyakran összekeverik a szigetországi útlevelet a szárazföldi kínaiakéval, lévén a hivatalos Kínai Köztársaság és Kínai Népköztársaság megjelölés az útlevélen angolul sem túlzottan eltérő.
"A továbbiakban nem tesszük lehetővé, hogy összetévesszék az útleveleket - mondta az elnök, szülőföldje sajátos tajvani dialektusában beszélve. - Mi értjük a különbséget, a külföldi kormányok viszont nem."
A dolog pusztán pragmatikus döntésnek tűnhet, de várhatóan nem így értékelik majd a szárazföldi Kína vezetői, akik árgus szemmel figyelik a tajvani függetlenedésre utaló lépéseket. Kína a szigetet saját újraegyesítendő területének tekinti, s már sokszor fenyegetőzött erő alkalmazásával, amennyiben Tajvan kikiáltja függetlenségét.
________________________________________
A tengervíz visszafoglalta a Neretva torkolatát az alacsony vízállás miatt
Zágráb, 2002. január 13. (MTI) - Nem a Neretvából folyik a víz a tengerbe, hanem a tengervíz ömlik a Neretvába - jelentette a hét végén a horvát rádió.
Csaknem 80 évvel ezelőtt, 1923-ban volt legutóbb olyan alacsony szint ű a Neretva folyó vízállása torkolatvidékén, Metkovicnál, mint ezekben a napokban.
Érezhetők már ennek mezőgazdasági és hidrológiai következményei, és a majdnem teljesen kiürült víztározók miatt veszélybe került az áramtermelés is.
A Plocénél az Adriai-tengerbe ömlő folyó mentén egészen Capljina hercegovinai városkáig szivárog a talajba a sós tengervíz, és földek alkalmatlanokká válnak a termelésre. Metkovicban tengeri halat fognak a folyóból - mondta a rádió.
________________________________________
Olaszországban forgalomkorlátozást rendeltek el a szmog miatt
Garzó Ferenc jelenti: Róma, 2002. január 13. (MTI) - Vasárnap az észak-olaszországi Lombardia legtöbb városában a mérgező anyagok vészes mérték ű felgyülemlése miatt egész napra elzárták a gépjárművek elől a forgalmat, ugyanígy tettek Toscana székhelyén, Firenzében, és komoly forgalomkorlátozást vezettek be a fővárosban is.
Ezen a napon összesen négymillió ember volt kénytelen gyalog közlekedni a nagyobb lombard városokban, így Milánóban, Cremonában, Mantovában, Lodiban, Bresciában, Comóban és további 91 helységben. Az utóbbi napokban a hideg és a teljes szélcsend miatt riasztó mértékben megnőtt a levegőben a mérges gázok koncentrációja. Ezeket főleg a gépkocsik kipufogócsövei, illetve a kályhák kéményei bocsátják ki.
A szálló por és a toxikus ólom keveréke (PM10) - amely évente három és félezer ember halálát okozza Olaszországban - különösen a legnagyobb iparvárosnak számító Milánó levegőjében érte el az elviselhetetlenség határát. Ehhez minden városban hozzáadódik a benzol és a nitrogén-dioxid egészségkárosító hatása.
Milánóban ezért vasárnap reggel nyolc órától este nyolc óráig gyakorlatilag elzárták a városközpontot a gépjárm űforgalom elől. A rendelet megsértőit 65 euróig terjedő pénzbírsággal sújtották, súlyosabb esetekben a gépkocsi vezetőjének ott kellett hagynia járm űvét az ellenőrzés helyszínén.
Roberto Formigoni, Lombardia tartományi elnöke bejelentette: ha a vasárnapi rendelkezés nem járna megfelelő eredménnyel, fontolóra veszi, hogy szerdán is életbe lépjen a tilalom.
Firenzében is teljes mértékben lezárták a gépkocsik elől a történelmi városközpontot, mégpedig délelőtt fél tizenegytől este fél hatig. Torinóban és Rómában viszont csak a katalizátorral nem rendelkező gépkocsikra vonatkozott a tilalom. Nápolyban hétfőn készülnek szigorúbb lépésekre, hasonlóképpen Bariban és Trentóban is intézkedni kívánnak a légköri viszonyok súlyosbodása miatt.
A nagyvárosok többsége számára a meteorológusok semmi jót nem ígérnek. Csak az ország középső részén, például Rómában várható, hogy tisztul némiképp a levegő. Addig is a hatóságok óva intik az olaszokat, hogy ezekben a napokban sétálni vigyék a csecsemőket, fölöslegesnek minősítik a szájvédő maszkokat, eltanácsolnak az utcai kocogástól és a kerékpározástól, melegen ajánlják ugyanakkor az erdei, tengerparti és hegyi kirándulásokat.
________________________________________
Pravoszláv újév bácspalánkai halászlé-rekorddal
Belgrád, 2002. január 14. (MTI) - Egyebek közt halászlé-világrekorddal köszöntötte Jugoszláviában több tízezer ember éjfélkor a városok és falvak utcáin a pravoszláv új év beköszöntét. A t űzijátékkal, tábortüzek gyújtásával is megvilágított vigasságokon sok helyütt nem hiányzott a dáridóval egybekötött hagyományos ökörsütést, a vajdasági Bácspalánkán pedig megfőzték a világtörténelem eddigi legnagyobb adag halászlevét.
Az étket a település határában felálított óriási üstben főzték, 1,70 tonna halat, 3 és fél mázsa hagymát, másfél mázsa erős- és édes paprikát és 3 hektó paradicsomlevet használtak fel hozzá. Az összegyűlt néhány ezer vendég ingyen ehetett a halászléből, s ingyen kaphatott forró rakiját, sört vagy bort.
A palánkaiak a halászléfőzés minden apró részletét felvették videoszalagra, s teljesítettek minden feltételt, hogy bekerülhessenek a Guinness-rekordok könyvébe. A gondosan dokumentált anyagokat elküldik Londonba.
- A Guinness szerkesztői ezek után bevehetnek bennünket is a könyvükbe. De ha nem ismerik el a rekordot, akkor sem esünk kétségbe. Hivatalos elismerés nélkül is tudjuk, hogy mi főztük a világ legnagyobb halászlevét - mondta az ünnepség egyik szervezője, Boris Keber.
Belgrádban, Podgoricában, Újvidéken, Krajlevóban, Pozsarevácban és még számos más nagyvárosban is több ezren t űzijátékkal és petárdadurrogtatással köszöntötték a pravoszláv újesztendőt, szólt a zene, felszolgálták a hagyományos szerb italt, a rakiját.
Belgrádban a sokaság a Szent Száva székesegyház előtt várta éjfélkor az ortodox újév beköszöntét. A székesegyház két tornyában nemrég elhelyezett 49 új harang hangját elnémította a petárdák robbanása, az utcai trombitások hada és az autók együtt megszólaló riasztói.
Podgoricában az új esztendő megünneplésébe is beleszólt a politika: az Együtt Jugoszláviáért Belgrád-párti szövetség hívei a Szent György templom előtti téren ünnepeltek zeneszóval és t űzijátékkal, jugoszláv zászlókat lengettek, jugoszláv és koszovói dalokat énekeltek. A templomnál Slobodan Milosevicet, Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot ábrázoló posztereket osztogattak. A tüntetésszer ű ünneplésen megjelentek a jugoszláv szövetség mellett kiálló párttömörülés vezetői.
A Jugoszlávia-pártiak eredetileg Podgorica főterén akartak ünnepelni, de ugyanott akarta köszönteni az ortodox új évet az ellentáborral, a függetlenségre törekvőkkel rokonszenvező zenészek és művészek egyesülete, ezért tartva az incidensektől a rendőrség mindenkit kitiltott a főtérről.
________________________________________
Franciaországban megkezdik a világ legnagyobb utasszállító óceánjárójának építését
Saint-Nazaire, 2002. január 14. (MTI) - A nyugat-franciaországi Saint-Nazare-ban, a világ legnagyobb utasszállítóhajó-gyárában szerdán megkezdik a világ legnagyobb óceánjárója, a "Queen Mary 2." építését. A hosszában 344,4 méteres, 72 méter magas, 150 ezer tonna összsúlyú hajó impozáns méreteivel maga mögé fogja utasítja az eddigi legnagyobbat, a Voyager of the Seas-t.
Az óriás-megrendelés a brit-amerikai Cunard hajózási vállalattól érkezett, amely az álomhajóval a tengeri hajózás letűnt korszakának romantikáját akarja feléleszteni.
A 750 millió dollárba kerülő óceánjárón 21 fedélzet kabinjai és 1250 főnyi személyzet szolgálják majd a 2600 utas kényelmét. A Queen Mary 2 több mint három évtizede az első hajó, amelyet ismét kifejezetten az Atlanti-óceán átszelésére építenek, arra, hogy anyakikötőjéből, Southamptonból New Yorkba hajózzon. Atlanti túráján akár 30 csomónyi (óránként 30 tengeri mérföld, azaz 55 km/h) sebességet is képes lesz elérni. A Queen Mary 2 belső berendezése a nosztalgia jegyében art deco stílusban készül. A minta a Quenn Elizabeth 2, amely jelenleg az egyetlen utasszállító hajó, amely nyáron menetrendszerűen szeli át az Atlanti-óceánt. A Queen Elizabeth 2-n egy személy számára a normál lakosztály napidíja 1300, a Queen-Suite (királynői lakosztály) pedig 6400 euró.
Az óceánjáró legkésőbb két év múlva kihajózik a francia hajóépítő dokkból és elődje, a Queen Mary nyomdokaiba lép, amelyet több mint harmincévi szolgálat és ezret meghaladó számú atlanti átkelés után 1967-ben vontak ki a forgalomból. Mivel a tengerek új királynője is brit illetőség ű lesz, ezért a francia hajóépítőknek vigyázniuk kell a brit protokoll betartására: így például a hajó nevében a kettes csak arab számmal szerepelhet, mivel a római kettes szigorúan a háromszáz éve elhunyt II. Mária királynőnek (Queen Mary II.) van fenntartva, és az arab-római számcsere felségsértésnek minősülne.
________________________________________
Sörissza német férfiak, sörkerülő nők
München, 2002. január 14. (MTI) - Németországban minden harmadik férfi rendszeresen fogyaszt sört. Ez a nem túl meglepő eredménye egy 2516 - 14 évnél idősebb - személy körében végzett felmérésnek, amelyről legújabb számában számolt be az Apotheken Umschau című gyógyszerész szaklap.
Ezzel szemben csupán minden huszadik nő (a megkérdezettek mindössze 4,3 százaléka) nyúl rendszeresen a söröskancsó után. A férfiak dohányzás terén is messze előtte járnak a nőknek - 35,7 százalékkal 20,6 százalék ellenében.
Végül a felmérés tanúsága szerint a férfiak 5,6 százaléka fogyaszt rendszeresen "kemény" (vagyis nagy szesztartalmú) alkoholt.
________________________________________
Rágóbor
Szöul, 2002. január 14. (MTI) - Rágóbort fejlesztett ki egy dél-koreai italgyártó. A rizsből készült kocsonyás "itóka" állaga valahol a rágógumi és a gumicukor között van, így gumibornak is nevezhető.
Az újdonságnak számító rágóital nagy előnye, hogy nem ömölhet ki, és immár nem csak leihatja, hanem le is eheti magát bárki a sárga földig. Ez az újdonság azonban még nem kapható se kocsmában, se boltban. Egyelőre a fogyasztói igényeket tanulmányozza a cég, de január végéig mindenképpen dönt a szilárd halmazállapotú rágóbor sorsáról - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Mikor legyen az esküvő ?
Bécs, 2002. január 15. (MTI-Panoráma) - Ausztriában idén február 2-ára, 20-ára és 22-ére különösen nagy a tolongás az ifjú párok körében: vélhetően azért akarják nagyon sokan e napon kimondani a boldogító igent, mert ezt még a legrosszabb memóriával megáldottak sem egykönnyen felejtik el.
Így volt az 1999. IX. hó 9-én is, ám most az a bökkenő, hogy az anyakönyvi hivatalok február 2-án, lévén ez szombati nap, túlnyomórészt zárva tartanak: Bécsben például egyetlen belvárosi anyakönyvi hivatal tart nyitva, s ott reggel 8-tól 13.15-ig éppen csak húsz párt tudnak összeadni. Ehhez is több anyakönyv-vezető lesz munkában, mert egy nem bírná a tempót.
Február 22-e péntek, s ekkor csak délig működnek az anyakönyvi hivatalok, bár akadt, ahol a szokásos 11.20-ig tartó esketést meghosszabbították 14.00-ig, de már így sincs hely. Február 20. viszont szerda, s így még talán foglalhat időpontot magának, aki igyekszik és ragaszkodik a bűvös dátumokhoz.
Más a helyzet a templomokban: a legkedveltebb templomokban is bőven akad még lehetőség február 2-án, 20-án és 22-én. Ha azonban ezek is elfogynak, már csak a különleges helyszínek maradnak, ezek azonban nagyobb beruházást igényelnek. Egy szervezet mintegy két és fél éve kínálja a különleges esküvők lehetőségét: lehet esküdni a schönbrunni kastélyban, a kastély parkjában lévő lepkeházban, vagy éppenséggel a Belvedere kastélyban lévő képtárban, de a bécsi villamos-múzeum fűtött századfordulós szerelvényeiben is. Kiesik viszont az egyébként kapható helyszínek közül a bécsi óriáskerék, amely csak március 1-én nyílik meg újra, no meg a Hofburgban lévő Radetzky-appartment, ahol február 2-án bált rendeznek.
Az ilyen helyeken rendezett esküvők 16-40 ezer schillinges költséggel terhelik meg az ifjú párt, vagy a nászszülőket, de akad ennél drágább megoldás is: a Hofburg néhány éve kiégett szárnyának nagyterme már 240 ezer schillingért kapható, igaz, ebben még nincs benne az adó.
Bizonyára lesznek tehát - különösen a házasság révétől még idegenkedők között -, akik majd inkább várnak még egy kicsit, például 2003. március 3-ig, vagy netán 2004. április 4-ig, és így tovább, feltéve persze, hogy a partner is így gondolja.
________________________________________
A pánikbetegség oka szervi baj ?
Bécs, 2002. január 15. (MTI-Panoráma) - Egy osztrák orvos kimutatta, hogy egy-egy ember félős vagy nem félős volta egyértelm űen összefüggésbe hozható az agyban lévő bizonyos szerotonin-receptorok s űr űségével. Ha a felismerés - amely még további bizonyításra szorul - helytállónak bizonyul, az annyit jelent, hogy a különböző fóbiák, félelmek, köztük például az úgynevezett pánikbetegség, szervi okokra vezethetők vissza.
Dr. Johannes Tauscher, a bécsi egyetem pszichiátriai klinikájának orvosa az úgynevezett pozitron-emissziós tomográffal (PET) követte nyomon az agy anyagcsere-folyamatait úgy, hogy radioaktivitással jelzett molekulákat adott be injekcióban a kísérleti alanyoknak, s azután a PET segítségével megfigyelte, hogyan kötődnek ezek a receptorokhoz.
Elmondta: eddig is ismert volt, hogy a pszichikai folyamatok során jelentős szerepe van azoknak az anyagoknak, amelyek az idegekben az ingereket továbbítják, s ez vonatkozik az anyagok felfogására szolgáló receptorokra is. Ma már a gyakorlatban is olyan készítményekkel gyógyítják a depresszióban szenvedőket, amelyek az idegsejtek között növelik a szerotonin koncentrációját. A másik fontos ilyen anyag a szervezetben a dopamin, amelynek hiánya például a Parkinson-kórt okozza.
Tauscher és munkatársai tizenkilenc - 22 és 53 éves kor közötti - kísérleti személynél kérdőívvel tájékozódtak arról, mennyire hajlamosak az illetők a különböző félelmekre, majd a befecskendezett molekulák és a PET segítségével megszámolták az illetők szerotonin-receptorait. Az ívek, illetve a számlálási adatok összevetéséből kiderült: minél kevesebb a szerotonin-receptor az agyban, annál nagyobb a hajlam a félelmekre.
Az osztrák orvos szerint ez biológiai magyarázattal szolgálhat a félelembetegségekre, a fóbiákra és a pánikrohamokra, arra utal, hogy e bajok szervi eredetűek lehetnek.
Az orvos kijelentette: A PET segítségével a jelek szerint sikerül feltárni az agyban bizonyos pszichiátriai megbetegedések okait, s a tudományos eredmények fontos következményekkel járhatnak a terápiák, illetve jobb gyógyszerek kidolgozásában.
Tauscher most arra készül, hogy a kanadai tanulmányútja során nyert felismerések alapján bécsi klinikáján kiterjedtebb kísérleteket folytasson.
________________________________________
Vakvezető kutya kárpótlásul egy pécsi kisfiúnak
Pécs, 2002. január 15. (MTI) - Vakvezetésre kiképezhető öthónapos labrador hím kutyakölyökkel vigasztalta meg a Karasica-völgyi Vadásztársaság a tízéves világtalan pécsi Kiss Zoltánt, miután a kisfiú előző kutyáját a társaság egyik vadásza lelőtte. A kölyökkutyát kedden adta át a Kiss családnak a vadásztársaság elnöke, Pusztai János a Baranya megyei Husztót községben.
Zolika napokig siratta előző kutyáját, melyet a család házilag képzett ki a világtalan kisfiú vezetésére.
A hétéves kaukázusi juhász a család másik házőrzőjével, egy német juhásszal együtt szökött ki a nyitva felejtett kerítéskapun a házból, hogy rókákat hajtson az erdőben, s a vadász kóbor jószágnak vélte, s mindkét ebet lelőtte.
A vadásztársaság az esetről értesülve felajánlotta, hogy kárpótlásul vakvezetésre kiképezhető kutyakölyköt adományoz a pécsi kisfiúnak. Zolika már megismerkedésük napján összebarátkozott új négylábú társával, melyet az Olivér cím ű gyermekfilm egyik kutya-szereplőjéről De Soto-nak nevezett el; így hívták a régi kutyáját is.
________________________________________
Tizenötezer éves rozsdamentes t ű
Belgrád, 2002. január 16. (MTI) - Lehetséges, hogy már 15 ezer évvel ezelőtt is gyártott az emberiség rozsdamentes acélt, egy amatőr régész ugyanis fél méteres rozsdamentes acéltűt talált a dél-szerbiai Leszkovac közelében.
Ez az eddig ismert legrégibb ilyen anyagú tárgy, az 50 centiméter hosszú t ű akár 15 ezer esztendős is lehet. A lelet Hiszar községben került felszínre, ahol már hosszabb ideje folynak ásatások kelta és még régebbi települések feltárására.
A t ű tényleges korának megállapításához még további vizsgálatok szükségesek - jelentették a hírügynökségek.
________________________________________
Mondd meg, min nevetsz, megmondom, ki vagy
London, 2002. január 16. (MTI) - Madarat tolláról, embert kedvenc viccéről - ez lehet a mottója Richard Wisemannak, a hertfordshire-i egyetem professzorának. A brit tudós ugyanis a viccek értékelésén keresztül kutatja az emberek pszichéjét.
Wiseman www.Laughlab.co.uk domain-néven nyitott az interneten weboldalt, amelyre a vállalkozó kedvűek beküldhetnek egy-egy viccet, ugyanakkor jelezhetik, hogy a már feltettek közül melyiket találták szórakoztatónak, melyiket nem.
Eddig hetven országból több mint százezren látogatták meg honlapját és ennek alapján a professzor részeredményként a következőket tudta megállapítani: a németek a viccek 35 százalékát találták jónak, a franciák a 34 százalékát. Utánuk következnek - kacagáscsökkenési sorrendben - a belgák, az ausztrálok, a finnek, a svédek, az angolok, a norvégok, az új-zélandiak és az amerikaiak. Humorérzék tekintetében a leghátrább a kanadaiak kullognak.
"Végre átértékelték a németeket" - kommentálta a hírt a londoni német nagykövetség szóvivője a The Times cím ű brit lapnak -, és örömét fejezte ki amiatt, hogy végre elismerik a "németek nyitottságát a humorra."
A rangsor természetesen a kutatás folyamán még változhat, annál is inkább, mert a professzor a továbbiakban el kívánja mélyíteni a témát, a vicceken túli területekre is kiterjeszteni: feleletet szeretne kapni arra, hogy egyáltalán min és mennyire nevetnek Földünk népei.
________________________________________



Tömeges láboskoncert Argentínában - Duhalde elnök egyik lánya is "csörömpölt"
Buenos Aires, 2002., január 16. (MTI) - Az argentin elnök egyik lánya is részt vesz a láboskoncertben, amely napok óta kíséri az argentin pénzügyi válság által kikényszerített újabb megszorító intézkedések elleni tiltakozó megmozdulásokat.
Ezt maga Eduardo Duhalde fedte fel az újságíróknak, megjegyezve, hogy a láboskoncertek résztvevői, akik pénzkivételi korlátozások és a politikai korrupció ellen tiltakoznak, igen különböző nézeteket vallanak, és nem kötődnek egy meghatározott politikai tömörüléshez.
Kedden Argentína számos városában több ezer tiltakozó özönlötte el a bankfiókokat, tiltakozva azoknak a pénzkivételi korlátozásoknak a szigorítása ellen, amelyeket a bankrendszer összeomlásának elkerülése érdekében vezettek be.
A peronista párti Duhaldénak öt lánya van, de azt nem közölte, melyik vett részt a tiltakozó akcióban. Ez a tiltakozó mozgalom "egy jövőbeli politikai erő bázisa lehet", amelynek azonban demokratikus alapon kell szerveződnie - vélekedett.
Buenos Aires kormányzati negyedében is tüntettek kedden. A munkanélküliek demonstrációja békésen zajlott le, egy időben Duhalde elnök nemzetközi sajtótájékoztatójával, amelyen bizakodó terveket vázolt fel. Programja szerint a gazdasági kibontakozás első lépéseként véget kell vetni "a külföldi áruk inváziójának".
________________________________________
http://www.freeweb.hu/beluard/
folyt köv



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat