Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2006-07-20

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2006-07-20

Gyerekek­nek szó­ló kép­re­gény népsze­rűsíti a fájlcserét
2006. július 19. 21:33, Szerda - Berta Sándor

Új módszereket dolgoz ki nem csak a zene-, a szoftver-, a film- és a játékipar, de a művészek is azért, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerjék a szerzői jogok fogalmát.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy 5-10 éves kisfiút vagy kislányt mennyire érdeklik az olyan fogalmak, mint a digitális másolásvédelem vagy a fájlcserélés. Az érintett kiadók, művészek ezen nem sokat gondolkoznak, totális háború van, ahol a cél az illegális másolatok számának visszaszorítása és amelyben elvileg minden módszer megengedett. Persze a másik oldal képviselőinek sem kellett több és ők is megalkották a maguk gyermekeknek szóló propagandáját.

"Azért készítettem el ezt a könyvet, mert meghallottam, hogy a szerzői jogvédők és a film-, illetve a zeneipar képviselői Kanadában már a gyerekeket győzködik arról, hogy milyen fontos a szerzői jogok tiszteletben tartása" - mondta az MCM művésznevű aktivista. MCM A malac és a doboz című képregényével azt próbálja elmagyarázni a gyerekeknek, hogy milyen jó, hogy ha megosztják a társaikkal azokat a dolgokat, amik az ő tulajdonukat képezik és megbíznak a társaikban. A művész képekkel és szöveges részekkel próbálja meg megértetni a gyerekekkel, hogy miért nem jók a digitális másolásvédelmek és miért elítélendők a szerzői jogvédők és a kiadók monopolhelyzetre törekvő elvei. A mű a Creative Commons-licenc hatálya alá tartozik, így ingyen letölthető. Népszerűségét jelzi, hogy már négy nyelvre lefordították.

A könyv egy kismalac történetét meséli el, aki egy nap egy olyan varázsdobozt talált, ami képes volt többszörözni a belehelyezett élelmiszert. A kismalac azonban nem volt hajlandó megosztani a dobozt társaival, hanem megtartotta a titkát magának és csak pénzért hajlandó megsokszorozni a többiek élelmiszerét. Az így kapott adagokat aztán egy elvarázsolt vödörbe teszi és a társai csak az ő feltételei szerint juthatnak hozzá az élelmiszerhez. Egy idő után azonban kitör az állatok között a palotaforradalom, mert megunják ezt a bánásmódot.

Egyre több szervezet fedezi fel magának az elmúlt hónapokban a gyerekeket, mint új meggyőzhető réteget. Nemrég például a Creative Commons társaság kezdett el szerzői jogi oktatóanyagokat készíteni, amelyeket az iskolákban osztanak majd szét. A Duke Egyetem Center for the Study of the Public Domain központja szintén egy hasonló témájú képregényt tett letölthetővé.

Mindenesetre elgondolkoztató, hogy az illegális másolatok elleni harc, a szerzői jogvédők és a kiadók, illetve a szabad fájlcserélést és reformokat követelő civil szervezetek kampányaiban most már nem csak a felnőtteket, de a kicsi gyerekeket is megszólítják. Azt csak remélni lehet, hogy a cél tényleg a felvilágosítás, az álláspontok megismertetése és hogy a legközelebbi szerzői jogi vagy illegális másolási, fájlcserélési perekben nem nagypapák és 5-10 éves gyerekek fognak a vádlottak padján ülni. De biztos, hogy egy kisgyereknek az anyanyelvi oktatás és az írás után egyből a digitális másolásvédelem fogalmával kell megismerkednie?

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=46021



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat