Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. július 11.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. július 11.

Az emberi láb történelme

Az emberi lábnak is külön történelme van: több mint 30 millió éven keresztül fejlődött. Ebből mindössze néhány ezer éve hordunk cipőt, hogy kényeztessük és óvjuk a lábunkat a modern civilizáció támasztotta egyre nagyobb igénybevétellel szemben.

A mezítláb történő gyaloglás fokozatosan eltűnt a nyugati társadalmakból, mondván, hogy az nem higiénikus, ugyanakkor veszélyes. Egy modern civilizációban a gyorsabb (élet)tempó és a nagyobb igénybevétel miatt gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy cipő nélkül járjunk. A múlt században hihetetlen fejlődésen ment keresztül a cipőgyártás annak érdekében, hogy meg tudjon felelni az emberi lábbal szemben támasztott új igényeknek. Manapság a legtöbb cipőt úgy készítik el, hogy viselőjük különböző tevékenységekhez, különböző környezeti feltételek mellett tudja használni őket.

Úgy tűnik azonban, hogy időközben figyelmen kívül hagytuk azokat az előnyöket, amelyeket a mezítlábas edzés és életmód nyújthat számunkra. A mezítlábas edzés erősítheti a láb mellőzött, ugyanakkor fontos izmait, fokozhatja a teljesítményt és az egész test egészsége szempontjából kedvező hatással lehet.

A Nike kutatólaboratóriuma górcső alá vette a mezítlábas edzés valamennyi aspektusát. Az eredmények magukért beszélnek! A mezítlábas edzés azokat a stabilizáló izmokat aktivizálja, amelyek segíthetnek elkerülni a sérüléseket, a győzelemhez szükséges centimétereket jelenthetik a távolugrók számára, vagy századmásodperceket javíthatnak a futó idején, továbbá javítják az általános erőnlétet és fizikai állapotot.

A mezítlábas edzés azonban kivitelezhetetlen abban a városi környezetben, ahol a legtöbben élünk. Mi lenne, ha szimulálhatnánk a mezítlábas mozgást, ugyanakkor biztosíthatnánk a láb számára a modern környezetben elengedhetetlen védelmet?
A Nike Free erre jelent megoldást - s egyben egy újabb lépést az emberi láb és a cipő evolúciójában.

http://www.origo.hu/adsminisites/sport/nike/emberilab.html



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat