Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. február 15.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. február 15.

KÁVÉ FAJTÁK
Az ARABICA cserje meredek hegyoldalakon érzi magát a legjobban, vulkáni talajra, kevés napfényre, rengetek esőre, és még több árnyékra van szüksége. A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabb és aromásabb, így jobb, „erősebb” kávé főzhető belőle, azonban fontos tudni, hogy az arabica koffeintartalma közel harmada a gyengébb minőségű robusta koffeintartalmának. Tehát a kávéfogyasztó erősebb íz, finomabb aroma és az intenzívebb illatanyagok miatt érzi úgy, hogy erősebb kávét fogyaszt, ha a jobb minőségű arabicát választja. Az arabicában lévő savtartalom is alacsonyabb, mint a robustában, ezért a gyomorproblémákkal küszködő emberek is nyugodtan fogyaszthatják.
A ROBUSTA fajtának a cserjéje rendkívül edzett, sok betegségnek ellenáll, bőtermő, jelentősen alacsonyabban, akár ezer méter alatt is termeszthető. Sokkal kevesebb esővel is beéri, mint a jobb fajták. Noha a robusta kávé jól keverhető a jobb minőségű arabicával, minősége messze elmarad attól, saját íze össze sem hasonlítható az arabicával. Éppen ezért a robusta többsége jelentősen olcsóbb, mint az arabica. Tehát minél olcsóbb egy kávékeverék, annál több robusta van benne. A kereskedelemben kapható kávék többsége is ilyen.
BÉCSI PÖRKÖLÉS:
Világos pörkölési mód, melyre csak a kiváló minőségű arabica zöldkávék alkalmasak, ezzel lehet a teljes íz- és aromaanyagokat felszabadítani. A kávészemek felülete száraz és világosbarna. Fogyasztása leginkább reggelihez javasolható, jól egészíti ki a tej ízét.
FRANCIA PÖRKÖLÉS:
Középbarna pörkölési mód, a kávé íze erőteljesebb, kissé kesernyés. A kávészemek felülete fajtától függően száraz, vagy kissé olajos. Bármilyen kávéital készítésére alkalmas. Hazánkban ez a legnépszerűbb pörkölési mód.
OLASZ PÖRKÖLÉS:
Sötétbarna, feketés színű pörkölés, melynél a pörkölés szinte gyulladási határig folyik. Felülete olajos, a kávészemek nagyon kemények, így ez őrölhető a legfinomabbra. Íze jelentősen kesernyés, kiváló rövidkávé készíthető belőle. Sok ínyenc szerint ez az „igazi” kávé.

TERMŐVIDÉKEK ÉS FAJTÁK
Etiópia
Könnyű virágaroma, lágy, gyümölcsös íz, esetenként boríz teszi különlegesenegyedivé ezt a kávét.Egyedi aromája miatt nem célszerű sötétre pörkölni.Bécsi vagy francia pörköléssel érhetjük el a legkiválóbb ízhatást. Presszókávéhoz és cappuccinóhoz egyaránt ajánljuk.
Kenya Fancy AA
Minden nemes kávéra jellemző íz és illatanyag tökéletes egyensúlyban található benne, nagyon finom, telt aromával párosulva. Méltán emlegetik a világ legjobb kávéi között, sőt egyes kávészakértők a "kávék királynőjének" tartják.
Uganda Bugisu AA
Kellemes, enyhe csokoládé íze erõteljes aromával párosul. Keverékekben is kedvelik, ha az afrikai kávék erejére van szükség. Aromája hasonló a kenyai kávéhoz. Az ország exportbevételeinek 93%-át a kávé adja.
Kolumbia Excelso
Enyhe dióíz, csodálatos zamat, intenzív aroma jellemzi ezt a klasszikusan híres kávét, mely nálunk is nagyon kedvelt. Keveredik benne a súlyos testesség a finom íz és az alacsony savtartalom.
Costa Rica Reserva Presidente
Igen szelíd aromájú, testes, ízekben gazdag kávéfajta. Egyedien lágy, enyhén savanykás, édes utóíze sokáig megmarad.
Guatemala Amate
Elegáns, összetett íz, a csokoládé édességének, az élénk fűszeres íznek, valamint a száraz aromának tökéletes keveréke. Kiválóan harmonizál az enyhén savanykás íz a csokoládészerű aromával. Általában közepesen testes, nagyszerű savassága kiemeli a többi kávé közül.
Jamaica Blue Mountain
A világ legjobb és legdrágább kávéja. (49.000 Ft/kg)- Nagyszerű mogyorós aroma, finom, édes íz jellemzi. Erős, de nem kellemetlenül tolakodó, savassága miatt testessége nem túl intenzív. Kihörpintése után az utóíze nektárszerű érzést kelt. Több kávészakértő is vitatja a "legjobb" jelzőt a testesség hiánya miatt.
A japán kereskedők a teljes termés 95%-át felvásárolják így a fennmaradó 5%-on osztozik a világ többi része.
Panama Boquete Especial
Testes, enyhén borízű kávé, gazdag aromatartalommal. Selymesen erős, simogató kávé készíthető belőle. Tiszta, kellemes, édes ízükről ismertek. A franciák és a skandináv országok kedvenc kávéja.
India Little Flower Plantation AA
Felejthetetlen élményt nyújtó, erőteljes ízű, kellemesen testes és zamatos, egzotikus, nemes kávékülönlegesség. Alacsony savtartalom mellett édeskés és harmonikus íz jellemzi
Jáva Wib I Blawan
Felejthetetlen élményt nyújtó, erőteljes ízű, kellemesen testes és zamatos, egzotikus, nemes kávékülönlegesség. 300 éve a hollandok itt termeltek először kávét az arab világon kívül.
Szumátra DP Mandheling
Egzotikus, fűszeres aroma és bársonyos, krémes íz jellemzi ezt az igen zamatos, csekély mértékben savas kávékülönlegességet. Több szakember is úgy véli, hogy ebből főzhető a világ legerősebb kávéja.
Új Guinea Bunum Wo
Nagyon egyedi, telt bársonyos íz jellemzi, az édes és a savanyú íz kellemesen keveredve csábítja el érzékszerveinket. Az első ültetvényeket a franciák hozták létre 1895-ben.
Forrás: http://www.semi



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat