Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2005. május 26.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2005. május 26.

Hogyan öröklődik a kopaszodás?

"Több forrásból hallottam már, hogy a kopaszodás anyai ágon öröklődik. Szeretném megtudni, hogy ez az állítás igaz-e vagy sem."

A kopaszodásnak különböző típusai vannak. A leggyakoribb az úgynevezett férfias típusú kopaszodás (androgén alopecia), ami a hím nemi hormon egyik származéka, a dihidro-tesztoszteron (DHT) megnövekedett mennyiségével függ össze. Most csak erről essen szó.
Az egyik közkeletű tévhit a kopaszodással kapcsolatban, hogy mivel a tesztoszteronhoz köze van, a kopasz férfiak férfiasabbak, nemi teljesítőképességük jobb. Ez sajnos nem igaz, a DHT mennyisége és a szexuális potencia között nincs összefüggés, egy kopasz férfi éppúgy lehet jó vagy rossz szerető, mint dús hajú társai.
Érdekes megfigyelés, hogy a huszonéves férfiak 20 százalékánál, a harmincasok 30, a negyvenesek 40, az ötvenesek 50 százalékánál mutatkoznak a kopaszodás jelei, és így tovább. A kilencvenévesek 90 százaléka kopasz, tehát az idő múlásával csak a különlegesen szerencsések úszhatják meg.

Nem anyu a hibás
Az androgén alopeciára való hajlam örökölhető. Az anyai ágon való öröklődés szintén tévhit, ugyanolyan eséllyel kaphat egy fiú az apjától a magas DHT-szintre hajlamosító géneket, mint az anyjától. Sokáig azt gondolták, hogy a női nemi kromoszómához (X) kötött a férfias típusú kopaszodás átörökítése, de több klinikai vizsgálat, családfaelemzés is arra utal, hogy mégiscsak testi kromoszómán helyezkedik el a génje. A Humán Genom Projekt eredményei alapján a legvalószínűbb, hogy a 8. kromoszómán található a gén.
Az anyai öröklődésre vonatkozó tévhit hátterében az állhat, hogy nőknél valóban extrém ritkán fordul elő ez a típusú kopaszodás, hasonlóan az X-kromoszómához kötött recesszív gének öröklődésmenetéhez, ilyen például a hemofília (vérzékenység) vagy a vörös-zöld színtévesztés.
A valódi ok azonban az, hogy nőknél amúgy is kisebb mennyiségben termelődik tesztoszteron, így még a hajlam hordozása esetén is túl kevés DHT alakul ki ahhoz, hogy bármi gondot okozzon. Azoknál a nőknél, akiknek valamilyen hormonzavar miatt magas a tesztoszteronszintje, és hordozzák a hajlamosító gént, kialakulhat férfias típusú kopaszodás.

forrás: http://www.geographic.hu



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat