Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2007-01-08

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2007-01-08

Barangolás az inkák csodálatos földjén


Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fovárost Cuzcot, Machu Pichu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit.

[null]
Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal. Mindez együtt a világ egyik legizgalmasabb desztinációjává teszi Perut.
Az Andok itt a legcsodálatosabb: óriási szurdok, tavak várják a turistákat.. Az Amazonas medencéje foglalja el az ország területének másik felét. Az esőerdők a világ ­ sehol máshol fel nem lelhető ­ egyik legváltozatosabb flóráját és faunáját rejtik magukba. A part menti területek nem annyira kedvelteka turisták körében, de ha módunk van rá , ne hagyjuk ki ezt a vidéket se. A sivatagok, homokdűnék, halászfalvak teszik teljessé a Peruról kialakult képet.
Chilével, Bolíviával, Brazíliával, Kolumbiával és Ecuadorral határos ország három nagy részre osztható : az Andokra, az Amazonas-medencére és a partmenti keskeny övezetre. Az utóbbi terület sivatagos, ennek ellenére a nagy városok zöme, és a legnagyobb autópályák itt vannak. Az Andok legmagasabb perui csúcsa a Huascarán 6770 méter magas.
Éghajlatára a nedves és a száraz jellemző. Ezen belül azonban jelentős eltérések tapasztalhatók, attól függően, hogy melyik országrészről beszélünk A partvidéken és az Andok nyugati oldalán a nyár decembertől áprilisig tart, ilyenkor az idő nagyon kellemes. Az év többi hónapjában azonban leszáll a garúa, a parti köd és a napot olykor hetekig nem lehet látni. Az Andok többi részén a száraz évszak májustól szeptemberig tart, az év fennmaradó felében viszont rengeteg csapadék hullik. Az Amazonasnál szinte minden nap trópusi esőkben lehet részünk.

LÁTNIVALÓK


Limában, Peru fővárosában, található néhány igen érdekes látnivaló, ami miatt feltétlenül fel kell keresnünk a várost. Ezek közül is kiemelkedik a Museo de Oro del Peru, amely arany, ezüst és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

Nasca
Az Andok hegyvonulata és a Csendes-óceán között, 520 km2-nyi területen egyenes vonalak, gigantikus mértani ábrák és állatokat formázó hatalmas rajzok százai töltik meg a föld legszárazabb vidékeinek egyikét. Kr. e. 500 és a Kr. u. 500 közötti ezeréves periódusban a Nazcák indián népcsoport tagjai különbözõ állatalakzatokat véstek a sivatag talajába: egy pókot, jó néhány madarat, egy majmot, egy bálnát, egy kígyót, egy lámát, egy gyíkot, egy virágot, valamint egy dicsfény övezte férfi alakját. A figurák egyike másika nagyobb, mint két futballpálya, a gyík hossza, pl. meghaladja a 180 m-t. A 18 madár, köztük a kolibri és a kondorkeselyű, némelyikének hossza 25 m körül van, másoké azonban eléri a 275 m-t is. A Nazca vonalak lényegében észrevétlenek maradtak kb. 50 évvel ezelõttig. A perui archeológia megteremtõje, Julio Tello és két barátja örökítette meg elsõként a rajzokat 1926-óan, majd az 1930-as évek elejétõl tájékozódási pont lett a repülõpilóták számára. Ma az egyik leglátogatotabb turisztikai látványosság Peruban.

Arequipa

A mintegy 2500 m magasan fekvő Arequipát, éghajlata miatt, az örök tavasz városának nevezik. Mivel épületeinek nagy része fehér vulkanikus kőből épült, a Fehér Város nevet is megkapta. Az El Misti 5.821 méteres hófedte csúcsa a város bármelyik pontjáról látható. A rengeteg látnivaló közül az egyik a Santa Catalina kolostor melynek Sevillara és Granadara emlékeztető szűk utcácskáin, terein és kertjeiben "megállt az idő". Hajdanán a spanyol grandok küldték ide a Szűzanya szolgálatára másodszülött lányaikat, hogy az erkölcs, a szerénység, szorgalom és hittérítés apácai élethivatására neveltessék őket. Ám Arequipa messze esett Európától és az apácák saját kis várost építettek ki maguknak, mivel rájöttek, hogy a világi hívságok nem esnek mindig olyan rosszul, mi több, enyhítik a honvágyat. Szolgálók, zenészek, előkelő ruhák, eszem-iszom, sőt, a mendemondák még a falvakból ideszállított indián fiúkról is szóltak. Ma már viszont a puritán és elzárt világ hangulatát árasztják a falak, amelyek nem is olyan rég, 1970 óta nyíltak meg a turisták előtt.


Arequipában található a "Museo Santinarios Andinos" múzeum, ahol az 1995 szeptemberében a közeli Ampato vulkán oldalában megtalált kb. 550 éves inka múmia, "Juanita" pihen. Juanita egy 12-13 éves inka kislány volt, akit az inkák valószínűleg az isteneiknek áldoztak fel, s mivel az örök hó és fagy birodalmába temették, ezért fantasztikus mumifikálódáson ment a tetem keresztül. A kutatások szerint az inka papok mezítláb, gyalogszerrel, kornak megfelelő gyér ruhában mászták meg e szédületes ormokat, vonszolták föl az áldozatot, akit kokacserjével elkábítottak, majd miután leütötték, otthagyták kegyes isteneiknek.

Cusco


A 3400 méteren fekvő Cuscot, a nyugati félteke valaha volt legnagyobb birodalmának, az inkák fővárosát a legendás uralkodó, Manco Capac alapította és állítólag a legrégebbi, egyfolytában lakott település az új kontinensen. Kétségtelenül impozáns hely, bár manapság már a korabeli városfalak és néhány megmaradt inka palota alapzatán kívül, karakterét a spanyol hódítás nem kevésbé impozáns emlékei, az árkádos főtér és az egymás tőszomszédságában épült monumentális katedrálisok alkotják. Cusco mai jelentőségét a környék pazar régészeti lelőhelyei, az Urubamba völgy indián kultúrájú falvai és a közeli Machu Picchu - vagyis a turizmus - adják.
Machu Picchu, a romváros egy teljes hegycsúcsot elfoglal. Három órát gyalogolunk benne és még mindig nem láttunk mindent. Ha belegondolunk, hogy mindez nem főváros, csak egy átlagos település volt, amit elhagytak az inkák, a spanyolok pedig sosem hódítottak meg, beleborzongunk. És mindezt olyan emberek alkották, akik nem ismerték sem az írást, sem a kereket.
A Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekvő, hajózható tava. Csodálatos szigetekkel, és a világon egyedülállóan egy úszó szigettel is rendelkezik.

GASZTRONÓMIA
A perui ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen merre járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Ne hagyjuk ki a lomo saltadot (grillezett hagymás steak), a cebiche de corvinat (tengeri sügér chilivel, citrommal, hagymával pácolva) és a sopa a la criollat (fuszeres leves tojással, marhahússal és zöldségekkel) se.

MIKOR UTAZZUNK ?
A turisztikai főszezon június és augusztus között van, ilyenkor a legkellemesebb az éghajlat. Sajnos a legtöbb nagy ünnepet az esős évszakban tartják, így ha ezekre vagyunk kíváncsiak, fel kell készülnünk az esőre. A tengerpartot december és március között érdemes felkeresni.

-meno@meno.ro-



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat