Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Nézd meg a Naplómat naplója


Érdekeske [34253 AL], gazdája Nézd meg a Naplómat
2006-01-13

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/34253
2006-01-13

Péntek tizenharmadika
( Fittség.hu )
05-05-13
A péntek a néphit szerint igencsak gonoszjáró nap.
A péntek, ha ráadásul tizenharmadikára esik, akkor még erősebben fogékony ez a nap a boszorkányok megidézésére, a boszorkányságra, a mágiára. A napi javas a mai napra kellemes repülős álmokat jósolt, s friss ébredést. A babona szerint e napon beszedett orvosság nem használ, a ma szedett füvek ártó füvek. Nem véletlen, hogy böjti nap, sőt kiemelten böjtölésre való nap a mai.
Pénteki babonaságok
A pénteken varrott ruha mindig balul sikerül, és aki ma gyújt be a kályhába, annak könnyen leéghet a háza, legalábbis Dunántúlon így tartották. Sőt, azt is mondták, hogy aki pénteken kezd ruhát varrni, vasárnapig meghal. Ha valamely állat pénteken ellik, a most született kis állat rossz lesz. A malac könnyen megdöglik, a ló rúgós lesz, a tehén bökős.

A 13. Szám
Sokan a 13-nak babonás jelentőséget tulajdonítanak. Vannak, akik félnek tőle - például van, aki este, lefekvés előtt engesztelésül 13-szor érinti meg az asztalt, vagy az a kényszerképzete, hogy a szobájában 13 tárgyat kell megérintenie. Mások beszédjükben, írásukban kerülik a 13-as számot, a 13 betűből álló szót vagy a 13 szóból álló mondatot. Amerikában a nagy felhőkarcolókban nincs 13. Emelt és 13. Számú lakás sem, mert baljósnak tartják ezt a számot. Hogy ebből mi igaz, mi nem, nem tudni, de egy budapesti 13. Emeleti panellakást körülbelül tízszer nehezebb eladni, mint ugyanazt a 14., vagy 12. Emeleten. Ismét mások viszont a 13-as számhoz babonásan ragaszkodnak. Például a sportolók mezük számozásánál, viselésénél, stb.

Ma nem megyek sehová!
A péntek 13. Sok emberre olyan erős hatással van, hogy ilyenkor ki sem dugják orrukat a lakásból. Egy ismerős cégvezetőnő például ilyenkor nem vesz főzőkanalat a kezébe, nem használ elektromos tárgyakat, nem mozdul ki a házából, nem veszi fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjon. Ugyanő - az angol szokáshoz ragaszkodva - soha nem megy tizenharmadiknak vendégségbe, mert attól tart, hogy meg fog halni valaki a társaságból. Ha véletlenül 13 darab gyümölcs kerül a zacskóba a zöldségesnél, vagy bármilyen árucikkből ennyit vásárol, egyet elajándékoz egy koldusnak, hogy elvigye a szerencsétlenségét. A tizenhármas számmal kapcsolatos babonák száma tehát végtelen.

Mit mond a számmisztika?
A számmisztika szerint a 13-as szám sem nem szerencsés, sem nem szerencsétlen. Egy szám a sorból. Olyan, amilyenné tesszük. Nem determinál. Ha tehetjük, azért a mai napon ne végezzünk házi munkát, inkább engedjük át a napot a pihenésnek, és tegyük emlékezetessé egy jó programmal, vagy mondjunk vegyük sorra annak a 13 barátunknak a nevét, akinek már régóta el akarjuk mondani, hogy kedveljük, és használjuk fel a húsvét ürügyét, küldjünk nekik egy képeslapot!

http://fittseg.hu/index.php?page=hirek&id=15407


A hírhedt dátum és a különböző kultúrákban kialakult szokások elegyítése
Mint Amerikában...

Sok ember számára különös jelentősége van annak, ha péntek 13-ára esik. A parasztnak ilyenkor eszébe jut, hogy ezen a napon nem végezheti el a vetést, a jegyespárok elhalasztják a házasságkötést, a nagyon babonás ember nem mászik a háztetőre, nem áll létrára, nem száll repülőre.

A péntek és a 13-as szám összekapcsolása balszerencsét hozó napként azonban nem mindenütt merült fel egy időben. Németországban például első ízben csak 1957-ben – a Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes lap emlegette egy glosszában, amely azon gúnyolódott, hogy a balszerencsésnek tartott nap miatt elhalasztották a Tina Onassis tartályhajó vízre bocsátását.

Günther Hirschfelder néprajzkutató szerint Németország az ötvenes években kulturális vákuumban élt, s ezért kapott az alkalmon, hogy – mint az Egyesült Államokban tették – elegyítsen különböző kultúrákban kialakult szokásokat. Akárcsak az anyák napja, a Bálint-nap a 13-ára eső péntekkel kapcsolatos vélekedés is jól példázza, hogy milyen gyorsan meghonosodnak jelentős dátumok, és nem csak Németországban.

A régi népmesékben hiába keresünk utalást a péntek és 13-a egybeesésének baljós jelentésére, egyedül a Csipkerózsikában történik utalás a 13-as számra.

Vitatott az is, hogy a balszerencsés nap mennyire érvényesül jelenünkben. Az 1971 és 1997 közötti esztendők finn baleseti statisztikája például azt mutatja, hogy 61 százalékkal több nő vesztette életét közlekedési balesetekben a 13-ára eső pénteki napokon, mint más péntekeken. Szakértők viszont ezt nem annyira a balszerencsének, mint inkább annak tulajdonítják, hogy a babonás félelem okozta csekélyebb odafigyelés, okozhatta a tragédiákat. Ezzel ellentétes statisztikai adatokra is lehet hivatkozni. Németországban például 1985 és 1999 között egyáltalában nem tapasztalták a közlekedési balesetek számának növekedését a 13-ára eső pénteki napokon.

Azt azonban valószínűleg még Hirschfelder sem tudná megmondani, hogy megszilárdul-e a péntek 13-a jelentősége valamilyen értelemben a szokásokban. Mindenestre akadnak, akik ilyen napokon még autóba sem ülnek. Hagyományos magatartás ugyan nem alakult még ki, de nem rosszak az esélyei az egységes megítélés kialakulásának, ugyanis 28 éven belül a pénteki nap nem kevesebb, mint 48 alkalommal esik valamelyik hónap 13. napjára. (ú, mti)

http://www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20040213&cl=82776

HIEDELMEK

Február 13 – péntek. Sokan irtóznak a tizenhármas számtól, mások szerencsés napnak tartják péntek tizenharmadikát. Csokorba szedtük, milyen hiedelmek övezik ezt a napot.

Triszkaidekafóbia – így nevezik görögül a tizenhármas számtól való iszonyatot. A görögök össze is gyűjtöttek minden fellelhető okot és eseményt, amivel alapot lehet adni a félelmeknek.

III. Jenő pápa 1147-ben péntek tizenharmadikán látogatott Párizsba, de mivel a római katolikusok számára a péntek böjti nap, a hívőknek ezen a napon nem lett volna szabad ünnepelniük. Erre a pápa úgy intézkedett, hogy az a bizonyos péntek tulajdonképpen csütörtök! Persze ez is egy megoldás! Tudomást sem veszünk róla!

A brit tengerészek a péntek tizenharmadikai indulástól annyira rettegtek, hogy a kormányzat 1790-ben elhatározta, véget vet ennek a sületlenségnek. Egy új hajót éppen egy péntek tizenharmadikai napon bocsátottak vízre. Elnevezték Őfelsége Pénteknek, és elindították Londonból. Soha többé nem hallottak róla és legénységéről.

A babonások szerint péntek 13-án nem szabad komoly dolgokba fogni, az üzleti tárgyalások sem járnak sikerrel. Úgy tartják, aki túl vidám pénteken, az vasárnap sírni fog. A pénteken sütött kenyér pedig keletlen marad.

A babonások egyáltalán nem csodálkoztak, amikor az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13!) indítóállványról meghiúsult. Persze Európa sem kivétel: amikor 1965-ben az angol királynő Nyugat-Németországba látogatott, a vágány számát, amelyről a királynő vonata indult volna, 13-ról 12-re cserélték.

Egyes légitársaságok gépein nincs tizenharmadik üléssor, és nem indítanak járatot tizenhárom órakor, inkább öt perccel későbbi időpontot szerepeltetnek a menetrendben.

Egy angol lap összegyűjtötte a péntek tizenharmadikával kapcsolatos eseményeket, félelmeket. A felmérés szerint a britek negyvenegy százaléka idegenkedik ettől a naptól, négy százalékuk pedig valósággal retteg tőle. Angol földön sokan elutasítják, hogy ezen a napon operálják meg őket. A cardiffi Királyi Kórházban megvizsgálták a baleseti statisztikákat, hogy eldöntsék, valóban szerencsétlenebb-e ez a nap a többinél. Tíz év péntekjét végignézve megállapították, hogy a pórul jártak száma a hatodikai pénteken volt a legmagasabb! (-it)

http://www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20040213&cl=82777



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat